Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSonim XP3300 Force

Ikke for caffè latte-drikkere

Denne mobilen er fukt- og støtsikker med IP68- og MIL-810G-sertifisering som gjør den tøffere enn konkurrentene.

Design, skjerm og menyer

Mobiltelefoner har blitt stadig mindre samtidig som de har fått stadig flere funksjoner. Dette er en utvikling mange har satt pris på, men det er også mange som heller vil ha en solid mobil med skikkelige taster.

Sonim XP3300 Force er en telefon som er så vanntett at du kan bade med den, og som i tillegg skal være godt beskyttet mot støt- og klemskader. Hvis du foretrekker Willys Jeep, Humvee H1 eller Mercedes Geländewagen med snorkel foran raske småbiler, er sjansen stor for at du er i målgruppen.

Utseendet til XP3300 Force kan vi uten nærmere ettertanke beskrive som røffere enn de aller fleste av dagens mobiler. Mens Samsung og LG lager stilrene telefoner med få detaljer og lavest mulig vekt, har Sonim fokusert på helt andre ting. Gummioverflaten har former og detaljer som gjør at den minner litt om batmobilen selv, og lite tyder på at Sonim har jobbet veldig hardt med å holde vekten nede.

En bæreløsning følger med.

Stor i lomma

Det er liten tvil om at XP3300 ikke først og fremst er myntet på moteriktige hårgelé-mennesker i Oslo-gatene, men likevel må vi nevne størrelsen på XP3300 som gjør det lite ønskelig å ha telefonen i vanlige olabukselommer. Når sommeren nå er i anmarsj og jakken like godt kan henges opp på mørkeloftet i deler av landet, er det vanskeligere å ha med seg XP3300 overalt enn dagens langt tynnere mobiler. Vi synes ikke det er noen god løsning å be sin bedre halvdel om å låne litt plass i håndveska til den røffe mobilen.

Heldigvis følger det med en bæreanordning i eska XP3300 leveres i. Denne festes enkelt og greit på beltet direkte på buksene eller kortbuksene, og sørger for at mobilen kan henge på utsiden. Denne anordningen er kanskje ikke akseptert av motebransjen, men er like fullt praktisk.

Tastaturet i XP3300 skal være laget for å kunne bruke med hansker, og det er noe du kan sette pris på når vinteren kommer. Telefonen kan brukes i temperaturer fra 20 kalde til 55 varme celciusgrader. Selv om 20 minusgrader ikke er så fryktinngytende kaldt her til lands er dette en lavere temperatur enn det vanlige telefoner oppgis til å tåle - vanligvis et sted mellom -10 og 0 grader celcius.

Gummi og hardplast

Mesteparten av mobilen er dekket av gummi, og materialet under virker å være et tykt lag med hardplast av en solid type. Hardplast oppfattes kanskje som noe kjipere enn aluminium som ofte brukes i dagens designmobiler, men hardplast og gummi beskytter elektronikken bedre mot støt, og du får aldri en bulk i hardplasten slik du kan få i aluminiumsdeksler.

Under bakdekselet ligger det en gummipakning som skal forhindre at vann trekker inn i mobilen, mens baksekselet har fått en pakning av et mykere luftholdig materiale. Bakdekselet settes inn i to hakk nede på mobilen og skrus til med to skruer øverst på bakdekselet, slik at de to pakningene klemmes sammen for å sikre vanntetthet.

Hodesettutgangen og ladeinngangen/dataporten er dekket av gummiluker med en gummipropp som går inn i kontakten for å tette hullet. Vi tipper at kontaktene også er vanntette på innsiden. På baksiden er det en høyttaler der Gore har stått for å gjøre membranen vanntett men ventilerende. På fremsiden finner du en vanntet mikrofon og en vanntett høyttaler for telefonsamtaler. Tastematten er selvsagt også vanntett, slik at den tørre siden trykker på de elektroniske kontaktpunktene på innsiden.

