På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne spiller deg trill rundt
Samsungs strømmehøyttaler R5 kan hente TV-lyd og spille alle veier.
Samsungs strømmehøyttaler R5 er en stilig sylindrisk høyttaler som sprer lyden 360 grader. Det betyr at du slipper å tenke på hvordan du skal plassere den for at den skal låte best mulig fra yndlingsstolen. Lyden fra R5 strømmer direkte mot deg samme hvor du befinner deg i rommet.
Opp og ned
Spredningen av lyden er løst ved at diskanten i toppen peker rett i været, mot en såkalt akustisk linse som reflekterer lyden ut til alle kanter. Tilsvarende sitter det i bunnen av høyttaleren et basselement som sender lyden rett ned mot en konveks flate, slik at lyden reflekteres ut til sidene. Diskanten, eller tweeteren som den gjerne kalles, måler 25 millimeter i diameter, mens bassen, kalt woofer, måler 125 millimeter. R5 er ca. 321 cm høy, og måler litt under 17 cm diagonalt. Vekten er 2,7 kilo. Den drives av nettstrøm, og har ikke batteridrift.
Lyden er god, med fin balanse mellom diskant, mellomtone og bass. Men basselementet flytter ikke nok luft til å skape de lavfrekvente tonene som bidrar til tyngde i lydbildet. Spiller du på moderat volum høres det riktig så bra ut. Men spiller du skikkelig høyt blir mangelen ganske påtakelig. Kanskje ikke så rart – det er begrenset hva du kan forvente av en høyttaler med et effektforbruk på 22 Watt. Fra halvt volum og oppover blir det ikke mer bass, bare mer mellomtone og diskant. Og spiller du en låt der bassen slår inn et stykke ut i låta, vil du merke at bassen stjeler effekt fra tweeteren.
Smarte finesser og superenkelt oppsett
Strømmehøyttaleren R5 har flere smarte finesser. Blant annet kan du sette den i TV Modus, og la den strømme TV-lyden direkte. Har du lydplanke og flere høyttalere i samme serie kan du enkelt konfigurere høyttalerne til et trådløst surround-anlegg. Konfigurering og styring av musikken kan du gjøre via en app. Når høyttaleren brukes sammen med en TV fra Samsung, styrer du lyden med fjernkontrollen til TV-en. I tillegg kan du bruke høyttaleren sammen med en annen i stereopar, der hver høyttaler spiller sin kanal.
Vi har testet ganske mange strømmehøyttalere, og det er noen vesentlige forskjeller mellom måten de virker på. Mens Sonos kjører en løsning der tjenestene ligger i programvaren til høyttaleren, har Bose valgt en mellomting der enkelte tjenester ligger på høyttaleren, mens andre må strømmes via en annen enhet, som mobilen, et nettbrett eller en PC via Wi-Fi eller Bluetooth.
Tynn støtte for tjenester
Samsungs høyttaler har mest til felles med Boses løsning, og støtter også Bluetooth. Musikktjenestene du kan strømme direkte er blant annet Spotify, Deezer og Tunein. De første to er abonnementstjenester for musikk, der du betaler et månedlig beløp for å få tilgang til et stort musikkbibliotek. Tunein er nettradio, der du kan høre gratis på favorittstasjonene dine. I tillegg kan du strømme musikk fra mediebibliotek i nettverket ditt, og musikk du har lagret på mobilen.
Har du abonnement på tjenester som R5 ikke støtter, som Google Musikk, Apple Music, eller Tidal (tidligere Wimp), vil du måtte spille på mobilen, og overføre lyden med Bluetooth til R5-høyttaleren.
Høyttaleren har en trykkfølsom overflate der du kan skifte modus, starte og stopp musikken, og justere volumet. Du kan også bla i spillelistene dine ved å stryke den ene eller andre veien overflaten på toppen.
Bra app
Appen du bruker heter Samsung Wireless Audio Multirom, og er svært intuitiv. På skjermen dukker det opp en sirkel du kan rotere for å finne og spille av musikk. Her velger du kilde, setter opp spillelister, grupperer høyttalere (om du har flere) og tilordner lydkanaler i flerkanaloppsett. Systemet støtter opp til fem kanaler, slik at det også kan brukes til kringlyd når du ser på TV.
Når du setter opp høyttaleren med TV-lyd for første gang, skrur du bare på høyttaleren og trykker på Modus-tasten til en stemme forteller at høyttaleren er i TV-modus. Like etter dukker det opp et vindu på TV-en, der du får beskjed om at TV-en har oppdaget en høyttaler, og lurer på om du vil bruke den. Svarer du ja, flyttes lyden automatisk over på høyttaleren. Ikke noe mas om nettverksinnstillinger – det bare virker.
Nå får vi legge til at vi brukte en Samsung-TV av nyere dato.
Kostbar mono
Alt i alt er vi godt fornøyd med brukeropplevelsen, men vi synes nok at en R5 alene gir et litt tamt lydbilde. Det dreier seg om en ren monohøyttaler, og dermed må du ha to stykker satt opp som stereopar for å få perspektiv i lydbildet. Med en pris på rundt 4000 kroner stykket koster dette mer enn det smaker.
Vår favoritt blant strømmeanlegg i denne prisklassen er Sonos Play:5. Første generasjon Play:5 koster det samme som R5, mens 2. generasjon er rundt 1000 kroner dyrere. Begge spiller atskillig bedre på høyt volum enn det Samsung R5 gjør.
Et annet alternativ er Libratone Zipp, som også er rundstrålende, og i tillegg en tusenlapp billigere enn R5. Men skal du bruke den som komponent i et mer komplett TV-kinooppsett, er det Samsung R5 som gjelder.
Er du en skikkelig gjerrigknark finnes det også knep som lar deg strømme musikk direkte til stereoanlegget ditt >>
En allsidig monohøyttaler som vil trives langt bedre sammen med en stereomakker.
Fordeler
- +Svært enkel oppkobling
- +God lydbalanse på lavt til moderat volum
- +God betjening
- +Spiller ypperlig i hjemmekinooppsett
- +God formatstøtte
Ting å tenke på
- —Ren mono
- —For lite bass på høyere volum
- —Relativt høyt priset
- —Litt smått med musikktjenester