Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia Active

Denne mobilen er perfekt for norske forhold

Sony Ericssons treningsmobil med Android er vanntett, rask og enkel å bruke.

Design, skjerm og menyer

Berøringsskjermen fungerer fint i fuktig vær, men når den er skikkelig våt blir responsen uforutsigbar.
Det er det mellomste dekselet som sørger for at innmaten holdes tørr.
Disse to lukene sørger for at vann ikke kommer inn til kontaktene.
Telefonen minner det på å stenge lukene når du kobler fra hodetelefonene eller USB-kontakten.
Kameraet ligger skjult dypt nede under telefonens to bakdeksler.
Knappene langs siden av telefonen burde vært større og enklere å bruke.

Sony Ericsson Xperia Active er en telefon for norske forhold. Det er nemlig en vanntett Android-telefon som skal tåle vær og uvær.

I motsetning til mange av sine robuste slektninger markedsføres ikke Xperia Active som noen støtsikret telefon. Den er sikret mot vann og støv, men ikke slag og fall.

Også operativsystemet Android skiller Xperia Active fra de fleste av sine slektninger. De aller fleste robuste mobilene på det norske markedet er nemlig "dumme" telefoner, uten muligheter for apper, e-post eller rask internettsurfing.

Kompakt telefon

Xperia Active er ingen stor telefon. Den er ganske kompakt i høyden og bredden, men den er noe tykkere enn vi er vant til i 2011. 16 millimeter er vanligvis en tykkelse vi ser på mobiler med fulltastatur i dag. Her er det selvsagt ekstra polstring og pakninger som står for mye av tykkelsen.

Selv om mobilen er litt tjukk opplever vi den som kompakt og fin å ha i lommen.

Liten men god skjerm

Xperia Active har relativt liten skjerm sammenliknet med mange av telefonene i butikkhyllene. Der flaggskipene skilter med skjermer på 4,3 og 4,7 tommer, tikker Xperia Active inn med beskjedne 3 tommer.

Skjermen har en oppløsning på 320 x 480 piksler. Dette er lavere enn de 480 x 800 pikslene som har vært standard i det siste. Fordi skjermen er mindre ser den ikke mindre skarp ut enn skjermene i de store Android-modellene. Bildekvaliteten er også upåklagelig.

Aluminiumsramme

Under skjermen er det tre berøringsfølsomme felter som styrer standardfunksjonene i Android-menyene.

Telefonens bakside er for det meste dekket i plast, mens forsiden er dekket av ripesikret glass. Rundt skjermen går en aluminiumsramme med en kraftig festeløkke for reim. Nederst til venstre på telefonen er "XPERIA" inngravert i rammen.

Baksiden av telefonen er dekket av to deksler. Det ytterste er et gummiaktig plastdeksel, som har to luker nederst. Lukene dekker inngang for Micro USB og hodetelefon. Begge disse lukene må være lukket for at telefonen skal være tett. Telefonen gir deg en påminnelse om dette når du har koblet fra hodetelefoner eller USB-kabel.

Ustrategisk kamerplassering

To hull øverst på baksiden slipper gjennom kameralinse og fotolys. Kameralinsen ligger dypt nede i telefonen og det kan være vanskelig å få gjort den ren. På den lyse siden, så er det heller ikke så lett å få fingermerker på linsen.

Etter noen dager i lommen har det likevel samlet seg rusk på linsen. Vi hadde foretrukket at den var lettere tilgjengelig. Vi kommer tilbake til kameraet i Xperia Active på side tre i testen.

Knotete knapper

Inntil rammen ligger de få fysiske knappene på Xperia Active. Her er det volumtaster, kameratast og av/på-tast.

Vi liker ikke helt de fysiske tastene. De er smale og gir dårlig tilbakemelding.

Selv i vanlig romtemperatur kan det være vanskelig å vite om man har trykket tasten nok ned eller ikke. Med kalde, våte fingre kan Xperia Active være direkte vanskelig å bruke.

Hva tåler den?

I motsetning til mange andre vanntette mobiler skal ikke Xperia Active tåle store mengder knall og fall. Vi har likevel valgt å ta med Xperia Active i en samletest, for å se hva den tåler.

Samletesten av robuste mobiler leser du på Mobilen.no

Så langt vi kan se har Sony Ericsson sine ord i behold. Xperia Active tåler fukt godt, men den kommer til kort når vi tester støt og fall.

