Til hovedinnhold

Amobil spår hvordan mobilåret 2013 blir

Lurer du på noe om året som kommer? Vi har sett inn i krystallkulen.

Et nytt år står for døren, og tradisjonen tro har vi noe på hjertet om hvordan det kommende året vil bli.

Vi starter like greit friskt, med å anta at 4G-telefonen du kanskje allerede har kjøpt, vil volde deg problemer i løpet av 2013 – fordi ...

Selv med bare én operatør som tilbyr 4G-nett til telefoner, er det mulig å gå på en blemme. Nokia åpner for eksempel ikke sine ulåste Lumia 920-modeller for 4G før senest i utgangen av januar.

1. 4G-trøbbel når NetCom åpner

Da Telenor åpnet 4G-nettet sitt for mobiler, advarte de mot at de norske 4G-telefonene kanskje ikke ville virke i andre nett. Vi i Amobil-redaksjonen har også erfart at telefoner med feil innstillinger ikke fungerer så bra i Telenors nett.

For at telefonene skal fungere slik de skal gjelder det altså for produsentene å holde tunga rett i munnen – og det er kanskje ikke så vanskelig når man har bare én operatør å forholde seg til.

NetCom åpner sitt 4G-nett for mobiler i løpet av første halvår i år, og vi har bange anelser for 4G-telefonene som alt er i det norske markedet. Hvis vi, som Telenor sier, ikke kan ta med oss 4G-telefonene til Telenors nett rett over svenskegrensa – er det noen grunn til at de samme telefonene skal fungere bedre i konkurrentens nett her i Norge?

Vi tror: Mange vil gå på problemer når de forsøker å bytte mellom operatørene med 4G-telefonene som er tilgjengelig i dag. Mobilprodusentene må drive brannslukking med oppdateringer – eller operatørene oppretter en tjeneste som gir deg 4G-innstillingene som passer i sitt nett.

Les mer om 4G-lanseringen:

Qualcomms utviklernettbrett for Snapdragon-plattformen har fem små hull som det skjuler seg supersensitive mikrofoner bak. I praksis kan mikrofonene fungere som en sonar.

2. Nye og spennende måter å bruke telefoner og nettbrett

Moderne telefoner er utstyrt med et batteri av sensorer og teknologi som skal gi dem oversikt over omgivelsene. Et akselerometer forteller telefonen om den er i bevegelse, og omtrentlig hvordan den befinner seg i forhold til tyngdekraften. Et gyroskop forteller den mer presist hvilke bevegelser du gjør med den. I tillegg har telefonene elektronisk kompass, GPS-mottaker og lyssensor. Noen har også barometer innebygget.

Sensorene som faktisk er i bruk i mobiltelefoner har imidlertid stort sett vært de samme i et par år.

Det siste året har vi imidlertid fått demonstrert spesielt to svært spennende nye måter å bruke sensorer på. Qualcomms utviklernettbrett har "sonar", og Texas Instruments har flyttet en rekke sensorer ut i en ekstern brikke som kobles til med Bluetooth.

Vi tror: Vi kommer til få se flere nye typer sensorer dukke opp i telefoner og nettbrett i året som kommer. Disse vil brukes på måter vi ikke har sett så langt, og endre måten vi bruker utstyret på.

Les også: Sniktitt på Qualcomms utviklernettbrett med sonar

Samsung har lovet at vi vil få se fleksible skjermer under årets CES-messe i Las Vegas. Likevel er det nok en stund til vi får se ferdige produkter ta teknologien helt ut, slik som disse konseptene.

3. Fleksible skjermer

Ryktene har gått lenge om at mobilprodusentene ville begynne å bruke fleksible mobilskjermer. Samsung har stått i sentrum for de fleste av ryktene – og bekreftet nylig at vi vil få se fleksible skjermer fra dem allerede i januar.

Spørsmålet alle stiller seg nå, er i hvilken form vil de fleksible skjermene komme – og blir Samsung alene?

