Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Xoom

Først ut av iPad-konkurrentene

Motorolas første nettbrett med Honeycomb er forbigått fra start.

Design, skjerm og menyer

Fra venstre: Samsung Galaxy Tab 10.1, Apple iPad 2 og Motorola Xoom. Xoom er den tykkeste og tyngste av de tre.
Xoom i og utenfor krybbe. (Foto: Produsent)

Takk til it24.no for utlån av Motorola Xoom til test.

Ved lanseringen av iPad 2 erklærte Apple-sjef Steve Jobs 2011 som året for etterdilterne. En ting er iallfall sikkert, og det er at 2011 er et år der vi vil se at nettbrettene modnes.

For mange av produsentene på markedet er det nå andre generasjon nettbrett som er ute, og på mange måter er nok dette et skjebneår for Googles Android-system på denne typen dingser. Android 3.0 Honeycomb er nemlig første Android-utgave som er laget spesielt for større skjermer enn de små 3- og 4-tommers skjermene på dagens mobiler.

Amerikanerne i Motorola gjorde et stort poeng av å være først ute med dette systemet på nettbrettet Xoom. Selv om marginen er knappere når brettet nå har kommet til Norge er Xoom fortsatt blant de første ute.

Like stor skjerm som iPad

Xoom har en skjerm på 10,1 tommer. Dermed er skjermen litt større diagonalt enn den 9,7 tommer store skjermen i Apples iPad-enheter, men fordi skjermen på Xoom er noe smalere er skjermstørrelsen i praksis helt lik.

Det som ikke er helt likt mellom Xoom og iPad er oppløsningen. Skjermen i Xoom er i stand til å vise høyoppløst video, og den har oppløsning på hele 1280 x 800 piksler.

Speil, speil på veggen der

Vi synes skjermen i Xoom har god fargegjengivelse, og vi synes også innsynsvinkelen er helt grei. Det vi ikke liker er at det er svært mye refleks i skjermen. Den er så blank at den tidvis er vanskelig å lese innendørs, i vanlig belysning.

Dermed lurte vi et øyeblikk på om det er belysningen som er svak i Xoom, men det er heller ikke tilfelle. Sammenliknet med både iPad og den originale Samsung Galaxy Tab er lysstyrken helt på det jevne. Likevel fremstår de to skjermene som svært forskjellige ved siden av hverandre.

Svært synlige piksler

En annen hake vi finner ved skjermen på Motorola Xoom er at den til tross for å være svært høyoppløst, har et svært tydelig rutenett mellom pikslene i skjermen.

I utgangspunktet tenker vi at høyere oppløsning som regel borger for mindre synlige enkeltpunkter i skjermen. I Xoom opplever vi det altså ikke slik - i både iPad og Galaxy Tab som begge har lavere oppløsning legger vi mindre merke til enkeltpiksler enn vi gjør her.

Når det kommer til utformingen ellers er ikke Xoom like tynn som iPad 2 eller Samsungs kommende Galaxy Tab 10.1. Den er mer sammenliknbar med Apples originale iPad.

Takket være smalere kanter rundt skjermen er hele overflaten på Xoom betydelig mindre enn den er på originale iPad, men Xoom er noe tynnere enn Apples første nettbrett.

Solid bygget

Xooms byggematerialer er stort sett metall og glass. Et lite felt øverst på Xoom er dekket i plast, og her fins også to høyttalere, og en kameralinse. I dette feltet fins også et dobbelt LED-lys for bruk sammen med kameraet.

Vi synes Xoom kjennes svært godt bygget ut. Her finner vi ikke noe knirking, og nettbrettet er godt å holde. I likhet med de fleste av Honeycomb-brettene som kommer fremover er designen på Xoom slik at det ser mest naturlig ut å holde i landskapsmodus.

Android-menyene snur seg selvsagt i takt med hvordan du holder Xoom, og dermed kan du fint lese nettsider i høyden, dersom du ønsker det. I likhet med spesielt den første iPad-en er Xoom imidlertid i tyngste laget å holde med bare én hånd.

