TestSony Ericsson Xperia Active

Denne mobilen er perfekt for norske forhold

Sony Ericssons treningsmobil med Android er vanntett, rask og enkel å bruke.

Design, skjerm og menyer

Berøringsskjermen fungerer fint i fuktig vær, men når den er skikkelig våt blir responsen uforutsigbar.
Det er det mellomste dekselet som sørger for at innmaten holdes tørr.
Disse to lukene sørger for at vann ikke kommer inn til kontaktene.
Telefonen minner det på å stenge lukene når du kobler fra hodetelefonene eller USB-kontakten.
Kameraet ligger skjult dypt nede under telefonens to bakdeksler.
Knappene langs siden av telefonen burde vært større og enklere å bruke.

Sony Ericsson Xperia Active er en telefon for norske forhold. Det er nemlig en vanntett Android-telefon som skal tåle vær og uvær.

I motsetning til mange av sine robuste slektninger markedsføres ikke Xperia Active som noen støtsikret telefon. Den er sikret mot vann og støv, men ikke slag og fall.

Også operativsystemet Android skiller Xperia Active fra de fleste av sine slektninger. De aller fleste robuste mobilene på det norske markedet er nemlig "dumme" telefoner, uten muligheter for apper, e-post eller rask internettsurfing.

Kompakt telefon

Xperia Active er ingen stor telefon. Den er ganske kompakt i høyden og bredden, men den er noe tykkere enn vi er vant til i 2011. 16 millimeter er vanligvis en tykkelse vi ser på mobiler med fulltastatur i dag. Her er det selvsagt ekstra polstring og pakninger som står for mye av tykkelsen.

Selv om mobilen er litt tjukk opplever vi den som kompakt og fin å ha i lommen.

Liten men god skjerm

Xperia Active har relativt liten skjerm sammenliknet med mange av telefonene i butikkhyllene. Der flaggskipene skilter med skjermer på 4,3 og 4,7 tommer, tikker Xperia Active inn med beskjedne 3 tommer.

Skjermen har en oppløsning på 320 x 480 piksler. Dette er lavere enn de 480 x 800 pikslene som har vært standard i det siste. Fordi skjermen er mindre ser den ikke mindre skarp ut enn skjermene i de store Android-modellene. Bildekvaliteten er også upåklagelig.

Aluminiumsramme

Under skjermen er det tre berøringsfølsomme felter som styrer standardfunksjonene i Android-menyene.

Telefonens bakside er for det meste dekket i plast, mens forsiden er dekket av ripesikret glass. Rundt skjermen går en aluminiumsramme med en kraftig festeløkke for reim. Nederst til venstre på telefonen er "XPERIA" inngravert i rammen.

Baksiden av telefonen er dekket av to deksler. Det ytterste er et gummiaktig plastdeksel, som har to luker nederst. Lukene dekker inngang for Micro USB og hodetelefon. Begge disse lukene må være lukket for at telefonen skal være tett. Telefonen gir deg en påminnelse om dette når du har koblet fra hodetelefoner eller USB-kabel.

Ustrategisk kamerplassering

To hull øverst på baksiden slipper gjennom kameralinse og fotolys. Kameralinsen ligger dypt nede i telefonen og det kan være vanskelig å få gjort den ren. På den lyse siden, så er det heller ikke så lett å få fingermerker på linsen.

Etter noen dager i lommen har det likevel samlet seg rusk på linsen. Vi hadde foretrukket at den var lettere tilgjengelig. Vi kommer tilbake til kameraet i Xperia Active på side tre i testen.

Knotete knapper

Inntil rammen ligger de få fysiske knappene på Xperia Active. Her er det volumtaster, kameratast og av/på-tast.

Vi liker ikke helt de fysiske tastene. De er smale og gir dårlig tilbakemelding.

Selv i vanlig romtemperatur kan det være vanskelig å vite om man har trykket tasten nok ned eller ikke. Med kalde, våte fingre kan Xperia Active være direkte vanskelig å bruke.

Hva tåler den?

I motsetning til mange andre vanntette mobiler skal ikke Xperia Active tåle store mengder knall og fall. Vi har likevel valgt å ta med Xperia Active i en samletest, for å se hva den tåler.

Samletesten av robuste mobiler leser du på Mobilen.no

Så langt vi kan se har Sony Ericsson sine ord i behold. Xperia Active tåler fukt godt, men den kommer til kort når vi tester støt og fall.

Skjermen i Xperia Active skal også fungere under bruk mens den er våt. Vår erfaring er at dette bare er delvis sant. En fuktig skjerm fungerer greit, men i striregn blir telefonen vanskelig å bruke. Telefonen begynner å gjøre sine egne valg på skjermen når den er som våtest.

