På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den råeste Android-mobilen har krympet
Xperia Z1 Compact er den perfekte mobilen for deg som synes 5-tommere er for store.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Vanntett toppmodell
- Kompakt
- Flott skjerm – med ett minus
- Pent brukergrensesnitt
- Teknologi og funksjoner
- Litt mindre batteri
- Smart Connect
- Mye bra programvare
- En sosial telefon
- Underholdning
- Som spillkonsoll
- Svært bra kamera
- Konklusjon
- Fantastisk skjerm – med én svakhet
- Mye bra programvare
- Konklusjon og alternativer
Design, skjerm og menyer
Mange mobilprodusenter har kommet med «mini»-versjoner av sine toppmodeller, men felles for de fleste har vært at produsenten har kuttet kraftig i prosessorytelse, skjermoppløsning og funksjonalitet sammenlignet med toppmodellen med nesten samme navn. For eksempel er Samsung Galaxy S4 Mini en langt svakere og mindre velutstyrt telefon enn toppmodellen Galaxy S4. Den har faktisk så lite til felles med originalmodellen, at vi mener det er helt på grensen til spekulativt av Samsung å kalle det for en miniversjon av S4.
Sony har heldigvis tenkt helt annerledes, og laget en minimodell som deler nesten alle spesifikasjonene med toppmodellen Sony Xperia Z1. Og i stedet for å kalle det en «mini», slik Samsung og HTC gjør, har de kalt modellen for Xperia Z1 Compact.
Sony Xperia Z1 Compact har samme prosessor, samme grafikkbrikke, samme kamera, like mye lagringsplass og arbeidsminne, og er nesten punkt for punkt identisk med Z1. Det eneste som skiller dem nevneverdig fra hverandre, er skjermen, størrelsen og batterikapasiteten.
Prisen er også 400-500 kroner lavere enn for den store Z1-modellen.
Vanntett toppmodell
I likhet med Sony Xperia Z1 er Z1 Compact en IP58-sertifisert mobiltelefon, det vil si at den er støvtett og at den skal tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter. Forutsetningen er at du passer på å lukke alle de vanntette lukene rundt telefonen.
Det at telefonen er vanntett er ekstremt praktisk i et land som Norge. Skulle det komme en regnskur, slipper du å tenke på at telefonen kan bli ødelagt – og den er heller ikke utsatt for fuktskader på grunn av kondens når du for eksempel har telefonen i innerlommen i jakken eller lar den ligge på badet mens du dusjer.
Kompakt
Mens Xperia Z1 har en størrelse på 144 x 74 millimeter, så er Z1 Compact bare 127 x 64,9 millimeter stor. «Fotavtrykket» er litt større enn iPhone 5S, men ikke så mye. Den er drøye 4 millimeter høyere, mens den er 6,3 millimeter bredere.
Z1 Compact er imidlertid ikke like slank som Z1. Tykkelsen er økt fra 8,5 millimeter på Z1 til 9,5 millimeter for Z1 Compact. At telefonen føles litt tykk, var også noe av det vi la merke til først da vi fikk den i hendene. Den er merkbart tykkere enn både iPhone 5S og Xperia Z1. Når det er sagt, så gjør den spesielle skrådesignen i kantene at telefonen ser litt tynnere ut enn den er.
Kompakt design, noe høy vekt i forhold til størrelsen, og solide byggematerialer gjør at telefonen ligger veldig godt i hånden og at du får den gode kvalitetsfølelsen som dessverre så ofte mangler på enkelte av konkurrentenes mobiltelefoner.
Metallrammen rundt telefonen bidrar til å gi telefonen et eksklusivt preg. I denne rammen sitter også flere av telefonens antenner. På midten på høyre side finner du den karakteristiske sølvblanke, runde, av-/på-knappen som alle Sony-mobiler har. På samme side av telefonen er også volumknappene og en kameraknapp. Hodetelefonutgangen befinner seg på toppen, mens du på venstre side finner en Micro-USB-kontakt, plass til SIM-kort, samt plass til et MicroSD-minnekort. Kontaktene er dekket av luker med gummipakninger, mens hodetelefonutgangen ikke har noen luke. Den er likevel vanntett, slik at vann ikke trenger inn i telefonen selv om det kommer vann inn i hodetelefonutgangen.
