Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung M7 og Samsung M5

Med disse får du enkelt kjempelyd i hele huset

Samsung gjør mye riktig med sitt første multirom-forsøk.

Samsungs nye multiroms-løsninger

Musikk er en viktig del av hverdagen for mange, hvor strømmetjenester og Internett-baserte tilbud er noe som fenger stadig flere. Både PC, mobiltelefon og nettbrett er populære plattformer når det kommer til å spille av musikk eller film digitalt, og stadig flere løsninger dukker opp for å gjengi det du strømmer på best mulig måte.

Sonos har i flere år levert trådløse høyttalere som kan servere deg innholdet du henter ned via for eksempel mobiltelefonen din. Nå får de konkurranse av Samsung. Den koreanske produsenten har nemlig fått opp øynene for dette markedet, og prøver seg nå med sin første multiroms-løsning.

Vi ha fått inn to de modellene til test, M7 og M5, som sammen med et bindeledd i form av huben WAM250 utgjør testoppsettet vi skal kaste oss over.

Slettes ikke verst å se på

Eskene til de to høyttalerne avslører raskt hvilken form de to enhetene har. Både M7 og M5 er nemlig trekantformet, der M7 er storebroren av de to. Den har blant annet flere elementer å by på, i form av en diskant, mellomtone og basselement, og resultatet er at den er noe større enn M5 rent fysisk. De ytre målene til M7 er 40,2 centimeter i bredden, 13,7 centimeter i høyde og den bygger 19,4 centimeter i dybden.

M5 er en god del mindre enn M7. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Lillebror er på sin side svært lik sin storebror rent utseendemessig, så slektskapet er vanskelig å skjule. Den største forskjellen er at M5 har et fulltone-element og et basselement, noe som gjør at målene krymper en god del. Bredden er på 34,25 centimeter, mens målestokken stopper på 11,3 centimeter når det kommer til høyde, og den tar mindre plass i dybden med et behov på 16,8 centimeter.

Begge modellene leveres i sort eller hvit plastutførelse, der vi har tatt for oss de hvite modellene. Overflaten er glatt og selve høyttalerne har en betryggende tyngde over seg. Fremsiden, som huser de ulike elementene, har et gitter i et originalt stjernelignende mønster, som brer seg rundt på baksiden av høyttaleren. Utover det finner du en oppmeldingsknapp, en nettverksport og strøminntaket, mens M7 i tillegg blant annet har en egen aux-inngang. På toppen av spilleren finner du noen få berøringsknapper som blant annet gjør det mulig å justere volumet uten at du trenger å gå via appen.

Denne foten må du skru på før du kan plassere høyttaleren stående. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et av poengene med trådløse multiroms-løsninger er at de skal være plasseringsvennlige, og dette er noe Samsung tydeligvis har tenkt litt på. Begge modellene kan nemlig enten plasseres liggende eller stående. Skal du ha høyttaleren til å stå på for eksempel en bokhylle, følger det med en fot som du fester på baksiden av enheten. Det gjør at både M7 og M5 er nokså greie å plassere, selv om høyttalerne bygger relativt mye i høyden når de plasseres stående. Vi liker godt at høyttalerne har gummierte føtter som kleber godt mot underlaget.

Aller enklest med hub

Ut av esken er det i utgangspunktet kun en hjemmeruter som trengs utenom selve høyttalerne og huben. Etter å ha funnet et passende sted å plassere M7 og M5, er det bare å gi disse strøm før du tar fatt på selve oppmeldingen.

Du starter med å koble til huben, som knyttes til ruteren din ved hjelp av en nettverkskabel. På baksiden av denne huben er det en liten knapp som du skal trykke inn for å starte oppmeldingen av høyttalerne. Tilsvarende knapp finner du på baksiden av både M7 og M5, og vi hadde ingen problemer med å få enhetene til å finne huben.

Egen volumknapp er kjekt å ha. Dog savner vi en av og på knapp. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et lite lys foran på M5 og M7 starter å blinke blått så fort du setter i gang oppmeldingen, og etter at det er opprettet kontakt vil den lyse konstant blått. Det kommer dessuten en tone mens den søker, som avsluttes med et bekreftende pling fra høyttaleren når den har funnet og koblet seg til huben.

Denne lyden kan være litt plagsom i enkelte sammenhenger. Vi plasserte nemlig M5-modellen på badet, koblet til et støpsel som kun gir strøm når lyset over speilet er slått på. Da søker enheten opp huben automatisk, men skulle du av en eller annen grunn ha slått av huben, vil høyttaleren stå å gi fra seg tonen mens den søker helt til strømmen slås av igjen.

