Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose SoundTouch 30 Series III

Bose SoundTouch 30 fikser nesten alt

Strømmehøyttaleren blir smartere for hver generasjon.

Bose SoundTouch 30 Series III er den kraftigste av Boses strømmehøyttalere. Med en vekt på 11,7 kilo og et strømforbruk på 150 watt, er dette unektelig en kraftig sak.

Dyr er den også, med en prislapp på nesten 5800 kroner. Til sammenligning koster den antakelig største konkurrenten, Sonos Play:5, like under 5000 kroner.

Fjernkontrollen har de samme funksjonene som tastene på toppen av høyttaleren. I tillegg kan du «stemme» på favorittene dine ved å trykke tommel opp eller tommel ned. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Så hva får du når du kjøper den nye Bose SoundTouch 30?

Først og fremst det mest åpenbare – en kraftig høyttaler som kan spille musikk fra strømmetjenester. I motsetning til mange andre slike høyttalere er du ikke avhengig av å ha en mobiltelefon, PC eller nettbrett tilgjengelig for å bruke den. Høyttaleren kommer nemlig med en fjernkontroll, og den har et display på fronten. Men fjernkontrollen har et par vesentlige begrensninger, noe vi skal komme tilbake til.

Ellers får du en høyttaler som kan settes opp i en multiromsløsning, slik at du kan spille samme musikk i flere rom. Om du ikke grupperer høyttalerne kan du spille hva du vil på dem.

Trenger litt plass

Du får også en ganske stilig høyttaler som spiller høyt nok til å fylle et relativt stort rom med partymusikk.

Med en bredde på 43,5 centimeter og høyde på 24,6 centimeter er dette nok ikke den høyttaleren det er enklest å gjemme bort i kroken på en benk, eller inne i en bokhylle. Så spiller den også best om den får litt rom rundt seg. Designen skjemmer ikke, men størrelsen kan by på utfordringer for de som mener god interiørdesign er synonymt med å gjemme bort alt som minner om elektronikk.

Foreløpig er det få innholdstilbydere å velge mellom.

Og når vi først er inne på det – høyttaleren er ganske diskrét, uten blinkende dioder eller glorete display. Fronten er buet, og trukket med stoff. På midten deles fronten av et sort plastfelt, og bak dette plastfeltet ligger en liten OLED-skjerm som viser hva du spiller. Lenger nede, fremdeles skjult bak den sorte plasten, ligger Ir-sensoren som gjør at du kan styre Bose 30 med en medfølgende fjernkontroll. Bose 20 ser likedan ut, bare vesentlig mindre. Det finnes også en Bose 10 som kan brukes i samme oppsett som se andre Bose-spillerne, men denne har en helt annen design. Alle modellene kommer i sort eller hvitt. Den hvite modellen har et grått stofftrekk.

Oppkoblingen er enkel

Høyttaleren kobles enkelt til hjemmenettet ditt ved hjelp av Wi-Fi. I prosessen med å sette opp høyttaleren bruker du enten en app på mobilen (iOS og Android), eller du kan bruke en PC og koble høyttaleren til denne med USB eller via kablet nettverk.

Vi valgte å bruke appen på mobiltelefonen, først med en Android-mobil, og deretter gjentok vi det hele med en iPhone. Vi fant raskt ut at det er ett fett om du er iPhone- eller Android-bruker – appen fungerer like greit på begge.

Vi støtte ikke på noen spesielle utfordringer under oppsettet av høyttaleren. Men førstegangsoppsettet tok litt ekstra tid, fordi høyttaleren insisterte på å laste ned og installere oppdatert programvare. Oppdatert programvare vil vi jo ha, så da var det bare å vente de få minuttene det tok å få denne på plass. Det samme gjentok seg når vi senere satte opp en Bose 20 på testrommet på jobben.

Ut med AirPlay, inn med Bluetooth

Her har vi satt opp SoundTouch 20 i et annet nettverk enn SoundTouch 30. Da blir SoundTouch 30 bare synlig som stiplet (nede til venstre).