På venstre side av telefonen er det to ladekontakter, slik at du kan lade telefonen uten å måtte åpne dekselet foran Micro-USB-kontakten. Men ladestasjonen du trenger til dette er ekstrautstyr.
Flott skjerm – med ett minus
Tidligere hadde Sony et problem med innsynsvinkelen på sine skjermer. For eksempel fikk Xperia Z et slags melkehvitt «slør» over skjermen når du så den litt fra siden. Skjermene i Sony-mobilene er blitt stadig bedre, og med Xperia Z1 Compact har selskapet gått over til skjermer basert på IPS-teknologi. Dermed står den ikke noe tilbake for andre telefoner med LCD-skjermer på dette punktet – faktisk er dette blant de aller beste skjermene vi har sett i noen mobiltelefon.
Sony benytter en teknologi de kaller Triluminos display. Dette er en teknologi der baklyset reguleres slik at det dempes bak de delene av skjermen som skal være mørke. Dette kombineres med X-Reality Engine, som er en algoritme for bildeforbedring i sanntid. Teknologiene er utviklet av Sony til bruk i TV-er, og løsningen som finnes i Xperia Z er basert på programvare – og ikke egne systembrikker.
"Bildekvaliteten er svært god. Skjermen har sterke, flotte farger og imponerer både innendørs og utendørs."
Oppløsningen på 720 x 1280 punkter er lavere enn på Xperia Z1, som har 1080 x 1920 punkter. Men siden skjermstørrelsen er redusert fra 5 til 4,3 tommer spiller det liten rolle. Skjermen er sylskarp – og med en punkttetthet på 342 punkter per tomme er punktene så små at det skal godt gjøres å se dem med det blotte øye.
Det er også verdt å få med seg at dette er den første av Sonys telefoner som kommer med superfølsom skjerm, i tillegg til å være vanntett. Det betyr at den tåler både nedbør, og å bli betjent uten at du tar av deg på fingrene. Vi kunne bruke neglene på skjermen, men med tynne hansker måtte vi trykke litt hardt for at skjermen skulle reagere. Men det var helt til vi fant et eget valg for «hanskemodus» i innstillingsmenyene. Med denne påskrudd øker følsomheten til skjermen så mye at du kan betjene den selv med tykke hansker. Bruker du skjermen uten hansker med denne funksjonen skrudd på, er skjermen så følsom at den ofte reagerer litt før du faktisk er borti skjermen med fingeren.
Sony-skjermene har imidlertid ett problem du ikke finner på andre telefoner: Skjermen er belagt med en plastfolie som er laget for å beskytte den – og på grunn av regler i Japan må denne folien være der for å unngå at man får glasskår i fingrene om skjermen skulle knuse. Problemet med plastfolien er at den ikke er like ripesikker som en skjerm av for eksempel Gorilla Glass-typen.
Vi har hatt Xperia Z1-telefoner i redaksjonen som etter noen måneder er fulle av riper og ser slitte ut. Det er mulig å ta av plastfolien, selv om den sitter så godt fast at det kan være litt vanskelig å få den løs. Men glasset i skjermen under folien er ikke satt inn med et såkalt oleofobisk belegg – et belegg som gjør at fingeravtrykk og annet fett ikke setter seg fast så godt. Det gjør at skjermen uten dette belegget fort får fingeravtrykk på seg, og at fingeren ikke glir spesielt godt over den. Det er også vanskelig å få vekk skitt fra skjermen, og er skjermen skitten kan den i noen tilfeller begynne å trykke på ting av seg selv. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du selv kan sette inn skjermen med et middel som gjør den like glatt som konkurrentenes skjermer – men vi mener likevel denne plastfolien er det største minuset ved Sony-mobiler.
Pent brukergrensesnitt
Telefonen kommer med Android 4.3, og Sony har lagt sine egne menyer på toppen.
