TestSony Xperia Go ST27i

Lekker smartmobil som ikke lekker

Sony Xperia Go er en slank og stillig mobil som tåler mer enn de fleste.

Design, skjerm og menyer

Når du hører snakk om mobiler som skal tåle både støv og vann tenker du kanskje på store, klumpete og stygge mobiltelefoner i gummi og plast.

Sony Xperia Go er imidlertid pen å se på, og den veier bare 110 gram og er under en centimeter tykk. Likevel er telefonen IP67-sertifisert, noe som innebærer at den er fullstendig støvtett samtidig som den skal tåle å senkes 1 meter under vann i opptil 30 minutter.

Dette er med andre ord en telefon du trygt kan ta med på stranden, på joggetur i regnværet, eller for den saks skyld – ringe med i dusjen.

Vanntett og pen å se på

Det er ikke mulig å se på utsiden at Xperia Go er en vann- og støvtett mobil. Det pene ytterskallet i matt svart plast ser nemlig ut som et vanlig mobildeksel, og det er da heller ingenting som hindrer vann i å trenge inn rundt kantene av ytterdekselet.

Plukker du av bakdekselet ser du imidlertid med en gang at dette ikke er en vanlig mobiltelefon. Her er det nemlig ikke noe løst batteri, og det er ingen synlig elektronikk. Alt sammen befinner seg bak et fullstendig tett plastkabinett. SIM-kort og Micro-SD-kort settes inn bak vanntette luker på siden av telefonen. Senker du telefonen ned i vann vil det altså kunne komme fukt inn bak bakdekselet, men inn i telefonens indre gemakker kommer vannet aldri.

Liker du ikke svart, finnes for øvrig telefonen også i gult eller hvitt.

Telefonen er utstyrt med en micro-USB-kontakt på høyre side og en 3,5 mm hodetelefonutgang på venstre side. Begge har et vanntett deksel foran seg. Når du plugger ut en kabel får du beskjed om at du må huske å sette på dekselet igjen for å sikre at telefonen er vanntett. Skal du bruke telefonen i øsende regnvær bør du altså ikke bruke USB-kabel, og du bør holde deg til trådløse hodetelefoner.

Lav oppløsning på skjermen

Maskinvaremessig har Xperia Go mye til felles med Sony Xperia U, som vi har testet tidligere. Begge telefonene har 3,5-tommers skjerm, samme prosessor, samme kamera og like mye minne. Menyer, funksjoner og batteri er også ganske likt.

Den største forskjellen mellom Xperia U og Xperia Go, er at Xperia Go har lavere oppløsning. Mens Xperia U kommer med en 3,5-tommers skjerm med oppløsning på 480 x 854 punkter, har Xperia Go en like stor skjerm med oppløsning på bare 320 x 480 punkter. Det betyr lavere pikseltetthet og mindre skarphet i bildet.

Skjermen er likevel ikke dårlig. Den er er lyssterk og den benytter samme Bravia-teknologi for bildeforbedring som du finner også på dyrere Xperia-modeller og på Sonys TV-er. Fargene er klare og fine, men endrer seg noe når du betrakter skjermen fra siden. Men den lave oppløsningen gjør at du fint ser enkeltpunktene på skjermen hvis du kikker nøye etter. Tekst blir dermed ikke sylskarp i kantene. Samtidig må vi huske på at dette er en forholdsvis rimelig telefon, og med det i bakhodet må vi si at skjermen er absolutt godkjent. Oppløsningen er den samme som på Sonys treningsmobil Xperia Active, men lavere enn Motorolas vanntette mobil Motorola Defy+.

En 3,5-tommer er kanskje i minste laget for enkelte, men samtidig gjør denne størrelsen at telefonen får et veldig hendig format og glir lett ned i lommene i selv de trangeste olabuksene.

Skjermen har det Sony kaller "wet finger tracking", som betyr at den skal fungere godt selv om du er våt på fingrene. Vi ble overrasket av et kraftig skybrudd under utendørstestingen av denne telefonen – og kunne da selv konstatere at skjermen fungerte akkurat like godt selv i øsende regnvær. Telefonen så med andre ord ut til å trives bedre i det dårlige været enn journalisten, som hadde glemt paraplyen hjemme.

Fine menyer

Brukergrensesnittet på Xperia Go er det samme som vi kjenner fra de øvrige Xperia-modellene. Telefonen kommer med Android 2.3.7, og så har Sony gjort sine egne tilpasninger på toppen. Grensesnittet er likevel ganske nært opp mot det som er standard Android-grensesnitt, og du har tilsammen fem startskjermer som du kan plassere snarveier, mapper og widgeter på. En oppdatering til Android 4.0 Ice Cream Sandwich skal ikke være langt unna.

I motsetning til på mange andre Android-mobiler får du ikke opp miniatyrer av alle startskjermene når du kniper fingrene sammen på startskjermen. I stedet får du opp et oversiktsskjermbilde som viser de ulike widgetene fra alle startskjermene i ett og samme bilde. Da kan du gå direkte til en bestemt widget ved å trykke på den. Vi synes kanskje ikke denne funksjonen er så veldig nyttig, og ville heller foretrukket den vanlige miniatyrvisningen som er på andre Android-mobiler.

Sony har for øvrig en funksjon som kalles Timescape, som viser oppdateringer fra Facebook og Twitter i ett og samme grensesnitt, i en slags tidslinje. Det er mulig å installere tillegg til Timescape, for eksempel hvis du vil ha YouTube- eller Foursquare-oppdateringer i det samme tidslinjegrensesnittet.

I pakken finner du:

  • Batteri
  • Ørepropper med mikrofon
  • Micro-USB-kabel for lading og synkronisering
  • USB-lader
  • Oppstartsguide