Til hovedinnhold
NyhetTiårets viktigste mobiltelefoner

Denne Nokia-mobilen startet alt

Disse mener vi var de viktigste mobilene for ti år siden.

Finn Jarle Kvalheim

Nettstedet du leser nå har rukket å bli ti år gammelt – eller ungt. Mobilverdenen utvikler seg i stadig større tempo, og de siste årene har vi såvidt fått en smakebit av hvor veien videre vil gå. I denne artikkelserien skal vi sette fokus på noen av de ti siste årenes milepæler, og hva de har gjort for måten vi bruker mobiltelefoner på.

I denne første artikkelen er det veldig naturlig å nevne Nokia. Ved inngangen til dette tiåret hadde Nokia en nærmest total dominans i mobilmarkedet, og flere år på rad stod de for mange av de viktigste modellene i markedet. Denne tendensen avtar noe etter hvert, men nå i starten blir vår historie også en liten bit av Nokias historie.

Nokia 7650 gjorde smarttelefonen til allemannseie, og var først med både innebygget kamera og en versjon av Symbian som likner på den vi kjenner i dag.
Oppfølgeren, Nokia 3650, hadde et pussig tastatur, relativt dårlig byggekvalitet og var ganske diger. Den hadde imidlertid det Symbian S60 trengte – minnekortplass.

2002: Nokia 7650

Nokia 7650 var den første smarttelefonen som virkelig var for alle. Den var en skyvetelefon med fornuftig formfaktor og mange frekke funksjoner. Den hadde egentlig bare én stor mangel – du kunne ikke sette minnekort i den. Det er en mangel den deler med noen av dagens toppmodeller også, men selv i 2002 var de 4 megabytene den hadde innebygget særdeles liten plass å boltre seg på.

Likevel var det Nokia 7650 som varslet hvor veien ville gå videre, både for Nokia og vanlige mobilbrukere som ønsket seg noe mer enn Java-programmer på mobilen sin. Her kunne du nemlig installere svært avanserte spill, du kunne gjøre enkel bildebehandling og du kunne koble deg til meldingstjenester som IRC og MSN. Nokia 7650 var også den første telefonen på det norske markedet med innebygget kamera.

Les om 7650 i Retrofil-spalten fra 2008

Smarte telefoner var for noen få

De aller mest avanserte brukerne hadde imidlertid hatt smarttelefon eller PDA en stund allerede. Microsofts smarte og mobile operativsystem dukket noen år tidligere, og var kjent under flere navn i starten; Pocket PC, Windows CE og til slutt Windows Mobile.

Nokias Communicator-modeller dukket opp i 1996 – helt i starten med det som mer eller mindre var PC-komponenter, nemlig 386- og 486-prosessorer. I starten var de utstyrt med operativsystemet Geos, men i 2001 dukket Symbian for første gang opp i denne formfaktoren.

Les testen av Nokia 3650 – endelig fikk S60 mer hukommelse

7650 var en smak av fremtiden

Også Ericsson hadde et par år tidligere sluppet en smarttelefon med Symbian på – R380. R380 har vært høyt i flere kåringer av tidenes viktigste teknologiprodukt, siden den var først ute med å bli markedsført som en smarttelefon.

Grunnen til at Nokia 7650 er enda viktigere enn disse, var at den populariserte smarttelefonen. Den var enklere å bruke, den hadde fargeskjerm og endelig var Symbian slik vi skulle kjenne det de neste ti årene – på godt og vondt.

  • Andre viktige telefoner fra 2002
  • Sony Ericsson P800 var en smarttelefon med Symbian/UIQ og stor berøringsskjerm.
  • Ericsson T68 ble lansert på slutten av 2001 og ble først på markedet med både fargeskjerm og Bluetooth.
  • Nokia 6510 var en elegant og svært kompakt mobil som "alle" hadde dette året.
Nokias første 3G-telefon var en skikkelig snåling. Tastene var plassert rundt skjermen, og formen på hele telefonen var svært utradisjonell.
Nokia 6650 kom først med 3G fra Nokia, men den manglet et smart operativsystem.

2003: Nokia 7600

I 2003 hadde verden snakket om 3G i lange tider. På slutten av nittitallet gikk vi bort fra oppringte datatilkoblinger og over til GPRS og deretter EDGE, der bruken ble målt i mengde data, i stedet for en fast minuttpris. Oppringt tilkobling og de nye, såkalte pakkesvitsjede teknologiene, sameksisterte lenge, men begge hadde en ulempe; det gikk forferdelig tregt.

