Til hovedinnhold

iPhone 5S mot Xperia Z1 Compact

Slik gikk det da Apples flaggskip møtte Sonys utfordrer i kompaktklassen.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er en stund siden iPhone var den mest avanserte mobiltelefonen på markedet. Men muskelmobilene som har passert iPhone teknologisk, har gjennomgående vært store og tunge, sammenliknet med iPhone. Samtidig har de nedskalerte «mini»-versjonene vært nedskalert også teknologisk. Dermed har Apple fått regjere kompaktklassen alene.

Frem til nå.

Som skapt for å banke iPhone

Sony Xperia z1 Compact har det beste kameraet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony har tatt konsekvensen av at ikke alle ønsker seg en diger mobiltelefon, samtidig som de gjerne vil ha en mobiltelefon som kan hevde seg hva angår prosessorkraft og finesser. Resultatet er Xperia Z1 Compact, et råskinn av en mobiltelefon pakket inn i et chassis som i størrelse er omtrent som en iPhone 5. Sony Xperia Z1 Compact er rett og slett en bedre mobiltelefon enn iPhone 5S på så godt som alle områder.

Men …

iPhone-eiere har vært mest fornøyd

Valg av favorittmobil handler om mer enn bare teknologi og ytelse. For den som er glad i sin iPhone (og undersøkelser viser at det gjelder de aller fleste iPhone-brukere), spiller det mindre rolle om det finnes Android-mobiler med tilsvarende eller bedre egenskaper. Dels handler det om følelser, og dels handler det om å holde seg til et operativsystem du er fornøyd med, med kjent brukergrensesnitt, nedlastede apper og annet innhold du kanskje til og med har betalt noen kroner for.

For noen er valg av operativsystem nesten like personlig som valg av fotballklubb. Det finnes de som fremdeles heier på Leeds eller Lyn, vel vitende om at det eksisterer fotballklubber som er flinkere til å score mål og samle poeng.

Er du en iPhone-bruker uten dette kjærlighetsforholdet til Apple, er tiden definitivt moden for å prøve noe nytt. I så fall er Sony Xperia Z1 Compact et naturlig valg. Vi har testet telefonen ferdig, og her kan du se hvordan den klarer seg sammenliknet med nettopp Apple iPhone 5S:

Sony vinner spesifikasjonsrunden

Som tabellen viser slår Sony Xperia Z1 Compact Apple iPhone 5S på de aller fleste områder. iPhone er riktig nok slankere og ser litt mer eksklusiv ut enn Compact gjør. Den er også en god del lettere, uten at vi skal beskylde Compact for å være tung.

Begge telefonene er raske i bruk, og selv om Z1 Compact slår iPhone 5S på ytelse, vil du ikke oppleve iPhone 5S som en sinke ved praktisk bruk.

iPhone er penest

Design er viktig, og hva som er god design er diskutabelt. Vi tror likevel de fleste vil regne iPhone som vinneren på dette punktet. Materialvalget gir et mer eksklusivt preg, og telefonen er slankest av de to. Begge ligger godt i hånden, men Xperia Z1 Compact er ikke riktig så hard i kantene som iPhne 5S. Det gjør at den er litt mer behagelig å holde på. Vi mener likevel iPhone 5S vinner over Compact på design.

I ytelsestester er det derimot ingen tvil. Her er Xperia Z1 Compact overlegen:

3DMark Ice Storm Unlimited.
Geekbench3 Multicore.

Tøffest i gata

Compact er vanntett, og tåler litt mer juling før skjermen knuser. Men ikke alle er like begeistret for den tynne plastfilmen Sony legger på utsiden av sitt ripesikre glass. Denne plasten er nemlig ikke ripesikker, og dermed kan telefonen fort komme til å se mer slitt ut enn den i realiteten er. Plasten kan imidlertid fjernes, men da er skjermen ikke lenger like behagelig å bruke.

Her kan du lese hvordan du retter denne svakheten: Guide: Fiks Sonys skjermproblem selv

Størrelsen teller

På enkelte områder spiller det liten rolle om spesifikasjonene spriker litt. Det gjelder for eksempel skjermoppløsningen, der Sony kommer best ut. iPhone har punkter nok til å skape et bilde som for det blotte øye ser like skarpt ut som bildet på Compact. Da er størrelsesforskjellen på 0,3 tommer viktigere. På såpass små mobiltelefoner er den ekstra skjermflaten gull verdt.

Vi kjøper ikke argumentet om at 4 tommer er den ideelle skjermstørrelsen for enhåndsbruk. Du kan ha temmelig små hender uten at du får problemer med å betjene Compact med bare en hånd. Sony Xperia Z1 har helt klart den beste skjermen.

Sony Xperia Zi Compact er kameramobilen

Bildene øverst er tatt med Sony Xperia Z1 Compact i lite og veldig llite lys. Bildene er tatt på full auto uten fotolys. Maks oppløsning på full auto er 8 megapiksler, mot 20,7 megapiksler ved manuelle innstillinger. Bildene under er tatt med iPhone 5S (8 megapiksler). Bildene er tatt på full auto under de samme lysforholdene. Klikk på bildet for å se det i original størrelse. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Ellers er telefonene nok mer like enn de er ulike. Begge er raske, små, har høyoppløst skjerm og bra kamera. I våre sammenlikninger vinner Sony kamerakrigen knepent, med noe høyere bildekvalitet enn iPhone gir. Men iPhone 5S har også et bra kamera, og kan i tillegg gjøre opptak i sakte film.

iPhone har også et brukbart fotolys med varmere temperatur enn lampen på Z1 Compact. Begge tar gode bilder til kameramobiler å være, men i de fleste situasjoner tar likevel Sony Xperia Z1 Compact de beste bildene.

Dødt løp på apper

Begge er godt egnet for film eller TV. Men Sonys skjerm gir de største og beste bildene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Når det gjelder apper blir det dødt løp. Begge har tilgang til et hav av apper, og begge kommer med navigasjon, kontorpakker og underholdningsmuligheter. Om du foretrekker iTunes-modellen eller Sony Play får være opp til deg. Om du heller vil bruke Wimp, Netflix, HBO eller Spotify fremfor de medfølgende tjenestene, så fungerer dette like greit på begge telefonene.

Til film er unektelig 4,3-tommer HD-skjerm (720p), slik Sony Xperia Z1 Compact har, en fordel. Sonys teknologi for bildeforbedring er også svært god.

Konklusjon

Sony Xperia Z1 Compact går ut av vår sammenlikning som den suverene vinneren.

Hele testen av Sony Xperia Z1 Compact kan du lese her »

Lynrask, tilpasningsdyktig og med bedre skjerm, bedre batteri, lavere utgangspris, billigere minneutvidelse, NFC, litt bedre kamera og vanntett utførelse, er det egentlig snakk om utklassing.

Sonys utfordring er ikke å lage en bedre mobiltelefon enn Apple har klart. Den kampen har de definitivt vunnet. Utfordringen nå, er å få allerede fornøyde iPhone-brukere til å prøve noe nytt. Det kan bli en tøffere kamp.

Les også: Slik bytter du fra iPhone til Android

annonse