Bose har tidligere vunnet en del tilhengere på å støtte AirPlay. Men denne støtten er tatt bort i tredje generasjon av Bose-høyttalerne. Istedet har den altså fått Bluetooth. Nå trenger du strengt tatt hverken AirPlay eller Bluetooth så lenge du har Wi-Fi i hjemmet. Bose SoundTouch støtter både 2,4 og 5 GHz nettverk. Bruker du Bluetooth som kilde vil musikken bli synkronisert mellom høyttalerne. Det krever en del prosessering, og følgelig blir det også en forsinkelse. Det spiller liten rolle når du hører på musikk, men blir irriterende om du skal se film. Da vil lyden med et slikt oppsett henge flere sekunder etter handlingen i filmen.

Appen du bruker når du setter opp anlegget heter enkelt og greit «Bose SondTouch Controller». Du kan bruke denne appen for å søke etter musikk, sette opp spillelister, kontrollere volum og så videre. Men heller ikke den siste oppdateringen lar deg koble sammen to høyttalere til stereopar, slik for eksempel Sonos og Samsung lar deg gjøre.

Her var det smått med tjenester

Sammenliknet med Sonos ligger Bose svært langt etter med tanke på utvalg av innholdsleverandører. Men Deezer, Spotify og SiriusXM er på plass, i tillegg til at du kan spille musikk du har lagret på enheter i hjemmenettet ditt. Skal du spille fra Tidal (Wimp), Google Musikk eller Apple Music, må du strømme fra kilden til mobiltelefonen og så overføre lyden til høyttaleren via Bluetooth.

For Spotifys vedkommende du velge å flytte strømmen via Spotify Connect så den går direkte til høyttaleren. Da kan du fortsette å bruke mobilen til andre ting, eller skru den av og legge den bort. Spotify kan også kjøres direkte i Bose-appen, slik at du kan bruke Spotify, kjøre søk og lese informasjon om artister uten å forlate Bose-appen.

Detalj fra toppen av Bose SoundTouch 30. De samme tastene finner du på modellene 20 og 10, samt på fjernkontrollen og i appen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Smarte programmerbare taster

Noe av det vi liker best ved Bose-systemet er seks tastene du kan programmere selv. Disse er svært nyttige, fordi de gjør det mulig å legge ulike tjenester, sanger eller spillelister på de seks tastene. Du kan for eksempel legge P4 radio på tast 1, Spotifys Topp 100 på 2, spilleliste med treningsmusikk på tast 3, middagsmusikk på 4, party på 5 og julemusikk på 6. Eller noe helt annet.

Måten du programmerer på er svært enkel. Du kan flytte en spilleliste eller en radiostasjon til favorittlisten ved hjelp av dra-og-slipp i appen, eller du kan trykke å holde på en hurtigtast mens du hører radiokanalen eller spillelisten du vil lagre. Senere kan du bruke tastene på toppen av høyttaleren eller på fjernkontrollen, og starte den valgte spillelisten/radiostasjonen uten å gå via appen.

Fjernkontrollen lar deg skru på høyttaleren og velge mellom fem favorittkanaler/spillelister. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En enkel fjernkontroll

Vi nevnte at fjernkontrollen har noen vesentlige begrensninger, og det er det vi er inne på her. Du kan altså ikke bruke fjernkontrollen til å opprette spillelister eller søke etter musikk. Du kan hoppe mellom låter, men bare når kilden din er en spilleliste som strømmes direkte til høyttaleren. Du kan ikke justere bass eller diskant med fjernkontrollen, eller styre lyden i flere høyttalere separat. Den sistnevnte funksjonen fungerer imidlertid fint i appen på mobilen eller nettbrettet.

Men du kan merke favorittlåter ved å gi dem tommel opp eller ned.

Fikser nesten alt

Bose ST 30 har OLED-skjerm, men den er ikke så stor som plastfeltet kan forlede til å tro. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Bose SoundTouch 30 har altså en del smarte finesser, men det betyr ikke at den klarer å leve opp til alle våre forventninger.

