På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
iPad 2 suser forbi konkurrentene
Apple leder an med det foreløpig raskeste og tynneste nettbrettet.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- God skjerm
- Håpløst deksel
- Supre menyer
- God batteritid
- I esken
- Funksjoner og multimedia
- Tilpasset innhold
- Hva med e-post?
- Den har fått kamera ...
- Andre severdigheter
- App Store
- Super spillmaskin
- HDMI-utgang
- Mobile Me
- Konklusjon
- God skjerm ...
- ... men den er litt uskarp
- Knall nettleser og e-post
- Moroa fins i App Store
- Heftigere grafikk - om en stund
- Til slutt
- Alternativet
Design, skjerm og menyer
Apples første nettbrett, iPad, rakk kun å være på markedet i rundt tre måneder her til lands før etterfølgeren ble annonsert. Forrige uke kom iPad 2 til Norge, og den har banet seg vei til testredaksjonen.
Utseendemessig har iPad 2 mye til felles med den første utgaven. Her finner du en skjerm på 9,7 tommer, omgitt av en ramme i enten sort eller hvitt. Baksiden er i grå aluminium.
Den mest synlige forskjellen på gammel og ny iPad er tykkelsen. Den første iPaden har en tykkelse på 1,34 cm, mens den nye sniker seg inn godt under 1 cm - bare 0,88 cm er iPad 2.
iPad 2 er altså 30 prosent tynnere enn forgjengeren, men setter du dem ved siden av hverandre virker den om mulig enda tynnere, fordi den er skarpt avrundet langs kantene og så å si flat ytterst.
Også noe av vekten har blitt slanket vekk i iPad 2. Letteste utgave av iPad veide 680 gram, mens iPad 2 nå starter på 601 gram. Dermed har nettbrettet kvittet seg med mer enn en tidel av vekten. Til tross for at iPad 2 stadig ikke er noen skikkelig lettvekter merkes vekttapet relativt godt.
Vi er likevel litt usikre på om iPad 2 er så mye lettere at den vil appellere også til de som mente at den første utgaven var for tung.
Ut over slankingen og de nærmest flate kantene på iPad 2 er det ikke så mange endringer å finne som enkelte av ryktene før lansering skulle antyde. Fordi brettet har blitt tynnere har høyttaleren blitt flyttet til baksiden, og er ikke lenger en åpning under. Både hodetelefonutgang og tilkobling til Apples egen dataplugg har skråstilt åpning, men begge plugger står rett ut av nettbrettet når de er tilkoblet.
De eneste andre kosmetiske endringene vi finner er to små sirkler av klart glass. En foran og en bak. Hver skjuler de et kamera som kan brukes til Apples Facetime-funksjon, altså videosamtaler. Vi kommer nærmere tilbake til disse på neste side.
Knappene er altså slik vi kjenner dem fra før. Hjem-knappen er nederst, og tar deg ut av applikasjoner og til applikasjonsmenyen. Volumtaster ligger øverst på høyre langside av iPad 2. Samme sted finner du også en skyvebryter som kan være lydløs-bryter eller den kan låse skjermen slik at den ikke snur seg når du snur nettbrettet.
God skjerm
I forkant av lanseringen var iPad 2-skjermen gjenstand for et traktorlass rykter. De fleste gikk på at oppløsningen ville øke, og ifølge noen av dem ville oppløsningen øke ganske dramatisk.
Skjermen har imidlertid beholdt oppløsningen på 1024 x 768 piksler, og en skjerm på såvidt under ti tommer klarer seg i grunnen greit med denne oppløsningen - selv om vi har sett bedre skjermer i de kommende Honeycomb-nettbrettene fra blant andre Samsung og LG.
Da iPad 2 først kom i salg ble det også snakket en del om mulige defekter i skjermen. Lyslekkasjer og rester av kjemikalier fra produksjonsprosessen skal ha vært synlig på enkelte av de tidligste eksemplarene.
På vårt testeksemplar merker vi ingen slike problemer, og både farger og sortnivå er godkjent. Innsynsvinkelen er også, slik vi er vant til fra forrige iPad, svært god. Dette gjør at for eksempel typiske flerspillervarianter som Monopol eller Uno fungerer svært godt for flere spillere som alle ser like godt.
På vårt testeksemplar virker også lysstyrken i skjerm en hakket bedre enn i den første iPaden. Skjermen fungerer greit, også i ganske sterkt lys, selv om refleksene blir vel plagsomme i direkte sollys.