Skjermen i Xperia Active skal også fungere under bruk mens den er våt. Vår erfaring er at dette bare er delvis sant. En fuktig skjerm fungerer greit, men i striregn blir telefonen vanskelig å bruke. Telefonen begynner å gjøre sine egne valg på skjermen når den er som våtest.

Sony Ericsson har puttet valg i hjørnene av skjermen. Det gjør telefonen enkel å bruke selv om skjermen er liten.
På bildet til venstre er trådløst nett deaktivert. Til høyre har vi aktivert samme valg. Vi synes forskjellen burde vært tydeligere.

Gode menyer

Når det er sagt er det ikke mye Sony Ericsson gjør galt her. Siden Xperia X10-serien kom i fjor har Sony Ericsson laget en serie veldig vellykkede Android-mobiler med små skjermer.

Akkurat som på dagens små Xperia-modeller utmerker Xperia Active seg med at skjermen er godt utnyttet. Skjermen føles ikke like trang som på andre små mobiler med helt vanlige Android-menyer.

Små menyfelter i hjørnene av skjermen er blant måtene Sony Ericsson forenkler Android på. Her er det meste du trenger lett tilgjengelig og du slipper å bla så mye for å komme deg dit.

Du kan dessuten tilpasse menyene med mapper og rekkefølger etter behov. Du kan selvsagt også legge til apper og miniprogrammer på hjemmeskjermene.

Brukeropplevelsen blir enda bedre av at Sony Ericsson har puttet muskler inn i Xperia Active. Hjernen i telefonen er nemlig den samme som driver betydelig større telefoner med mer høyoppløste skjermer.

Menyene er altså svært raske, og ventetid møter du sjelden.

Vi ønsker oss større kontraster i menyene

Vi har likevel en kortvokst høne å plukke med menyene. Sony Ericsson har brukt veldig mange gråtoner her. Det er ikke like lett å se hva som er aktivert og hva som ikke er aktivert i menyene.

Vi har flere ganger tatt oss selv i å måtte trykke to ganger på menyvalgene for å sjekke om for eksempel trådløst nett er aktivert.

Et aktivert menyvalg gir en lysegrå hake på mørkegrå bakgrunn. Når valget er deaktivert er haken der fortsatt, men den er mørkegrå.

Dette er ikke store problemet, og det er ikke noe problem å bli vant til dette designvalget. Men hakket mer kontraster hadde ikke gjort noe – hverken for oss vanlige brukere eller folk som sliter med synet.

Har du en aktiv livvstil er Xperia Active det nærmeste du kommer en komplett telefon. Her har du alt du behøver.
Armbånd til telefon koster vanligvis mellom 150 og 300 kroner i vanlige butikkhyller. Her følger det med.

I esken: Alt du trenger

Xperia Active er en del av Green Heart-serien fra Sony Ericsson. Det betyr at den skal være laget av miljøvennlige materialer. Også størrelsen på esken og innholdet i den skal være trimmet.

I en kjapp sammenlikning med det vi har for hånden av andre salgspakninger ser vi ikke så stor forskjell på hverken esker eller papirer inni dem. Det er mulig forskjellen ikke er ligger i mengde, men at emballasjen er resirkulert.

Det fins derimot en forskjell på det vedlagte tilbehøret. Xperia Active kommer med en del utstyr du ofte må kjøpe i tillegg.

Viktigst av ekstrautstyret er et armbånd. Sammen med navnet antyder det at Xperia Active er spesielt egnet for sportslig bruk. Armbånd til andre modeller må du fort betale mellom 150 og 300 kroner for, avhengig av type.

Xperia Active har også en kraftig gummireim som kan festes i aluminiumsrammen. Her er det ingen tynne og fislete nylonreimer som føles usikre når telefonen henger fra håndleddet.

Bøyler som sørger for at ørepluggene sitter på også under aktivt bruk ligger vedlagt i esken. Bøylene kommer i to størrelser. En for små og en for store ører.

To bakdeksler følger også med – ett i sort og ett i hvitt.

Vi ser ikke for oss at så mange trenger særlig mer utstyr til Xperia Active enn det som ligger i esken. Er du sportslig anlagt er det nesten bare pulsmåleren som mangler. Til gjengjeld kan du sannsynligvis koble til den du har fra før, siden Xperia Active støtter teknologien ANT+, som du finner i svært mye nytt treningsutstyr.