Da 3G ble lansert var det med en hastighet på inntil 384 kilobit per sekund, en hastighet som rivaliserte de første ADSL-linjene på markedet. Internett på telefonen var likevel en ting som ganske få drev med på den tiden, så det store salgsargumentet for teknologien var videotelefoni. Siden den tid har vi selvsagt fått se hvilken type bruk som vant frem.

Les testen av Nokia 7600 (NB! Mangler bilder)

De første 3G-telefonene

Etter Nokias aller første 3G-telefon, 6650, kom Nokia 7600. Den rakk imidlertid aldri å komme skikkelig på markedet i Norge, siden den dukket opp før Telenor lanserte 3G-nettet sitt.

7600 var en ganske pussig skapning. Den var merkelig utformet og hadde knappene spredd rundt skjermen på en måte som minnet litt om gamle 3650 – den første Symbian-telefonen med minnekortplass.

Veien mot bredbånd på telefonen

7600 ble fulgt opp året etter av Nokia 6630 som ble den første telefonen solgt sammen med Telenors flunkende nye 3G-nett i Norge. Hverken 7600 eller 6630 hadde videokamera på forsiden, og vanlige videosamtaler var dermed utelukket. Du kunne imidlertid starte en videosamtale som brukte hovedkameraet hvis du var interessert i å vise frem plenen din eller en strand.

Siden 7600 har datatilkoblingene blitt stadig raskere, og vi er nå i ferd med å se et skifte mot LTE eller 4G. Samtidig har 3G-nettene nådd teoretiske hastigheter på opp mot 42 megabit per sekund, så det vil ta veldig lang tid før denne teknologien er avleggs. Det var altså med 7600 veien mot skikkelig bredbånd på telefonen startet.

Les også: Netcom lanserer 4G

  • Andre viktige telefoner fra 2003
  • Nokia 6600 var en helstøpt smartmobil med Symbian, og en av de største fulltrefferne dette året.
  • Siemens SX1 – Symbian S60-telefonen som hadde alt, bortsett fra forståelige knapper. Det fulgte med en egen instruksjonsvideo for tastene. SX1 var også først med såkalt utvidet virkelighet i et spill der du kunne skyte ned mygg som ble plassert på levende kamerabilder. (Retrotest av SX1)
  • Nokia 5140 var en enkel telefon som var svært robust. Det er sannsynligvis mange som fortsatt bruker disse gamle og seiglivede klossene fortsatt, ni år senere.
  • Vertu Signature var den første supereksklusive telefonen. Den var, og er fortsatt, håndbygget med eksklusive metaller og mineraler.
Klapptelefoner tok for alvor av med Motorolas Razr V3-modeller.
Motorola har hentet frem igjen det gamle suksessnavnet, og selger nå to Razr-modeller med Android.

2004: Motorola Razr V3

En gang i tiden stod ikke valget først og fremst mellom ulike operativsystemer. Formfaktoren var viktigere. I 2004 kunne du først og fremst velge mellom den sedvanlige klossen med skjerm øverst og taster nederst, skyvetelefonen med tastene gjemt bak skjermen og klapptelefonen som består av to sammenleggbare deler.

Det har sannsynligvis ikke vært en klapptelefon gjennom historien som har blitt like ikonisk som Motorolas Razr-serie. Telefonen dukket opp i alt fra TV-serier til musikkvideoer, og var en gjennomført designtelefon fra innerst til ytterst.

Les også: Her er Razr V3x

Startet en trend

Brukervennligheten i Motorolas menyer var kanskje ikke all verden, men Razr-navnet ble likevel så kjent at Motorola i fjor plukket det frem igjen da de skulle lansere sin heftigste Android-telefon, der brukervennligheten naturligvis har blitt betydelig bedre.

Konkurrenter som Siemens, LG og Samsung har prøvd seg med designtelefoner både før og etter, men Razr står igjen. Både som den mest vellykkede og som sterkt medvirkende til å starte en trend.

Nokias første store feilskjær

Det hører med til historien at Nokia på et tidspunkt sa at de aldri, noensinne, ville lage klapptelefoner.

Nokia hadde riktignok rukket å slippe en klapptelefon noen få måneder før Razr V3, men det var Motorolas enorme suksess som skulle til for å få finnene til å satse på også denne formfaktoren, selv om satsingen fremstod som nokså halvhjertet også i årene som fulgte.

  • Andre viktige telefoner fra 2004
  • To av klassikerne i Nokias Communicator-serie kom dette året – 9300 og 9500.
  • 2004 ble året Nokia prøvde seg på en mobil med stor berøringsskjerm. Nokia 7710 ble imidlertid aldri noen stor suksess.

Har vi glemt noen høydepunkter? Diskuter i forumtråden under.

Mer om
annonse