Hjemmeskjermene har fått en ny utforming i Android 3.0.
Overgangen mellom de ulike hjemmeskjermene har også blitt pyntet på.
Informasjonslinjen som vanligvis ligger øverst på Android-enheter har nå flyttet ned og mot høyre.
Slik ser applikasjonsmenyen ut. Til venstre ser du konturene av enda en menyside som du kan bla til.

Gode menyer

Menyene kan som sagt nytes både vannrett og loddrett. Det er altså Googles nye Honeycomb-menyer som skjuler seg i Xoom, og disse fungerer stort sett svært godt.

En av de store endringene fra forrige utgave av Android er at det ikke lenger er behov for knapper rundt skjermen. Knappene er nå flyttet inn på skjermen, og dermed flytter også disse seg etter brettets orientering.

Vi synes dette fungerer greit, men når Google først skulle flytte navigeringen inn på skjermen synes vi godt de kunne sett mer til HPs Palm-produkter og RIMs PlayBook. Begge disse produsentene har menysystemer som baserer seg på at man trekker fingre over skjermen heller enn å trykke på små knapper i et hjørne av skjermen.

Navigeringen i systemet har blitt mye lekrere. Her blir hver hjemmeskjerm omkranset av en ramme når du er i ferd med å veksle fra en til en annen. Holder du fingeren nede på en hjemmeskjerm får du opp en egen meny som lar deg stille inn bakgrunnsbilder og widgets, eller velge hjemmeskjerm raskt.

Informasjonslinjen er flyttet

Fra andre utgaver av Android kjenner vi informasjonslinjen øverst som sier i fra om ny e-post og tilkoblingsstatus og andre ting det er greit å ha oversikt over. I Honeycomb har denne linjen blitt flyttet til bunnen av skjermen.

Det er på informasjonslinjen valgknappene nå befinner seg. Her organiseres også inforasjonen litt annerledes enn vi er vant til fra Android på mobiltelefoner eller eldre nettbrett.

Her har vi nemlig en slags skuff helt til høyre i skjermbildet der vi kan velge å få ulik informasjon fra systemet. Her havner også ikoner for de ulike applikasjonene som har informasjon til deg. Det minner i det hele tatt litt om systemskuffen nederst til høyre i skjermbildet på vanlige Windows-PC-er.

Vi opplever ellers menysystemet som relativt raskt. Vi har ikke vært borti at Xoom har tatt nevneverdige pauser underveis, men av og til virker det som om den må anstrenge seg litt for å gjøre noen av de animerte overgangene mellom skjermbilder - her hakker det nemlig litt av og til. Det tar likevel ikke noe lenger tid å gå fra a til b.

Når det gjelder innholdet i applikasjonsmenyen på Xoom er denne ganske lik det vi ellers finner i andre Android-enheter, dette skal vi imidlertid komme tilbake til på neste side.

Inni esken

De fleste av dagens nettbrett kommer relativt sparsomt utstyrt i dag. Det er som regel snakk om en lader og et brett, og ikke så mye mer enn det. Det samme gjelder for Motorola Xoom;

  • Motorola Xoom
  • Proprietær lader (med 2 meter lang kabel!)
  • Datakabel (Micro-USB)
  • Kom i gang-hefte

Funksjoner

Øverst på Xoom finner vi kortplass for SIM-kort og minnekort. Ingen av disse plassene er aktive på testeksemplaret.
Øverst på Xoom sitter det en luke, og en hodetelefonutgang.

Alle utgaver av Motorola Xoom har trådløst nett, men det kan også kjøpes med 3G-mottak for bruk på mobilnettverket. I motsetning til det som er tilfelle for Apples iPad får du her GPS også i utgaven uten 3G-tilkobling.

Som på så godt som alle nettbrett vi har vært borti har også Motorola Xoom en forferdelig proprietær ladeplugg. Glemmer du laderen kan du glemme å ladet brettet ditt - og det er ikke spesielt sannsynlig at du finner en lader som passer i den lokale elektronikkbutikken heller.

Produsentene forteller stadig at maskinvaren i disse enhetene krever for mye strøm til å hente den fra en vanlig USB-kontakt i PC-en, eller at det behøves en stor og kraftig plugg for at brettet skal sitte skikkelig i krybbeløsninger.

