Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung M7 og Samsung M5

Med disse får du enkelt kjempelyd i hele huset

Samsung gjør mye riktig med sitt første multirom-forsøk.

Samsungs nye multiroms-løsninger

Musikk er en viktig del av hverdagen for mange, hvor strømmetjenester og Internett-baserte tilbud er noe som fenger stadig flere. Både PC, mobiltelefon og nettbrett er populære plattformer når det kommer til å spille av musikk eller film digitalt, og stadig flere løsninger dukker opp for å gjengi det du strømmer på best mulig måte.

Sonos har i flere år levert trådløse høyttalere som kan servere deg innholdet du henter ned via for eksempel mobiltelefonen din. Nå får de konkurranse av Samsung. Den koreanske produsenten har nemlig fått opp øynene for dette markedet, og prøver seg nå med sin første multiroms-løsning.

Vi ha fått inn to de modellene til test, M7 og M5, som sammen med et bindeledd i form av huben WAM250 utgjør testoppsettet vi skal kaste oss over.

Slettes ikke verst å se på

Eskene til de to høyttalerne avslører raskt hvilken form de to enhetene har. Både M7 og M5 er nemlig trekantformet, der M7 er storebroren av de to. Den har blant annet flere elementer å by på, i form av en diskant, mellomtone og basselement, og resultatet er at den er noe større enn M5 rent fysisk. De ytre målene til M7 er 40,2 centimeter i bredden, 13,7 centimeter i høyde og den bygger 19,4 centimeter i dybden.

M5 er en god del mindre enn M7. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Lillebror er på sin side svært lik sin storebror rent utseendemessig, så slektskapet er vanskelig å skjule. Den største forskjellen er at M5 har et fulltone-element og et basselement, noe som gjør at målene krymper en god del. Bredden er på 34,25 centimeter, mens målestokken stopper på 11,3 centimeter når det kommer til høyde, og den tar mindre plass i dybden med et behov på 16,8 centimeter.

Begge modellene leveres i sort eller hvit plastutførelse, der vi har tatt for oss de hvite modellene. Overflaten er glatt og selve høyttalerne har en betryggende tyngde over seg. Fremsiden, som huser de ulike elementene, har et gitter i et originalt stjernelignende mønster, som brer seg rundt på baksiden av høyttaleren. Utover det finner du en oppmeldingsknapp, en nettverksport og strøminntaket, mens M7 i tillegg blant annet har en egen aux-inngang. På toppen av spilleren finner du noen få berøringsknapper som blant annet gjør det mulig å justere volumet uten at du trenger å gå via appen.

Denne foten må du skru på før du kan plassere høyttaleren stående. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et av poengene med trådløse multiroms-løsninger er at de skal være plasseringsvennlige, og dette er noe Samsung tydeligvis har tenkt litt på. Begge modellene kan nemlig enten plasseres liggende eller stående. Skal du ha høyttaleren til å stå på for eksempel en bokhylle, følger det med en fot som du fester på baksiden av enheten. Det gjør at både M7 og M5 er nokså greie å plassere, selv om høyttalerne bygger relativt mye i høyden når de plasseres stående. Vi liker godt at høyttalerne har gummierte føtter som kleber godt mot underlaget.

Aller enklest med hub

Ut av esken er det i utgangspunktet kun en hjemmeruter som trengs utenom selve høyttalerne og huben. Etter å ha funnet et passende sted å plassere M7 og M5, er det bare å gi disse strøm før du tar fatt på selve oppmeldingen.

Du starter med å koble til huben, som knyttes til ruteren din ved hjelp av en nettverkskabel. På baksiden av denne huben er det en liten knapp som du skal trykke inn for å starte oppmeldingen av høyttalerne. Tilsvarende knapp finner du på baksiden av både M7 og M5, og vi hadde ingen problemer med å få enhetene til å finne huben.

Egen volumknapp er kjekt å ha. Dog savner vi en av og på knapp. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et lite lys foran på M5 og M7 starter å blinke blått så fort du setter i gang oppmeldingen, og etter at det er opprettet kontakt vil den lyse konstant blått. Det kommer dessuten en tone mens den søker, som avsluttes med et bekreftende pling fra høyttaleren når den har funnet og koblet seg til huben.

Denne lyden kan være litt plagsom i enkelte sammenhenger. Vi plasserte nemlig M5-modellen på badet, koblet til et støpsel som kun gir strøm når lyset over speilet er slått på. Da søker enheten opp huben automatisk, men skulle du av en eller annen grunn ha slått av huben, vil høyttaleren stå å gi fra seg tonen mens den søker helt til strømmen slås av igjen.

Et pluss er at du kan ha mange høyttalere på samme hub. Vi har fått opplyst av Samsung at det ikke skal være noe problem å styre inntil 15 enheter, så lenge de har god signalstyrke fra det trådløse nettet ditt.