Vi tror: De fleksible skjermene vi får se i første omgang, vil ikke bety at du kan bøye eller rulle sammen mobilen din. De vil enkelt og greit være skjermer som tåler mer, i en like fast og lite fleksibel mobiltelefon som de vi kjenner i dag. Teknologien vil imidlertid spre seg i løpet av året, og Samsung vil få følge av minst én annen produsent.

Les også: Nå kommer superskjermene

Omtrent slik måtte vanntette mobiler se ut i 2009.

4. Vanntette mobiler

Frem til nå har det vært to selskaper som har drevet utviklingen for mobiler som tåler uvær; Motorola og Sony. Motorola har både vannavstøtende produkter som tåler fukt, og helt vanntette produkter. Sony satser omtrent bare på vanntette produkter i de nordiske landene for tiden.

Denne utviklingen er kjærkommen – det er på høy tid at kommunikasjonsutstyret vårt faktisk tåler å ligge i lommen en vinterdag. Frem til nå har vanntette telefoner vært spesialmodeller, men nå er det helt vanlige mobiler, og også noen skikkelig raffe toppmodeller.

Dette er en utvikling som bare vil forsterke seg, i takt med at stadig flere blir vant til å kunne bruke mobilen sin hvor som helst og når som helst.

Vi tror: Hvis vi ser bort fra spesialtelefonene, vil LG, HTC og Samsung alle ha minst én vanntett eller vannavstøtende telefon i utvalget sitt før året er omme.

Les også: Test av Sony Xperia V som har alt – og i tillegg er vanntett

Skjermer som virker mens de er våte, eller for deg som har hansker på? Teknologiene er på markedet, men foreløpig ikke i mange nok modeller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

5. Skjermer som virker uansett

Enda en forbedring som kommer oss nordboer til gode er nye og forbedrede skjermer. Nokias nye Windows-telefoner er spesielt viktige i så måte. Teknologien heter Super Sensitive Touch, og kommer fra produsenten Synaptics – et navn du kanskje har hørt før hvis du har fiklet med programvaren for pekeplater på bærbare PC-er.

I tillegg til skjermer som fungerer med hansker på, er det enkelte mobiler som har fått skjermer som reagerer forholdsvis godt selv om de er våte. Kapasitive berøringsskjermer har en tendens til å ikke virke i det hele tatt når de får en dråpe på seg. Slik trenger det ikke å være lenger.

Vi tror: Stadig flere telefoner vil få skjermer som virker selv om de er våte, og teknologien vil ikke lenger være forbeholdt mobiler som tåler vann i utgangspunktet.

Les også: Pølsefest i Sør-Korea

Har du et bærbart Apple-produkt, og en Apple TV koblet til storskjermen, er det lekende lett å flytte favorittfilmen mellom skjermene. I dag har Android-plattformen først og fremst DLNA og Wireless Display å vise til - to teknologier som det kan være svært kronglete både å forstå seg på og å sette opp.

6. Tettere integrering mellom skjermene i hjemmet

Elektronikkprodusentene har jobbet med å få mobilen, nettbrettet, PC-en og TV-en til å snakke sammen i mange år allerede. Slik vi ser det er problemet i dag mangel på fornuftige standarder. I dag har hver produsent sin tilkobling – som regel navngitt etter annen teknologi fra produsenten.

Enten det heter Allshare Cast, Viera Cast eller Bravia Link, virker det klart allerede fra du begynner å handle utstyr, at du ikke bør synde mot det viktigste mantraet. Her gjelder det nemlig å ha alt fra samme produsent hvis det skal fungere sammen.

Enn så lenge har mobilprodusentene skygget litt unna ved å adoptere det som faktisk er standarder; som DLNA og Wi-Di, men også disse "standardene" er ganske langt fra standard når elektronikkprodusentene er ferdige med dem. Dermed er ikke alt som er merket med DLNA-logoen like bra, selv om man får en viss støtte for deling av innhold på tvers av merker.

Vi tror: I løpet av året er Android-leiren nærmest helt nødt til å komme opp med en verdig konkurrent mot Apples AirPlay. Konkurrenten vil neppe hete neppe DLNA, til det er teknologien for kompleks og for åpen for individuelle tilpasninger som gjør at den ikke virker likt over alt.