Om vi ønsker oss noe må det i tilfelle være et litt større minnekort enn det som følger med.

 • Sony Ericsson Xperia Active
 • 1200 mAh Li-Ion-batteri
 • Ekstra bakdeksel
 • MicroSD-kort 2GB
 • Armbånd
 • Håndleddreim i gummi
 • USB-kabel
 • USB-lader
 • Øreplugger, med puter i tre størrelser
 • Holdere for ørepluggene, to størrelser
 • Klype for hodetelefonkabel

Teknologi og funksjoner

Xperia Active kan fylle kontaktlisten din med informasjon fra mange ulike kontoer.
I e-postleseren blir tekst ofte litt liten, mens bildevedlegg går langt utenfor skjermens grenser. Vi ønsker oss mulighet til å velge størrelse selv.
Om du har flere e-postadresser kan du velge å se meldingene samlet, eller i en oversikt for hver adresse.

Xperia Active har det meste du kan forvente av teknologi i en nyere mobil. Her får du det du forventer fra en velutstyrt Android-telefon.

Super-3G, trådløst nett og en GPS-mottaker som får hjelp fra mobilnettet er blitt standard i dag. Xperia Active har alt dette.

fro Xperia Active har dessuten ANT+. Dette er en trådløs teknologi for overføring mellom ulike treningsdingser. Har du et pulsbelte eller en måler for tråkkfrekvens på sykkel er det sannsynlig at disse bruker ANT+. Det betyr at du enkelt kan loggføre treningsøktene dine.

En treningsapplikasjon med det velklingende navnet "iMapMyFITNESS+" følger med og ser ut til å fungere greit. Den er likevel bare en av svært mange løsninger.

Lurer du på hvilken trenings-app du bør bruke?
Les test av åtte treningsapper på Mobilen.no

En del av dette utstyret fins i Bluetooth-varianter. Utstyr med ANT+ er likevel enklere å få fatt i, det bruker mindre batteri og det er så utbredt at du enkelt kan flytte sensorene dine mellom ulike mottakere.

Støtte for treningsutstyr er ikke helt nytt. Flere av Sony Ericssons tidligere Xperia-modeller har hatt støtte for ANT+. Xperia Active er imidlertid den første du med god samvittighet kan ta med deg ut enten det regner eller snør.

Ikke alt fungerer like godt på liten skjerm

Sony Ericsson har klart å tilpasse seg unna de fleste problemene en liten skjerm kan by på. For nettsider er det likevel vanskelig å tilpasse seg unna at skjermen er litt liten.

Dagens nettaviser er tilpasset store trykkskjermer. Det virker som om 3,5 tommers skjerm eller større er det optimale for mange av avisene.

Skjemen i Xperia Active er god nok til å vise disse nettsidene uten problemer, men av og til blir innholdet vel smått. Ingresstekster og lenker på nettavisene kan være vanskelige å lese for noen.

Så lenge falkeblikket er i orden er det altså likevel ikke noe problem å surfe på telefonen.

Om ting blir i minste laget har mange av nettavisene fortsatt forsider som er tilpasset enda mindre skjermer – de gamle såkalte WAP-sidene. Disse er det aldri noe problem å lese på Xperia Active.

Hastigheten i nettleseren er det ingenting å si på. Xperia Active har rask innmat, og derfor laster også sidene fort og greit.

Xperia Active støtter Flash. Standarden er likevel tregere og vanskeligere å ha med å gjøre enn vanlige nettsider på mobilskjermen. Dette er noe vi opplever på så godt som alle mobiler, og sannsynligvis ikke Xperia Active sin feil.

E-post

Det er enkelt og greit å sette opp e-post på Xperia Active. Metoden er den samme som vi kjenner fra de fleste andre Android-mobiler.

Du må oppgi e-postadresse og passord, før telefonen forsøker å gjette seg til riktige innstillinger. Dersom e-posten din krever innstillinger som ikke lar seg gjette må du legge inn adresser og velge kryptering selv.

De manuelle innstillingene er så enkle som de kan bli. Så lenge du har en oversikt over hvilke innstillinger som kreves av e-postkontoen din bør det gå greit å sette opp kontoen på Xperia Active.

Så fort du har satt opp e-postkontoene dine synkroniserer telefonen og du får meldingene presentert i en felles innboks. Fargekoding viser hvilken konto meldingene kommer fra.

