Tek.no

Test

LG KP500

27 Jan 2009 15:01

Design og brukervennlighet

Det har begynt å florere med trykkskjermtelefoner i dagens marked. De fleste av disse er spekket med ny teknologi som gjør at de har en pris som ikke appellerer til massene. Med KP500 introduserer LG nå en litt enklere trykkskjermtelefon som ikke koster skjorten.

Tidsriktig utseende

Pen design og god kvalitetsfølelse

Utseendemessig er LG KP500 merkverdig lik selskapets nylig lanserte flaggskip KC910. KP500 er en tøff telefon med en stilren og moderne design. Telefonens forside er dekket av en tre tommers skjerm som er plassert over tre taster nederst.

KP500 har et mye mindre avansert kamera enn KC910. Dette gjør at telefonen ikke har trengt å bli så tykk. Telefonen er tynn og lett, og veier kun 89 gram.

Ulempen med at en telefon er så lett er at den gjerne ikke føles så solid. I dette tilfellet er telefonen forholdsvis billig og den har en god kvalitetsfølelse, til tross for at den er lett og laget i plast.

Telefonen gir minimalt med lyd fra seg når du trykker og presser på den.

Dekselet er svart og har enkel design. Langs kantene holdes telefonen sammen av en metallgrå ramme. Skjermen er dekket av en tynn plasthinne som beskytter den for hakk og riper. Det følger i tillegg til dette med en plastfilm som du kan klistre på skjermen. Vi vil anbefale å ta denne på da skjermen har veldig lett for å bli oppripet.

Fine og praktiske taster

Gode taster

Nederst på fremsiden finner vi de tre tastene som telefonen skal klare seg med. Tasten til venstre brukes til å besvare anrop og fungerer også som en snarveistast til anropshistorikken.

Tasten i midten tar deg til en oversikt over favorittprogrammer, og programmer som er åpne. Den siste av de tre tastene brukes til å avslutte en samtale, gå ut av menyen eller slå av og på telefonen.

Telefonens side med volumtast

På siden sitter det snarvei til kameraet, en volumtast og en tast for tastelås. Det er også tilkobling for lader og håndfrisett og plassering til minnekort på siden.

På baksiden finner vi kameralinsen øverst og LG-logoen ingravert i bakdekselet.

Som et hjelpemiddel er telefonen også utstyrt med pekepenn. Denne er diskrét plassert horisontalt bakom de tre knappene nederst på telefonen. Pennen er uttrekkbar med et ledd.

Uttrekkbar pekepenn
Skjermen viser klare bilder
Disse tastene kan bli litt i det minste laget

Fin skjerm

KP500 har den samme trykkfølsomme skjermen som KC910, begge er tre tommer store med en oppløsning på 240 x 400 piksler. Det at skjermen er trykkfølsom betyr at du faktisk må trykke på den for at det skal skje noe og ikke bare føle slik man kan gjøre på en berøringsfølsom skjerm slik som for eksempel Apples Iphone.

Til å være en telefon i denne prisklassen er skjermens spesifikasjoner akseptable. Skjermen er ikke dårlig, heller tvert imot. Den er lyssterk og klar og viser skjermbilder i gode farger. Oppløsningen er likevel noe lav, og dette merkes når man ser på bilder.

En av fordelene med trykkfølsom skjerm er at du kan bruke den med hansker på.

Når du trykker på skjermen kan telefonen gi respons med vibrasjon og/eller lyd. Et registrert trykk bli også animert på skjermen.

Veldig oversiktlige menyer

Brukervennlige menyer

KP500 er utstyrt med LGs egenutviklede menyer. Dette er de samme menyene vi finner på samtlige av selskapets siste trykkskjermelefoner.

Menyene er veldig oversiktlige og meget selvforklarende, med stor og tydelig tekst. De er delt inn i fire faner som hver inneholder ikoner i rutenett. Dette bidrar til færre undermenyer og bedre kontroll.

Oversikt over favorittprogrammer
Statusrapport

I tillegg er det som nevnt en egen snarveismeny som viser dine favorittprogrammer, her kan du selv definere hvilke programmer som skal ligge her.

Når du er ute på skrivebordet kan du trykke øverst i skjermbildet for å få frem et statussammendrag. Dette viser status på mobilnett, batteri, internt og eksternt minne og valgt profil. I tillegg kan du her starte og stoppe musikkspilleren og slå av og på Bluetooth.

Mange steder i menyene er det et rullefelt for å bla i lister og tekst. Noen av disse stedene er dette rullefeltet smalt og ekstremt sammenpresset og nesten umulig å få tak på. Til og med med pekepennen blir det en liten utfordring.

Heldigvis har LG gjort en god jobb med å holde seg unna lister en må bla i for å finne frem til forskjellige ting.

Widget-skuffen
Widgets på skrivebordet
Eget skrivebord for hurtignumre

Widgets og hurtigtaster

LG fortsetter med sine praktiske widgets. Widgets er enkle funksjoner, eller småprogrammer, som du kan legge rett på skrivebordet for grei tilgjengelighet.

På skrivebordet til KP500 vises en liten pil nede til høyre. Når du trykker på denne får du opp en skuff med syv forskjellige widgets du kan flytte over på skrivebordet.

Mens du har denne skuffen åpen kan du riste telefonen for å rydde opp i widgetsene dine. Widgets er et positivt tilskudd til menyene.

Drar du fingeren din fra en side av skrivebordet til en annen henter du frem en liste med hurtignumre. Du kan legge til åtte kontakter. Her er det også en skuff som fungerer på akkurat samme måte som med widgetsene.

Alt i alt er menyene raske og funksjonelle. Som på mange andre nyere telefoner vises det animasjoner når man blar i menyene. Dette er ofte ment for å skjule at telefonen er litt treg i vendingene, men med KP500 går det ganske kjapt også med animasjoner.

Tastatur

Om du legger telefonen i horisontal stilling får du opp et fullt tastatur. Disse tastene kan nok oppleves som litt i minste laget for manges tomler og da kan det bli aktuelt å trekke ut pekepennen. Du kan også ta i bruk et hvilket som helst annet spisst objekt til å trykke på skjermen med.

Landskapsmodus
Store knapper

Den naturlige måten å holde telefonen på i liggende modus gjør det lett å bruke tomlene til å skrive med. De fleste tomler vil nok finne tastene litt for små, så har du hastverk når du skriver kan det fort bli litt vanskelig å treffe riktig tast. Som nevnt kan det i slike situasjoner være greit å trekke ut pekepennen.

Nummertastene som benyttes når en skal ringe ut er tydelige og merket med store siffer. Når du skal skrive e-post eller tekstmeldinger får du opp et vanlig mobiltastatur. Her også er det store bokstaver som er lette å lese.

KP500 har også håndskriftgjenkjenning. Du kan bruke fingeren eller pekepennen til å skrive rett på skjermen. Her kan det være mer naturlig å bruke pekepennen. Så lenge du ikke skriver altfor fort fungerer denne funksjonen ganske bra.

Innholdet i pakken

Knapt med innhold

Esken telefonen leveres i bugner ikke akkurat med innhold.

Vi savner et minnekort og en overgang til 3,5 mm minijack som begge ville forbedret musikkopplevelsen på denne telefonen. Ellers får du med:

  • Vegglader
  • USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Brukermanual
  • Programvare
  • Skjermbeskyttelse

Les også