Krever en del oppdateringer i starten

Når du har fått enhetene til å snakke sammen med huben, er neste skritt å laste ned appen som er tiltenkt for å styre systemet; Samsung Wireless Audio - Multiroom, som finnes både for Android og iOS.

Før du kan ta i bruk høyttalerne må du belage deg på en del tid med oppdateringer. Da vi kjørte i gang appen for første gang tok det én god time før appen var fornøyd og nyeste programversjon var lagt inn på høyttalerne.

Vi har testet dette systemet over en stund, og i starten kom det nesten daglig oppdateringer. I senere tid har en rekke småfeil blitt luket ut, og oppdateringene kommer ikke lenger så hyppig.

Appen blir fort din beste venn

Appen til Samsung er oversiktlig. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Det finnes flere måter å bruke multiroms-løsningen til Samsung, men det aller enkleste og mest praktiske er via selskapets dedikerte applikasjon.

Med denne appen får du raskt oversikt over hvilke enheter som har funnet tonen med huben, ved at de dukker opp på som egne barer i appen. Fra startsiden kan du trykke deg inn på hver enkelt høyttaler og bestemme hva den skal spille, og samtidig justere blant annet lydstyrken.

Det er også gode muligheter til å slå sammen flere enheter til å spille det samme innholdet, og har du en nyere TV eller en lydplanke fra selskapet, er sjansen stor for at du kan samkjøre disse med de nye multiroms-høyttalerne. Har du for eksempel en lydplanke, kan du da altså bruke både M7 og M5 som for eksempel bakhøyttalere, og dermed få en bedre filmopplevelse.

Du har en rekke kilder å velge i mellom i appen, der du blant annet kan søke blant drøssevis av nettradiokanaler, som du samtidig kan legge til som favoritter. Disse blir også lagret direkte på selve høyttaleren, slik at du kan velge mellom disse uten å måtte gå via appen senere.

Samtidig er det lagt inn andre ulike tjenester, som for eksempel Spotify, Deezer og Napster. Dog er ikke Wimp blant tjenestene enda, men vi kommer nærmere tilbake med hvordan du likevel kan bruke tjenesten med M7 og M5.

Velger du Spotify vil appen sende deg videre til den dedikerte Spotify-appen, og ved å klikke på høyttaler-symbolet nede i høyre hjørne når du spiller en sang, får du opp høyttalerne som et tilleggsvalg. Velger du en av disse kan du gå inn i multiroms-appen igjen for å velge at sangen skal spilles på flere høyttalere samtidig dersom du vil ha spillelisten din på flere enheter samtidig.

Det skal mye til å ikke finne en radiokanal som passer deg via appen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I tillegg til strømmetjenester er det også god støtte for andre enheter du har på nettverket ditt. I vårt tilfelle hadde vi satt opp en Plex-server som appen oppdaget, og spilte av innholdet uten at det var nevneverdig tregt å bruke.

Kan også brukes uten app

Appen er essensiell om du ønsker å bruke M7 og M5 aktivt, men allikevel er det ikke sånn at du alltid må ha mobiltelefonen for hånd for å kunne bruke enhetene. Ønsker du å bruke for eksempel M7 som en radio på kjøkkenet, kan du ved hjelp av en knapp på toppen av enheten bla mellom favorittkanalene du har lagt inn. Dog etter at du har tatt deg jobben med å sortere favorittene via appen på forhånd.

Samtidig trenger du heller ikke gå inn via appen for å styre lydstyrken på høyttaleren. Her har Samsung lagt inn en rundt berøringskontroll på toppen av spilleren, som du stryker i sirkler for å justere opp eller ned volumet. Ved siden av denne sitter det dessuten en hendig mute-knapp, tilfelle det er behov for å dempe lydnivået raskt.

En annen hendig funksjon som kan være verdt å merke seg er at Samsungs nye multiroms-løsning også støtter blåtann og NFC. Med sistnevnte kan du ta Andriod-mobilen din og legge på høyttaleren, så kobler de seg sammen ved hjelp av den nye NFC-teknologien. Som iOS-bruker må du ty til blåtann for å koble deg direkte til enheten, men også dette fungerer greit.

Ved å koble deg direkte åpnes det dessuten for nye bruksmuligheter. Som vi tidligere har nevnt, er blant annet ikke Wimp noe du finner under tjenester i appen til Samsung. Bruker du NFC eller blåtann kan du kan du fint bruke Wimp eller andre apper/tjenester på mobilen du måtte savne i multiroms-appen.

Lydkvalitet og konklusjon

Ikke helt optimalt

Hele det nye multiroms-systemet til Samsung er basert på at overføringene mellom de ulike enhetene skal gjøres via et trådløst nett. Det er dog et par ting du bør tenke over før du setter et slik system på plass.

