Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSonim XP3300 Force

Ikke for caffè latte-drikkere

Denne mobilen er fukt- og støtsikker med IP68- og MIL-810G-sertifisering som gjør den tøffere enn konkurrentene.

Design, skjerm og menyer

Mobiltelefoner har blitt stadig mindre samtidig som de har fått stadig flere funksjoner. Dette er en utvikling mange har satt pris på, men det er også mange som heller vil ha en solid mobil med skikkelige taster.

Sonim XP3300 Force er en telefon som er så vanntett at du kan bade med den, og som i tillegg skal være godt beskyttet mot støt- og klemskader. Hvis du foretrekker Willys Jeep, Humvee H1 eller Mercedes Geländewagen med snorkel foran raske småbiler, er sjansen stor for at du er i målgruppen.

Utseendet til XP3300 Force kan vi uten nærmere ettertanke beskrive som røffere enn de aller fleste av dagens mobiler. Mens Samsung og LG lager stilrene telefoner med få detaljer og lavest mulig vekt, har Sonim fokusert på helt andre ting. Gummioverflaten har former og detaljer som gjør at den minner litt om batmobilen selv, og lite tyder på at Sonim har jobbet veldig hardt med å holde vekten nede.

En bæreløsning følger med.

Stor i lomma

Det er liten tvil om at XP3300 ikke først og fremst er myntet på moteriktige hårgelé-mennesker i Oslo-gatene, men likevel må vi nevne størrelsen på XP3300 som gjør det lite ønskelig å ha telefonen i vanlige olabukselommer. Når sommeren nå er i anmarsj og jakken like godt kan henges opp på mørkeloftet i deler av landet, er det vanskeligere å ha med seg XP3300 overalt enn dagens langt tynnere mobiler. Vi synes ikke det er noen god løsning å be sin bedre halvdel om å låne litt plass i håndveska til den røffe mobilen.

Heldigvis følger det med en bæreanordning i eska XP3300 leveres i. Denne festes enkelt og greit på beltet direkte på buksene eller kortbuksene, og sørger for at mobilen kan henge på utsiden. Denne anordningen er kanskje ikke akseptert av motebransjen, men er like fullt praktisk.

Tastaturet i XP3300 skal være laget for å kunne bruke med hansker, og det er noe du kan sette pris på når vinteren kommer. Telefonen kan brukes i temperaturer fra 20 kalde til 55 varme celciusgrader. Selv om 20 minusgrader ikke er så fryktinngytende kaldt her til lands er dette en lavere temperatur enn det vanlige telefoner oppgis til å tåle - vanligvis et sted mellom -10 og 0 grader celcius.

Gummi og hardplast

Mesteparten av mobilen er dekket av gummi, og materialet under virker å være et tykt lag med hardplast av en solid type. Hardplast oppfattes kanskje som noe kjipere enn aluminium som ofte brukes i dagens designmobiler, men hardplast og gummi beskytter elektronikken bedre mot støt, og du får aldri en bulk i hardplasten slik du kan få i aluminiumsdeksler.

Under bakdekselet ligger det en gummipakning som skal forhindre at vann trekker inn i mobilen, mens baksekselet har fått en pakning av et mykere luftholdig materiale. Bakdekselet settes inn i to hakk nede på mobilen og skrus til med to skruer øverst på bakdekselet, slik at de to pakningene klemmes sammen for å sikre vanntetthet.

Hodesettutgangen og ladeinngangen/dataporten er dekket av gummiluker med en gummipropp som går inn i kontakten for å tette hullet. Vi tipper at kontaktene også er vanntette på innsiden. På baksiden er det en høyttaler der Gore har stått for å gjøre membranen vanntett men ventilerende. På fremsiden finner du en vanntet mikrofon og en vanntett høyttaler for telefonsamtaler. Tastematten er selvsagt også vanntett, slik at den tørre siden trykker på de elektroniske kontaktpunktene på innsiden.

XP3300 har ikke trykkfølsom skjerm, og dermed er skjermoverflaten dekket av Corning Gorilla Glass, som er kjent som slitesterkt glass til større trykkskjermmobiler.

Hva tåler den

XP3300 Force er sertifisert for IP-68 og MIL-810G, noe som betyr at den tåler det aller meste. Telefonen er oppgitt til å kunne være en meter under vann i en time, og til å tåle et fall på to meter mot betong. Den er helt støvtett, og heller ikke andre mikroorganismer skal kunne komme inn under skallet på mobilen.

Telefonen skal tåle fra 5 Hz til 500 Hz vibrasjon og akselerasjon og deakselerasjon på 4 g-krefter, altså fire ganger jordas tyngdekraft. Det er kanskje ikke godt nok for John Paul Stapp som overlevde et maksimum på 46 g og mer enn 25 g i 1,1 sekund, men det skulle holde for vanlige folk. Videre skal telefonen tåle et tonns trykk fordelt utover telefonen.

XP3300 er også oppgitt å tåle 5 joule krasjenergi, altså å kastes i en vegg så hardt at det utvikles fem wattsekunder energi. For skjermens del tåler den 2 joule, noe som tilsvarer å slippe en 50 grams stålkule på skjermen fra fire meters høyde.

Vi har testet telefonen for noen av de påkjenningene den skal tåle og som kan skje i hverdagen.

Vanntesten - bestått

Vi la mobilen i badekaret som vi fylte med vann. Der fikk den ligge i en time, og fungerte like godt etterpå.

Støttesten - bestått

Vi slapp telefonen 100 ganger ned i et betonggulv fra to meters høyde. Telefonen tok ingen synlig skade, og fungerte utmerket etterpå.

