TestMotorola Defy Mini

Mageplask på mållinjen

Denne vanntette Android-mobilen kunne ha vært perfekt, men er treg og gammeldags.

Design, skjerm og menyer

Motorola Defy Mini er lillebroren til Defy+ – som igjen er nesten identisk med Defy. Vi snakker om en serie mobiltelefoner som tåler vann.

Dagens trykkskjermmobiler fungerer helt utmerket hvis du sitter innendørs foran varmepumpa og ser på TV. Men hva med når du arbeider ute i regn- eller snøvær, eller når du er på fisketur og har våte hender? Da vil ikke skjermen reagere på fingrene dine, og i tillegg risikerer du å ødelegge telefonen ved å bruke den.

Motorla Defy Mini har en skjerm som fungerer selv om fingrene dine er våte, og du trenger ikke være livredd for telefonen når du er utendørs.

Ikke IP67

Både Defy og Defy+ var IP67-godkjente, noe som betyr at de skal tåle å være under en meter vann i en halvtime. Defy Mini har ikke noe offisielt stempel, og det eneste du får er Motorolas lovnad om at telefonen tåler vann og støv. Du bør nok ikke bade med telefonen, men å bruke den i vanlig regnvær bør ikke være en for stor sjanse å ta.

Motorola sprenger ingen grenser når det kommer til design. "Tastene" nederst på fremsiden er berøringsfølsomme, på høyresiden er det volumtaster og baksiden preges av et kamera og fotolampe. Øverst er det en hodesettutgang og nokså langt nede på venstresiden en vanlig minijack-ladeplugg.

Dette er en design som er velutprøvd og som har vist seg å fungere.

Over både minijack-utgangen og Micro-USB-hullet er det beskyttelse. Det er kanskje litt irriterende hver gang du skal lade telefonen eller koble til øreplugger, men på en telefon som skal tåle vann får vi tåle det.

Vi hadde telefonen under vannspringen flere ganger uten at den tok skade.Foto: Einar Eriksen

I nåtiden

Tradisjonelle "arbeidstelefoner" har hatt vanlige taster og en lavoppløst skjerm ovenfor. Menyene har vært proprietære, og dermed har brukerne vært helt utenfor app-galskapen som råder på trykkskjermene.

For de som vil fortsette med taster på arbeidsmobilen fins det telefoner som Samsung B2710, men nå har det endelig kommet en rekke alternativer for de som vil være oppdatert på mobilfronten i tillegg til å slippe å behandle mobilen som en chihuahua.

Skjermstørrelsen er 3,2 tommer, som er en størrelse vi kjenner fra for eksempel LG Optimus L3, Nokia 500 og Samsung Galaxy Gio. Telefonen heter ikke Defy Mini for moroskyld – forgjengerne Defy og Defy+ hadde 3,7 tommers skjermer, og mange av dagens telefoner stiller med mer enn 4 tommer. Etter å ha brukt større skjermer, merker vi at vi savner litt oversikt og vi synes også skjermtastaturet blir litt lite.

Vekten på 107 gram og en størrelse på bare 10,9 x 5,85 x 1,26 centimeter gjør at det ikke er noe problem å ha telefonen i en vanlig jeans-lomme sammen med andre ting.

Skjermoverflaten er av typen Gorilla Glass laget av Corning, og dermed er hardheten høyere enn 5,5 på mohs skala. Det betyr at du ikke klarer å ripe opp skjermen med en spiker, binders eller vanlige nøkler. Med mindre du går rundt med mineraler som kvarts, topas eller diamanter med større hardhet i lomma, holder skjermen seg ripefri.

Vi er aller mest imponert over at skjermen er av typen Gorilla Glass.Foto: Einar Eriksen

Grei skjerm

Med prisen i bakhodet må vi si at skjermen svarer forventningene når det gjelder det visuelle. Den har høy nok oppløsning, og fargene er gode. Den er imidlertid av den rimelige typen som fungerer litt dårlig i sollys og har svak kontrast i forhold til dyrere skjermer.

Med våte fingre fungerer skjermen omtrent like bra som med helt tørre fingre, så lenge fingrene bare er normalt våte og du ikke prøver å trykke på telefonen under vann.

Med tørre fingre er skjermen svært presis. Ved å tegne diagonale striper i sakte tempo i et tegneprogram kan man enkelt teste ut om skjermen er presis. Regelrette bølgede linjer betyr at skjermen "gjetter" at fingeren er i de følsomme punktene. Vi fikk ingen regelmessige bølger, noe som betyr at skjermene i liten grad gjetter. Den vet.

Dette merkes også når vi skriver på skjermtastaturet. De som er litt mer elegante i finmotorikken enn undertegnede treffer de rette bokstavene. Hvis finmotorikken ikke er så god, er løsningen å installere et godt tastatur med en god ordbok – som for eksempel SwiftKey. Som nevnt opplever vi likevel skjermen som litt i minste laget for skriving av tekst på fulltastatur.

Android 2.3.6

I Defy Mini er det Android 2.3.6 som kjører i bunnen. De fleste nye Android-telefoner har nå Android 4.0 under panseret. Det vil nok neppe komme, fordi maskinvaren i Defy Mini er for svak for Android 4.0.

Det setter jo en demper på kjøpehumøret.

Ellers har Motorola også lagt inn sitt eget menysystem MotoSwitch. Her er det egentlig mest snakk om visuelle forskjeller, uten at vi synes det har noe å si for brukervennligheten i den ene eller den andre retningen. Imidlertid er det jo moro med noe nytt og eget.

Alt i alt fungerer både Android-menyene og MotoSwitch bra, men det er altså trist å ikke kunne oppdatere til Android 4.0.

Les også om at Motorola muligens trekkes ut av Europa.

Android 2.3 fremstår som brukervennlig og funksjonsrikt, men når det gjelder programvare vil nok mange synes at det er greiest å ha det nyeste. Funksjonaliteten blir stadig bedre, og oppdateringer er også noe man driver med av sikkerhetsårsaker.

God som telefon

Med Android 2.3 får du Smart Dialing, som gjør at kan taste tallene som bokstavene ligger på i et tradisjonelt mobiltastatur og få opp navnet. For eksempel kan du taste "3745" og få opp "Erik". Autofullfør-funksjonen gjør at det kanskje holder å taste "37" og deretter bla litt.

Lyden er også klar og tydelig i samtaler, og batteriet holder til 10 timer taletid eller 21 dager i hvilemodus. Batteriet er på 1650 mAh, noe som er veldig stort i forhold til at skjermen i Motorola Defy Mini er liten.

I pakken finner du:

  • Telefon og batteri
  • 2 GB minnekort, MicroSD
  • USB-kabel
  • Lader, 230V~, for USB-tilkobling
  • Øreplugger
  • Brukerveiledninger