Til hovedinnhold

Test: Samsung Omnia HD - Regjerende verdensmester

Test: Samsung Omnia HD - Regjerende verdensmester

Testresultater

Stor og klar skjerm, enkelt brukergrensesnitt, Active Sync, bra batterikapasitet, GPS med navigasjon, bra kamera, video ut, WLAN med DLNA, HD-opptaker, Turbo-3G, FM-radio. Mye programvare tilgjengelig. 16 GB minne. Herdet skjerm.
Stor og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Dette er rett og slett den råeste mobiltelefonen du får kjøpt for penger. Ingen mobiltelefon i verden kan skilte med en like stor OLED-skjerm. Den gjør filmopptak i HD-oppløsning, spiller DivX-filmer og alt annet vi kaster på den, og den ineholder gratis Route66 GPS-navigasjon, inkludert oppgradering av kart i to år fremover. Kort sagt – ingen over, ingen ved siden.

Samsung Omnia HD blir neppe noen storselger. Til det er den alt for dyr. På nett er den priset til omlag 6500 kroner . Dessuten er den så stor at du knapt kan gå med den i lomma.

Men mange vil kunne leve med at telefonen er stor, når det du får tilbake er så omfattende som her. Rolls Royce er jo heller ingen småbil.

Design

Samsung Omnia HD, eller I8910 som den også heter, er ikke tykkere enn mobiler flest. Den er sågar smalere enn iPhone. Men lengden på 12,3 cm gjør telefonen til en av de lengste på markedet. Det er disse ekstra millimeterne du merker om du putter mobilen i lomma.

Telefonen har høyttaler i begge ender, og lyden i disse stereohøyttalerne er kraftig. Det kommer godt med når vi ser film, og gjør også telefonen egnet for konferansesamtaler. På toppen er det utgang for 3,5mm hodesett, mens venstre side rommer plass for minnekort og volumtaster. På høyre side er det en låsetast, USB-port og kameratast.

Baksiden er enkel og glatt, med en nokså kraftig metallsirkel rundt kameraobjektivet. Her er også fotolyset, en liten diodelampe uten den helt store effekten.

Fronten er preget av den 3,7 tommer store OLED-skjermen. Denne skjermen er omkranset av en metallstripe som gir telefonen et eksklusivt preg. Under skjermen, integrert i metallstripen, finnes tre taster. Høyre og venstre tast er de kjente rør-tastene, mens tasten i midten åpner menyen.

Telefonen er blank og glatt, og på vårt sorte testeksemplar har det samlet seg noen fingeravtrykk. Skjermen er forsterket for å motvirke riper. Alt i alt virker byggekvaliteten god, selv om en metallramme eller metalldeksler nok ville hevet inntrykket.

Series60

Operativsystemet i telefonen er det samme som på Nokias nye toppmodell N97, men brukergrensesnittet har fått en solid overhaling. Samsung har lagt på sitt eget grensesnitt med Widgets, kjent som ToucWiz-grensesnittet. Med dette grensesnittet har du en hjemmeskjerm som du kan tilpasse selv. Midt under skjermen er det en tast som åpner den mer kjente S60-menyen. Her har Samsung plassert sine egne ikoner i et rutemønster. Ikonene bærer preg av at Samsung er stolt av fargeskjermen sin. Du kan endre profil i innstillingene, men ikonene forblir like fargesprakende.

Vi kan også skifte fra Widgets-grensesnitt til ordinær meny ved å trekke skjermbildet mot venstre. Trekker vi det mot høyre, så dukker det opp en nyskapning som heter bildekontakter.

Bildekontakter er en meny der du kan bla i bilder. På bildene kan du definere områder som fungerer som snarveier til kontakter. Dermed kan du bla i bildene og ringe til den som er avbildet ved å trykke på det angitte området. Denne løsningen fungerer svært elegant.

Om vi savner noe ved grensesnittet på Omnia HD, så må det være en mulighet for å plassere flere slike hjemmeskjermer side om side, slik som vi kan på telefoner med Android-grensesnitt. På Omnia HD kan vi ha tre sider med Widgets, men for å veksle mellom dem må vi først åpne ikonmenyen på venstre side, og deretter velge underside ved å trykke på ett av tre ikoner som dukker opp.

Touch

Den trykkfølsomme skjermen på Omnia HD imponerer ikke bare med sin lesbarhet under alle lysforhold. Responsen er også god, og siden skjermen er så stor kan vi skrive temmelig raskt på skjermtastaturet. Her kan vi velge mellom ”vanlig” mobiltastatur med alle bokstaver plassert på ni taster, eller vi kan velge et qwerty-tastatur (med æøå) i hele skjermens bredde.

Det er også mulig å velge håndskriftgjenkjenning, men dette går så tregt at det ikke har noen hensikt å bruke.

Å skrive på de virtuelle tastaturene går imidlertid raskere og lettere enn vi hadde fryktet. Vi hadde hørt rykter om at vi ved å skrive for raskt kunne få problemer, ettersom telefonen ikke støtter multitouch. Med to fingre på skjermtastqaturet samtidig skulle det dukke opp merkelige tegn, men det må i tilfelle ha vært på en tidlig prototyp. På modellen som nå er i butikkene er dette ikke noe problem.
Når vi toucher skjermen med fingrene reagerer skjermen spontant, og vi kan enkelt bla i bilder, panorere nettider osv.

Tilbakemeldingene ved skjermberøring kommer i form av små vibrasjoner. Vi kan velge hvor kraftige disse vibrasjonene skal være, og om vi vil plage våre omgivelser kan vi i tillegg aktivere tastelyd.