Et pluss er at du kan ha mange høyttalere på samme hub. Vi har fått opplyst av Samsung at det ikke skal være noe problem å styre inntil 15 enheter, så lenge de har god signalstyrke fra det trådløse nettet ditt.

Krever en del oppdateringer i starten

Når du har fått enhetene til å snakke sammen med huben, er neste skritt å laste ned appen som er tiltenkt for å styre systemet; Samsung Wireless Audio - Multiroom, som finnes både for Android og iOS.

Før du kan ta i bruk høyttalerne må du belage deg på en del tid med oppdateringer. Da vi kjørte i gang appen for første gang tok det én god time før appen var fornøyd og nyeste programversjon var lagt inn på høyttalerne.

Vi har testet dette systemet over en stund, og i starten kom det nesten daglig oppdateringer. I senere tid har en rekke småfeil blitt luket ut, og oppdateringene kommer ikke lenger så hyppig.

Appen blir fort din beste venn

Appen til Samsung er oversiktlig. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det finnes flere måter å bruke multiroms-løsningen til Samsung, men det aller enkleste og mest praktiske er via selskapets dedikerte applikasjon.

Med denne appen får du raskt oversikt over hvilke enheter som har funnet tonen med huben, ved at de dukker opp på som egne barer i appen. Fra startsiden kan du trykke deg inn på hver enkelt høyttaler og bestemme hva den skal spille, og samtidig justere blant annet lydstyrken.

Det er også gode muligheter til å slå sammen flere enheter til å spille det samme innholdet, og har du en nyere TV eller en lydplanke fra selskapet, er sjansen stor for at du kan samkjøre disse med de nye multiroms-høyttalerne. Har du for eksempel en lydplanke, kan du da altså bruke både M7 og M5 som for eksempel bakhøyttalere, og dermed få en bedre filmopplevelse.

Du har en rekke kilder å velge i mellom i appen, der du blant annet kan søke blant drøssevis av nettradiokanaler, som du samtidig kan legge til som favoritter. Disse blir også lagret direkte på selve høyttaleren, slik at du kan velge mellom disse uten å måtte gå via appen senere.

Samtidig er det lagt inn andre ulike tjenester, som for eksempel Spotify, Deezer og Napster. Dog er ikke Wimp blant tjenestene enda, men vi kommer nærmere tilbake med hvordan du likevel kan bruke tjenesten med M7 og M5.

Velger du Spotify vil appen sende deg videre til den dedikerte Spotify-appen, og ved å klikke på høyttaler-symbolet nede i høyre hjørne når du spiller en sang, får du opp høyttalerne som et tilleggsvalg. Velger du en av disse kan du gå inn i multiroms-appen igjen for å velge at sangen skal spilles på flere høyttalere samtidig dersom du vil ha spillelisten din på flere enheter samtidig.

Det skal mye til å ikke finne en radiokanal som passer deg via appen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I tillegg til strømmetjenester er det også god støtte for andre enheter du har på nettverket ditt. I vårt tilfelle hadde vi satt opp en Plex-server som appen oppdaget, og spilte av innholdet uten at det var nevneverdig tregt å bruke.

Kan også brukes uten app

Appen er essensiell om du ønsker å bruke M7 og M5 aktivt, men allikevel er det ikke sånn at du alltid må ha mobiltelefonen for hånd for å kunne bruke enhetene. Ønsker du å bruke for eksempel M7 som en radio på kjøkkenet, kan du ved hjelp av en knapp på toppen av enheten bla mellom favorittkanalene du har lagt inn. Dog etter at du har tatt deg jobben med å sortere favorittene via appen på forhånd.

Samtidig trenger du heller ikke gå inn via appen for å styre lydstyrken på høyttaleren. Her har Samsung lagt inn en rundt berøringskontroll på toppen av spilleren, som du stryker i sirkler for å justere opp eller ned volumet. Ved siden av denne sitter det dessuten en hendig mute-knapp, tilfelle det er behov for å dempe lydnivået raskt.

En annen hendig funksjon som kan være verdt å merke seg er at Samsungs nye multiroms-løsning også støtter blåtann og NFC. Med sistnevnte kan du ta Andriod-mobilen din og legge på høyttaleren, så kobler de seg sammen ved hjelp av den nye NFC-teknologien. Som iOS-bruker må du ty til blåtann for å koble deg direkte til enheten, men også dette fungerer greit.

Ved å koble deg direkte åpnes det dessuten for nye bruksmuligheter. Som vi tidligere har nevnt, er blant annet ikke Wimp noe du finner under tjenester i appen til Samsung. Bruker du NFC eller blåtann kan du kan du fint bruke Wimp eller andre apper/tjenester på mobilen du måtte savne i multiroms-appen.