Til hovedinnhold
Guide«Gjerrigknark»-tips

Slik strømmer du Spotify og Tidal gratis til stereoanlegget

Behovet for HTPC ble akkurat langt mindre!

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

De store elektronikk- og Hi-Fi-kjedene fokuserer stort på trådløs musikkstrømming for tiden, og vi forstår hvorfor: Mange er svært så villige til å veksle noen papirsedler inn i den befriende følelsen av å kunne kaste sjenerende og støvsamlende kabelbunter ut vinduet.

Du blir fortalt at drømmen om å lytte til Spotify eller andre strømmetjenester kan realiseres om du bare blar opp for «X» strømmeboks, «Y» strømmepinne eller kanskje investerer i et helt nytt «smart»–anlegg med strømmetjenester innebygget.

Men, hva om du allerede har et anlegg du er vel fornøyd med – og ikke vil kaste flere penger på – men fortsatt ønsker å røske vekk kablene fra det?

Nettopp det var et spørsmål undertegnede stilte seg da det ikke lenger var aktuellt å ha en ti meter lang signalkabel trukket tvers over stuegulvet fra datamaskinen til stereoen.

Prosjektet tok noen timer, men etter både vide og snevre Google-søk stod løsningen som en åpenbaring tegnet på skjermen:

SWYH.

Eller kanskje mer forklarende: Stream What You Hear. Det heter altså det lille gratisprogrammet som potensielt lar deg fnyse av vennene dine som har kastet sine knallgode, men «dumme», Hi-Fi-anlegg på dør og knakket sparegrisen sin for Sonos-anlegg, Chromecast-pinner eller dedikerte HTPC-er for å strømme musikk fra.

Strøm hva som helst, ikke bare musikkfiler

Likevel, én ting er å strømme lokale musikkfiler, slik som «rippede» låter i .mp3 eller .FLAC-format fra maskinen din til et høyttaleranlegg. Dette finnes det mengder av programmer for. Alt du trenger for dette er en DLNA-enhet (være seg en TV, spillkonsoll, nettverksspiller eller annet) som er koblet til anlegget ditt og kan kommunisere over nettverket med datamskinen din.

Med Stream What You Hear kan du strømme musikk som både ligger lokalt på en Windows-maskin eller på en hvilken som helst strømmetjeneste, ut på musikkanlegget ditt. (MacBooken på bildet kjører Windows i BootCamp, om noen stusser ved det!).

Men, i dag har færre og færre musikken sin lagret lokalt. Vi strømmer den heller fra abonnementstjenester som Spotify, Tidal eller Apple Music. Og hva da? Jo, om du ikke vil bla opp for en AirPlay-kompatibel enhet, kjøpe dyre DAC-er med lavoppløst blåtann-overføring eller grave dypt i lommeboka og installere et helt Sonos-system, da sitter du faktisk i baret (eller lenket fast til anlegget med kablene dine og den lokale musikksamlingen din).

For verken Spotify, Tidal eller Apple Music støtter nemlig strømming til DLNA-enhter.

Det er her Stream What You Hear kommer inn. SWYH lar deg nemlig strømme ALL lyd fra Windows-maskinen din over til det «dumme» anlegget ditt. Og det kun ved hjelp av en DLNA-enhet i midten og minimalt med oppsett og innstillinger.

Slik kommer du i gang med trådløs musikkstrømming

1. Last ned Stream What You Hear herfra og installer programmet.

2. Start DLNA-enheten din. I mitt tilfelle var dette den tre-fire år gamle Panasonic-TV-en på bildet, men det kan også være at konsollen eller nettverksspilleren din har støtte for DLNA. Sørg deretter for at DLNA-enheten din er koblet til musikkanlegget ditt og til det samme nettverket som PC-en din. Vent et minutt slik at DLNA-enheten og PC-en din finner hverandre.

3. Start SWYH og høyreklikk på ikonet som gjemmer seg nede i systemstatusfeltet for å finne «Stream To»-menyen. Her skal DLNA-enheten din nå ha dukket opp slik at du kan velge denne.

Fra systemstatusfeltet kan du koble til DLNA-enheten du vil sende musikken til.

4. Nå kan du teste tilkoblingen ved å spille en låt fra Spotify, YouTube eller en annen musikkilde. I løpet av 10 til 30 sekunder skal musikken som spilles av på datamaskinen din også ha nådd frem til anlegget ditt, og du har med stor suksess snodd deg unna både dyre strømmebokser og lange kabelstrekk. Husk imidlertid å ikke ha for høyt volum i programmet eller på forsterkeren/ anlegget ditt – volumkontrollen i Windows fungerer ikke når du bruker SWYH!

Ja, det tar litt tid før lyden kommer

Etter at du har sjekket at SWYH faktisk gjør jobben legger du kanskje merke til at det er en viss forsinkelse mellom når du trykker «Play», og når musikken når anlegget ditt. Dette er ikke SWYH sin skyld, men heller bufferen i DLNA-enheten din som skal fylles før avspillingen begynner. Dette «bufferproblemet» inntreffer hver gang du starter en avspilling, men så lenge du starter og følger en spilleliste bør du ikke la deg irritere for mye av dette.

I innstillingene kan du velge lydkvalitet og format selv. Visse enheter støtter kanskje bare visse lydformater eller lavere oppløsninger på lyden, men prøv deg frem.

Når du bruker SWYH er det også greit å huske på å dempe andre lydkilder du har koblet til datamaskinen din, slik som hodetelefoner. Ellers spiller begge lyd. Dette kan du gjøre fra volumkontrollen i Windows.

Velg lydkvaliteten selv

Om du vil kan du dessuten ta deg en tur til innstilingsmenyen i SWYH.

Her kan du justere lydkvaliteten (høyere tall er bedre) og endre kodeken som benyttes til selve overføringen av lyden. Visse enheter støtter kun en av de to kodekene, og mens vi har selv benyttet oss av mp3, vet vi at f.eks Xbox-konsoller helst ser at du bruker PCM-lyd for at noe skal skje i høyttalerenden.

Hvis du bruker Spotify er det greit å huske at du kan bruke mobil-appen deres til å velge musikk og justere volum, selv om lyden strømmes fra PC-en din. Slik kan du styre musikken fra sofaen og la PC-en din (som henter musikken fra internett) surre i vei fra hvor som helst i huset.

Det er verdt å merke seg at SWYH kan være noe ustabilt til tider. Men så er det tross alt snakk om et program kodet av én mann alene, og det skal aldri mer enn en restart til for at programmet oppfører seg igjen.

Kommer du til å prøve SWYH, og fungerer det for deg? Del gjerne erfaringene dine i kommentarfeltet nedenfor!

Får du ikke dette til å fungere, eller har du ingen DLNA-enhet?
Da kan du vurdere Googles nye Chromecast Audio »

annonse