Det hele går oversiktlig og greit for seg. Visning av HTML-formatert e-post tar telefonen på strak arm.

Som med nettsurfingen kan e-postleseren i Xperia Active by på utfordringer for deg som har dårlig syn. Her får du nemlig ikke zoome inn eller ut når du leser e-post.

Det er en ganske stor mangel på en telefon med så høy oppløsning og liten skjerm. Har du svakt syn kan det hende du rett og slett ikke får lest e-posten din.

Så lenge du ikke har problemer med synet bør heller ikke Xperia Active by på problemer. Hverken når du skal surfe på internett eller lese e-post.

Dette hendige verktøyet følger med Xperia Active. Her får du full oversikt over hvor mye data du har lastet ned til telefonen.
Du får med 30 dagers prøveabonnement på Wisepilot, men etter det må du betale. Google Maps følger også med, og gjør mye av det samme helt gratis.

Andre nyttefunksjoner

Sony Ericsson har gjort noen små justeringer i den vanlige Android-kalenderen. Her har det kommet et annerledes fargeskjema og knapper på toppen av skjermen.

Foruten de små endringene fungerer kalenderen i praksis helt slik du forventer. Det meste er likt den vanlige Android-kalenderen.

Her synkroniseres oppføringer automatisk med Google Calendar, Microsoft Exchange og Facebook-hendelser.

Er du redd for at datatrafikken skal ta over regningen din har Sony Ericsson lagt ved en løsning på det også. Her finner du nemlig et enkelt verktøy for å overvåke datatrafikken din.

Om du trenger hjelp til å finne frem kan Xperia Active hjelpe deg med det også, men kun i 30 dager. Wisepilot er navigasjonappen du får med, og den hjelper deg gratis i 30 dager.

Skal du bruke telefonen til navigasjonshjelp ut over de 30 dagene som følger med må du betale. Prisene starter på rett over 11 kroner for én dags bruk og går opp i 225 kroner for to år.

Wisepilot er bygget opp lagvis. Du kan betale for selve navigeringen, men også for flere tilleggstjenester. Oppdatert trafikkoversikt og fotobokser er blant tjenestene du kan abonnere på.

Behøver du ikke disse tjenestene får du gratis navigering både til fots og til bils med Google Maps som følger med.

Xperia Active har dessuten leser for QR-koder installert rett ut av esken. Dermed behøver du ikke å laste ned en egen app for å lese QR-kodene du finner i blader og på bussen.

Multimedia

Vi har alltid savnet å kunne se film i dusjen.
Slik ser musikkspilleren ut. Legg merke til symbolet i midten øverst. Det gir tilgang på mye spennende informasjon om artisten eller sangen du hører på.

Det er ingen selvfølge at en knøttetelefon som Xperia Active er god på multimedia. Men til tross for den lille skjermen klarer den vesle tassen seg greit.

Hva med video?

Video fungerer ganske greit på telefonen. Til tross for at skjermen er liten er bildekvaliteten under videoavspilling upåklagelig.

Skjermen er lyssterk og detaljert. Fargene ser naturlige ut – samme hvilken vinkel vi ser på skjermen fra.

Formatstøtte er et punkt mange mobiler svikter på. Xperia Active er heller ikke kjempesterk her. Produsenter som LG og Samsung har tradisjon for å være flinkest i klassen på dette området.

Xperia Active holder det den lover, og testfilene som vil spille av er akkurat de samme formatene som Sony Ericsson selv lister opp i sine spesifikasjoner. Spilleren er også stabil og fin.

Et bittelite irritasjonsmoment er at du ikke får velge aspektet på videoen selv. Det betyr at videoen vises i den proporsjonen den er tatt opp, og at du ofte får sorte striper rundt videoen. Det er synd, for på en skjerm som bare er tre tommer liten teller hver eneste millimeter.

Det største trekket vi kan komme med er ganske beskjedent. Xperia Active har ikke innebygget støtte for DivX-video. Denne støtten fins imidlertid i mange varianter på Android Market, så lenge du lar de høyoppløste videoene ligge igjen hjemme.

Ser vi på hva slags type telefon Xperia Active er, vil nok de fleste kunne leve med at videostøtten ikke er helt perfekt. Xperia Active holder det den lover, og den gjør det på en god måte.

Som musikktelefon, da?