XP3300 har ikke trykkfølsom skjerm, og dermed er skjermoverflaten dekket av Corning Gorilla Glass, som er kjent som slitesterkt glass til større trykkskjermmobiler.

Hva tåler den

XP3300 Force er sertifisert for IP-68 og MIL-810G, noe som betyr at den tåler det aller meste. Telefonen er oppgitt til å kunne være en meter under vann i en time, og til å tåle et fall på to meter mot betong. Den er helt støvtett, og heller ikke andre mikroorganismer skal kunne komme inn under skallet på mobilen.

Telefonen skal tåle fra 5 Hz til 500 Hz vibrasjon og akselerasjon og deakselerasjon på 4 g-krefter, altså fire ganger jordas tyngdekraft. Det er kanskje ikke godt nok for John Paul Stapp som overlevde et maksimum på 46 g og mer enn 25 g i 1,1 sekund, men det skulle holde for vanlige folk. Videre skal telefonen tåle et tonns trykk fordelt utover telefonen.

XP3300 er også oppgitt å tåle 5 joule krasjenergi, altså å kastes i en vegg så hardt at det utvikles fem wattsekunder energi. For skjermens del tåler den 2 joule, noe som tilsvarer å slippe en 50 grams stålkule på skjermen fra fire meters høyde.

Vi har testet telefonen for noen av de påkjenningene den skal tåle og som kan skje i hverdagen.

Vanntesten - bestått

Vi la mobilen i badekaret som vi fylte med vann. Der fikk den ligge i en time, og fungerte like godt etterpå.

Støttesten - bestått

Vi slapp telefonen 100 ganger ned i et betonggulv fra to meters høyde. Telefonen tok ingen synlig skade, og fungerte utmerket etterpå.

Ettersom leserne våre er vant med videoer der vi sladder over Samsung B2100, kjører over Samsung B2710 Xcover med snøskuter og tråkkemaskin og går løs på Samsung E2370 Xcover med Volvo 240, traktor og jaktrifle, lover vi selvsagt å gjøre noe litt mer enn å legge XP3300 i et badekar og slippe den i betonggulvet. Men vi sparer ødeleggelse av XP3300 til en samletest mot andre mobiler i samme klasse.

Taster

XP3300 Force har volumtaster på høyre side av skjermen. I tillegg er det en snarveistast plassert på hver side litt nedenfor, og disse leder til kameraet og til en oversikt over Java-applikasjoner - både de som er installert fra fabrikk og de du har installert selv. I motsetning til mange andre telefoner i Rambo-klassen har ikke XP3300 en egen snarveistast til lommelykt.

Under skjermen finner du et vanlig mobiltastatur med det velkjente tasteoppsettet vi har vært kjent med i mer enn ti år, med fire navigasjonstaster, en bekreftelsestast, to ringetaster, to menytaster, en slettetast og en tilbaketast i tillegg til det vanlige tastaturet i 3 x 4-oppsett.

Tastaturet skal som nevnt være laget for å bruke med hansker. Likevel synes vi tastene gjerne kunne vært noe større og mer opphøyd for bruk på vinteren med større vanter. Med tynnere hansker eller uten hansker fungerer tastesettet strålende. Skriften på tastene gir god kontrast og er lett å se, og mellomrommene mellom tastene er store nok til at det ikke er altfor lett å trykke feil.

Skjerm

Skjermen i XP3300 Force er ikke laget for å måle seg med dagens trykkskjermmobiler. Her er hovedfunksjonen at skjermen er solid, og dermed har Sonim satt inn et Corning Gorilla Glass over en forholdsvis liten skjerm som ikke er trykkfølsom. To tommer er skjermens diagonal, og oppløsningen er 240 x 320 piksler.

Dette holder til å øyne det du prøver å ta bilde av med kameraet, og det holder til å bla i bildegalleriet for å få et lite inntrykk av bildene. Nettsurfing går til nød på denne skjermstørrelsen, og bruk av kalenderen og andre enkle nyttefunksjoner fungerer upåklagelig.