Endringene sammenlignet med standard Android er ikke dramatiske, så det er forholdsvis greit å finne frem. Men Sony har blant annet laget en ny måte å tilpasse startskjermene. Du finner ikke widgeter i den vanlige appmenyen, men ved å holde fingeren inne på en av startskjermene vil du få opp en meny hvor du kan velge å legge til flere startskjermer, legge til widgeter (som Sony kaller "moduler"), samt endre bakgrunner eller temaer. Du kan også endre hvilken av startskjermene som skal dukke opp som standard når du trykker Hjem-knappen.
Når du trykker knappen for å gå til appoversikten, har du mulighet til å velge å sortere appene alfabetisk, etter hvor ofte du har brukt appene, etter når de var installert, eller i egendefinert rekkefølge. Du kan også lage mapper både i appoversikten og på startskjermene.
I det store og hele synes vi brukergrensesnittet og menydesignen er veldig vellykket.
Teknologi og funksjoner
Som vi nevnte innledningsvis i denne testen, har Sony Xperia Z1 Compact omtrent den samme innmaten som Xperia Z1. Det vil si en Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800-systembrikke med firekjernet Krait 400-prosessor på 2,2 GHz, 16 GB lagringsplass og 2 GB arbeidsminne (RAM).
Kombinert med en kraftig Adreno 330-grafikkprosessor betyr det at dette er en av de absolutt kraftigste mobiltelefonene på markedet. Det bekreftes også av ytelsestestene våre. Vi tester med tre ulike testprogrammer, hvorav to er kryssplattformtester som lar oss sammenligne ytelse mellom Android-mobiler og Apples iPhone.
I testprogrammet 3DMark Ice Storm Unlimited er Sony Xperia Z1 intet mindre enn den raskeste mobiltelefonen vi har testet til nå. Ytelsen er omtrent på nivå med Samsung Galaxy Note 3 i dette testprogrammet, som måler grafikkytelse. Og telefonen er faktisk bortimot 30 prosent raskere enn iPhone 5S, som også er en råtass på grafikkytelse. Dermed burde Sony Xperia Z1 Compact være perfekt til spill – selv om noen selvfølgelig vil mene at skjermstørrelsen er en begrensning.
I det andre kryssplattform-testprogrammet vi kjører, Geekbench 3 Multicore, troner også Z1 Compact helt på toppen, rett foran LG Nexus 5 og Samsung Galaxy Note 3.
Det tredje testprogrammet vi kjører er AnTuTu. Der havner Z1 Compact ikke helt på toppen, men ytelsesforskjellene mellom de fem første på listen er så små at det kan skyldes tilfeldigheter.
Z1 Compact gjør det noe bedre enn storebror Z1 i vår test, selv om omtrent samme innmat burde bety at de skulle ha samme ytelse. Det er mulig dette skyldes ulike programvareversjoner ved testtidspunktet (Android 4.3 i stedet for 4.2.2), men uansett hvordan vi vrir og vender på det så er både Z1 og Z1 Compact telefoner med vanvittig bra ytelse. Det merker vi også når vi bruker telefonen i det daglige. Menyer reagerer lynkjapt, apper starter veldig raskt og det går raskt å veksle mellom apper. Og selv de mest krevende spillene fungerer som en drøm på denne telefonen.
Når det gjelder øvrige tekniske spesifikasjoner, så har Z1 Compact alt du måtte drømme om. Den støtter alle aktuelle frekvenser for 2G, 3G og 4G, samt den nyeste 802.11ac-standarden for Wi-Fi. På mobilnettene støtter den også frekvenser som ikke brukes i Norge, slik at du skal være veldig godt utstyrt når du bruker telefonen også utenfor våre landegrenser. 4G-hastigheter opptil 150 Mbps støttes. I Norge kommer du foreløpig ikke opp i disse hastighetene, og hvilke hastigheter du får avhenger også av hvilket abonnement du har.
Telefonen har støtte for NFC og Bluetooth 4.0.
