TestApple iPad 2

iPad 2 suser forbi konkurrentene

Apple leder an med det foreløpig raskeste og tynneste nettbrettet.

Design, skjerm og menyer

iPad 2 til høyre i bildet.
iPad 2 er tynnere enn den første iPad-en.

Apples første nettbrett, iPad, rakk kun å være på markedet i rundt tre måneder her til lands før etterfølgeren ble annonsert. Forrige uke kom iPad 2 til Norge, og den har banet seg vei til testredaksjonen.

Utseendemessig har iPad 2 mye til felles med den første utgaven. Her finner du en skjerm på 9,7 tommer, omgitt av en ramme i enten sort eller hvitt. Baksiden er i grå aluminium.

Den mest synlige forskjellen på gammel og ny iPad er tykkelsen. Den første iPaden har en tykkelse på 1,34 cm, mens den nye sniker seg inn godt under 1 cm - bare 0,88 cm er iPad 2.

iPad 2 er altså 30 prosent tynnere enn forgjengeren, men setter du dem ved siden av hverandre virker den om mulig enda tynnere, fordi den er skarpt avrundet langs kantene og så å si flat ytterst.

Også noe av vekten har blitt slanket vekk i iPad 2. Letteste utgave av iPad veide 680 gram, mens iPad 2 nå starter på 601 gram. Dermed har nettbrettet kvittet seg med mer enn en tidel av vekten. Til tross for at iPad 2 stadig ikke er noen skikkelig lettvekter merkes vekttapet relativt godt.

Vi er likevel litt usikre på om iPad 2 er så mye lettere at den vil appellere også til de som mente at den første utgaven var for tung.

Ut over slankingen og de nærmest flate kantene på iPad 2 er det ikke så mange endringer å finne som enkelte av ryktene før lansering skulle antyde. Fordi brettet har blitt tynnere har høyttaleren blitt flyttet til baksiden, og er ikke lenger en åpning under. Både hodetelefonutgang og tilkobling til Apples egen dataplugg har skråstilt åpning, men begge plugger står rett ut av nettbrettet når de er tilkoblet.

De eneste andre kosmetiske endringene vi finner er to små sirkler av klart glass. En foran og en bak. Hver skjuler de et kamera som kan brukes til Apples Facetime-funksjon, altså videosamtaler. Vi kommer nærmere tilbake til disse på neste side.

Knappene er altså slik vi kjenner dem fra før. Hjem-knappen er nederst, og tar deg ut av applikasjoner og til applikasjonsmenyen. Volumtaster ligger øverst på høyre langside av iPad 2. Samme sted finner du også en skyvebryter som kan være lydløs-bryter eller den kan låse skjermen slik at den ikke snur seg når du snur nettbrettet.

God skjerm

Dekselet sitter ikke godt nok fast, etter vår smak.

I forkant av lanseringen var iPad 2-skjermen gjenstand for et traktorlass rykter. De fleste gikk på at oppløsningen ville øke, og ifølge noen av dem ville oppløsningen øke ganske dramatisk.

Skjermen har imidlertid beholdt oppløsningen på 1024 x 768 piksler, og en skjerm på såvidt under ti tommer klarer seg i grunnen greit med denne oppløsningen - selv om vi har sett bedre skjermer i de kommende Honeycomb-nettbrettene fra blant andre Samsung og LG.

Da iPad 2 først kom i salg ble det også snakket en del om mulige defekter i skjermen. Lyslekkasjer og rester av kjemikalier fra produksjonsprosessen skal ha vært synlig på enkelte av de tidligste eksemplarene.

På vårt testeksemplar merker vi ingen slike problemer, og både farger og sortnivå er godkjent. Innsynsvinkelen er også, slik vi er vant til fra forrige iPad, svært god. Dette gjør at for eksempel typiske flerspillervarianter som Monopol eller Uno fungerer svært godt for flere spillere som alle ser like godt.

På vårt testeksemplar virker også lysstyrken i skjerm en hakket bedre enn i den første iPaden. Skjermen fungerer greit, også i ganske sterkt lys, selv om refleksene blir vel plagsomme i direkte sollys.

Håpløst deksel

iPad 2 deler ikke deksler med sin forløper. Her er det lagt ned magneter i rammen, slik at et såkalt Smart Cover kan festes på nettbrettet.

For å feste Apples nye deksel på iPad 2 fører du det med hengselet inn mot brettet. Hengselet fester seg etter å ha kommet innenfor noen millimeters avstand.