Med en så svak skjerm er det likevel liten sjans for at du kommer til å like å surfe på nett med mobilen, og du kommer neppe til å bruke mobilen til mer enn det du trenger å bruke mobilen til. Dagens smarttelefoner har så vanvittig mye høyere underholdningsverdi, og fungerer i nettbanken din, til å se filmer og veldig mye mer av nytte og underholdning. XP3300 appellerer rett og slett ikke til kundegruppen som har planer om å bruke nettbanken på mobilen eller som surfer på internett under bussturen hjem fra jobb hver dag.

Ikke perfekte menyer

I dagens Android-jungel er det ikke ofte vi tester et skikkelig operativsystem som bare støtter tredjeparts applikasjoner dersom de er skrevet i enkleste form for Java, og som ikke støtter fleroppgavekjøring av annet enn Java-programmene.

Det er spesielt lenge siden vi har testet en telefon med dårlige oversettelser, og derfor blir det fort litt mimring tilbake til en rekke gamle LG- og Samsung-telefoner, som for syv-åtte år siden var fylt med orddelingsfeil og andre merkelige oversettelser, når vi tester XP3300.

For å skrive en melding i XP3300 trykker du "skriv melding" og deretter får du valget mellom "Fjern merking" eller "Multimediemelding", der du trykker førstnevnte for å skrive en tekstmelding. Dersom du skal velge blant telefonnumrene som er lagret i SIM-kortet velger du av en eller annen grunn "Svarbane" når du skal sende tekstmeldingen.

Ved å trykke firkant kan du velge bort ordbok og velge andre inndatametoder, men av en eller annen grunn kan du velge språket norsk eller ingen språk om du vil skrive uten ordbok. Førsnevnte valg gir deg de norske tegnene æ, ø og å, som ikke er til stede om du velger å skrive språkløst.

Tilbaketast betyr ofte "ferdig" men i skrivefelt "slett", noe som kan være litt forvirrende når du endrer innstillingene i telefonen.

Her har vi bare nevnt noen av eksemplene på dårlige oversettelser, og det er mange flere å finne i menyene. Telefonen er altså ikke spesielt enkel å bruke til tross for funksjonsfattighet. På den annen side er det stort sett snakk om småfeil som du helt sikkert kan overse, og det som er ulogisk kan du bli vant med.

Dersom du aksepterer litt dårlige oversettelser og litt vanskelige innstillingsmenyer, er det liten tvil om at Sonim XP3300 er en mobil som varer i mange år.

Et lite verktøy følger med.

Esken til Sonim XP3300 inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader (3,5 mm minijack)
  • Overgang for å kunne bruke microSD-lader
  • Verktøy for å åpne/lukke bakdeksel (kan henge på nøkkelhanken)
  • USB-kabel (3,5 mm minijack)
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger med mikrofon (3,5 mm minijack)
  • Belteklemme

Her trengs det litt nærmere forklaring. Telefonen har to innganger som er utformet til å passe plugger av typen minijack som måler 3,5 millimeter i diameter. Den ene er for øreplugger eller andre lydenheter, og den andre er for dataoverføring og lading. At de har valgt å bruke 3,5 millimeters minijack-plugger skyldes sannsynligvis at de ville slippe å lage to forskjellige typer porter vanntette.

Teknologi

GPS er en hendig funksjon i XP3300 Force.

De som vurderer XP3300, har nok på et tidlig tidspunkt funnet ut at dette ikke er noen telefon for de som ellers ville valgt Android, Bada, iOS, MeeGo, Symbian eller Windows Phone. De som i dag vurderer en telefon med to tommer stor skjerm, skal nok i all hovedsak sende tekstmeldinger og ringe.