Håpløst deksel
iPad 2 deler ikke deksler med sin forløper. Her er det lagt ned magneter i rammen, slik at et såkalt Smart Cover kan festes på nettbrettet.
For å feste Apples nye deksel på iPad 2 fører du det med hengselet inn mot brettet. Hengselet fester seg etter å ha kommet innenfor noen millimeters avstand.
Bortsett fra å dekke over skjermen kan dekselet brukes til å støtte nettbrettet opp når det brukes til å vise film, eller ved tasting på skjermtastaturet. En fiffig detalj er at skjermlåsen kan skru seg av og på når du åpner og lukker dekselet - iPad 2s eneste fellestrekk med et kjøleskap der, altså.
Fiffige detaljer eller ei, vi blir ikke så veldig imponerte av dekselet. Det henger ikke godt nok fast i enheten til at vi er trygge på at det ikke går av under transport sammen med bøker eller andre saker.
Smart cover beskytter heller ikke baksiden på iPad 2, så dersom du er redd for å få riper i aluminiumskroppen på nettbrettet er det lurt å velge noe annet.
For å bruke Smart Cover som stativ må man rulle den sammen, men den må rulles slik at det som vanligvis ligger ut fra skjermen blir innsiden på trekanten du ender opp med. Dette er ikke spesielt intuitivt, siden dekselet byr på ganske mye motstand denne veien, mens det enkelt lar seg brette sammen den andre veien.
Bretter man Smart Cover riktig vei står hele konstruksjonen relativt støtt. Bretter man det feil vei, slik vi i utgangspunktet gjorde, står iPad 2 alt annet enn støtt.
Vi hadde foretrukket en annen dekselløsning, og vi regner med de kommer i hopetall fra tredjeparts produsenter.
Smart Cover er uansett kun et av flere tilbehør som må kjøpes utenom. Vi vil ta med noen fler i denne testen fordi flere av dem henger svært tett sammen med hvordan man kan bruke iPad 2 på best mulig måte.
Supre menyer
Apples operativsystem for bærbare dingser heter iOS. I motsetning til for eksempel Googles Android har ikke dette operativsystemet hjemmeskjermer. Menyen på iPad 2 er i bunn og grunn en applikasjonsliste på et gitt antall sider, og en søkeskjerm som kan lete i nettbrettets innhold og i Google eller Wikipedia.
Den første iPaden ble norgeslansert sammen med iOS 4. Dermed fikk den også mulighet for oppretting av kataloger i applikasjonsmenyen - en mulighet som mangler på de fleste Android-telefoner.
Vi kan dermed stramme opp menyene og få det noe ryddigere rundt oss, men vi savner likevel muligheten til å opprette hjemmeskjermer med håndplukkede apps som kan vise alt fra vær til innboksen for e-post.
Menysystemet er imidlertid svært enkelt i bruk. Ser vi bort fra at det er litt rotete kan så godt som alle betjene en iPad 2 uten å støte på problemer.
I tillegg til applikasjonsmenyen har vi selvsagt den såkalte "docken", en linje nederst på skjermen der vi kan legge til de mest brukte funksjonene eller applikasjonene.
I utgangspunktet er denne satt opp med nettleseren, e-postklienten, bildefremvisning og musikkspilleren. Dette er likevel ikke et fast oppsett, og du kan fint legge andre applikasjoner i denne listen. Listen kan inneholde maksimalt seks ulike apps.
Hastigheten er et annet tema. iPad 2 har nemlig fått oppgradert prosessor og grafikkbrikke. Apples nye A5-brikke er, slik anvnet antyder, arvtageren til A4 som stod i første generasjon iPad. A5 har fått to prosessorkjerner med en klokkehastighet på oppunder 1 GHz hver, i tillegg til grafikkdelen som skal være kraftig forbedret.
I praksis merker vi ikke så mye til noe av dette i menyene. iPad 2 er lynrask og følger plettfritt fingeren din mens du trekker menysidene over skjermen - men det var for det meste tilfelle for den første iPaden også. Dermed synes vi ikke ytelsesforbedringene er dramatiske på akkurat denne fronten. Akkurat her var førstegenerasjon svært god i utgangspunktet.
God batteritid
Batteritiden var en egenskap som var virkelig god på den første iPad-en. Under lanseringen av iPad 2 sa Steve Jobs at det nye nettbrettet skulle ha samme gode batteritid som forløperen. Her må vi stort sett si oss enige.
Det kan virke som om batteriprosenten på iPad 2 synker såvidt raskere enn på det første brettet, men forskjellen er bagatellmessig.
Dersom iPad 2 er fullt oppladet kan du altså forvente å få omtrent ti timer bruk ut av den. Dersom den ikke er i bruk er batteritiden svært god, og den går ned med kun få prosent i døgnet.
I esken
- iPad 2
- Lader
- USB-kabel (Apples proprietære)
- Nål for tilgang på SIM-kort (kun 3G-versjonen)
Funksjoner og multimedia
Det begynner kanskje å bli klart allerede. iPad 2 er en videreutvikling mer enn en revolusjon. Akkurat som den første iPad-en er iPad 2 i stor grad et blankt ark som fylles med det du som bruker måtte ønske.
Dette innebærer nok en hel bunke besøk innom verdens mest velfylte applikasjonsbutikk, App Store. Likevel har iPad 2 noen funksjoner som kan holde deg i ånde den første tiden.
En nettleser utgjør selvsagt utgangspunktet for iPad 2. Den mobile utgaven av Safari er en av de raskeste nettleserne vi vet om, og den er svært enkel i bruk.
En ulempe er imidlertid at Apples bærbare produkter fortsatt ikke støtter Adobe Flash, den mest utbredte standarden for aktivt innhold på internett. Dette innebærer at du stort sett kan glemme å spille Facebook-spillene dine på iPad 2, og mye av videoen som ligger på internett vil heller ikke virke.
Tilpasset innhold
Snur vi denne mangelen på hodet kan vi si at iPads store fordel er at så mange nettsider er laget spesielt for den. Apples nettbrett har en enorm markedsandel, og derfor driver det tilsynelatende utviklingen i sin egen retning.
Dette betyr at enkelte videonettsteder i dag baserer seg på HTML 5 som er den nye standarden for presentasjon av innhold på internett. Svært mange nettsteder er også utformet som såkalte web apps, som gjør at de går i ett med Apples egne design, overganger og effekter.
På den måten kan mange nettsider fremstå som mer aktive enn nettleseren, Safari, i utgangspunktet tillater dem.
Uansett synes vi det er negativt at Apple har valgt å se helt bort fra utbredelsen Flash har på internett, og vi mener at en valgfri støtte hadde gjort nettleseren betydelig bedre. På denne måten kunne man skrudd av støtten for å selv prioritere fart over støtte for sider.
iPad 2 har selvsagt støtte for trådløst nettverk slik at den kan kobles til nettverk hjemme og i trådløse soner. Avhengig av modellen man velger kan den ha støtte for SIM-kort og super-3G, slik at du kan surfe i mobilnettet.
Oppkobling til trådløst nett går enkelt og greit, men vi opplevde at brettet hadde noen problemer første gang vi skulle koble til hjemmenettet.
Etter at tilkoblingen var satt opp og koblet til hadde vi derimot ingen problemer med nettilgangen.
Hva med e-post?
Også e-postleseren er lettfattelig. Her er det enkelt og greit å sette opp nye kontoer, men vi har sett enda enklere veivisere tidligere.
Etter at du har satt opp mer enn en e-postkonto får du tilgang på alle disse i en samlet innboks. Du kan kan også velge på innboksene hver for seg. I landskapsmodus er e-postleseren utformet omtrent som en vanlig e-postleser på PC - med oversikt over mapper og e-post på venstre side og visning på høyre side.
Snur du iPad 2 på høykant forsvinner oversiktsfeltet til venstre og erstattes av en ballong som går over visningsfeltet. Denne ballongen kan åpnes og lukkes ved hjelp av en knapp øverst.
Visning av e-post går lynraskt og alt av HTML-formatering og bilder kommer med. Her, som i nettleseren, får du imidlertid ikke se eventuelt Flash-basert innhold.
Forhåndsvisning av dokumenter fungerer også utmerket. Straks du har gått inn på App Store første gang får du dessuten tilbud om å laste ned Apples e-bokleser gratis. I denne kan du lagre eventuelle vedlegg du vil ta vare på til senere.
For å holde styr på livet har iPad 2 ellers en svært kapabel kalender som kan synkroniseres med Exchange eller Google Calender.
Den har fått kamera ...