Litt mindre batteri
Batteritiden virker ganske gjennomsnittlig, og i likhet med de fleste andre kraftige toppmodeller må du regne med å måtte lade en gang i døgnet. Mens Xperia Z1 har et batteri på 3000 mAh, er batteriet på Z1 Compact på 2300 mAh. En mindre skjerm betyr imidlertid lavere strømforbruk, så i praksis er ikke forskjellene så store. Sony oppgir 850 timer standbytid på Xperia Z1 med 3G-dekning, mens Z1 Compact har en oppgitt standbytid på 600 timer. Men på 3G-taletid er situasjonen motsatt, da har Z1 Compact en taletid på 18 timer, mens taletiden for Z1 er oppgitt til 15 timer.
Et lite minus med denne, som også gjelder for flere andre toppmodeller som for eksempel Z1 eller Apple iPhone, er at det ikke er mulig å ta ut batteriet. Batterier går i stykker eller blir dårligere etter en tid, og da må telefonen enten på reparasjon eller du må kjøpe ny telefon. Et mobilbatteri pleier vanligvis å fungere fint et par år før det begynner å bli dårligere, og da er det mulig mange pleier å kjøpe ny telefon uansett – men vi mener likevel det er et minus.
Sony har noen smarte strømstyrefunksjoner, blant annet en såkalt Stamina Mode.
Aktiverer du Stamina Mode vil telefonen skru av mobildata og wi-fi når skjermen er slukket, men du vil fremdeles få SMS-er og MMS-er, og selvfølgelig kunne motta anrop. Pågående nedlastinger og opplastinger vil fortsette som normalt. En praktisk funksjon her, er at du har en unntaktsliste over apper som ikke skal påvirkes av Stamina-modusen. Har du for eksempel en treningsapp du vil skal kunne kommunisere med omverdenen selv om denne strømsparefunksjonen er skrudd på, kan du legge appen til i unntakslisten.
Det er også mulig å få telefonen til å aktivere andre strømsparefunksjoner hvis batteriet holder på å gå tomt. For eksempel kan lysstyrken på skjermen dempes og trådløse funksjoner deaktiveres. Innstillingsmulighetene er svært gode.
Med funksjonen «Stedsbasert Wi-Fi» kan wi-fi på telefonen automatisk skrus på når du befinner deg i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. Dette bidrar også til å spare strøm, ved at wi-fi ikke er skrudd på når du ikke trenger det.
Smart Connect
Med Smart Connect-appen kan du definere hva som skal skje for eksempel når du setter telefonen i ladekrybben, kobler til hodetelefoner, eller holder telefonen inntil en NFC-brikke (som Sony kaller "Smart Tag"). Eksempler på bruksområder kan være å få telefonen til å aktivere stillemodus og vise klokken når du plugger inn en lader mellom bestemte klokkeslett om natten, eller få telefonen til å automatisk starte musikkavspilling når du plugger inn hodetelefoner.
Mye bra programvare
Xperia Z1 Compact har mye bra programvare, men dessverre er det ikke fullversjonen av programpakken OfficeSuite som følger med, kun en versjon som lar deg vise dokumenter i Microsofts Office-formater eller PDF-er. Vil du ha mulighet til å opprette og redigere dokumenter også, må du oppgradere til OfficeSuite Pro til 10 Euro – rundt 85 kroner.
Det finnes imidlertid utmerkede gratisprogrammer å laste ned fra Google Play, for eksempel Kingsoft Office, men vi synes det er en fordel å få med alt man trenger i én pakke – fikst ferdig til bruk.
Telefonen kommer med en OK notatblokk-app, som riktignok mangler mange av de mer avanserte mulighetene som du finner på for eksempel Samsung-mobilene. Ellers har Sony-mobilen også en fin app som heter bare «Skisse», som kan brukes til – ja, du gjettet riktig – lage skisser. Du kan velge mellom en mengde ulike tegneverktøy, og du kan ta bilder med kameraet som du kan tegne oppå, og deretter for eksempel putte på en løsbart eller grisenese på en person.
Tidligere fulgte det med to nettlesere, nå er det kun Google Chrome som ligger installert på telefonen. I og for seg greit nok – det var forvirrende med to nettlesere, og Chrome gjør en enda bedre jobb enn den gamle Webkit-nettleseren til Android. Du har blant annet mulighet til å synkronisere bokmerker, historikk og annet mellom ulike enheter.
E-postleseren, kontaktregisteret og kalenderen er ganske standard, og støtter de funksjonene du forventer – som mulighet for å samle mange e-postkontoer i én innboks med fargekoding av meldinger, støtte for mange samtidig kalendere, samt integrasjon av kontakter fra ulike kontoer – inkludert Facebook, Google og Exchange. En funksjon vi setter pris på, er muligheten til å velge hvilke perioder på dagen du ønsker å sjekke e-post oftere enn ellers. For eksempel kan du ha push-henting av e-post på dagtid, og kun manuell sjekk på kveldstid. Ikke bare forlenger det batteritiden, det er også praktisk for de som ikke ønsker å "være på jobb" døgnet rundt.
En sosial telefon
Telefonen er klargjort for tilkobling til ulike sosiale nettverk, som Facebook og Twitter.
Med appen Sociallife kan du få nyheter og oppdateringer fra Facebook, Twitter, Youtube og ulike nyhetskilder levert i et pent grensesnitt. Du har også mulighet til å legge til egne RSS-feeder, eventuelt velge en av de mange foreslåtte nyhetsfeedene fra internasjonale nettsteder.
Underholdning
I likhet med Xperia Z1, er Z1 Compact en av de beste underholdningsmobilene som er å oppdrive. Ytelsen er så god at telefonen drar rundt selv de aller mest krevende spillene, og skjermen er vanvittig god på video. Det er tydelig at Sonys løsninger for bildeforbedring fungerer – for sjelden har vi sett en skjerm med lekrere bilder og mer «trøkk» i fargene enn på Sony Xperia Z1 Compact. Sony bruker Bravia-merkevaren på mobilskjermene, den samme merkevaren de også bruker på sine utmerkede TV-er. Og i likhet med på en Sony TV – det er en fryd å se film på Xperia Z1 Compact, selv om skjermen selvfølgelig er forholdsvis liten.
Sonys egen app for videoavspilling er veldig god, og den klarte å spille av nesten alle formatene vi prøvde. Det eneste den ikke klarte, var H.264-kodet video i MKV-container, og det er litt synd all den tid dette er et ganske populært format. Videospilleren kan for øvrig hente ned metadatainformasjon fra filmdatabasen Gracenote automatisk.
Videospilleren har en funksjon som kalles «Throw» som lar deg sende bildet til en DLNA-kompatibel enhet, for eksempel en TV. Vi kunne sende film og bilder til vår Samsung-TV, og ved musikkavspilling fra Walkman-appen dukket Onkyo-forsterkeren opp slik at vi kunne spille musikk trådløst fra telefonen til musikkanlegget. Det er ellers støtte for den nye Miracast-løsningen for trådløs bildeoverføring via Wi-Fi, samt at du kan koble telefonen fysisk til TV-en via en såkalt MHL-kabel. Har du en Sony Bravia-TV av nyere dato skal du ved hjelp av NFC kunne berøre TV-ens fjernkontroll med mobiltelefonen, og automatisk aktivere speiling av mobilens skjermbilde til TV-en.
Musikkavspilleren er for øvrig blant de beste vi har vært borti, og lar deg blant annet redigere metadataene i musikkfilene dine direkte i appen. Musikkappen har også enkelte sosiale funksjoner, som mulighet til å dele favorittsangene dine på Facebook. Appen er koblet opp mot Sonys musikktjeneste Music Unlimited, som er en strømmetjeneste som skal konkurrere med tjenester som Wimp og Spotify. Dette er imidlertid en betalingstjeneste som koster ekstra.
Lydkvaliteten i telefonen er veldig god hvis du kobler til et sett gode hodetelefoner.