Ettersom leserne våre er vant med videoer der vi sladder over Samsung B2100, kjører over Samsung B2710 Xcover med snøskuter og tråkkemaskin og går løs på Samsung E2370 Xcover med Volvo 240, traktor og jaktrifle, lover vi selvsagt å gjøre noe litt mer enn å legge XP3300 i et badekar og slippe den i betonggulvet. Men vi sparer ødeleggelse av XP3300 til en samletest mot andre mobiler i samme klasse.

Taster

XP3300 Force har volumtaster på høyre side av skjermen. I tillegg er det en snarveistast plassert på hver side litt nedenfor, og disse leder til kameraet og til en oversikt over Java-applikasjoner - både de som er installert fra fabrikk og de du har installert selv. I motsetning til mange andre telefoner i Rambo-klassen har ikke XP3300 en egen snarveistast til lommelykt.

Under skjermen finner du et vanlig mobiltastatur med det velkjente tasteoppsettet vi har vært kjent med i mer enn ti år, med fire navigasjonstaster, en bekreftelsestast, to ringetaster, to menytaster, en slettetast og en tilbaketast i tillegg til det vanlige tastaturet i 3 x 4-oppsett.

Tastaturet skal som nevnt være laget for å bruke med hansker. Likevel synes vi tastene gjerne kunne vært noe større og mer opphøyd for bruk på vinteren med større vanter. Med tynnere hansker eller uten hansker fungerer tastesettet strålende. Skriften på tastene gir god kontrast og er lett å se, og mellomrommene mellom tastene er store nok til at det ikke er altfor lett å trykke feil.

Skjerm

Skjermen i XP3300 Force er ikke laget for å måle seg med dagens trykkskjermmobiler. Her er hovedfunksjonen at skjermen er solid, og dermed har Sonim satt inn et Corning Gorilla Glass over en forholdsvis liten skjerm som ikke er trykkfølsom. To tommer er skjermens diagonal, og oppløsningen er 240 x 320 piksler.

Dette holder til å øyne det du prøver å ta bilde av med kameraet, og det holder til å bla i bildegalleriet for å få et lite inntrykk av bildene. Nettsurfing går til nød på denne skjermstørrelsen, og bruk av kalenderen og andre enkle nyttefunksjoner fungerer upåklagelig.

Med en så svak skjerm er det likevel liten sjans for at du kommer til å like å surfe på nett med mobilen, og du kommer neppe til å bruke mobilen til mer enn det du trenger å bruke mobilen til. Dagens smarttelefoner har så vanvittig mye høyere underholdningsverdi, og fungerer i nettbanken din, til å se filmer og veldig mye mer av nytte og underholdning. XP3300 appellerer rett og slett ikke til kundegruppen som har planer om å bruke nettbanken på mobilen eller som surfer på internett under bussturen hjem fra jobb hver dag.

Ikke perfekte menyer

I dagens Android-jungel er det ikke ofte vi tester et skikkelig operativsystem som bare støtter tredjeparts applikasjoner dersom de er skrevet i enkleste form for Java, og som ikke støtter fleroppgavekjøring av annet enn Java-programmene.

Det er spesielt lenge siden vi har testet en telefon med dårlige oversettelser, og derfor blir det fort litt mimring tilbake til en rekke gamle LG- og Samsung-telefoner, som for syv-åtte år siden var fylt med orddelingsfeil og andre merkelige oversettelser, når vi tester XP3300.

For å skrive en melding i XP3300 trykker du "skriv melding" og deretter får du valget mellom "Fjern merking" eller "Multimediemelding", der du trykker førstnevnte for å skrive en tekstmelding. Dersom du skal velge blant telefonnumrene som er lagret i SIM-kortet velger du av en eller annen grunn "Svarbane" når du skal sende tekstmeldingen.

Ved å trykke firkant kan du velge bort ordbok og velge andre inndatametoder, men av en eller annen grunn kan du velge språket norsk eller ingen språk om du vil skrive uten ordbok. Førsnevnte valg gir deg de norske tegnene æ, ø og å, som ikke er til stede om du velger å skrive språkløst.

Tilbaketast betyr ofte "ferdig" men i skrivefelt "slett", noe som kan være litt forvirrende når du endrer innstillingene i telefonen.

Her har vi bare nevnt noen av eksemplene på dårlige oversettelser, og det er mange flere å finne i menyene. Telefonen er altså ikke spesielt enkel å bruke til tross for funksjonsfattighet. På den annen side er det stort sett snakk om småfeil som du helt sikkert kan overse, og det som er ulogisk kan du bli vant med.

Dersom du aksepterer litt dårlige oversettelser og litt vanskelige innstillingsmenyer, er det liten tvil om at Sonim XP3300 er en mobil som varer i mange år.

Et lite verktøy følger med.

Esken til Sonim XP3300 inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader (3,5 mm minijack)
  • Overgang for å kunne bruke microSD-lader
  • Verktøy for å åpne/lukke bakdeksel (kan henge på nøkkelhanken)
  • USB-kabel (3,5 mm minijack)
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger med mikrofon (3,5 mm minijack)
  • Belteklemme

Her trengs det litt nærmere forklaring. Telefonen har to innganger som er utformet til å passe plugger av typen minijack som måler 3,5 millimeter i diameter. Den ene er for øreplugger eller andre lydenheter, og den andre er for dataoverføring og lading. At de har valgt å bruke 3,5 millimeters minijack-plugger skyldes sannsynligvis at de ville slippe å lage to forskjellige typer porter vanntette.