XP3300 kan likevel litt mer enn dét. Du kan for eksempel bruke den innebygde nettleseren eller forhåndsinstallerte Opera Mini for å surfe på internett. Her er Edge raskeste hastighet, og dermed går det ikke veldig fort selv om det fungerer i nød. Dessverre må du selv sette opp internettinnstillingene, og det kan være litt problematisk dersom du ikke har tilgang til internett fra før for å undersøke hvordan det gjøres.

Den innebygde nettleseren fungerer dårlig. Denne kan i all hovedsak bare levere feilmeldingene "Unsupported script i innhold" og "Insufficient memory" uansett hvilken nettside du prøver å gå til. Dermed må Opera Mini til pers, og denne nettleseren fungerer strålende på telefonen.

Når du setter opp en ny e-postkonto får du opp spørsmålet "MTK?", som ikke er så lett å forstå hva menes med. Når det uansett ikke går an å svare nei, får det vel være det samme. Feilmeldinger som hopper opp på skjermen i under et sekund før de er borte kan også forvirre. Dette opplevde vi når e-postinstillingene ikke var helt riktig.

Når du laster inn ny e-post kan du ikke samtidig lese den e-posten du har fra før. Innlastingen går tregt fordi raskeste internettilkobling er Edge, og ikke 3G eller Wi-Fi. Ofte får vi opp feilmeldingen "Profilnavn" uten at vi vet hva det betyr, men det ser ut som den fint kan ignoreres. For å lese en e-post må du inne i e-posten velge "Last ned alle". Æ, ø eller å vises ikke riktig.

Det er ellers litt vanskelig å forstå seg på vedleggene og hvordan du håndterer dem, men i all hovedsak støtter ikke XP3300 så veldig mange filtyper som er vanlig som vedlegg. Du kan lagre dem hvor du vil, men du kan ikke åpne og vise hverken Office- eller PDF-dokumenter.

Filutforskeren som du for eksempel bruker når du skal lagre vedlegg er vanskelig å bruke. En meny dukker alltid opp, og du må forholde deg til "velg", "valg" og "åpne", og som prikken over i-en kan du også velge mellom "fjern" og "slett".

Telefonen har innebygget GPS. GPS-programmet City Cruiser for bilnavigasjon er også på plass i XP3300, men dessverre støttes ikke norske veinett. Programmet GPS Data kan gi deg GPS-koordinatene dine i koordinatsystemet WGS84, slik at du enkelt kan finne ut hvor du er mens du er på tur hvis du har med deg et kart. Vi får oppgitt lengdegrader (kartets meridianere) og breddegrader (kartets parallellsirkler). I tillegg får du opp fart og retning så vel som høyde over havet. Sistnevnte informasjon hentes fra internett dersom du har tilgang.

Sonim oppgir 27 timer GPS-brukstid på én lading dersom GPS-en oppdaterer posisjonen din hvert femte minutt.

Ellers har telefonen også Bluetooth i versjon 2.1. A2DP er ikke støttet, og dermed kan ikke telefonen avgi stereolyd trådløst.

Telefonen støtter som nevnt ikke 3G, men alle GSM-frekvensene støttes; 850, 900, 1800 og 1900 MHz.

XP3300 er rask på enkel grafikk i Java.

Prosessoren i telefonen er en MediaTek MT6235. Akkurat hva klokkehastigheten er vites ikke, men vanlig for plattformen er 26 til 208 MHz. Likevel synes vi telefonen er rask nok til vanlige gjøremål på denne typen telefon.

God som telefon

Batteritiden er det XP3300 virkelig imponerer med i denne kategorien. Batteriet har en kapasitet på 1750 mAh, som gir mellom 20 og 24 timer taletid. Hviletiden er oppgitt til 33,3 døgn, altså over en måned. Det er ikke mange telefoner på markedet i dag som konkurrerer med XP3300 på dette punktet. Likevel må den se seg slått av Samsung E2370 Xcover, med sine 67 døgn hviletid.

