Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

LG KM900 Arena

Skjermen er skarp og klar, også i motlys. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design og brukervennlighet

LG har laget et helt nytt grensesnitt til trykkskjermmobiler, S-Class, som skal konkurrere mot andre løsninger som OS X i Apples Iphone og Samsungs Touchwiz-menyer.

Den første telefonen med de nye menyene er LG KM900 Arena. Med en pris som ligger på samme nivå som Apple Iphone, Samsungs kommende S8300 Ultra Touch og Windows-telefonen HTC Touch Cruise II er det ingen tvil om at KM900 Arena møter sterk konkurranse.

På en annen side vet vi at LG tidligere har laget flere gode trykkskjermmobiler, og selskapet skryter ganske hemningsløst av sitt nye S-Class. Vi har hatt KM900 Arena inne på testbenken en periode, og gått telefonen nærmere etter i sømmene.

KM900 Arena er en liten telefon i trykkskjermsammenheng, med mål på 10,59 x 5,53 x 1,2 centimeter. Den smetter lett ned i lomma, og er tynnere enn de aller fleste telefoner og betydelig mindre enn de fleste trykkskjermmobiler. 

Dette går imidlertid litt på bekostning av skjermstørrelsen, som er på tre tommer. Til sammenligning er skjermen på HTC Touch Diamond 2 3,2 tommer stor, mens Apple Iphone 3Gs skjerm er 3,5 tommer stor. 

Dette går selvsagt igjen litt ut over oversiktlighet når du navigerer i menyene, skriver tekstmeldinger eller annet. Større skjermer er alltid bedre, spesielt når du surfer med nettleseren, men likevel ble det aldri plagsomt trangt på skjermen til KM900 Arena. 

Nederst finner du tre berøringstaster.
Ladeporten er skjult bak et nedskyvbart deksel.
KM900 Arena er tynnere enn de fleste trykkskjermmobiler (avbildet: Nokia 5800 Xpressmusic, LG KM900 Arena, HTC Touch Diamond 2, HTC Touch Pro)
Det er ingen tvil om at KM900 Arena er lommevennlig.

Skarp og klar skjerm

Skjermen er svært skarp, med 800 x 480 pikslers oppløsning fordelt på de tre tommerne. Dette gir en eksemplarisk god pikseltetthet. I tillegg er fargene skarpe og klare. Lysstyrken er også god. 

En egen lyssensor ovenfor skjermen åpner for at lysstyrken kan stilles automatisk. Da settes lyset på fullt når du er ute i sollys, og stilles ned for å spare strøm når du er innendørs og dermed ikke trenger så mye baklys i skjermen. 

Lysensoren brukes også under mobilsamtaler. Dersom du trenger å gjøre et notat eller annet på telefonen under samtale tar du bare mobilen bort fra hodet og skjermen skrur seg på. Litt plagsomt er det imidlertid at du selv må skru av tastelåsen før du kan gjøre noe. 

Dersom du befinner deg i et mørkt rom mens du er i samtalen, har du ingen mulighet til å overstyre denne lyssensoren. Da er skjermen svart, og det er helt umulig å vekke den til live uten å belyse lyssensoren. 

Det eneste du finner av "taster" i KM900 Arena, er tre berøringsfølsomme for å ta telefonen, legge på og få opp en "kube" - som vi skal komme tilbake til litt lenger nede.

Uansett om du trykker på skjermen eller på berøringstastene, gir KM900 Arena deg en vibrasjonstilbakemelding. Det gjør at det er lett å få med deg om telefonen har registrert skjermtrykket ditt. 

Det skal nevnes KM900 Arena har en velfungerende skjerm, og vi opplevde ikke å måtte trykke flere ganger for at telefonen skulle reagere. Av og til er den til og med for følsom, og vi opplevde å åpne tastelåsen ved å legge mobilen i lomma med skjermen inn mot låret. 

Og det er selvsagt positivt at telefonen reagerer når du trykker. Vi fortsatt har mareritt om Samsung F480 som har en skjerm som knapt reagerer på noe som helst.

Stål og herdet glass

Fremsiden av KM900 Arena består av en stor flate av herdet glass, slik at skjermoverflaten ikke er lett mottakelig for riper. I testperioden ble ikke skjermen påført noen riper, og selv med hard mishandling med nøkler fikk ikke skjermen en eneste synlig ripe. Imponerende!

Rundt glassflaten er det en ramme i børstet stål, noe som forsterker kvalitetsinntrykket. Også bakdekselet er i metall, og med andre ord er det bare plastikk å finne noen veldig få steder. Telefonen gir ikke fra seg noen knirkelyder, og er fast i fisken. 

