Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG KP500

Design og brukervennlighet

Det har begynt å florere med trykkskjermtelefoner i dagens marked. De fleste av disse er spekket med ny teknologi som gjør at de har en pris som ikke appellerer til massene. Med KP500 introduserer LG nå en litt enklere trykkskjermtelefon som ikke koster skjorten.

Tidsriktig utseende

Pen design og god kvalitetsfølelse

Utseendemessig er LG KP500 merkverdig lik selskapets nylig lanserte flaggskip KC910. KP500 er en tøff telefon med en stilren og moderne design. Telefonens forside er dekket av en tre tommers skjerm som er plassert over tre taster nederst.

KP500 har et mye mindre avansert kamera enn KC910. Dette gjør at telefonen ikke har trengt å bli så tykk. Telefonen er tynn og lett, og veier kun 89 gram.

Ulempen med at en telefon er så lett er at den gjerne ikke føles så solid. I dette tilfellet er telefonen forholdsvis billig og den har en god kvalitetsfølelse, til tross for at den er lett og laget i plast.

Telefonen gir minimalt med lyd fra seg når du trykker og presser på den.

Dekselet er svart og har enkel design. Langs kantene holdes telefonen sammen av en metallgrå ramme. Skjermen er dekket av en tynn plasthinne som beskytter den for hakk og riper. Det følger i tillegg til dette med en plastfilm som du kan klistre på skjermen. Vi vil anbefale å ta denne på da skjermen har veldig lett for å bli oppripet.

Fine og praktiske taster

Gode taster

Nederst på fremsiden finner vi de tre tastene som telefonen skal klare seg med. Tasten til venstre brukes til å besvare anrop og fungerer også som en snarveistast til anropshistorikken.

Tasten i midten tar deg til en oversikt over favorittprogrammer, og programmer som er åpne. Den siste av de tre tastene brukes til å avslutte en samtale, gå ut av menyen eller slå av og på telefonen.

Telefonens side med volumtast

På siden sitter det snarvei til kameraet, en volumtast og en tast for tastelås. Det er også tilkobling for lader og håndfrisett og plassering til minnekort på siden.

På baksiden finner vi kameralinsen øverst og LG-logoen ingravert i bakdekselet.

Som et hjelpemiddel er telefonen også utstyrt med pekepenn. Denne er diskrét plassert horisontalt bakom de tre knappene nederst på telefonen. Pennen er uttrekkbar med et ledd.

Uttrekkbar pekepenn
Skjermen viser klare bilder
Disse tastene kan bli litt i det minste laget

Fin skjerm

KP500 har den samme trykkfølsomme skjermen som KC910, begge er tre tommer store med en oppløsning på 240 x 400 piksler. Det at skjermen er trykkfølsom betyr at du faktisk må trykke på den for at det skal skje noe og ikke bare føle slik man kan gjøre på en berøringsfølsom skjerm slik som for eksempel Apples Iphone.

Til å være en telefon i denne prisklassen er skjermens spesifikasjoner akseptable. Skjermen er ikke dårlig, heller tvert imot. Den er lyssterk og klar og viser skjermbilder i gode farger. Oppløsningen er likevel noe lav, og dette merkes når man ser på bilder.

En av fordelene med trykkfølsom skjerm er at du kan bruke den med hansker på.

Når du trykker på skjermen kan telefonen gi respons med vibrasjon og/eller lyd. Et registrert trykk bli også animert på skjermen.

Veldig oversiktlige menyer

Brukervennlige menyer

KP500 er utstyrt med LGs egenutviklede menyer. Dette er de samme menyene vi finner på samtlige av selskapets siste trykkskjermelefoner.

Menyene er veldig oversiktlige og meget selvforklarende, med stor og tydelig tekst. De er delt inn i fire faner som hver inneholder ikoner i rutenett. Dette bidrar til færre undermenyer og bedre kontroll.

Oversikt over favorittprogrammer
Statusrapport

I tillegg er det som nevnt en egen snarveismeny som viser dine favorittprogrammer, her kan du selv definere hvilke programmer som skal ligge her.