Generelt må du passe på de samme punktene som når du setter opp et trådløst system, slik at dekningen innenfor de områdene du skal ha disse høyttalerne er gode.

Lyser den permanent blått har du kontakt med nettverket. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Under tiden vi testet systemet støtte vi ikke på noen problemer når det kom til mottak av WiFi-signaler, men innimellom har det hendt at de to høyttalerne har falt ut av synk mens de var satt opp i samme gruppe. Det er ikke snakk om store forskjeller, men nok til at du legger merke til dersom det samme innholdet spilles av på begge enhetene samtidig.

Vi har også opplevd at appen får litt hikke nå og da, men dette har bedret seg ettersom oppdateringer for både denne og enhetene har kommet på plass. Allikevel hender det fortsatt at appen innimellom trenger noen lengre tenkepauser.

En av de to har imponerende lydkvalitet

En av de viktigste elementene ved en høyttaler, trådløs eller ei, er lydkvalitet. Og her gjør Samsung mye rett med en av de to modellene etter vår mening. Prismessig ligger M5 rundt 700 kroner under M7, men denne prisforskjellen tar M7 glatt igjen på lydkvalitet.

Lydbildet som M7 presenterer er langt mer luftig enn hos M5, og den har flere strenger å spille på totalt, ved at den har flere elementer å spe på med. Resultatet er en langt mer presis bassgjengivelse som kan trå til når det trengs, mens mellomtonen følger flott opp med klar og kraftfull tale. Det eneste vi har å sette fingeren på er at diskanten har en tendens til å bli litt skarp og masete når volumet skrues opp.

Begge modellene klarer å presse frem et respektabelt lydtrykk, men forskjellen er at M7 klarer å gjøre dette samtidig som den bevarer fatningen. Her går M5 litt på ville veier, ved at bassen tidvis vrenger seg, og dynamikken i lydbildet faller litt sammen.

I appen kan du riktignok gå inn å endre equaliseren for bass, mellomtone og diskant, men vi har bedømt lydkvaliteten på de to modellen ut i fra hvordan de presterer når alt er justert nøytralt.

Etter vår mening er M7 den beste høyttaleren av de to.

Konklusjon

Vi synes Samsung gjør mye rett i sitt første forsøk på trådløste multiroms-høyttalere.

Først og fremst har produktene en flott design, med en utforming som gjør de relativt enkle å plassere der du ønsker å ha dem. Det blir også et pluss i boken for at det følger med en fot du kan slik at du kan velge å plassere modellene stående, samt at det følger med klebrige føtter som gjør at de står trygt.

Systemet kan fint brukes uten både appen og huben, men for at de skal være enklest mulig i bruk er det en klar anbefaling å kjøpe med deg en Wam250-hub når du kjøper høyttalerne. Appen på sin side er gratis, og finnes for både Android og iOS.

Enkel i bruk er et stikkord som går igjen etter å ha testet Samsungs nye multiroms-løsning. Appen vil riktignok bruke mye tid på oppdateringer i starten, men med nyeste versjon på plass er den enkel å forstå, og fungerer godt som nav for å kontrollere høyttalerne. Startsiden er oversiktlig, og viser tydelig hvilke høyttalere som er koblet til hjemmenettverket ditt. Samtidig er det et stort pluss at huben klarer å takle inntil 15 enheter samtidig, noe som gjør det til en smidig løsning for de som ønsker musikken sin i alle rom.

Anbefalt.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Under testperioden har vi opplevd litt problemer med at høyttalere som er paret sammen, ikke er helt i synk. Problemet var dog størst i starten av testingen, og siden starten har det kommet en rekke oppdateringer som har fått bukt med en del av problemet. Allikevel opplever vi fremdeles at høyttalerne faller litt ut når du spiller musikk over lengre perioder. Samtidig har appen en tendens til å få litt hikke innimellom.

Rent lydmessig er det en del forskjell på de to modellene vi har tatt for oss. Den lille modellen, M5, har ikke samme krefter å by på som sin storebror M7, noe som resulterer i en tammere lydopplevelse. M7 på sin side har flere strenger å spille på, som gir en mer detaljert mellomtone og diskant, samtidig som bassen beholder dynamikken bedre ved høyere lydstyrke. Det eneste vi har å sette fingeren på for M7s del er at diskanten kan bli vel skarp når du spiller høyt.

Alt i alt treffer Samsung blink på en del punkter i sitt første forsøk på en komplett multiroms-løsning. Høyttalerne har et tiltalende utseende, er enkle i bruk, og lydkvaliteten er god – spesielt da på den største modellen. Alt i alt gir vi M7 et Anbefalt-stempel, mens M5 fortsatt trenger litt mer kontroll ved høyere volum for å få samme anerkjennelse.

Her finner du de beste prisene på Samsungs nye multiroms-løsning »

annonse