Det er godt mulig alt dette stemmer, men vi liker ikke proprietære løsninger noe bedre av den grunn. Et forsonende trekk er imidlertid at Xoom har forholdsvis god batteritid, og med lav til middels bruk kan den holde i mange dager i strekk.

På nett

På funksjonssiden er det selvsagt nettleser og e-post som står i hovedrollen på et nettbrett. Her briljerer Xoom, med en svært hendig og rask nettleser, og en ekstremt oversiktlig e-postleser.

I motsetning til den gamle Android-nettleseren har den nye nettleseren i Android 3.0 fått støtte for fanevisning. Det betyr at veksling mellom sider nå går svært mye raskere.

En ting som irriterer litt er at nettleseren stadig identifiserer seg som en mobil nettleser. Det betyr at første gang du åpner nettsider som har automatisk visning av mobilutgaven, vil du få lettutgaven til tross for at du har god nok plass til en fullverdig utgave på skjermen.

Dette løser seg som regel greit ved å be om fullversjon av nettsiden du er inne på. Det er likevel ikke alle nettsteder som lagrer valget ditt, eller som i det hele tatt har en lett tilgjengelig knapp for visning av full versjon.

Det er vanskelig å avgjøre hvem som fortjener kjeften for akkurat dette - utviklerne av de mange sidene på internettet, eller Google for måten de har satt sammen Android på. Uansett mener vi at Xoom burde startet med fullversjon av nettsidene, og ikke lettutgaven.

E-postvisningen er svært oversiktlig.
Kalenderen er av det aldeles utmerkede slaget.

E-post

E-postklientene på Xoom er enkle å sette opp. Her finner du en for Googles egen GMail-tjeneste, og en som passer til alle typer e-postkontoer, inkludert løsninger basert på Microsofts Exchange ActiveSync.

Visningsmessig er begge klientene noenlunde like, og man får svært god oversikt her. I utgangspunktet får du et oversiktsbilde som viser de ulike mappene dine, og innholdet i dem. Velger du en av e-postene går du inn i mappen, og innholdet flyttes til kolonnen i venstre, mens høyre halvdel av skjermen brukes til å vise innholdet i meldingen.

Visning av HTML-formatert e-post fungerer svært greit. Leseren blokkerer i utgangspunktet bilder i meldingene, men du kan enkelt velge å vise disse ved å trykke på en knapp i meldingsvisningen.

For å få noe fart på e-postskriveriene må du imidlertid en tur innom innstillingsmenyen. Android 3.0 Honeycomb er ikke i utgangspunktet oversatt til norsk, og siden du ikke kan velge norsk språk i oppstarten, må du velge norsk tastatur manuelt etterpå.

Super kalender

I Xoom får du også en kalender. Denne kalenderen er den beste vi så ålangt har vært borti på en bærbar enhet. Her har du full oversikt, og du navigerer enkelt mellom uker, måneder og dager.

Navigeringen er svært rask og responsiv. Designmessig ser kalenderen litt ut som noe hentet fra Disney-filmen Tron. Det er selvsagt en smakssak om man liker det, men vi synes dette er stilrent og pent.

Kalenderen kan synkroniseres opp mot Google Calender, eller Microsofts Exchange-system.

Android Market tar seg lekkert ut på Xoom, men det er lite her som er laget for den store skjermen.

Android Market

En tur i Android Market er ikke så inspirerende som vi hadde ønsket på Motorola Xoom. Her fins det massevis av apps som kan kjøres, men det store flertallet av disse er laget for mobilversjonen av operativsystemet.

Vi finner noen HD-merkede apps, men disse er stort sett laget for Samsungs første nettbrett, Galaxy Tab. Vi finner rett og slett ingenting i Android Market som er laget for Android 3.0 Honeycomb og store skjermer.

Dette er et av de store trekkplasterne til konkurrenten, iPad, og nå som Xoom med Android 3.0 har vært på markedet en stund allerede burde vi begynne å se iallfall noen apps med Honeycomb-støtte.

Vi regner imidlertid med at denne situasjonen vil snu seg ganske kjapt mot slutten av året. Da har nemlig de fleste av nettbrettene som så langt er annonsert kommet. Det store flertallet av disse vil kjøre Android 3.0, og ha mulighet til å kjøre apps i svært høy oppløsning.

Hva med minnekort?

Enten du har versjonen med eller uten 3G-tilkobling har Motorola Xoom plass for både SIM-kort og Micro SD-kort. I versjonen uten 3G-tilkobling er SIM-kortplassen deaktivert.

Det som er mer spesielt er at Xoom faktisk har en kortplass for Micro SD, men dette støttes ikke av nettbrettet. Vi vet ikke om dette i det hele tatt er koblet til, for folk som måtte ønske å skaffe seg tilgang med programvare.

Vi har forsøkt flere størrelser minnekort, og å skru av og på nettbrettet etter å ha satt inn minnekortet. På produsentens nettsider står det heller ikke noe om annen minnestøtte enn den interne lagringen.

Multimedia

Kameraet på baksiden har fotolys og tar helt greie bilder.

Som de fleste av nettbrettene som er lansert på denne siden av 2011 er Motorola Xoom utstyrt med kamera. Her finner vi et kamera med fem megapikslers oppløsning på bakside, og et enklere 2 megapikslers kamera på fremsiden.

Sistnevnte er selvsagt best egnet for videosamtaler, mens kamerasensoren med høyest oppløsning også har en dobbel LED-lampe til hjelp i dårlig lys.

På grunn av den kraftige innmaten kan Xoom ta opp video i HD, men her får vi ikke mulighet til å ta opp i 1080p, slik vi har sett på andre Tegra 2-produkter.

Oppløsningen vi tar opp med her er 720p, eller 1280 x 720 piksler. Dette synes vi fungerer greit. Kvaliteten blir forholdsvis god, også innendørs, og vi opplever ikke hakkingen ved panorering som vi ofte opplever der vi er på kanten av de ytelsene utstyret kan stille opp med.

På stillbilder blir kvaliteten helt grei. Bildene plages ikke nevneverdig av overoppskarping, og vi ser ikke voldsomme mengder støy i bildene så lenge kameraet får nok lys.

Likevel blir bildene ofte litt uklare, uten at vi vet hvorfor. På et nettbrett synes vi uansett dette er et helt greit resultat. Kvaliteten på frontkameraet er derimot mer tvilsom. Her får vi fort mye støy ved bruk innendørs.

Frontkameraet tar ikke de aller beste bildene, men duger til sitt bruk.
Frontkameraet tar ikke spesielt gode bilder, men det er greit nok til formålet - som selvsagt er videosamtaler og liknende.
Det var ikke mange av testfilene vi fikk til å kjøre på Motorola Xoom.

Videoavspilling

Xoom er særdeles kresen på filmformater. Av typene vi kastet etter den var h.264 i forskjellige varianter, DivX, vanlig Mpeg4 og Windows Media Video.

Hva brettet gjorde med filene varierte. H.264 i form av MKV-filer klarte den såvidt å vise litt av, men her ble det klabb og babb ganske umiddelbart etter oppstart.

MP4-filtypen med h.264 fungerte betydelig bedre, og det samme gjorde Mpeg4 i samme filtype.

Vi opplever at nettbrettet sliter litt med å gjengi 1080p i noen sammenhenger, og spesielt dersom det blir mye bevegelse i bildet. Det virker også som om Mpeg4 fungerer bedre enn h.264, selv om brettet skal støtte begge typer videokodek.

Vanlig DivX og h.264 i MKV-filer er imidlertid det folk flest har liggende på harddisken, og det lar seg ikke spille på dette nettbrettet.

Cordy følger med, og gir noen lovnader om hvordan fremtiden for Android i HD kan bli. Foreløpig er det få andre spill som er tilpasset den store skjermen i Xoom.

Spill og moro

Med Xoom følger det med et forhåndsinstallert spill. Cordy er et plattforsmspill med en 3D-vri. De vanligvis todimensjonale brettene du spretter rundt på, snur seg når du går rundt hjørner.