Som spillkonsoll
Vi har allerede nevnt at Xperia Z1 Compact er kraftig nok til å fungere veldig bra på alt som finnes av spill. Det som er litt spesielt med denne telefonen, er at det er lagt opp til at du skal kunne bruke Sonys Dualshock 3-håndkontroller med telefonen – det vil si spillkontrolleren som følger med Playstation. Det følger med en app som guider deg gjennom oppsettet – men egentlig er det bare å koble den rett til via en USB-adapter du må kjøpe som ekstrautstyr. Adapteren har Micro-USB i den ene enden og en vanlig USB-port av den typen du finner i en PC i den andre.
Vi koblet til en Playstation-kontroller, og telefonen fant den umiddelbart. Men for at det skal fungere er du avhengig av at produsenten av spillet har lagt inn støtte for Playstation-kontrolleren.
Svært bra kamera
Kameraet i Z1 Compact skal være det samme som sitter i Xperia Z1, det vil si at det har en bildebrikke med oppløsning på hele 20,7 megapiksler, blenderåpning på f/2,0 og en bildebrikke med størrelse på 1/2,3 tomme. Det er også et frontkamera på 2 megapiksler. En ting vi virkelig setter pris på, er at telefonen har en dedikert kameraknapp.
Bilder tatt med auto-innstillinger blir på 8 megapiksler, til tross for at bildebrikken har høyere oppløsning. Årsaken er at kameraet legger sammen informasjon fra 7 og 7 piksler for å beregne riktig farge og lysmengde på pikselen i det ferdige bildet.
Kameraet har veldig mange innstillingsmuligheter, mens standardinnstillingen kalles «Fremragende auto». Vil du ha litt mer justeringsmuligheter velger du «Manuelt». Da kan du blant annet velge mellom ulike typer motiver – for eksempel nattportrett, landskap, motlyskorreksjon, og så videre. På autoinnstillingen skjer valg mellom opptil 36 ulike motivtyper helt automatisk basert på analyse av bildet. Det er også en masse mer eller mindre morsomme eller nyttige funksjoner i kamera-appen, som mulighet til å legge på datagrafikk oppå bildet som kameraet viser – for eksempel for å få dinosaurer til å vandre rundt i motivet. En panoramafunksjon er det selvølgelig også, i tillegg til en funksjon som heter Info-eye, som viser deg informasjon om ting du tar bilde av med kameraet. Du kan for eksempel skanne en strekkode og få opp informasjon om varen via et automatisk Google-søk.
Hovedkameraet støtter videoopptak i Full HD (1080p) med 30 bilder i sekundet.
Siden dette er det samme kameraet som sitter i Z1, er det ikke så mye mer å si om bildekvaliteten enn det vi sa da vi testet Z1: Kameraet er ett av de aller beste på markedet, selv om det ikke er på høyde med for eksempel Nokia Lumia 1020. Men kameraet kan ta gode bilder under de fleste forhold, og ved svak belysning tar kameraet flere bilder raskt etter hverandre og setter dem sammen for å redusere bildestøy. Resultatet blir veldig bra. I en sammenligningstest vi gjorde i forbindelse med test av LG G2, kom Z1 også veldig bra ut – men på noen av utendørsbildene la vi merke til en del synlige artefakter i forbindelse med bildeprosesseringen når vi zoomet helt inn på bildene. Men i det store og hele er dette et veldig godt kamera, og ikke minst har Xperia Z1 – og Z1 Compact – en bildestabilisering ved videoopptak som går utenpå det meste vi har sett.
Under er noen bilder vi har tatt med kameraet. For flere bilder, se testen av Xperia Z1.
Konklusjon
Da vi testet Sony Xperia Z1 i september, skrev vi at det var den beste mobiltelefonen vi har testet – og Z1 er fortsatt ett av de beste valgene du kan gjøre hvis du skal ha en avansert toppmodell. Men mange synes telefoner med 5-tommers skjermer, som Z1, blir for store.
Sony Xperia Z1 Compact er den første virkelig avanserte Android-toppmodellen i «mini-størrelse« vi har sett på lenge. Skjermen er bare litt større enn den i Apples iPhone 5. Og i likhet med Z1 (eller i motsetning til iPhone), er telefonen fullstendig vanntett og kan brukes i ruskevær uten å ta skade av det.
