Til hovedinnhold

Samsungs nye toppserie blir rålekker

Utseende og brukervennlighet står på dagsorden, og forbedret bildekvalitet.

Tek.no / Las Vegas: Samsung er en av elektronikk-gigantene på årets CES-messe i Las Vegas, og på menyen fra syndenes by står en splitter ny TV i selskapets 9-serie.

Modellen vi snakker om vil etter alt å dømme erstatte dagens 9005-modell, en kantbelyst modell vi satt stor pris på da den havnet på testbenken vår i fjor.

Vi fikk noen minutter med den nye 9-serien, og her er våre første erfaringer:

Den nye modellen, her til høyre, skal ha fått bedre bildekvalitet.

Bedre bildekvalitet

Også den nye modellen får et kantbelyst panel, men likevel er det gjort noen endringer i forhold til fjorårets variant. Blant annet har Samsung lagt seg i selen for å gjøre bildekvaliteten bedre, nærmere bestemt ved å gi skjermen et bedre filter.

Dette filteret skal blant annet gi et bedre kontrastnivå, og samtidig skal problemer med gjenskinn være forbedret. Samtidig er også lysstyrken økt fra 1000 nits opp til 1300 nits.

I tillegg skal skjermen ha blitt en del bedre til å forbedre farger fra signalene den mottar, samtidig som den nå kan gjengi 98 prosent av DCI-fargespekteret.

Det første vi legger merke til er gjenskinnet. Riktignok er materiale som sendes over skjermen i beste 4K-kvalitet med HDR, men likevel ser vi raskt at lyset fra omgivelsene ikke blir like sjenerende som med den forrige modellen.

Den nye TV-en står ved siden av en anonym skjerm som er pakket inn, og sammenlignet med denne er den nye 9-serien klart bedre på farger, lysstyrke og sortnivå. Dog må vi vente til den nye TV-en står på vår testbenk senere i år før vi kan si hvor mye bedre den eventuelt er sammenlignet med dagens kantbelyste 9-serie.

Slankere og flottere utseende

Baksiden på denne TV-en tar seg godt ut i stuen din.

En av tingene vi virkelig likte med dagens 9005-modell var utseendet. Denne kommer nå i skyggen av den nye arvtageren. For den er rett og slett et lekkert skue.

For det første har rammen rundt skjermen blitt langt tynnere, og selve rammen flukter nå med glasset på skjermen. Med andre ord får du en glatt overgang mellom glasset og rammen.

Men det er nok baksiden som tar minst like mye av oppmerksomheten. Her har Samsung blant annet droppet å bruke skruer for å samle TV-en sammen, og resultatet er at den er tynnere enn noen sinne.

Baksiden har en børstet metall-utførelse, og måten foten og selve skjermen er festet sammen er endret på en lekker måte. Samtidig er det lagt opp slik at kablene kan føres opp til skjermen via selve foten. Alt i alt er dette kanskje den lekreste TV-en vi har sett noen gang.

Enklere meny

Ny utforming av menyen gjør det mer oversiktlig å bruke skjermen.

Utseendet på denne skjermen er altså en fryd for øyet. Men ifølge Samsung har en forbedret brukeropplevelse stått minst like høyt på agendaen for denne modellen.

En av tingene som har blitt forbedret er menyene. Nå trenger du ikke lengre klikke like mye for å sette i gang det du er på jakt etter. Nederst på skjermen kommer den samme linjen med valg opp, men det som er nytt er at om du for eksempel markerer Netflix-appen, kommer seriene eller filmene du ser oftest på som et valg over den nederste linjen.

Velger du heller for eksempel innganger, kommer de kildene du bruker oftest opp. Ved å løse det på denne måten trenger du altså ikke klikke like mye, og samtidig er det mer oversiktlig etter vår mening.

TV-en tar rollen som navet i smart-hjemmet ditt

Samsungs nye 9-serie kan kommunisere med andre smart-dingser i huset ditt.

En annen ting som er nytt med den nye Samsung-TV-en, er at skjermen blir langt mer omgjengelig med andre smart-enheter du har i huset ditt. Har du for eksempel lys eller en alarm som kan styres via hjemme-nettverket ditt, kan denne TV-en kanskje styre det også.

Vi får demonstrert ulike muligheter, som for eksempel at du kan legge inn valg som "kino-stemning", hvor TV-en kan gå inn å endre belysningen i huset ditt, samtidig som den aktiverer hjemmekinoanlegget ditt.

Her får vi opplyst at det vil bli mulig å bruke TV-en mot for eksempel alarm-systemer fra Verisure. Med andre ord er dette et spennende konsept, og noe vi definitivt vil se nærmere på når et test-eksemplar dukker opp senere i år.

Del musikk og bilder

Det er enkelt å dele musikk og bilder med venner og familie.

Sammen med mulighet for å styre smart-dingser i huset ditt, kan du også dele opplevelser og musikk med venner og familie på en enklere måte. Under vårt møte med denne TV-en fikk vi noen få minutter til å prøve ut det Samsung kaller MediaSquare.

Denne funksjonen lar deg gå inn via TV-en og endre spillelister, vise og dele bilder, på en enkel og intuitiv måte. Dog var det litt begrenset hva vi fikk tid til å prøve, så igjen blir dette noe vi må se nærmere på når vi skal teste skjermen.

Spill uten en konsoll

Baksiden er ikke festet med skruer. Det gjør den enda tynnere ifølge Samsung.

TV-en har også mulighet for å takle nokså tunge spill uten at du trenger å kjøpe en dedikert konsoll utenom. Vi får opplyst at spill som Assassins Creed III, Batman: Arkham Origins, The LEGO Movie Game og Ultra Street Fighter IV er blant titlene du kan spille.

For å få mest glede av spill-opplevelsen, trenger du en kontroll. På messegulvet her i Las Vegas blir kontrollen til PS4 brukt mot den nye 9-serie TV-en, men vi får ikke bekreftet at dette vil fungere i Europa. Dog skal en håndkontroller fra blant annet Logitech være en alternativ løsning.

Samsung avslører ikke hva slags prislapp den nye 9-serien får, ei heller vet vi hvilke størrelser du har å velge i. Men, etter hva vi har sett under vårt korte møte her i Las Vegas, er dette helt klart en modell det blir interessant å ta en nærmere kikk på.

Samsung har tidligere fått kjeft for sikkerheten rundt sine smart-TV-er:
Slik skal de hindre at hackere kan bryte seg inn i TV-en din »

Sjekk alle nyhetene fra CES på vår samleside »

annonse