Hvis du er redd for å ikke høre mobilen når den ringer, kan XP3300 være verdt en titt. Sonim oppgir nemlig at den kan gi fra seg 110 desibel ringelyd, noe som er like mye som et rockeband opererer med ifølge diverse desibelskalaer. Det kan vi godt tro på, med tanke på at store deler av det åpne kontorlokalet skvetter og blir deretter irritert når høyeste ringevolum er valgt. Et vuvuzela-horn avgir til sammenligning på 120 dB på én meters avstand. Det er i alle fall svært lite sannsynlig at du ikke kommer til å høre telefonen din når den ringer.

Også under samtaler er lyden høy nok for de aller fleste, og vi synes også lydkvaliteten er romslig og behagelig.

Av nyttefunksjoner ellers stiller XP3300 med kalender, alarm, kalkulator, enhetskonverterer, verdensklokke, lydopptaker, merknader, tekstfremviser og det Sonim kaller "Typiske stoppeklokke". Disse funksjonene fungerer bra uten at vi har noe spesielt å sette fingeren på i forhold til at dette er en veldig usynkroniserbar telefon med proprietære løsninger.

Alt i alt har XP3300 en rekke funksjoner som er kjekke å ha, men de fleste funksjonene utover det helt grunnleggende er for vanskelige å bruke. XP3300 ser kanskje ut som en telefon som er enkel å bruke, men hvilken som helst trykkskjermtelefon er lettere å bruke til e-post og nettsurfing enn XP3300.

Multimedia

Selv om grunnfunksjoner er i fokus, stiller XP3300 med et to megapikslers kamera og 3,5 millimeters minijack som lydutgang.

De medfølgende ørepluggene får vi ikke så veldig mye ut av, utenom at de fungerer godt som håndfri. Det er ikke plass til musikk i dem, med et altfor trangt lydbilde så snart flere enn tre instrumenter skal lyde på én gang.

Telefonen har en musikkspiller med mye trøkk, og setter du på bassforsterkerfunksjonen er det svært kraftig bass vi får ut av de ikke altfor krevende testpluggene Denon AH-C751. Imidlertid synes vi ikke lyden er helt velbalansert, og det er litt for trangt lydbilde til at vi er fornøyd også når bassen er nedjustert i programvaren. Vi synes lyden duger greit gjennom en tjue minutters busstur, men skal du høre på musikk over lengre tid kan du bli sliten i hodet etter hvert.

Hverken Wimp, Spotify eller lignende musikktjenester støttes i det proprietære operativsystemet fra Sonim. En innebygd FM-radio sørger for underholdning når musikken stopper opp. Denne trenger du dersom du ikke kjøper et minnekort til telefonen din. Uten minnekort har du nemlig bare 67 MB lagringsplass, noe som holder til rundt 15 låter.

XP3300 er selvfølgelig ingen god mobil å se lengre spillefilmer på, med tanke på skjermstørrelsen på bare to tommer diagonalt, men filmer i 3GP og MPEG4 støttes.

Telefonen har ellers ingen spill eller andre underholdningsapplikasjoner forhåndsinstallert, men det er mulig å installere programmer og spill i Java.

Elendig kamera

Kameraet kan knipse bilder i to megapikslers oppløsning, men vær obs på at standardinnstillingen er på bare 0,08 megapiksler (240 x 320 piksler) i portrettformat.

Når vi stiller oppløsning til det maksimale vil kameraet knipse i landskapsmodus, og dermed snur ikonene seg rettveien. Bildene er imidlertid ikke noe å juble over.

Svært mye støy er forsøkt fjernet ved hjelp av kraftig prosessering. Dermed ser bildene helt vannmalte og uekte ut, samtidig som det likevel også har blitt værende mye støy på mange av bildene.

Telefonen støtter forøvrig ikke videoopptak.