Telefonen deler nesten alle spesifikasjonene til storebror Z1, men skjermstørrelsen er redusert fra 5 til 4,3 tommer og oppløsningen fra 1920 x 1080 til 1280 x 720 punkter. Ellers er telefonene nesten identiske – og i våre tester viste det seg at Z1 Compact faktisk i noen av testprogrammene vi kjørte var bittelitt raskere enn Z1. Dette har antagelig med ulike programvareversjoner ved testtidspunktet å gjøre – men det er uansett ingen tvil om at Z1 Compact er en av de råeste mobiltelefonene som er å oppdrive nå. Og i tilfelle du lurte: Den er raskere enn iPhone 5S på flere av testene.
Z1 Compact støtter selvfølgelig alle aktuelle teknologier, som alle frekvensbåndene som brukes for 2G, 3G og 4G.
Fantastisk skjerm – med én svakhet
Enkelte Sony-skjermer har tidligere vært litt blasse og hatt litt dårlig innsynsvinkel, men skjermen på Z1 Compact er virkelig bra. Ikke bare er skjermen sylskarp, med så små bildepunkter at du ikke kan se dem med det blotte øye, skjermen har også veldig fine farger og bra kontrast. Det er en fryd å se film eller spille spill på denne skjermen.
Det eneste vi har å utsette på skjermen, er at den i likhet med alle andre Sony-mobiler har et plastbelegg foran skjermen som er ment å skulle beskytte skjermen, og forhindre skader på brukeren om skjermen skulle knuse. Plastbelegget blir fort ripete, og prøver man å få det av (noe som er vanskelig) får man en skjerm som ikke er like glatt – og hvor fingeravtrykk fester seg fort.
Mye bra programvare
Brukergrensesnittet Sony har lagt oppå standardmenyene i Android er pene å se på, og ikke minst så er de funksjonelle. Det er lett å finne frem, og du har noen praktiske funksjoner – som at hvis du sveiper helt til venstre i appmenyen så får du opp en meny hvor du kan velge hvordan du vil sortere alle appene dine. Gode strømsparefunksjoner og funksjoner som automatisk starter opp programmer når du kobler til ulike typer utstyr, trekker også opp.
Dette er en suveren underholdningsmobil, som ikke bare er rask nok til de mest krevende spillene – men som også kommer med veldig bra programvare for bilder, musikk og video. Og telefonen har gode løsninger for e-post, kalender, notater og andre ting du trenger i jobbsammenheng. Det eneste vi savner er en skikkelig Office-pakke. Den som følger med kan kun vise Microsoft Office-filer, og så må du betale hvis du vil ha mulighet til å redigere filene også.
Og så må vi selvfølgelig nevne kameraet. Det er rett og slett ett av de beste på markedet, selv om det nok blir slått av Nokia Lumia 1020.
Konklusjon og alternativer
Sony Z1 Compact er den desidert beste Android-mobilen du får i denne størrelsen. Den er fullt på høyde med Apple iPhone 5S på de fleste områder, selv om det er forskjeller som gjør at noen vil foretrekke den ene fremfor den andre. Det største fortrinnet til iPhone er kanskje at den har en ripefri skjerm uten plastbelegg over, og at den er tynnere og lettere. Men ser du på spesifikasjoner, utstyr og funksjonalitet, ligger nok Z1 Compact et lite hakk over.
Det er ikke mange andre alternativer i denne prisklassen. Konkurrentene Samsung Galaxy S4 Mini og HTC One Mini har langt dårligere spesifikasjoner. Men HTC One Mini har en mye lavere pris, og kan dermed være et godt valg hvis du vil ha en litt rimeligere minimobil. Den koster nå nesten 1000 kroner mindre enn da vi testet den i fjor høst, det vil si rundt 2800 kroner.
Vil du ha en større mobil likevel? Da bør du lese testen av «storebror» Sony Xperia Z1, samt testen av Samsung Galaxy S4 4G+ og LG Nexus 5. Dette er kanskje de tre råeste telefonene akkurat nå med stor skjerm.