Les også: Hardware.no tester DLNA og Airplay mot TV-skjermen

Etter å ha sluppet en rekke viktige telefoner i USA, gjorde endelig Motorola comeback i Norden, og hva passer vel bedre til en relansering enn et av selskapets mest kjente navn i ny og frisk Android-drakt? Nå har Google kjøpt selskapet, og Motorolas fremtid i Europa er uviss.

7. Hva skjer med Motorola fremover?

Motorola har de siste årene vært en skikkelig berg-og-dalbane. Selskapet har slitt i økonomisk motvind, og for to-tre år siden trakk de seg ut av Norden – den gang med produkter som ikke helt holdt mål, sammenliknet med det konkurrentene drev med.

Etter en heftig suksessperiode i hjemlandet, USA, var Motorola nå tilbake på nordisk jord, før det igjen har blitt litt uklart hvor produsenten har gjort av seg, sett med våre øyne. At Google i mellomtiden har kjøpt opp Motorola, og tilsynelatende er i ferd med å strippe selskapet ned til sine enkelte komponenter, gjør ikke bildet mer oversiktlig.

Søkegiganten skal ha kjøpt opp Motorola med patentporteføljen i kikkerten, og veldig lite annet. Likevel har det gått spekulasjoner om Google ville bruke Motorola som hoffleverandør av fete Android-enheter, nå som de to selskapene er så nærme hverandre.

Vi tror: Det kommer sannsynligvis en Nexus-merket Motorola i løpet av 2013.

Les også:Google kjøper Motorola

Nye BlackBerry 10 ser ut til å få en positiv men avventende respons fra verdens teknopresse. Vi tror operativsystemet blir en hit, så lenge ikke RIM har lagt inn så mange sikkerhetstiltak at telefonene blir vanskelige å bruke til tross for et godt operativsystem.

8. BlackBerry 10 i 2013?

Etter utsettelser, oppsigelser og salget av minst ett fly, har også Research in Motion det vanskelig. Selskapet bak BlackBerry-telefonene er ventet å komme med en endelig avduking av sitt nye operativsystem, BlackBerry 10, i midten av januar.

Når vi sammenlikner det som foregår på skjermene i heftige BlackBerry-telefoner, med det som foregår på tilsvarende Android- og iOS-telefoner, kommer de kanadiske profftelefonene svært dårlig ut. Sikre - javel. Enkle å administrere - ok! Men for krevende mobilbrukere som er vant til å velge selv hva de tar med på jobb, er dagens BlackBerry-telefoner kronglete og utdaterte.

Vi tror: BlackBerry 10 er delvis vist frem allerede, og mottakelsen operativsystemet er i ferd med å få, virker positiv, men avventende. Vi tror at BlackBerry 10 kommer til å bli en hit for RIM. Forutsetningen er at systemet ikke er så sikret og vanntett at det likevel er umulig å bruke. I så tilfelle vil det floppe – velfortjent.

Les også: Comeback for BlackBerry?

Vi har opplevd mobilbetaling med NFC både som veldig enkelt ...Foto: Telenor
... og helt ubegripelig vanskelig og kronglete!Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

9. Mobilbetaling?

De siste årene har det mangehodede trollet "mobilbetaling" begynt å dukke opp i stadig flere sammenhenger. Innholdet i ordet er ekstremt stort, og det kan handle om alt fra betaling av parkeringstid med SMS, til omfattende banktjenester koblet til SIM-kortet.

Den typen mobilbetaling som har vært særlig i vinden det siste året er den som foregår ved hjelp av SIM-kortet ditt og trådløs NFC-teknologi. Giganter som Google, Visa og Mastercard går inn i lokale samarbeid – før de kvesser regnearkene sine og venter på en teknoboom som sender tankene tilbake til den gang plastkortet var nytt.

Her til lands er det først og fremst Telenor og DNB som sammen skal lansere en betalingsløsning via NFC i løpet av 2013. Det er lett å avvise de to som "bare to aktører" – men det er tross alt de største på hvert sitt felt her i Norge.