Spillet ser ut til å få mer ut av den kraftige maskinvaren enn det vi ellers har funnet i Android Market. Som vi nevnte på forrige side er det labert utvalg spesiallagede apps for Honeycomb i Android Market. Likevel fins det noen spill som er tilpasset slik at de fungerer.

Det virker likevel sjelden som om de drar nytte av den kraftige 3D-akselerasjonen Honeycomb-brettene stort sett kan stille med. Dermed forblir Cordy det mest lovende spillet vi prøvde på Xoom i testperioden.

Siden vi fikk se flere høyoppløste Android-spill på Mobile World Congress i Barcelona, regner vi med at tilgangen på denne type underholdning vil bli betydelig bedre over tid, men akkurat i dag får man rett og slett ikke brukt den kraftige maskinvaren i Xoom til så veldig mye mer enn det som følger med i esken.

Konklusjon

Motorola Xoom er et av de første av Android-nettbrettene som skal hamle opp med Apples iPad-modeller. Her er det nemlig Googles nye operativsystem Android 3.0 Honeycomb. Det betyr at menyene nå er bedre tilpasset store skjermer.

Motorola Xoom har også større skjerm enn de Android-nettbrettene vi har sett tidligere - disse har stort sett hatt skjermer mellom 5 og 7 tommer i størrelse. Her er det en sjenerøs 10.1 tommer stor skjerm.

Svak skjerm

Skjermen er altså litt større enn iPad-skjermene i diagonalen, men fordi Xooms skjerm er litt smalere blir det totale skjermarealet omtrent helt likt med Apples nettbrett.

Vi liker ikke at pikslene er svært synlige i skjermen, og den er også ekstremt blank. Sammenliknet med iPad 2 og Samsungs kommende Galaxy Tab 10.1 er det ofte vanskelig å se skjermbildet på grunn av de voldsomme refleksene, og fingeravtrykk blir ekstra godt synlige på Xoom-skjermen.

Bedre menyer

Det nye menysystemet har blitt betydelig strammere og bedre egnet for store skjermer. Her er hele skjermen utnyttet, og applikasjonene som følger med tar seg riktig godt ut. Spesielt gjelder dette den knallgode e-postleseren og kalenderen på Motorola Xoom.

Dette er fordeler vi regner med at vil gjelde mange apps i Googles Android Market fremover, men foreløpig er det kun et fåtall av appene som faktisk er tilpasset virkelig store skjermer i applikasjonsbutikken.

Greie bilder

Xoom er utstyrt med to kamera. Hovedkameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og det tar helt greie bilder i godt lys. Vi synes bildene godt kunne vært noe mer detaljerte, men samtidig er ikke Xoom plaget av mange problemene andre mobile kameraer kan ha, som for eksempel overoppskarping.

Kameraet over skjermen er for videosamtaler, og bildekvaliteten her er ikke fantastisk, men helt grei til sitt formål.

Stor og tung

Xoom har imidlertid et ankepunkt til. Den veier litt i meste laget. Den er rundt 100 gram tyngre, og den er betydelig tykkere enn iPad 2. Kommende Galaxy Tab 10.1 fra Samsung er enda litt tynnere og lettere enn iPad 2 igjen.

Dermed er Xoom et av de tyngste av årets viktige nettbrett. Da den originale iPad kom på markedet i fjor, ble den møtt av flere klager i forhold til akkurat dette. Dette er selvfølgelig en smakssak, men når det fins alternativ som er langt hendigere enn Xoom fremstår dette som en ulempe.

Til slutt

I skrivende stund er det Apples iPad 2 som er det tydeligste alternativet til Motorola Xoom. Apples nettbrett er lettere å håndtere, og det har et betydelig større utvalg programvare som passer på den store skjermen. iPad 2 koster også mindre enn Motorola Xoom gjør, med en startpris på 3890 kroner.

Vi kommer heller ikke helt unna kommende Samsung Galaxy Tab 10.1. Dette Android-brettet skal være i salg fra juni, og vil ha en pris som starter på omkring 4500 kroner. Noen full test av dette brettet har vi ikke gjort ennå, men allerede kan vi fastslå at både skjerm og størrelse er betydelig bedre enn Motorola Xoom kan vise til.

annonse