Når du er ute på skrivebordet kan du trykke øverst i skjermbildet for å få frem et statussammendrag. Dette viser status på mobilnett, batteri, internt og eksternt minne og valgt profil. I tillegg kan du her starte og stoppe musikkspilleren og slå av og på Bluetooth.

Mange steder i menyene er det et rullefelt for å bla i lister og tekst. Noen av disse stedene er dette rullefeltet smalt og ekstremt sammenpresset og nesten umulig å få tak på. Til og med med pekepennen blir det en liten utfordring.

Heldigvis har LG gjort en god jobb med å holde seg unna lister en må bla i for å finne frem til forskjellige ting.

Widget-skuffen
Widgets på skrivebordet
Eget skrivebord for hurtignumre

Widgets og hurtigtaster

LG fortsetter med sine praktiske widgets. Widgets er enkle funksjoner, eller småprogrammer, som du kan legge rett på skrivebordet for grei tilgjengelighet.

På skrivebordet til KP500 vises en liten pil nede til høyre. Når du trykker på denne får du opp en skuff med syv forskjellige widgets du kan flytte over på skrivebordet.

Mens du har denne skuffen åpen kan du riste telefonen for å rydde opp i widgetsene dine. Widgets er et positivt tilskudd til menyene.

Drar du fingeren din fra en side av skrivebordet til en annen henter du frem en liste med hurtignumre. Du kan legge til åtte kontakter. Her er det også en skuff som fungerer på akkurat samme måte som med widgetsene.

Alt i alt er menyene raske og funksjonelle. Som på mange andre nyere telefoner vises det animasjoner når man blar i menyene. Dette er ofte ment for å skjule at telefonen er litt treg i vendingene, men med KP500 går det ganske kjapt også med animasjoner.

Tastatur

Om du legger telefonen i horisontal stilling får du opp et fullt tastatur. Disse tastene kan nok oppleves som litt i minste laget for manges tomler og da kan det bli aktuelt å trekke ut pekepennen. Du kan også ta i bruk et hvilket som helst annet spisst objekt til å trykke på skjermen med.

Landskapsmodus
Store knapper

Den naturlige måten å holde telefonen på i liggende modus gjør det lett å bruke tomlene til å skrive med. De fleste tomler vil nok finne tastene litt for små, så har du hastverk når du skriver kan det fort bli litt vanskelig å treffe riktig tast. Som nevnt kan det i slike situasjoner være greit å trekke ut pekepennen.

Nummertastene som benyttes når en skal ringe ut er tydelige og merket med store siffer. Når du skal skrive e-post eller tekstmeldinger får du opp et vanlig mobiltastatur. Her også er det store bokstaver som er lette å lese.

KP500 har også håndskriftgjenkjenning. Du kan bruke fingeren eller pekepennen til å skrive rett på skjermen. Her kan det være mer naturlig å bruke pekepennen. Så lenge du ikke skriver altfor fort fungerer denne funksjonen ganske bra.

Innholdet i pakken

Knapt med innhold

Esken telefonen leveres i bugner ikke akkurat med innhold.

Vi savner et minnekort og en overgang til 3,5 mm minijack som begge ville forbedret musikkopplevelsen på denne telefonen. Ellers får du med:

  • Vegglader
  • USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Brukermanual
  • Programvare
  • Skjermbeskyttelse

Teknologi og funksjoner

KP500 ligner KC910, men den er mye tynnere.

KP500 er en god telefon for de som ikke har behov for en smarttelefon, men som likevel vil ha trykkskjerm. Prisen er lav, og grunnen er at telefonen nesten er strippet for teknologi.

Den støtter ikke synkronisering via Exchange så mange vil derfor ikke kunne synkronisere kalenderen sin eller motta jobbmail på telefonen.

At den ikke er utstyrt med GPS og Wi-fi kan vi forstå, men finner det litt underlig at LG ikke har spandert 3G-teknologi på denne modellen. Den raskeste internetthastigheten du får er altså Edge. Det bregrenser i praksis nedlastingen til 200 kbps.

Telefonen er utstyrt med Bluetooth 2.1 og USB 2.0 for rask overføring av filer både trådløst og via kabel.

Uten plastfilmen på vil skjermen lett ripes opp

Lettvint meldingsfunksjon

Meldingsfunksjonen er like oversiktlig og grei som alt det andre i menyene. Nederst på skrivebordet er det en snarveistast som tar deg rett inn i meldingsmenyen.

Tastene er ganske store og tar naturlig nok derfor opp størsteparten av skjermbildet. I tillegg er det en rullegardinmeny over tekstfeltet som gir deg ordalternativene når du skriver. Dette går med andre ord litt utover størrelsen på tekstfeltet slik at det er veldig begrenset hvor mye av teksten din du får se. I og med at det ved et tastetrykk er lett å skjule tastaturet, så blir aldri dette noe stort problem.

Meldingsfunksjonen lar deg endre skriftstørrelse på teksten og videresende meldinger, og har en liste over hvilke elementer du kan legge ved meldingene dine, som blant annet mediefiler og visittkort.

Praktiske snarveier

Nyttefunksjoner

KP500 er en enkel telefon som mangler de mest avanserte funksjonene, men som mobiltelefon har den ingen alvorlige mangler.

Men med tanke på at den ikke støtter 3G har den et dårlig utgangspunkt for å være en god mobil å surfe på internett med.

Nettleseren er ganske treg

I nettleseren går det derfor ganske tregt. Du kan alltids kompensere ved å velge bort bilder i nettleseren, men opplevelsen blir ikke den samme.

Nettleseren er enkel og har få innstillinger. Den skalerer ikke ned sidene til å passe i skjermbildet.

Du navigerer i sidene ved å dra fingeren over skjermen. Bruksmessig er nettleseren grei å bruke, men den er såpass treg at du kun ønsker å bruke den dersom du må.

Et godt alternativ til LG sin nettleser er Opera Mini. Denne nettleseren laster ned fulle nettsider i komprimert format. Dette gjør at det du både surfer raskere og billigere.

Oversiktlig kalender

Minimalisme

LG har gjort en god jobb når de har designet funksjonene sine. Som nettleseren er også kalenderen brukervennlig og minimalistisk. Den passer godt til enkel planlegging av hverdagen, men ikke til proffbruk.

I tillegg har KP500 en adressebok som også er godt egnet for trykkskjermsbruk. Du kan føre inn det meste av informasjon på hver kontakt, og du kan lagre 1000 oppføringer.

Telefonen har også taleopptaker, kalkulator, gjøremålsliste, notater, og et tegnepanel som er en meget enkel funksjon som lar deg raskt notere eller tegne.

Fin telefon med godt batteri

Bra lyd og batteri

Når det kommer til samtaler gjør KP500 jobben. Lyden er klar og god i begge ender av samtalen og volumet er høyt nok for de aller fleste. Dette gjelder også om du bruker det medfølgende håndfrisettet.

Batteriet til KP550 gir oss en positiv overraskelse. Under testperioden fikk vi omtrent hele fire dager ut av batteriet før vi måtte finne frem laderen. Dette kan kanskje skyldes at telefonen ikke har veldig høyoppløst skjerm, eller at den ikke akkurat innbyr til mye nettsurfing.

Oppgitt batteritid for KP500 er nesten 15 dager hviletid, eller 3,5 timer taletid.

Multimedia

Brukervennlig musikkbibliotek
Fin musikkspiller

Det er underholdning som er den kanskje største grunnen til å gå for en KP500. Kanskje aller mest fordi den har en ganske god musikkspiller.

Musikkbiblioteket er meget oversiktlig og logisk satt opp. Her ligger sangene dine sortert etter nylig avspilte sanger, alle spor, artist, album, sjanger eller komponerte spillelister.

Dersom du skal ha musikkspilleren i gang kjapt kan du også velge tilfeldig rekkefølge.

Musikkspilleren kan legges som en widget rett på skrivebordet. Her har du enkel tilgang til å starte og stoppe musikken og å bytte spor.

Selve musikkspilleren er i likhet med resten av telefonens menyer enkel og fin. Spilleren viser navnet på sangen øverst i skjermen og et stort omslagsbilde midt på skjermen.

Under bildet finner du kontrollene. Du kan også gi sangen som spilles en karakter fra en til fem stjerner. Bruker du mest widgeten på skrivebordet kan du alltids justere volumet med volumtasten på siden av telefonen.

Du finner også en meget enkel lydutjevner som lar deg velge mellom fem innstillinger. De fem alternativene er; klassisk, jazz, pop, rock og konsertsal.

Lyden i høyttaleren er rimelig bra og høy nok til at du hører telefonen dersom du er i bråkete omgivelser. De medfølgende ørepluggene gir brukbar kvalitet. Lyden er høy, og ikke så tørr som man kanskje skulle tro.

De sitter imidlertid ikke spesielt godt i øret, syns vi. De fungerer greit om du sitter mest i ro når man hører på musikk. Skal du på joggetur eller om du går til og fra jobb vil vi anbefale å gå til anskaffelse av et bedre hodesett.

Aller helst skulle vi sett at det fulgte med en overgang til en 3,5 mm minijack-kontakt. Dette må du kjøpe utenom dersom du skal bruke et annet hodesett.

FM-radio

Telefonen har radio med RDS-støtte. Du kan søke inn kanaler automatisk eller skrive og/eller søke dem inn manuelt.

Radioen er minimalistisk og meget selvforklarende. Du får inn signalene sterkt og tydelig. En egen radio-widget på skrivebordet lar deg bytte kanal og frekvens samt slå radioen av og på.

Søkeren ser slik ut

Kamera på gøy

KP500 er utstyrt med et 3,2 megapikslers kamera uten autofokus eller blits, noe som gjør det verre å ta gode bilder innendørs eller i andre omgivelser med dårlig lys.

Kameralinsen er plassert øverst i venstre hjørne på baksiden av telefonen dekket av en kant som beskytter selve linsen. Telefonen har en dedikert kameratast til å åpne kamerafunksjonen og til å ta bilder med.

Telefonen har også et gøy tegneprogram

Kameraet er ment for å brukes i liggende modus. Telefonen bruker nesten hele skjermen som søker og alle innstillingene er lett tilgjengelige.

Til høyre i skjermbildet er det en hurtigmeny som lar deg gå til bildegalleriet, enkelt justere lyseksponeringen og velge mellom å ta vanlig bilde eller seriefoto. Strategisk plassert i forhold til høyre tommel er det en tast for å ta bilde helt nederst til høyre i skjermbildet.

På venstre side er det en tast for enkelt å bytte mellom foto- og videomodus og en knapp for kameramenyen. I menyen kan du velge bildestørrelse fra 320 x 240 piksler til 2048 x 1536 piksler. Blant en del innstillinger for kameraet kan du i menyen sette på fargeeffekter, nattmodus og selvutløser, og du kan velge kvalitet på bildene. Det er mulig å velge mellom fire forhåndsinnstilte innstillinger for hvitbalanse. Dette kan komme godt med i forhold til forskjellige typer vær.

Kameraet tar bildet raskt og er klar for nytt bilde så å si med en gang. Noe man kan merke seg er at når du har tatt et bilde vil dette vises helt til du trykker på knappen for nytt bilde.

Praktisk bildegalleri

Oversiktlig bildegalleri

Telefonen har et meget oversiktlig bildegalleri hvor du får se bildene dine i miniatyrbildevisning. Dette betyr at du får en forhåndsvisning av 15 bilder om gangen. Dette gjør det veldig lett å søke gjennom bildene dine. Dersom du velger et bilde får du se det i fullskjemmodus, og her kan du bla begge veier ved å dra fingeren over skjermen.

Kvaliteten på bildene du tar med kameraet er ikke så mye å skryte av. Bilder tatt innendørs blir som regel veldig kornete og uklare. Fargene er stort sett ikke så gale men bildene blir veldig grumsete.

Du får gjerne et mye bedre resultat utendørs hvor det er bedre lys, bildene blir greie men eksponering av lys er litt ubalansert. Hadde LG utstyrt KP500 med blits ville nok kameraet vært mer praktisk.

Eksempelbilder

Lysbalansen blir ikke helt optimal

Telefonen kan også ta opp video, dette fungerer på samme måte som ved foto og har noe av de samme innstillingene i menyen. Maks oppløsning du kan filme i er 320 x 240 piksler med 12 bilder per sekund. Video på denne telefonen duger til uformell filming og lite annet.

KP500 har fire spill forhåndsinstallert. Thomsons & Touch byr på 6 småspill som utfordrer reaksjonsevnen din og tar godt i bruk trykkskjermen. Pipe er et puslespil som går på tid. Målet er å sette sammen vannrør i en riktig rekkefølge før vannet begynner å renne. Wheel Mania er et rulettspill hvor du drar fingeren din over skjermen for å snurre hjulet. Det siste spillet heter Flying Dices. Her skal du riste telefonen for å trille terninger for å få høyest mulig poengsum.

Konklusjon

KP500 er blant de billigste trykkskjermtelefonen på markedet. Den er et godt alternativ for deg som er ute etter en moderne telefon i mellomklassen med de mest nødvendige funksjonene.

Logisk lagt opp

Menyene er svært oversiktlige og brukervennlige. Den tre tommer store trykkskjermen er stor og responsiv og den gjør telefonen enkel å bruke.

Menyene er godt tilpasset trykkskjermen. Det følger med en pekepenn, men denne lærer man seg fort å leve uten.

Tasteløsningene på telefonen er gode, men krever tilvenning om du skal skrive i høyt tempo.

Telefonen har også mulighet for å kjenne igjen håndskriften din.

Småprogrammer

telefonen har en rekke småprogrammer, såklate widgets, på startskjermen. Disse gir deg rask tilgang til funksjoner som kalender, MP3-spiller og klokke. Dette er praktisk siden du ikke trenger å åpne menyene for å starte og styre programmene.

I tillegg har telefonen en god snarveismeny så nesten alle de mest vesentlige funksjonene kun få tastetrykk unna.

God som telefon

Det er god og klar lyd i begge ender når du snakker i telefonen. Batterikapasiteten til KP500 er også veldig god.

Telefonen har en bra musikkspiller, og radio med støtte for RDS. Den har også støtte for minnekort på opptil 8 GB slik at du kan lagre mye musikk. Minnekort følger ikke med, men et minnekort på 1 GB koster deg til gjengjeld en knapp femtilapp i butikken.

Lite teknologi

Det er også en grunn til at denne telefonen er såpass billig som den er. Den har verken 3G, GPS eller Wi-fi, så noen teknologibombe er det ikke snakk om.

Telefonen har ikke 3,5 mm minijack-utgang, og det følger heller ikke med noen overgang til dette. Det betyr at du må kjøpe en overgang om du vil bruke egne hodesett.

Kameraet i telefonen er heller ikke noe å juble over. Bildene blir veldig kornete og uklare.

KP500 er alt i alt en enkel og grei trykkskjermtelefon med en akseptabel pris. Den har en gjennomført og god trykkskjermløsning, som gjør den lett å bruke. Om du ikke trenger GPS, Wi-fi eller 3G bør KP500 dekke behovene dine om du ser etter en pen og moderne mobil.

Andre telefoner som kan være verdt en nærmere titt er LGs egen KU990, som fortsatt er et aktuelt alternativ. Kan du gå opp i pris, kan KC910 være et godt valg, mens 6220 Classic er et bra valg dersom du vil ha mer avanserte funksjoner, uten å gå noe særlig opp i pris.

annonse