Ved lanseringen av den første iPaden fikk Apple mye pepper for å ikke ha puttet på et kamera. iPad 2 har fått kamera både foran og bak, men hverken oppløsning eller bildekvalitet er fabelaktig på disse kameraene.
Dermed er ikke iPad 2 noe du foreviger de store øyeblikkene med. Det som derimot er godt for noen minutters lek og moro er den medfølgende applikasjonen Photo Booth. Her finner du et utvalg filtre som kan gjøre bildene dine morsomme.
Photo Booth er i utgangspunktet ganske lik mange av de andre applikasjonene for fotovreng som fins i App Store, og den har en viss underholdningsverdi. Vi tviler imidlertid litt på hvor varig denne verdien er.
iPad 2 har også fått støtte for Apples standard for videosamtaler, Facetime. Dette fungerer utmerket i trådløse soner, men over 3G fungerer det foreløpig ikke.
Andre severdigheter
En egen Youtube-applikasjon og en svært kresen videospiller tar seg av videovisning på iPad 2. Begge deler fungerer greit, men videospilleren har helt klare formeninger om hvilke filformater du kan legge inn på iPad 2.
Til slutt har vi den obligatoriske musikkspilleren, som i iOS heter iPod. Musikken legges inn ved hjelp av applikasjonen iTunes, slik også video må legges inn for å fungere i videospilleren.
Et fotogalleri kan vise frem bilder du har tatt, eller bilder du har synkronisert inn via iTunes eller iPhoto.
Felles for alle disse er at de er kjappe og enkle å bruke når innholdet først har kommet seg inn på iPaden, men vi hadde foretrukket å ha muligheten til å gå utenom iTunes for å legge over mediefiler.
App Store
Det er ikke til å komme unna at iPad 2, som forløperen, for en stor del er et blankt ark. Hjelpen er nær, men ikke nødvendigvis gratis. Apples App Store fremstår som et svært velfylt skattkammer av mer og mindre nyttig programvare som kan gjøre livet som nettbretteier utholdelig.
I tillegg til all programvaren fra tredjeparts utviklere legger også Apple selv opp til at du skal ta turen innom. E-bokleseren som hører til iPad må nemlig lastes ned fra App Store, og for å få den må du registrere deg.
Vi er ikke helt glade i å tvinges til å registrere oss for å få noe som medfølger på de fleste andre nettbrett, men samtidig mener vi man mister store deler av potensialet i iPad 2 om man ikke tar turen innom programbutikken.
Av egen programvare har Apple mer enn kun e-bokleseren i App Store. Her fins Office-varianten iWork, med presentasjon, regneark og testbehandler. Du kan også laste ned iMovie om du føler for å redigere HD-video på farten.
Vår favoritt er imidlertid Garage Band - en musikkapplikasjon som garantert har vært i mer kapable hender enn våre. Applikasjonen byr på mye moro enten du har som målsetning å lage musikk, eller å bare leke deg med lyder, slik vi gjorde.
Super spillmaskin
Som nevnt merket vi ikke så mye til iPad 2s ytelsesforbedringer i menyene. Menysystemet går kjapt og smidig både på den nye og den gamle iPaden. Det er først og fremst spill og tung programvare vi forventer å se forskjell på.
Og, ganske riktig. iPad 2 disker opp med bedre grafikk enn forgjengeren. Det er imidlertid ikke snakk om en dramatisk forbedring i de spillene som hevder å være oppgradert for å kjøre på den kraftigere maskinvaren.
Det hører med at det nok vil komme betraktelig heftigere spill og programvare i tiden som kommer. For de heftigste iOS-spillene gjelder nok de samme reglene som for konsollspill - lanseringsspillene gir sjelden hele inntrykket av hva maskinvaren kan diske opp med.
Det følger ikke med spill på iPad 2, så vi tok turen innom App Store for å finne noen tunge titler.
Asphalt 6 fra Gameloft og Firemints Real Racing 2 er to av de heftigste bilspillene på bærbare enheter i dag. Begge skal være optimalisert for nye iPad 2.
Real Racing 2 gir jevnere kanter og mer detaljert grafikk på iPad 2. For Asphalt 6 ser vi ikke de store forskjellene i detaljrikdom eller bildekvalitet, men der vi la merke til antydninger til lugging på den første iPad-en fikk vi en betraktelig mer flytende opplevelse på iPad 2.
Dermed virker det altså som om den store forbedringen med Asphalt 6 først og fremst ligger i at spillet ikke er akkurat på kanten av hva maskinvaren kan kjøre lenger.