Sony Ericsson har puttet valg i hjørnene av skjermen. Det gjør telefonen enkel å bruke selv om skjermen er liten.
På bildet til venstre er trådløst nett deaktivert. Til høyre har vi aktivert samme valg. Vi synes forskjellen burde vært tydeligere.

Gode menyer

Når det er sagt er det ikke mye Sony Ericsson gjør galt her. Siden Xperia X10-serien kom i fjor har Sony Ericsson laget en serie veldig vellykkede Android-mobiler med små skjermer.

Akkurat som på dagens små Xperia-modeller utmerker Xperia Active seg med at skjermen er godt utnyttet. Skjermen føles ikke like trang som på andre små mobiler med helt vanlige Android-menyer.

Små menyfelter i hjørnene av skjermen er blant måtene Sony Ericsson forenkler Android på. Her er det meste du trenger lett tilgjengelig og du slipper å bla så mye for å komme deg dit.

Du kan dessuten tilpasse menyene med mapper og rekkefølger etter behov. Du kan selvsagt også legge til apper og miniprogrammer på hjemmeskjermene.

Brukeropplevelsen blir enda bedre av at Sony Ericsson har puttet muskler inn i Xperia Active. Hjernen i telefonen er nemlig den samme som driver betydelig større telefoner med mer høyoppløste skjermer.

Menyene er altså svært raske, og ventetid møter du sjelden.

Vi ønsker oss større kontraster i menyene

Vi har likevel en kortvokst høne å plukke med menyene. Sony Ericsson har brukt veldig mange gråtoner her. Det er ikke like lett å se hva som er aktivert og hva som ikke er aktivert i menyene.

Vi har flere ganger tatt oss selv i å måtte trykke to ganger på menyvalgene for å sjekke om for eksempel trådløst nett er aktivert.

Et aktivert menyvalg gir en lysegrå hake på mørkegrå bakgrunn. Når valget er deaktivert er haken der fortsatt, men den er mørkegrå.

Dette er ikke store problemet, og det er ikke noe problem å bli vant til dette designvalget. Men hakket mer kontraster hadde ikke gjort noe – hverken for oss vanlige brukere eller folk som sliter med synet.

Har du en aktiv livvstil er Xperia Active det nærmeste du kommer en komplett telefon. Her har du alt du behøver.
Armbånd til telefon koster vanligvis mellom 150 og 300 kroner i vanlige butikkhyller. Her følger det med.

I esken: Alt du trenger

Xperia Active er en del av Green Heart-serien fra Sony Ericsson. Det betyr at den skal være laget av miljøvennlige materialer. Også størrelsen på esken og innholdet i den skal være trimmet.

I en kjapp sammenlikning med det vi har for hånden av andre salgspakninger ser vi ikke så stor forskjell på hverken esker eller papirer inni dem. Det er mulig forskjellen ikke er ligger i mengde, men at emballasjen er resirkulert.

Det fins derimot en forskjell på det vedlagte tilbehøret. Xperia Active kommer med en del utstyr du ofte må kjøpe i tillegg.

Viktigst av ekstrautstyret er et armbånd. Sammen med navnet antyder det at Xperia Active er spesielt egnet for sportslig bruk. Armbånd til andre modeller må du fort betale mellom 150 og 300 kroner for, avhengig av type.

Xperia Active har også en kraftig gummireim som kan festes i aluminiumsrammen. Her er det ingen tynne og fislete nylonreimer som føles usikre når telefonen henger fra håndleddet.

Bøyler som sørger for at ørepluggene sitter på også under aktivt bruk ligger vedlagt i esken. Bøylene kommer i to størrelser. En for små og en for store ører.

To bakdeksler følger også med – ett i sort og ett i hvitt.

Vi ser ikke for oss at så mange trenger særlig mer utstyr til Xperia Active enn det som ligger i esken. Er du sportslig anlagt er det nesten bare pulsmåleren som mangler. Til gjengjeld kan du sannsynligvis koble til den du har fra før, siden Xperia Active støtter teknologien ANT+, som du finner i svært mye nytt treningsutstyr.

Om vi ønsker oss noe må det i tilfelle være et litt større minnekort enn det som følger med.

 • Sony Ericsson Xperia Active
 • 1200 mAh Li-Ion-batteri
 • Ekstra bakdeksel
 • MicroSD-kort 2GB
 • Armbånd
 • Håndleddreim i gummi
 • USB-kabel
 • USB-lader
 • Øreplugger, med puter i tre størrelser
 • Holdere for ørepluggene, to størrelser
 • Klype for hodetelefonkabel