Kvalitetsinntrykket er med dette helt i toppsjiktet. 

Hovedmenyen minner en del om Apples Iphone.
Legger du telefonen ned, får du menyen i fullskjerm.
En kube gir fire forskjellige startskjermer med forskjellig innhold.
Kontaktlisten fungerer greit, men HTC har en bedre løsning.
Bildegalleriet er morsomt i bruk, og du blar ved å dra tommelen over skjermen.

Slik er S-Class

Hittil har altså LG gjort svært mye rett. Men det er det nye brukergrensesnittet LG virkelig bruker mye tid og energi på å skryte av i sine pressemeldinger. 

S-class beskrives fra LG som rask, leken, dynamisk og skal svare umiddelbart på brukerens valg av funksjoner. Ikonene er plassert på en tredimensjonal kube, og det går like raskt å vende og vri på kuben som det er å knipse med fingrene, skrev LG i pressemeldingen da menysystemet ble lansert i februar.

Med dette trodde vi KM900 Arena skulle bli en stor milepæl innenfor trykkskjermmobiler. Vi trodde telefonen skulle være langt raskere enn alle andre trykkskjermmobiler. Det er den ikke, og vi fant det best å forkaste de forventningene vi hadde. 

Å åpne tastelåsen tar bare et øyeblikk, og gjøres ved å aktivere skjermen med tasten på toppen av telefonen og deretter holde inne skjermtasten "Trykk + hold for lås". Skjermbildet gjør da en elegant salto ut av skjermen, og en kube kommer snurrende inn. 

Kuben har fire sider, og du drar tommelen til venstre og høyre for å snurre kuben rundt. De forskjellige sidene inneholder følgende:

  • Snarveier
  • Musikkbibliotek og galleri
  • Favorittliste med kontakter 
  • En klokke pluss visning av antall tapte anrop, innkommende tekstmeldinger, e-post og talemeldinger

Det tar litt tid å laste inn hver av disse sidene når du har snurret kuben, noe som er litt plagsomt dersom du skal vri to ganger for å komme til rett side. Foruten dette opplever vi kubeløsningen som veldig responsiv.

Trykker du på berøringstasten nederst i midten, får du frem en liten versjon av denne kuben. Fordelen med dette, er at det tar kortere tid å rotere den lille kuben enn å gjøre det fra hvilemodus, siden innholdet ikke trenger å laste inn før du bekrefter valget ditt ved å trykke på kuben. 

Kube-løsningen fungerer generelt veldig bra. Den er rask å bruke, og gjør at du har et stort antall snarveier tilgjengelig. 

Ryddig hovedmeny

Hovedmenyen er også rask i bruk. Her er det fire rader med ikoner, plassert etter kategoriene kommunikasjon, multimedia, verktøy og innstillinger, og du kan navigere horisontalt i hver kategori. De funksjonene du sannsynligvis har mest bruk for er plassert lengst til venstre, og de mindre brukte kan du finne ved å bla til høyre. 

Det er når du skal åpne programmer ting begynner å ta litt lengre tid. Du må alltid vente noen sekunder, både når du skal åpne kontaktlisten, meldingsmenyen eller mer avanserte funksjoner som nettleseren. Det er ikke så ille at vi vil kalle det en tålmodighetsprøve, men det hadde vært greit om det hadde gått litt kjappere.

Å åpne programmer tar omtrent like lang tid som med en trykkskjermmobil med Windows Mobile og Apples Iphone. Det er alltid litt mer ventetid enn med telefoner som ikke har trykkskjerm. Siden KM900 Arena ikke er en smarttelefon, føles det litt unødvendig at den ikke er raskere enn tilsvarende telefoner med tyngre operativsystemer. 

Er du vant med trykkskjermmtelefoner, vil du nok ikke synes at menyene er spesielt trege. Er du derimot vant til telefoner med vanlig tastesett, kan du fort synes at KM900 Arena ikke er rask nok i svingene.

Som illustrert på de høyrestilte bildene, er menyene svært godt designet. Det er ingen tvil om menyene er pene å se på, både animasjonsmessig og utseendemessig.

I videoen øverst kan du se menyene i bruk

Med det nye operativsystemet følger det også med nye programmer. Alt har fått et nytt utseende i forhold til tidligere trykkskjermmobiler fra LG, og det er ikke bare hovedmenyene som er godteri for øyet. FM-radioen, kalenderen og mange av de andre programmene som ligger under S-Class-huden er også svært pene å se på. 