Apple hevder at den nye grafikkdelen av A5-brikken skal være inntil 9 ganger raskere enn den i A4-brikken fra selskapets første nettbrett. Apple har sannsynligvis sine ord i behold, ettersom tester fra flere ulike medier viser at innmaten i den nye iPad-en er betydelig raskere enn den gamle.
Også NOVA 2 fra Gameloft ser relativt likt ut på iPad 2, men her merker vi en annen nyhet i nettbrettet. iPad 2 har fått gyroskop, en funksjon vi kjenner fra iPhone 4.
Alle bevegelsesstyrte spill, inkludert de to førstnevnte drar nytte av gyroskopet for bedre presisjon. Forskjellen på et gyroskop og et akselerometer er imidlertid at akselerometeret kun kjenner krefter som drar i det - stort sett tyngdekraften.
Akselerometeret vet derfor ikke hva som skjer dersom du holder nettbrettet vannrett mens du trekker de to kortsidene til og fra deg. Gyroskopet er laget for å fange opp alle typer bevegelser. I et avansert skytespill som NOVA 2 kan du dermed se på verden rundt deg bare ved å vri brettet i alle himmelretninger - dette gjør mye for innlevelsen i spillet.
Etter å ha testet noen spill på iPad 2 virker det tydelig at Apples nyeste nettbrett har et luksusproblem som vi ikke finner så ofte i PC-verdenen. Spillene som fins i App Store i dag er rett og slett ikke heftige nok til å vise iPad 2s fulle potensiale.
HDMI-utgang
Fra før av finnes det originalt tilbehør som kan gi iPad USB-kontakt og minnekortleser. Til iPad 2 kan du kjøpe en overgang til HDMI.
Overgangen lar deg overføre skjermbildet høyoppløst til en annen skjerm, og den fungerer utmerket til både film og spill på storskjerm.
I tillegg til HDMI-utgangen har overgangen inngang for Apples egen ladeplugg, slik at du kan lade brettet mens du ser på film eller spiller.
Dette tilbehøret fungerte riktig så bra. For mobilt utstyr med høyoppløste utganger er det vanligvis slik at det er høyoppløst innhold som ser best ut på storskjermen. Menyer og nettleser pleier ofte å være mindre imponerende.
iPad 2 gir et ganske godt resultat på store skjermer med full HD-oppløsning, både når det gjelder menyer og allerede høyoppløste mediefiler.
Det eneste som irriterer oss er at dette er en overgang og ikke en HDMI-kontakt rett i nettbrettet. Det betyr at overgangen har en lei tendens til å falle ut dersom man har en litt kraftig HMDI-kabel og må bevege på brettet - for eksempel ved spilling.
Mobile Me
Apples skytjeneste har hatt flere ulike navn siden sin første utgave, og i 2008 ble den kjent som Mobile Me - da også med et fokus på Apples iOS-enheter. Frem til i fjor var alle deler av denne tjenesten abonnementsbaserte.
Etter februar i fjor har imidlertid alle kunnet benytte "Find my iPhone"-delen av tjenesten uten kostnad. Tjenesten er lett å bruke og likner også mye på HTCs variant over samme lest, htcsense.com.
Apples utgave er rask og forholdsvis presis. Den inneholder også muligheter for å låse enheten eller å fjernslette den.
Velger du å betale for Mobile Me får du også full synkronisering mot Apples servere og andre Apple-enheter du måtte ha, men tjenesten har en forholdsvis høy årsavgift på 65 euro i året
Konklusjon
Nettbrett slik vi i dag kjenner dem er et ganske nytt konsept. Apples iPad skal ha mye av æren for å ha gjort disse skjermene med raske og enkle menyer kjent for folk flest, og nå har oppfølgeren kommet.
Apple iPad 2 deler mye av designen med sin forløper. Hovedforskjellen er at iPad 2 er vesentlig tynnere enn Apples første nettbrett, og den er også en del lettere.
God skjerm ...
Skjermen er også slik vi kjenner den fra den første iPad-en. Her får du god fargegjengivelse, og den er også forholdsvis lyssterk, selv om den må gi seg i det aller skarpeste sollyset.
Innsynsvinkelen er svært god på skjermen, og det betyr at flere kan bruke skjermen samtidig til for eksempel brettspill eller kortspill.