Kamera

Kameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Kvaliteten på bildene er bra, og det er mulig å gjøre en hel rekke innstillinger for den som vil utforske litt på egen hånd. I tillegg kan du velge mellom ulike ferdige innstillingsett tilpasset forskjellige situasjoner. Her finnes et eget sett med innstillinger for bilder av solnedgangen, et for sportsbilder osv.

(Under artikkelen finner du flere eksempelbilder)


Videokameraet kan ta opp video i HD-format (1280x720), men selv om oppløsningen er høy, så blir ikke dette et godt videokamera. Når vi sveiper langsomt merker vi at kameraet ikke klarer å henge helt med, og vi får ujevne bevegelser.

Video

Om du liker å se film på mobilen, så er det ikke noen mobiltelefon som fikser det bedre enn Omnia HD. Skjermen har riktig nok ikke HD-oppløsning, men med 360x640 punkter og OLED-teknologi blir bildet så klart at det er en fryd for øyet. Bildet glir jevnt, og uten andre artefakter enn de som måtte finnes i originalfilen. Med 16 GB internminne er det mulig å legge inn 10-15 helaften spillefilmer i DVD-kvalitet .

Telefonen heter Omnia HD, og har TV-utgang. Men det er ikke noe HD-signal på denne utgangen. Ikke er det HD-format på skjermen heller, så navnet kan virke litt misvisende. Men den har DLNA og HD-opptak, så det er mulig å se filmer fra mobilen på en TV i HD-format (1280x720). Forutsetningen er at du har en TV eller medisespiller med støtte for DLNA (standard for trådløs overføring av medieinnhold).

Musikkspilleren i telefonen er grei nok, uten at lyden skiller seg ut hverken positivt eller negativt.

Proff-funksjoner

Samsung selger Omnia HD som en multimediemobil, men den er i like stor grad en mobil for profesjonelle brukere. Her er støtte for Exchange Server, ordliste der du kan oversette mellom engelsk og en rekke andre språk, visittkortskanner, kalkulator og konverteringsverktøy, for å nevne noe. Telefonen kan også kobles mot Internett via WLAN eller Turbo-3G, for rask nedlasting av filer, nettsider eller e-post.

Nettleseren fungerer godt, og igjen har vi glede av den store og klare skjermen. Zoom-funksjonen er imidlertid ikke like smidig som på Apple iPhone, eller HTC Diamond 2. Panoreringen kunne også med fordel vært smidigere. Nettleseren støtter Flash, og dermed kan vi se video på sider som BBC, CNN, VG og andre steder som baserer seg på flash-video. Samtidig vil reklame og annet flashinnhold fungere på samme måte som når vi ser det på en vanlig PC.

Alt i alt fungerer nettleseren greit. Lesbarheten er svært god, mens brukergrensesnittet krever noe tilvenning.
Samsung Omnia HD leveres med en ny PC-suite som gjør det enkelt å kopiere innhold til å fra telefonen, eller å ta backup. Dette programmet kan også brukes om du vil benytte telefonen som modem for mobilt Internett.

Telefon

Som telefon fungerer Omnia HD meget godt, med klar og ren lyd. De innbygde høyttalerne fungerer godt nok til at vi kan bruke telefonen i bil uten annet håndfriutstyr enn bilholderen (følger ikke med). En universalholder til bilen er grei å ha, også om telefonen skal brukes som GPS-navigatør.

Det er enkelt å slå nummer på det store skjermtastaturet, men vi savner muligheten for å kunne ringe på navn som ligger i kontaktlista ved å taste inn bokstaver direkte. På Omnia HD må vi åpne kontaktlisten og bla oss frem, søke i søkefeltet, eller vi må bruke bildekontakter.

Aldri så godt at det ikke er galt for noe

Noen vil sikkert savne et fysisk tastatur, til tross for at skjermtastene fungerer utmerket. Andre vil savne multitouch, eller hevde at det er for omstendelig å måtte dobbeltklikke i menylister for å åpne enkelte funksjoner. I så måte er heller ikke Omnia HD helt perfekt. Vi savner også å kunne ringe kontakter ved å lese opp navnet, slik vi kan på Nokia N97 som har samme operativsystem.

Men ingen mobiltelefon er råere spekket enn Samsung Omnia HD, og når den i tillegg er en av de mer brukervennlige touchmobilene kårer vi den til regjerende verdensmester og gir den terningkast seks.

Vi har tidligere demonstrert brukergrensesnittet på Omnia HD i denne videoen:
[wip4: video=303 width=468 align=left]

Bilder tatt med Omnia HD:

Bildeeksempler

Testresultater

Stor og klar skjerm, enkelt brukergrensesnitt, Active Sync, bra batterikapasitet, GPS med navigasjon, bra kamera, video ut, WLAN med DLNA, HD-opptaker, Turbo-3G, FM-radio. Mye programvare tilgjengelig. 16 GB minne. Herdet skjerm.
Stor og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stor og klar skjerm, enkelt brukergrensesnitt, Active Sync, bra batterikapasitet, GPS med navigasjon, bra kamera, video ut, WLAN med DLNA, HD-opptaker, Turbo-3G, FM-radio. Mye programvare tilgjengelig. 16 GB minne. Herdet skjerm.
Stor og dyr.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse123x58x12,9mm
Vekt148g
Standby-tidOpp til 570 timer (508 3G)
TaletidOpp til 13,5 timer (8,4 3G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portStandard Micro USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMarkedets beste touch-tastatur
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget enkelt
Bildegjengivelse inneLitt svakt fotolys
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning8 megapiksler
VideoopptakJa Ja, HD-oppløsning (1280x720)
Skjermstørrelse360x640, 3,7-tommer AMOLED
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet16 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbps ned, 5,76 opp
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon i 2 år
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkSolid og funksjonsrik
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse