Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung S5230

Design og brukervennlighet

Trykkskjermtelefoner er ikke lenger noe man nødvendigvis må punge ut i dyre dommer for. Nokia presenterte i sommer sin 5530, som koster rundt 2000 kroner, og nå har vi fått inn et enda billigere alternativ fra Samsung: S5230.

Du kan legge småprogrammer rett på skrivebordet.

Lommevennlig trykkskjermtelefon

S5230 veier 92 gram, og har dimensjoner som burde passe de fleste bukselommer. Den har heller ingen skarpe kanter eller andre attributter som gjør den ubehagelig å bære med seg.

Vi finner ikke noe å klage på når det gjelder kvalitetsfølelse. Telefonen er solid bygget og henger godt sammen.

Trykkskjermen har en størrelse på tre tommer, og en oppløsning på 240 x 400 bildepunkter. Bildet blir skarpt og fint, og som en ekstraeffekt kan du bruke skjermen som speil når den er avslått.

Tregt

Skjermen er dessverre langt fra så responsiv som vi er vant til fra Apple Iphone, Samsung Omnia HD og Nokia 5800. Samsungs Touchwiz-menyer egner seg heller ikke like bra på Samsungs proprietære operativsystem som de gjør på modeller med avanserte plattformer.

Generelt er menyene veldig "seige" å navigere seg rundt i, og vi får fort følelsen av at programvaren i telefonen er litt for tung for maskinvaren.

Å skrive tekstmeldinger er ikke en hyggelig opplevelse. Vi måtte for eksempel ofte trykke på skjermen flere ganger før den reagerte, noe som fort forsinker en hastemelding.

Vi trodde først at vi hadde fått en telefon med programvarefeil, da skrivespråket i tastaturet automatisk slo om til svensk hver gang vi startet meldingsskriveren, selv om telefonspråket var norsk.

Problemet viste seg imidertid å være at vi ikke hadde valgt norsk som inndataspråk i innstillingsmenyen. Dette er ikke noe minus, men kan være greit å nevne i tilfelle andre sitter å klør seg i hodet.

Menysystemet er ellers forholdsvis logisk, så du skal ikke ha store problemene med å finne frem til det du vil. Vi liker også at du i likhet med andre Touchwiz-telefoner kan legge små miniprogrammer og snarveier til telefonfunksjoner direkte på skrivebordet, og flytte dem rundt som du vil.

Knotete designløsninger

Til tross for at telefonen er solid og har bra kvalitetsfølelse, er ikke designen uten irritasjonsfaktorer. For det første ligger minnekortsporet under batteriet, slik at du må slå av telefonen hver gang du skal bytte minnekort eller overføre filer via minnekortleser. For det andre har telefonen fått en proprietær Samsung-utgang for lading, USB-overføring og hodesett.

Internminnet i telefonen er på 50 MB, men dette kan vi leve med så lenge det er støtte for minnekort. Dette må du imidlertid kjøpe på egenhånd, da det ikke følger med telefonen.

God talekvalitet og seigt batteri

S5230 har en oppgitt taletid på hele ti timer i GSM-nettet, og en hviletid på solide 700 timer. Dette er svært bra for en telefon med stor trykkskjerm. Vi opplevde batteritiden som over gjennomsnittet, med lading hver fjerde dag, uten at vi har noen nøyaktige målinger.

Spinkel tilbehørspakke.

Sparsomt med tilbehør

Tilbehørspakken som følger med S5230 er forholdsvis spinkel:

  • Lader
  • USB-kabel (Samsung proprietær)
  • PC-Programvare
  • Brukermanual
  • Håndfrisett (stereo)

Teknologi og funksjoner

Ikke noen internettslager

S5230 har både fått en grei nettleser som snur seg etter hvilken vei du holder telefonen og gir et god oversikt og enkle navigasjonsmuligheter. E-postløsningen er også lett å sette opp og enkel å bruke. Det legger imidlertid en stor demper på gleden at Samsung ikke bare går ett, men to steg tilbake når det kommer til internetthastighet.

Mens stadig flere telefoner kommer med HSDPA (super-3G) har nemlig produsenten gitt S5230 Edge, og kun det, som internettlinje. Dette er for tregt til at du får noen særlig surfeglede ut av telefonen.

For overføring av filer kan du enten bruke den medfølgende USB-kabelen, eller Bluetooth dersom du foretrekker trådløse løsninger. Telefonen har også støtte for A2DP, som gir muligheter for trådløs avspilling av musikk i stereo.

Standardutvalg av nyttefunksjoner

Utvalget av nyttefunksjoner i S5230 er tilfredsstillende for en telefon i denne klassen. Du finner det du trenger for å holde styr på fødselsdager eller ta tiden på Grandiosa-en du har i ovnen.

Kalenderen fungerer finfint i bruk, mye takket være trykkskjermen og størrelsen på denne, som gjør at du får en god oversikt.

Det er i utgangspunktet ikke noe i veien med adresseboken, men da trykkskjermen ofte er litt treg i reaksjonen er det et mareritt å bla i lister, så å søke opp navnene du leter etter istedenfor å rulle deg nedover kan bidra til å holde blodtrykket på et sunt nivå.

Generelt leverer S5230 omtrent det du kan forvente av en telefon i denne prisklassen, dersom du ser bort fra den lave internetthastigheten.

Multimedia

Trykkskjermtelefoner er tradisjonelt gode på multimediemuligheter, men det kreves mer enn en stor skjerm for å få en god film- eller musikkopplevelse.

Det første vi må klage på her er at du tvinges til å bruke de medfølgende ørepluggene for å lytte til musikk, ettersom det ikke er 3,5mm-jack på telefonen, og du ikke får med en overgang til dette. Å ikke kunne bruke favoritthodesettet sitt er for mange grunn nok til å ikke vurdere en telefon som musikkspiller i det hele tatt, og et stort minus på multimedievurderingen.

Internminnet på 50 MB er heller ikke mye å skryte av, men prisen på Micro-SD-kort er såpass lav at du ikke trenger blakke deg for å utvide minnet betydelig. Et kort med 2 GB minne koster for eksempel ikke mer enn en femtilapp i dag.

Musikkspilleren er brukervennlig, og har greie sorteringsmuligheter for musikken din. Den legger seg også i bakgrunnen dersom du skal bruke andre telefonfunksjoner mens du hører på musikk. Dette gjør imidlertid at telefonen går tregere enn vanlig, noe som er irriterende.

Lydkvaliteten i ørepluggene er heller ikke den beste, og blir fort for skarpere enn det som er behagelig.

Videospilleren er av den grunnleggende typen, og har verken særlig bra sorteringsmuligheter eller støtte for mer enn et knippe videoformater. Er du ute etter en mobil å se favorittserien din på er ikke dette det beste valget du kan gjøre.

3,2 megapiksler

Kameraet som står i S5230 har et vell av innstillingsmuligheter. Du kan justere hvitbalanse, du kan skifte på eksponeringsmåling og velge mellom forskjellige scenemoduser. Blant annet finner du en egenmodus for å ta bilde av tekst.

Dette hjelper dessverre ikke mye når telefonen ikke har autofokus. Å ta skarpe bilder krever perfekte forhold, og selv da er det ingen selvfølge at du får bra resultater. Det skal rett og slett veldig lite til før det blir uskarpheter i bildene dine.

Om du kun tar bilder utendørs i dagslys vil du nok kunne ende opp med bilder som ser helt ok ut, selv om de nok ikke egner seg for fremkalling til fotoalbumet.

Kameraet kan også ta opp videosnutter med en oppløsning på 320 x 240 bildepunkter. Med denne oppløsningen sier det seg selv at snuttene egner seg bedre på mobilskjermen enn på TV-en. Kvaliteten blir helt ok i forhold til spesifikasjonene, og bra nok til MMS-meldinger og lignende.

Konklusjon

sitat"Samsung S5230 er per i dag den billigste trykkskjermtelefonen på markedet, og er rettet mot nettopp dem som vil ha en trykkskjermmodell, uten å betale i dyre dommer.Dessverre faller telefonen litt mellom to stoler. Du får riktignok en stor trykkskjerm med et forholdsvis skarpt bilde, og du får også Touchwiz-menysystemet, som blir stadig bedre.TregDet virker imidlertid ofte som om maskinvaren i S5230 sliter med å drive programvaren som er installert, og trykkskjermen er heller ikke særlig responsiv. Dette gjør at telefonen føles treg, og irritasjonsmomenter som at skjermen ikke alltid reagerer når du trykker på den trekker ned.Dette er særlig irriterende dersom du skal skrive en tekstmeldinger, og har planer om å skrive den veldig, veldig raskt. Det går nemlig ikke an.Heller ikke på teknologisiden er vi imponert. Med Edge som høyeste internetthastighet er ikke dette noen mobil som oser surfeglede, til tross for en lovende nettleser.Av nytteprogrammer finner du standardlisten med kalkulator, notisblokk, alarmklokke og andre småfunksjoner som hjelper deg å holde orden på hverdagen.Trykkskjermtelefoner er tradisjonelt gode på underholdningssiden. S5230 leverer heller ikke her, ettersom du verken har muligheter for å bruke ditt eget hodesett, eller særlig bra lydkvalitet i de medfølgende ørepluggene. Videofunksjonen er også av den grunnleggende typen, så favorittserien din får du se på TV-apparatet.Kameraet tar bilder som ligger under midt på treet, og oppløsningen på videokameraet er for lav til at snuttene du tar opp egner seg utenfor mobilskjermen.Betyr dette at telefonen feiler på alle områder? Nei. Den er faktisk ganske så god som telefon, med bra talekvalitet og bra batteri. For mange er dette det eneste kravet for en mobiltelefon, og om det kun er snakking du er ute etter, samtidig som du av en eller annen årsak ønsker deg trykkskjerm, er S5230 et rimelig alternativ.Om det er en billig trykkskjermtelefon du vil ha, men vil ha en som gir deg mer for pengene, anbefaler vi faktisk heller LGs KU990, som til tross for at den har vært på markedet et par år, fremdeles er konkurransedyktig med mange av dagens telefoner. Om du er villig til å doble prisen, ville vi heller sett nærmere på Nokias 5800 Xpressmusic, som gir deg en langt mer spenstig opplevelse av både nettsurfing, musikk og video."
annonse