Seks gode grunner til å velge Bose multirom
Bose vil gjøre multirom enklere med seks nummererte knapper.
London/Tek.no: Bose slapp i dag en ny høyttaler med mye lyd i kompakt utførelse. Men selv om høyttaleren SoundTouch 10 er et spennende produkt, var det multiromsløsningen som fanget vår interesse. Med egen app og Wi-Fi i alle høyttalerne, skal Bose ta opp kampen om multiromskundene med storheter som Sonos, Heos, Harman/Kardon, Raumfeld og Samsung, bare for å nevne noen av de mer kjente.
Sjekk ut våre tidligere tester av multirom-høyttalere »
Tett samarbeid med Spotify
Med seg på laget har Bose Spotify, uten at det i seg selv er veldig unikt. Spotify har aldri lagt skjul på at de går til sengs med hvem som helst. De er selvsagt opptatt av at deres tjeneste skal være tilgjengelig på flest mulig plattformer.
Men samarbeidet strekker seg denne gangen litt lenger enn til å gjøre høyttalerne tilgjengelig i Spotify Connect. I Boses egen app er Spotify så tett integrert at du kan veksle sømløst mellom Boses og Spotifys grensesnitt. Det betyr for eksempel at du kan gjøre et søk etter musikk i Bose-appen, og hente artistbiografi i Spotify-appen, uten å måtte søke etter artisten på nytt.
Nye modeller får Bluetooth
En annen nyhet er støtten for Bluetooth, som gjør at hvem som helst kan sende musikken sin til Bose-høyttaleren. Du gjør høyttaleren tilgjengelig for Bluetooth-tilkobling ved hjelp av menyene i Bose-appen, og trenger ikke trykke på en eneste tast på høyttaleren. Når høyttaleren er koblet til en lydkilde via Bluetooth, kan musikken strømmes videre til andre høyttalere over Wi-Fi.
Bose SoundTouch støtter både 2,4 og 5 GHz nettverk. Bruker du Bluetooth som kilde vil musikken bli synkronisert mellom høyttalerne. Det krever en del prosessering, og følgelig blir det også en forsinkelse. Det spiller liten rolle når du hører på musikk, men prøver du å kjøre lyden fra en film på brettet ditt til Bose-høyttalerne på hjemmenettet, vil du se at lyden henger etter handlingen i filmen.
På spørsmål om hvor lang denne forsinkelsen er, svarte Boses representant at det kan dreie seg om 4-5 sekunder. Det er mer enn nok til å gjøre filmøvelsen meningsløs.
Mindre avhengig av mobil og nettbrett
Men det som først og fremst gjør systemet annerledes er måten Bose har utviklet brukergrensesnittet på. Hver av de nye høyttalerne har seks nummererte knapper som tar deg direkte til aktiviteten du har valgt.
De seks alternativene ligger som litt overtydelige snarveier i appen også. Når du spiller en låt kan du trekke den over på en av de seks menyvalgene, og dermed kan du når som helst, og på en hvilken som helst av høyttalerne i systemet ditt, spille sangen uten å måtte gå veien om mobilen eller et nettbrett.
Større praktisk nytte har det nok at du kan trekke favorittradiostasjoner eller spillelister til de forhåndsdefinerte tastene. Dette kan være dynamiske spillelister, for eksempel slik at et trykk på en bestemt tast alltid spiller av en oppdatert toppliste, Spotify-redaksjonens aktuelle anbefalinger, nye utgivelser og så videre.
Dynamiske forhåndsvalg og fysisk fjernkontroll
Du kan også lage snarvei til én eller flere av dine egne favorittlister. Har du en venn på besøk og liker spillelisten hans/hennes, kan også denne lagres som en av favorittene dine. Da kan du spille listen senere, selv om vennen din endrer eller sletter listen fra sitt abonnement. Grunnen er at hver enkelt spilleliste får sin egen url (nettadresse hos Spotify), og denne bli ikke slettet, selv om spillelisten slettes.
De seks tastene finnes også på fjernkontrollen til høyttaleren, slik at du ikke er avhengig av å ha telefonen tilgjengelig for å spille av musikk.
Alle Boses høyttalersystemer skal kunne inngå i multiromsløsningen, også eldre generasjoner av SoundTouch 20 OG 30. Det vil si, den rene Bluetooth-høyttaleren SoundLink mini kan ikke inngå i systemet, ettersom denne mangler Wi-Fi. De øvrigemodellene mangler Bluetooth, så om du bare har eldre høyttalere kan du naturlig nok ikke strømme over Bluetooth til disse.
Vi savner et par ting
Ellers er det to ting vi savner i Boses multiromløsning. Det ene er å kunne bruke høyttalerne som monohøyttalere i stereopar. Det andre er muligheten for å endre lydbildet til å passe i rommet, til musikktype, eller til personlige preferanser ved hjelp av en equalizer. Det eneste du kan endre i Bose-appen er volum og bass.
En løsning som gjør det mulig å sette opp to høyttalere som et stereopar kommer i løpet av neste år, bedyrer Bose. Det er en softwareløsning som vil komme gamle og nye kunder tilgode.
SoundTouch 10 er en liten kraftplugg
Den nye SoundTouch 10-høyttaleren gir overraskende mye lyd fra seg, men i litt større rom blir den fort for spinkel. Vi fikk høre den alene og i en gruppe på fem høyttalere i et lite kinolokale i London. Men da musikken kom på var det Justin Bieber som ble spilt, og vi var nok like opptatt av å se etter nødutganger som å vurdere høyttalerkvaliteten.
En grundigere vurdering får vi imidlertid sjansen til ganske snart, når Boses nye høyttalere er klare for test. Det blir spennende å se hvordan de tre ulike Bose-variantene spiller sammenliknet med de tilsvarende modellene Play 1, -3 og -5 fra Sonos.
Relativt kostbar moro
De nye høyttalerne til Bose er klare for salg nå. De kommer i sort eller hvitt, og den billigste modellen, SoundTouch 10, koster ca. 1800 kroner. SoundTouch 20 III (tredje generasjon) er priset til ca. 3600 kroner, mens toppmodellen SoundTouch 30 III koster nærmere 5800 kroner.
I denne prisklassen er det en del å velge i, men Bose har så langt kunnet forsvare prisnivået med gode produkter. Om de kan det også i dagens marked får vi komme tilbake til i produkttestene.
Den nye programvaren for multiromsmusikk med Spotify, vil for øvrig ikke være klar før litt ut på nyåret.
Vi gjør oppmerksom på at Bose har dekket reise og opphold i forbindelse med lanseringen.
Les også vår test av Bose SoundLink Colour >>