Telefonen roterer automatisk skjermbildet når du snur telefonen dersom du befinner deg i hovedmenyen, bildegalleriet, meldingsredigereren, nettleseren og enkelte andre steder.

I bruk

Responsiviteten og utseendet er selvsagt ikke det eneste viktige. Vel så viktig er det at menyene er ryddige, og det er dette som virkelig har mye å si når du bruker mobilen til daglig. 

For å ta det som irriterer oss mest først, synes vi det tar altfor lang tid å bla i kontaktlisten. Kontaktlisten er ofte veldig lang, og vi er vant med å kunne søke etter et navn, og finne personen man vil ringe til ganske omgående. I trykkskjermmobiler er ikke dette like enkelt, og det kreves en annen løsning. 

I nyere HTC-telefoner drar du fingeren ned etter en bokstavrekke på høyresiden av skjermen, og en tydelig illustrasjon viser hvilken bokstav du kommer til. LG har gått for en mer knotete løsning. 

Når du drar fingeren oppover skjermen, panorerer du nedover. Du kan også gi litt fart med fingeren, slik at telefonen fortsetter å bla nedover, men dersom du skal ringe til noen som begynner på en bokstav langt nede i alfabetet, er dette likevel tungvint. 

Heldigvis kan du søke etter kontakter. Trykker du på forstørrelsesglasset får du opp et mobiltastatur, og du kan begynne å skrive inn navnet på den utnevnte mottakeren.

Du kan riktignok legge inn snarveier til kontakter du ringer mye til i startskjermen på den ene siden av kuben, men om du legger inn 20 kontakter som snarveier er det ikke spesielt enkelt å finne fram der heller.

Viser ikke navn

I både anropslisten og i tekstmeldinger nektet vår KM900 Arena å vise navn på svært mange som egentlig er lagret i telefonlisten. Problemet er at telefonen ikke viser navnet til de du har lagret uten +47 foran nummeret. 

Løsningen er å gå gjennom hele kontaklisten din og lagre alle kontaktene med +47 foran nummeret. Dette fører seg inn i listen av irritasjonsmomenter, en liste som forøvrig vil bli lenger på neste side i testen.

Kontaktlisten synes vi altså LG burde jobbet litt mer med, noe som er en tungtveiende funksjon som veldig mange bruker daglig. 

Ellers har LG gjort de nye menyene enkle til daglig bruk. Det meste er ryddig satt opp, og vi hadde ingen problemer med å finne fram i menyene. 

Et fulltastatur kan brukes dersom du har litt elegante tomler.

God på SMS

Tekstmeldingsfunksjonen er kanskje det som brukes mest hos norske brukere, og denne fungerer bra. Du kan skrive tekstmeldinger og e-post med fulltastatur eller vanlig mobiltastatur, alt etter hvilken vei du holder mobilen. Vi synes fulltastaturet ble litt for smått, og dersom du ikke har ganske så elegante tomler vil du nok foretrekke mobiltastaturet. 

Mobiltastaturet fungerer på sin side veldig bra, så snart du har blitt vant med å måtte løfte fingrene opp av skjermen for hvert trykk fordi skjermen reagerer på enhver berøring. Vibrasjonstilbakemeldingen sørger for at du enkelt kan telle hvor mange ganger du har trykket på hver bokstav, og alternativt kan du bruke T9-ordboken som også fungerer greit. 

Når ordboken velger et galt ord, trykker du enkelt og greit på ordet og det kommer frem en liste med forslag til andre ord du kan trykke på. Som vanlig kan du også skrive inn ordet manuelt, og det legges til i ordlisten.

Det eneste vi savner i ordboken er den noe uvanlige funksjonen som gjør at autofullføringen også registrerer sammenhengen ordene skrives i. Dette er det imidlertid bare nyere Sony Ericsson-mobiler som byr på foreløpig. 

I tillegg følger det med en lader som ikke er avbildet.

Det som trengs for å høre musikk

Med lydmaskinvare fra Dolby, er det ingen tvil om at musikkspilling er en av KM900 Arenas viktigste funksjoner. Med i pakken finner du et hodesett med håndfrifunksjon. Vil du heller bruke ditt eget hodesett, er det bare å plugge det rett inn i mobilen. KM900 Arena har nemlig en standard 3,5 millimeters minijack-utgang. 

Noe minnekort følger ikke med i pakken, men til gjengjeld har telefonen 8 GB innebygget minne. Dette holder til en god del musikk.

  • KM900 Arena
  • Batteri
  • Lader
  • Datakabel
  • Hodesett/håndfri
  • Bruksanvisning