Vi tror: Mobilbetaling kommer til å bli lansert og adoptert i sneglefart i Norge, og andre land som har like utbredt kortbruk som oss. Utviklingen bremses av at løsningene vi allerede har fungerer så godt, og av at tjenesten i starten vil ha få ekstra muligheter som du ikke kan få med kort.

Les også: Slik fungerer mobilbetaling med NFC

Viktige kinesiske telefonprodusenter som Xiaomi og Oppo vurderer å gå i Huaweis og ZTEs fotspor. Vi blir ikke overrasket om slutten av 2013 preges av et langt større kinesisk nærvær i elektronikkbutikkene.

10. Vi får flere "Kina-mobiler" i butikkene

Da ZTE og Huawei dukket opp i norske mobilhyller for et par år siden, var overskriftene fulle av referanser til en viss folkerepublikk med rødt flagg. I dag kan du velge kinesisk i elektronikkbutikken med den samme selvfølgelighet som du tidligere har valgt japansk, sørkoreansk eller taiwansk.

Det betyr imidlertid ikke at vi har sett all mobilteknologien Kina produserer. Tvert om – vi har vært forskånet fra å se mye av den merkelige mobilteknologien som kommer ut av Kinas industriområder. Mange av produktene lever nemlig ikke opp til standarden nordiske forbrukere er vant til.

Med så voldsomt utvalg i produkter som Kina produserer, er det også helt sikkert at blant rarietetene dukker det opp produkter som virkelig gjør seg fortjent til en plass sammen med toppmodellene vi allerede har tilgang på.

Vi tror: Stadig flere kinesiske mobilmerker vil finne veien til Europa og Norge. Det er mulig det ikke vil dreie seg om et fast nærvær av enkeltmerker, men snarere basert på svært populære enkeltmodeller som kommer og går.

Les også: Kinesisk råtass-mobil kommer til Norge

I 2013 kommer mobilreklamen for alvor. Vi håper reklamebransjen har lært sin lekse etter å ha henvendt seg til stadig mer motvillige PC-brukere i mange år. Vi har likevel en mistanke om at noen nettsider vil bli så nedlastet i søppel at folk rett og slett går videre.Foto: 19519287, Istockphoto

11. Hjelp – mobilreklamen kommer!

Er du en av dem som sverger til nettleserutvidelser som Ad Block når du skal innta din daglige dose nyheter? Enn så lenge har de fleste av oss vært forskånet fra reklame på mobilskjermene våre. Heldigvis, vil mange si, ettersom mobilskjermer blir stadig mindre jo lenger tilbake i tid vi ser. Det har rett og slett ikke vært plass til noe særlig reklame ved siden av innholdet.

En av bivirkningene av å ha nærmere fem tommer store mobilskjermer, med HD-oppløsning, er at den plassen nå er der. Det er mulig å få plass til en annonse ved siden av innholdet du vil lese.

To andre forutsetninger er dessuten i ferd med å komme på plass. Den nylig ferdigspikra standarden HTML5 er avgjørende for å få aktivt innhold ut til telefoner som ikke støtter Flash, og Adobe har offisielt lagt ned Flash-satsingen sin for mobiltelefoner. Ved siden av det kan det nevnes at flere gigantselskaper i år har kjøpt opp mindre selskaper som driver med nettopp mobilmarkedsføring.

Vi tror: 2013 vil bli et skoleår for mange aktører, når mobilreklame skal læres og gjøres på en skikkelig måte. Selv om reklamebransjen har hatt mange år på seg for å lære hva som er effektiv reklame – er vi likevel redd for at reklamebyråer vil forsøke å ødelegge brukeropplevelsen på mobil helt i starten.

12. Hva tror du?

Det var alt krystallkulen vår ville ut med for denne gang. Hvordan tror du mobilåret 2013 blir? Vil det by på overraskelser? Kommer Windows Phone 8 og BlackBerry 10 til å ha gjort innhugg i mobilmarkedet – og kommer pilene til RIM og Nokia atter til å gå oppover? Diskuter i forumtråden under.

Mer om
annonse