Apples menysystem iOS er kjent for å være svært brukervennlig og raskt. Dermed er også brukervennligheten på iPad 2 svært god.
... men den er litt uskarp
Det er to ting vi skulle ønsket oss når det kommer til skjerm og menyer på iPad 2. Skjermen skulle gjerne hatt litt høyere oppløsning. Kommende nettbrett fra Android-leiren vil ha en oppløsning på 1280 x 800 punkter, dette er mer enn 30 prosent fler piksler i samme skjermstørrelse enn iPad 2 kan vise til.
Også dagens Samsung Galaxy Tab har et skarpere bilde, på grunn av høy oppløsning på en mindre skjerm.
Den andre tingen vi ønsker oss er muligheten til å lage hjemmeskjermer, slik vi kjenner fra Googles operativsystem Android. Det nærmeste Apple kan levere er mapper for ulike applikasjoner, men dette gir ikke like mange muligheter som en hjemmeskjerm.
Knall nettleser og e-post
iPad 2 har ikke så voldsomt mange funksjoner i seg selv - det meste må løses ved hjelp av applikasjoner du laster ned fra App Store. Den har imidlertid en svært god nettleser, men støtten for interaktivt innhold er fortsatt litt dårlig siden Adobes Flash-format ikke er støttet.
E-postleseren og kalenderfunksjonen i iPad 2 er begge svært gode. Synkronisering med Googles Gmail-tjeneste eller Microsoft Exchange går problemfritt.
Moroa fins i App Store
Det som virkelig får iPad 2 til å skinne er alle de skreddersydde applikasjonene du kan finne i applikasjonsbutikken App Store. Her finner du spill med ekstra høy oppløsning og detaljrikdom, såvel som svært avanserte nytteverktøy.
Vi merket ikke hastighetsøkningen så godt i menyene, men ved oppstart av applikasjoner merket vi at iPad har blitt en hel del raskere. Enkelte av applikasjonene har også bedre grafikk i iPad 2 enn i forgjengeren.
Heftigere grafikk - om en stund
På grunn av tiden det tar å utvikle ny programvare fra bunn tror vi det vil ta en stund før vi virkelig får se hvilken kapasitet iPad 2 har i praksis. Inntil videre fins det uansett et rikt tilfang av imponerende spill for Apples nettbrett.
iPad 2 har i motsetning til sin forgjenger blitt utstyrt med kamera. Kvalitetsmessig er ingen av disse særlig gode. Til videosamtaler med Facetime og vrengbilder i Photo Booth-applikasjonen fungerer imidlertid kameraene helt utmerket. Sistnevnte kan by på en del underholdning.
Til slutt
Apple er først på markedet med det vi vil kalle andre generasjon nettbrett. I dette ligger heftigere spesifikasjoner, færre åpenbare mangler og gjerne en mer raffinert design.
For Norges del vil det spesielt være interessant å følge med på konkurrentene LG og Samsung, som skal ha Android-baserte nettbrett på markedet i henholdsvis april og mai. LG Optimus Pad og Samsung Galaxy Tab 10.1 er ennå ikke utførlig testet, men begge virker lovende.
iPad 2 er ikke helt lytefri, og det fins noen ting vi kunne ønsket oss. Likevel er det det heftigste nettbrettet på markedet i dag. Brukeropplevelsen er på plass, det er lynraskt på kjøring av applikasjoner og det er ganske kompakt til tross for den store skjermen det er utstyrt med.
Les også: Trenger du egentlig eget abonnement til iPad?
Alternativet
Nærmeste konkurrent er fortsatt Samsungs nettbrett Galaxy Tab. Dette har gått vesentlig ned i pris siden vi testet det, men det er ikke betydelig billigere enn billigste iPad 2.
Det du får i Galaxy Tab er imidlertid et langt mer kompakt nettbrett som støtter Flash og passer i lommen. I forhold til billigste iPad 2 får du også mulighet til mobilsurfing via 3G-nettet. Ulempen er at det kjører en eldre versjon av Android, som ikke er fullt så brukervennlig som iOS på et nettbrett. Dessuten er Galaxy Tab noe tregere enn iPad 2.
Hvis du vurderer et alternativ til iPad 2 er det vår anbefaling å vente til du får prøvd et av nettbrettene basert på Android 3.0 Honeycomb. Det første av disse kommer altså til Norge i løpet av april. Prisen ventes imidlertid å bli noe høyere på disse brettene.