TestMotorola Xoom

Først ut av iPad-konkurrentene

Motorolas første nettbrett med Honeycomb er forbigått fra start.

Design, skjerm og menyer

Fra venstre: Samsung Galaxy Tab 10.1, Apple iPad 2 og Motorola Xoom. Xoom er den tykkeste og tyngste av de tre.
Xoom i og utenfor krybbe. (Foto: Produsent)

Takk til it24.no for utlån av Motorola Xoom til test.

Ved lanseringen av iPad 2 erklærte Apple-sjef Steve Jobs 2011 som året for etterdilterne. En ting er iallfall sikkert, og det er at 2011 er et år der vi vil se at nettbrettene modnes.

For mange av produsentene på markedet er det nå andre generasjon nettbrett som er ute, og på mange måter er nok dette et skjebneår for Googles Android-system på denne typen dingser. Android 3.0 Honeycomb er nemlig første Android-utgave som er laget spesielt for større skjermer enn de små 3- og 4-tommers skjermene på dagens mobiler.

Amerikanerne i Motorola gjorde et stort poeng av å være først ute med dette systemet på nettbrettet Xoom. Selv om marginen er knappere når brettet nå har kommet til Norge er Xoom fortsatt blant de første ute.

Like stor skjerm som iPad

Xoom har en skjerm på 10,1 tommer. Dermed er skjermen litt større diagonalt enn den 9,7 tommer store skjermen i Apples iPad-enheter, men fordi skjermen på Xoom er noe smalere er skjermstørrelsen i praksis helt lik.

Det som ikke er helt likt mellom Xoom og iPad er oppløsningen. Skjermen i Xoom er i stand til å vise høyoppløst video, og den har oppløsning på hele 1280 x 800 piksler.

Speil, speil på veggen der

Vi synes skjermen i Xoom har god fargegjengivelse, og vi synes også innsynsvinkelen er helt grei. Det vi ikke liker er at det er svært mye refleks i skjermen. Den er så blank at den tidvis er vanskelig å lese innendørs, i vanlig belysning.

Dermed lurte vi et øyeblikk på om det er belysningen som er svak i Xoom, men det er heller ikke tilfelle. Sammenliknet med både iPad og den originale Samsung Galaxy Tab er lysstyrken helt på det jevne. Likevel fremstår de to skjermene som svært forskjellige ved siden av hverandre.

Svært synlige piksler

En annen hake vi finner ved skjermen på Motorola Xoom er at den til tross for å være svært høyoppløst, har et svært tydelig rutenett mellom pikslene i skjermen.

I utgangspunktet tenker vi at høyere oppløsning som regel borger for mindre synlige enkeltpunkter i skjermen. I Xoom opplever vi det altså ikke slik - i både iPad og Galaxy Tab som begge har lavere oppløsning legger vi mindre merke til enkeltpiksler enn vi gjør her.

Når det kommer til utformingen ellers er ikke Xoom like tynn som iPad 2 eller Samsungs kommende Galaxy Tab 10.1. Den er mer sammenliknbar med Apples originale iPad.

Takket være smalere kanter rundt skjermen er hele overflaten på Xoom betydelig mindre enn den er på originale iPad, men Xoom er noe tynnere enn Apples første nettbrett.

Solid bygget

Xooms byggematerialer er stort sett metall og glass. Et lite felt øverst på Xoom er dekket i plast, og her fins også to høyttalere, og en kameralinse. I dette feltet fins også et dobbelt LED-lys for bruk sammen med kameraet.

Vi synes Xoom kjennes svært godt bygget ut. Her finner vi ikke noe knirking, og nettbrettet er godt å holde. I likhet med de fleste av Honeycomb-brettene som kommer fremover er designen på Xoom slik at det ser mest naturlig ut å holde i landskapsmodus.

Android-menyene snur seg selvsagt i takt med hvordan du holder Xoom, og dermed kan du fint lese nettsider i høyden, dersom du ønsker det. I likhet med spesielt den første iPad-en er Xoom imidlertid i tyngste laget å holde med bare én hånd.

Hjemmeskjermene har fått en ny utforming i Android 3.0.
Overgangen mellom de ulike hjemmeskjermene har også blitt pyntet på.
Informasjonslinjen som vanligvis ligger øverst på Android-enheter har nå flyttet ned og mot høyre.
Slik ser applikasjonsmenyen ut. Til venstre ser du konturene av enda en menyside som du kan bla til.

Gode menyer

Menyene kan som sagt nytes både vannrett og loddrett. Det er altså Googles nye Honeycomb-menyer som skjuler seg i Xoom, og disse fungerer stort sett svært godt.

En av de store endringene fra forrige utgave av Android er at det ikke lenger er behov for knapper rundt skjermen. Knappene er nå flyttet inn på skjermen, og dermed flytter også disse seg etter brettets orientering.

Vi synes dette fungerer greit, men når Google først skulle flytte navigeringen inn på skjermen synes vi godt de kunne sett mer til HPs Palm-produkter og RIMs PlayBook. Begge disse produsentene har menysystemer som baserer seg på at man trekker fingre over skjermen heller enn å trykke på små knapper i et hjørne av skjermen.

Navigeringen i systemet har blitt mye lekrere. Her blir hver hjemmeskjerm omkranset av en ramme når du er i ferd med å veksle fra en til en annen. Holder du fingeren nede på en hjemmeskjerm får du opp en egen meny som lar deg stille inn bakgrunnsbilder og widgets, eller velge hjemmeskjerm raskt.

Informasjonslinjen er flyttet

Fra andre utgaver av Android kjenner vi informasjonslinjen øverst som sier i fra om ny e-post og tilkoblingsstatus og andre ting det er greit å ha oversikt over. I Honeycomb har denne linjen blitt flyttet til bunnen av skjermen.

Det er på informasjonslinjen valgknappene nå befinner seg. Her organiseres også inforasjonen litt annerledes enn vi er vant til fra Android på mobiltelefoner eller eldre nettbrett.

Her har vi nemlig en slags skuff helt til høyre i skjermbildet der vi kan velge å få ulik informasjon fra systemet. Her havner også ikoner for de ulike applikasjonene som har informasjon til deg. Det minner i det hele tatt litt om systemskuffen nederst til høyre i skjermbildet på vanlige Windows-PC-er.

Vi opplever ellers menysystemet som relativt raskt. Vi har ikke vært borti at Xoom har tatt nevneverdige pauser underveis, men av og til virker det som om den må anstrenge seg litt for å gjøre noen av de animerte overgangene mellom skjermbilder - her hakker det nemlig litt av og til. Det tar likevel ikke noe lenger tid å gå fra a til b.

Når det gjelder innholdet i applikasjonsmenyen på Xoom er denne ganske lik det vi ellers finner i andre Android-enheter, dette skal vi imidlertid komme tilbake til på neste side.

Inni esken

De fleste av dagens nettbrett kommer relativt sparsomt utstyrt i dag. Det er som regel snakk om en lader og et brett, og ikke så mye mer enn det. Det samme gjelder for Motorola Xoom;

  • Motorola Xoom
  • Proprietær lader (med 2 meter lang kabel!)
  • Datakabel (Micro-USB)
  • Kom i gang-hefte