Her kan du se bildene vi tok med XP3300:

Konklusjon

Sonim XP3300 Force tåler å være to meter under vann i en time, og skal tåle mye støt og andre påkjenninger. Batterilevetiden er oppgitt til litt over en måned hviletid eller nærmere et døgn taletid. Det er ingen tvil om at dette er en mobiltelefon utenom det vanlige.

GPS er også på plass, og kamera og minnekortstøtte sørger for at du både kan høre på musikk og ta bilder med XP3300. E-postleser, nettleser, kalender og en rekke andre nyttefunksjoner er også på plass.

Dette høres jo lovende ut.

Men nei

Alle disse funksjonene fungerer dårlig. Kameraet tar bilder som er så overprosesserte at nesten hvem som helst kan dokumentere fjellturen bedre ved hjelp av et ark og litt vannmaling. E-postleseren er vanskelig å sette opp så vel som å bruke, og nettleseren gir deg stort sett bare feilmeldinger slik at du må ty til Opera Mini i enkel Java-versjon.

Menyene består i stor grad av dårlige oversettelser og uforståelige feilmeldinger, så vel som taster som bytter funksjon altfor ofte.

Alle avanserte funksjoner fungerer rett og slett dårlig eller er svært vanskelige å bruke.

Da er det jo flaks at denne telefonen appellerer til de som i all hovedsak vil ringe og sende tekstmeldinger.

God på grunnfunksjoner

De mest grunnleggende funksjonene i XP3300 fungerer bra. Lyden under samtaler er god, tastaturet er svært bra å skrive på og ringelyden kan stilles så høyt at du nesten må ha en hjertestarter med deg om du har tenkt å ha lyden på full guffe i offentligheten.

Batterilevetiden er himmelsk. Om du bare har én prikk igjen på batteriet kan du likevel pakke telefonen i sekken og være tilgjengelig i løpet av en todagers fisketur i fjellet.

Det du imidlertid betaler mest for om du kjøper XP3300, er støtsikkerhet og vanntetthet. Telefonen overgår de fleste andre telefoner av denne typen med de heftige sertifiseringene IP68 og MIL-810G. Det betyr at du kan ha telefonen to meter under vann i en time, den tåler svært mye g-krefter og tåler kraftig klempåkjenning. Vi testet XP3300 for både vann og fall i bakken uten at den takket for seg av den grunn.

Alt i alt er det liten tvil om at XP3300 er for spesielt interesserte. Den er litt i dyreste laget for at mange vil ha den som en telefon nummer to, og den er så lite avansert og samtidig vanskelig å bruke at den bare for de aller færreste duger som den eneste mobiltelefonen.

Det er ikke så lett å sette én enkelt karakter på denne telefonen. Den er vanskelig i bruk og er teknologifattig, samtidig som den dyr i forhold til sammenlignbare telefoner. Samtidig er dette den mest solide mobilen du får tak i, og for de som gjerne betaler for den egenskapen og bare skal snakke i telefonen og sende tekstmeldinger kan XP3300 være helt perfekt.

Terningkastet her er satt etter våre kriterier, der blant annet kamera, multimediafunksjoner og teknologi gir negativt utslag, sammen med de vanskelige menyene.

Andre alternativer

Et alternativ du bør titte på er Samsung E2370 Xcover med bedre batterilevetid og en særdeles trivelig pris på i overkant av 600 kroner. Samsung B2710 Xcover er litt dyrere mobil enn sin Xcover-lillebror, men støtter 3G. Begge disse har bedre menyer enn XP3300, men Sonim lover mest når det kommer til støtsikkerhet og vanntetthet.

Dersom du er opptatt av trykkskjerm og mer teknologi fins det alternativer som Motorola Defy, som vi har inne til test i skrivende stund, og Sony Ericsson Xperia Active, som nylig har blitt lansert. Disse har vi ikke testet ennå, men de kan bli gode alternativer for de som vil ha med seg mobilen på fjellet og på havet uten å gå bort fra trykkskjerm og smartmenyer.

annonse