Musikkspilleren i Xperia Active er lett å ha med å gjøre. Den gjør også en del mer enn den vanlige musikkspilleren i Android kan gjøre.

Allerede i sin første Android-telefon, Xperia X10, innførte Sony Ericsson evighetstegnet i ulike sammehenger. Det fins fortsatt i Xperia Active.

Trykker du på knappen med det liggende åttetallet kan musikkspilleren søke opp teksten til sangen du hører på for deg. Du kan også få mer informasjon om artisten eller musikkvideoer på Youtube gjennom funksjonen.

Xperia Active har dessuten Sony Ericssons Track ID-funksjon innebygget. Det betyr at telefonen kan finne ut hvilken musikk som spilles rundt deg, enten det er på bussen eller på butikken.

God lydkvalitet i hodetelefonene

Lydkvaliteten i de medfølgende proppene er forholdsvis god til håndfri å være. Skal vi trekke for noe er det at diskanten ikke helt overbeviser. Som vanlig i håndfripropper er mellomtonen dyttet litt lenger frem i lydbildet enn i vanlige hodetelefoner.

Med riktig kombinasjon av ørebøyler og puter burde øreproppene passe til de fleste. De sitter overraskende godt fast, og egner seg godt for aktivt bruk.

Xperia Active har et par små skavanker når det kommer til musikk. For å bruke hodetelefoner med kabel må den ene av lukene i dekselet være åpen. Det betyr at telefonen er sårbar for fuktighet mens du hører på musikk.

Selve kontakten er dessuten skjult ganske langt innenfor dekselet, og dekselet ligger tett inntil kontakten. Derfor er det slett ikke alle hodetelefoner som passer i Xperia Active.

Skal du bruke Xperia Active som musikktelefon under trening i all slags vær kan du vurdere et sett hodetelefoner som er trådløse og vanntette. Løper du bare ute i finvær er sannsynligvis de medfølgende proppene gode nok.

Kamerafunksjonen

Vi har allerede nevnt at designen rundt kameralinsen er litt uheldig. Linsen ligger nemlig dypt senket i bakdekselet på telefonen, og det er vanskelig å komme til for å gjøre den ren.

Her finner du faktisk to linser. Den ene linsen sitter på selve kameraet inni telefonen, mens den andre sitter i fuktsperren som settes på utenfor. Det er altså utenpå denne igjen at selve bakdekselet går på.

Etter at vi gjorde ren både den innerste og den ytterste linsen tok Xperia Active forholdsvis gode bilder. Det er noe støy i bildene, men det meste av støyen ligger tett opp til fargene rundt. Støyen gjør derfor ikke så mye utav seg i praksis.

Tar gode bilder

Telefonen overoppskarper litt. Det betyr at den i noen tilfeller lager synlige sorte omriss rundt kanter i bildet. Den holder seg likevel innen rimelighetens grenser. Det blir ikke så mye av hverken støy eller overoppskarping at vi reagerer på det.

Alt i alt tar Xperia Active gode bilder i godt lys. I dårligere lys ser vi mye mer støy i bildene. Det er likevel ikke snakk om unormalt mye støy, og på nært hold kompenserer telefonen greit med fotolyset.

God på video

Du kan filme høyoppløst video med Xperia Active. Resultatet blir forholdsvis godt. I motsetning til mange telefoner hakker ikke videoen fra Active når du sveiper kameraet rundt.

Videokvaliteten blir også ganske god når du filmer innendørs i svak belysning.

Dårlige panoramabilder

Kameraet har dessuten et par spesialfunksjoner. Du kan ta panoramabilder dersom du holder inne kameraknappen og sveiper telefonen fra venstre mot høyre.

Du skal holde telefonen svært rolig for at panoramabildene skal bli gode. Som regel ender vi opp med bilder der de rette linjene slett ikke er rette.

Xperia Active skal også kunne ta 3D-bilder. 3D-bildene tas på samme måte som panoramabildene.

Disse spesialfunksjonene er ikke noe særlig å samle på, etter vår mening. Kameraets vanlige funksjoner står til godkjent.

Konklusjon

Du har sikkert hørt ordene "Perfekt for norske forhold" i et utall reklamer for biler med firehjulstrekk, og det er ordene vi vil bruke om Sony Ericssons nye modell. Xperia Active er rett og slett mobilverdenens Suzuki Swift. Her får du en liten smartmobil som er sikret mot norsk vær – og uvær.