Her er litt til som Bose 30 ikke kan gjøre, i alle fall ikke foreløpig:

 • Du kan ikke sette opp to Bose-høyttalere som et stereopar.
 • Bruker du linjeinngangen som kilde kan du ikke strømme musikken videre til de andre høyttalerne, slik du kan om du bruker Bluetooth eller Spotify i Bose-appen.
 • Du kan ikke justere lydbildet, ut over å justere bass og volum.
 • Du kan ikke se spillelisten din i displayet på høyttaleren – bare hva som spilles i nået. Det er ikke noe å gi trekk for. De fleste strømmehøyttalere kan ikke vise noe som helst.
 • Du kan normalt ikke ha mer enn fire Bose-enheter i nettet (Boses påstand – vi har ikke enheter nok til å få sjekket).
 • Du kan bare spille en sang om gangen fra Spotify. Starter du en ny Spotify-økt på en annen høyttaler, vil musikken forsvinne i den første. Dette er en begrensning på Spotifys hånd.

Mye bass, men lite dypbass

Da var trønderrock klistret til tast nummer 5.

Bose 30 er en kraftpakke, som sørger for at du kan spille høyere en de fleste andre strømmesystemer. Den imponerer med sine krefter, men begeistrer oss ikke riktig like mye når det gjelder lyden.

Det kan av og til virke som om Bose har lagt all sin energi i å skape en høyttaler som spiller høyt, og har mye punch i bassregisteret. Så er det heller ingen tvil om at bassen er en smule overrepresentert i lydbildet. Det vi savner mest er en litt tydeligere definert mellomtone og diskant, samtidig som vi kunne tenke oss at bassen hadde litt mer «omph». På basstunge låter er det som om høyttaleren kompenserer for mangelen på dype frekvenser med å sparke ekstra hardt der den kan. Resultatet er mer punch og mindre fylde.

Et godt eksempel får du ved å spille låter som Bass i Love You. Denne er skrevet for å slå deg i mellomgulvet. Når vi spiller den på Bose 30 kiler det ikke engang. Da blir savnet av en subwoofer påtakelig. Her ligger Bose langt etter for eksempel Sonos.

Alene klarer høyttaleren heller ikke å sette opp et bredt stereobilde. Og frem til den eventuelt får ny programvare kan den heller ikke være del i et stereooppsett sammen med en annen Bose-høyttaler.

Vi synes nok høyttaleren spiller best når vi skrur volumet ganske kraftig opp, til rundt 80 prosent av maks. Da blir bassen mindre dominant, samtidig som forvrengningen ellers er svært liten. På maksimalt volum høres lyden kompakt ut. Det er masse av den, men det låter litt ullent. Vi sier ikke at Bose SoundTouch 30 låter dårlig, men noe høydepunkt i elektronikkhistorien utgjør den ikke.

Ypperlig til fest, men konkurransen er beintøff

Om du er ute etter et anlegg du kan strømme Spotify på ved neste fest, vil Bose SoundTouch 30 III ganske sikkert være en god bidragsyter til å få opp stemningen. Skal du bare ha én høyttaler er det ikke mange som kan måle seg når det gjelder å skape liv og røre. Sonos Play:5 spiller en del renere, men nok ikke like høyt. Men tar du deg råd til å kjøpe to høyttalere, vil Sonos definitivt være et bedre valg. Ikke bare er den billigere, men den kan også settes opp i stereopar.

Her kan du lese vår
Test av Sonos Play:5 >>

Bose Soundtouch 30 III
7
Bra

Bose Soundtouch 30 III

Fordeler

 • +
  Kraftig lyd
 • +
  Fjernkontroll
 • +
  God Spotify-integrering
 • +
  Ser bra ut
 • +
  Enkelt oppsett
 • +
  Bluetooth og Wi-Fi-tilkobling

Ting å tenke på

 • Kan ikke settes i stereopar (ennå)
 • Begrenset tilgang til strømmetjenester
 • Lite dypbass
 • En av klassens dyreste
annonse