Bortsett fra å dekke over skjermen kan dekselet brukes til å støtte nettbrettet opp når det brukes til å vise film, eller ved tasting på skjermtastaturet. En fiffig detalj er at skjermlåsen kan skru seg av og på når du åpner og lukker dekselet - iPad 2s eneste fellestrekk med et kjøleskap der, altså.

Fiffige detaljer eller ei, vi blir ikke så veldig imponerte av dekselet. Det henger ikke godt nok fast i enheten til at vi er trygge på at det ikke går av under transport sammen med bøker eller andre saker.

Smart cover beskytter heller ikke baksiden på iPad 2, så dersom du er redd for å få riper i aluminiumskroppen på nettbrettet er det lurt å velge noe annet.

For å bruke Smart Cover som stativ må man rulle den sammen, men den må rulles slik at det som vanligvis ligger ut fra skjermen blir innsiden på trekanten du ender opp med. Dette er ikke spesielt intuitivt, siden dekselet byr på ganske mye motstand denne veien, mens det enkelt lar seg brette sammen den andre veien.

Bretter man Smart Cover riktig vei står hele konstruksjonen relativt støtt. Bretter man det feil vei, slik vi i utgangspunktet gjorde, står iPad 2 alt annet enn støtt.

Vi hadde foretrukket en annen dekselløsning, og vi regner med de kommer i hopetall fra tredjeparts produsenter.

Smart Cover er uansett kun et av flere tilbehør som må kjøpes utenom. Vi vil ta med noen fler i denne testen fordi flere av dem henger svært tett sammen med hvordan man kan bruke iPad 2 på best mulig måte.

Menyene er slik vi kjenner dem i iOS. Raske og intuitive. Hjemmeskjermer må vi imidlertid klare oss uten.

Supre menyer

Apples operativsystem for bærbare dingser heter iOS. I motsetning til for eksempel Googles Android har ikke dette operativsystemet hjemmeskjermer. Menyen på iPad 2 er i bunn og grunn en applikasjonsliste på et gitt antall sider, og en søkeskjerm som kan lete i nettbrettets innhold og i Google eller Wikipedia.

Den første iPaden ble norgeslansert sammen med iOS 4. Dermed fikk den også mulighet for oppretting av kataloger i applikasjonsmenyen - en mulighet som mangler på de fleste Android-telefoner.

Vi kan dermed stramme opp menyene og få det noe ryddigere rundt oss, men vi savner likevel muligheten til å opprette hjemmeskjermer med håndplukkede apps som kan vise alt fra vær til innboksen for e-post.

Menysystemet er imidlertid svært enkelt i bruk. Ser vi bort fra at det er litt rotete kan så godt som alle betjene en iPad 2 uten å støte på problemer.

I tillegg til applikasjonsmenyen har vi selvsagt den såkalte "docken", en linje nederst på skjermen der vi kan legge til de mest brukte funksjonene eller applikasjonene.

I utgangspunktet er denne satt opp med nettleseren, e-postklienten, bildefremvisning og musikkspilleren. Dette er likevel ikke et fast oppsett, og du kan fint legge andre applikasjoner i denne listen. Listen kan inneholde maksimalt seks ulike apps.

Hastigheten er et annet tema. iPad 2 har nemlig fått oppgradert prosessor og grafikkbrikke. Apples nye A5-brikke er, slik anvnet antyder, arvtageren til A4 som stod i første generasjon iPad. A5 har fått to prosessorkjerner med en klokkehastighet på oppunder 1 GHz hver, i tillegg til grafikkdelen som skal være kraftig forbedret.

I praksis merker vi ikke så mye til noe av dette i menyene. iPad 2 er lynrask og følger plettfritt fingeren din mens du trekker menysidene over skjermen - men det var for det meste tilfelle for den første iPaden også. Dermed synes vi ikke ytelsesforbedringene er dramatiske på akkurat denne fronten. Akkurat her var førstegenerasjon svært god i utgangspunktet.

God batteritid

Batteritiden var en egenskap som var virkelig god på den første iPad-en. Under lanseringen av iPad 2 sa Steve Jobs at det nye nettbrettet skulle ha samme gode batteritid som forløperen. Her må vi stort sett si oss enige.

Det kan virke som om batteriprosenten på iPad 2 synker såvidt raskere enn på det første brettet, men forskjellen er bagatellmessig.

Dersom iPad 2 er fullt oppladet kan du altså forvente å få omtrent ti timer bruk ut av den. Dersom den ikke er i bruk er batteritiden svært god, og den går ned med kun få prosent i døgnet.

I esken

  • iPad 2
  • Lader
  • USB-kabel (Apples proprietære)
  • Nål for tilgang på SIM-kort (kun 3G-versjonen)