Xperia Active tåler regn og fukt, men den er ikke sikret mot støt. Det betyr at telefonen fint tåler å ligge i lomma når det regner, men du bør fortsatt ikke miste den i bakken.

Xperia Active er bygget i glass, aluminium og plast. Byggekvaliteten kjennes god og telefonen ligger godt i hånda.

God skjerm, dårlige taster

Vi synes Sony Ericsson kunne gitt Xperia Active større taster. De fysiske tastene som er her er nemlig små og litt vanskelige å bruke. I kaldt og vått vær blir de neppe noe enklere å ha med å gjøre.

I denne telefonen får du en tre tommer stor skjerm som er svært god. Den er lyssterk og har veldig god innsynsvinkel. Oppløsningen er på 320 x 480 piksler. Dette er mye i forhold til størrelsen, og den lille skjermen er sylskarp.

Menyene er en tilpasset utgave av Android. Sony Ericsson har stort sett gjort gode og riktige valg. Brukeropplevelsen i menyene er rask og enkel, men vi savner litt mer kontrast i noen av menyvalgene. Det er lett å bli forvirret av at alle valgene er grå enten de er aktive eller ikke.

Funksjonene

Xperia Active har en rask nettleser med støtte for Flash. Nettaviser laget for større mobilskjermer blir ofte litt små på Xperia Active. Skjermen er likevel skarp nok til at sidene er godt leselige. Du bør likevel ikke være nærsynt om du skal surfe på denne telefonen.

Ved nettsurfing kan du vanligvis forstørre sidene du ser på. I e-postleseren kan du ikke forstørre siden. Dermed er det vanskelig å gjøre noe med det dersom teksten blir for liten i e-postmeldinger.

E-postfunksjonen er likevel lett å sette opp og lett å bruke, så lenge falkeblikket fungerer som det skal.

Xperia Active har støtte for treningstilbehør gjennom standarden ANT+. Dette er samme standard som mange av dagens pulsbelter bruker. I telefonen fins også en treningsapplikasjon som kan logge utviklingen din mot en side på internett.

Video og musikk

Det er muligens begrenset hvor lenge du ønsker å se video på en tre tommer stor skjerm. Xperia Active fikser likevel biffen på en god måte.

Den har ikke veldig omfattende formatstøtte, men spilleren er stabil og den spiller de formatene esken lover. Som alt annet som foregår på skjermen er bildekvaliteten svært god.

Du trenger ikke kjøpe nye hodetelefoner til Xperia Active. Hodetelefonene som følger med er svært gode til å følge med i esken. Bruker du bøylene som følger med henger proppene godt fast også under aktivt bruk.

Musikkspilleren er enkel og god, og den har mange funksjoner du ikke finner i vanlige Android-telefoner. Her kan musikkspilleren finne sangteksten for deg, for å nevne noe.

Kamera

Xperia Active kan ta gode bilder, men den må ha lys for at bildestøyen skal holdes unna. Utendørs blir bildene gode, mens du innendørs bør stå nært det du skal ta bilde av. Fotolyset fungerer nemlig ikke så godt på avstand.

Høyoppløst video kan du også fange med Xperia Active. Kvaliteten her blir god både innendørs og utendørs. Spesielt bra er det at videoen ikke begynner å hakke når du gjør sveip med kameraet. Dette er en uvane mange andre mobilkameraer har.

Til slutt

Sony Ericsson Xperia Active er noe av det nærmeste du kommer en smarttelefon som er skreddersydd for Norge. Trenger du muligheter for apps fins det få alternativer å velge i.

Motorolas Defy er en av få konkurrenter. Den tåler mer, men den er en del tregere i bruk. Defy har dessuten mindre utstyr i esken, og færre funksjoner som er spesielt tilpasset aktivt bruk.

Ellers fins det mange robuste mobiler på markedet, men få av dem er like allsidige som Xperia Active og Defy. Samsung har for eksempel telefonen B2710 Xcover, som er en billig og god telefon om du ikke behøver en god surfetelefon som kan kjøre apper.

En Android-telefon i Samsungs Xcover-serie er også på vei. Galaxy Xcover er i mobilhyllene hvert øyeblikk, men vi har foreløpig ikke testet den.

Vil du vite mer om de robuste mobilene du kan velge blant?
Se video i årets mest ekstreme test av hardhaustelefoner

annonse