Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC HD2

Design og brukervennlighet

Liker du Windows Mobile og er over gjennomsnittet opptatt av mobiltelefoner? Da bør HTC HD2 kunne vekke følelser du ikke visste at du kunne ha for en mobiltelefon. HD2 er slank og pen, selv om den har en 4,3 tommers trykkskjerm. 1GHz prosessor som kjører Windows Mobile 6.5 med nyeste versjon av HTC Sense-grensesnittet på toppen kan også få det til å bevege seg nedentil. 

God plassutnyttelse

HD2 har en skjerm som går helt ut i bredden, og det er rekortliten ramme på utsiden. Plassen er utnyttet til det fulle. Skjermen er 4,3 tommer stor, mens hele fremsiden er 4,74 tommer diagonalt. 

Skjermen kan rett og slett bare beskrives som vanvittig stor. Det betyr nødvendigvis også at telefonen er veldig stor? Nja...

Bredden er det mest merkbare, og telefonen måler faktisk 6,7 centimeter i den retningen. 

HD2 er imidlertid veldig tynn. På det tykkeste måler den 1,1 centimeter, og baksiden er litt avrundet slik at den føles tynnere. Den gjør bare litt mer av seg i lomma enn en Iphone, og den er tynnere enn forgjengeren Touch HD. 

Med det føles ikke HD2 som en murstein i lomma, slik som fulltastaturmobiler ofte gjør. Og hvis vi ser på størrelsen på mobilen i forhold til skjermstørrelsen, er telefonen heller imponerende liten. 

Himmelsk skjerm

Skjermen i HD2 er som nevnt 4,3 tommer, noe som er mye større enn gigantskjermen i forgjengeren Touch HD på 3,8 tommer. Dette er det mange fordeler ved. Her får du vanvittig god oversikt når du for eksempel leser e-post eller surfer på nett. Når du ser på video er innlevelsen langt bedre enn vi er vant med. 

HD2 har heller ikke noe fysisk tastatur, slik at du må ta til takke med skjermtastaturet. Dette er alltid litt mer pirkete enn med gode gamle taster, men i HD2 kunne vi skrive imponerende rask. Legger du telefonen i liggende modus mens du for eksempel skriver tekstmeldinger, snur skjermbildet seg og du får så store taster at det blir lekende lett å skrive. Vi klarer på ingen måte å holde samme hastighet som på fulltastaturmobiler, men den store skjermen gjør at det likevel går imponerende kjapt å trykke ut tekstmeldinger. 

Kapasitiv

Det er ikke bare at skjermen er stor som er fascinerende. Den bruker også den kapasitive trykkskjermteknologien. Det er ikke imponerende i seg selv, siden en haug med mobilprodusenter unntatt HTC og Nokia har tatt denne skjermteknologien til sitt hjerte. Men HD2 er den første telefonen med Windows Mobile som har denne trykkskjermteknologien. 

At den har kapasitiv skjerm betyr at den reagerer på kapasitansen i fingeren din. Eller kapasitansen til ting som har samme kapasitans som fingeren din da. Det ekskluderer vanlige pekepenner eller andre ting man vil bruke for å trykke på skjermen med bedre presisjon enn fingrene. 

Til gjengjeld er kapasitive skjermer erfaringmessig de beste når du skal bruke fingrene. Du trenger ikke fysisk trykke ned skjermflaten, noe som gjør at fingeren glir bedre i tillegg til at skjermflaten er hard og ikke blir så fort ripete som andre trykkskjermer ofte blir. 

Skjermen i HD2 er en vel så bra kapasitiv trykkskjerm som andre kapasitive trykkskjermer vi har brukt. Den reagerer på en god måte, som både fungerer bra når du drar og når du trykker. Det er heller ikke noe problem å trykke flere ganger på ett punkt, (for eksempel på piltastene for å bla). Så lenge du løfter fingeren ørlite grann, er det nok. 

Alt i alt er skjermen i seg selv god. Men vi blir ærlig talt litt skeptiske når det ikke skal følge med en pekepenn til en mobiltelefon med Windows Mobile. Dette operativsystemet inneholder vanligvis en drøss med knøttsmå ikoner som er vanskelig å treffe uten pekepenn. Vi skal se nærmere på menyene. 

HTC Sense

HTC Sense er brukergrensesnittet som ligger som et skall utenpå Windows Mobile. I den første HTC-telefonen med denne løsningen var det bare et helt overfladisk skall for de mest brukte funksjonene. Etter hvert har HTC Sense gått dypere og dypere inn i telefonen, og telefonene har blitt stadig mer "fingervennlige". Nå er altså pekepennen helt borte. 

Siden HTC Sense nå går så dypt, kan du ringe, sende tekstmeldinger og e-post, lage kalenderoppføringer, administrere kontaktlisten din og alt annet "hverdagslig" i HTC Sense. Her har HTC hatt som mål å gjøre pekepenn overflødig, og det er den. Vi hadde ingen problemer med å bruke HD2 bare med fingeren. 

Om du graver litt dypere, finner du likevel mye fra de vanlige Windows-menyene som er mindre fingervennlig. For eksempel om du skal se en oversikt over e-postmeldingene dine eller endre avanserte e-postinnstillinger. Her redder HD2 seg inn ved å ha en så stor skjerm at du også treffer de ikonene som har vært uendret siden den tiden man brukte pekepenn på skjermen. I tillegg er de aller fleste ikonene større enn de er orginalt i Windows Mobile. 

Vi var redd dette skulle by på stor irritasjon, men i HD2 kan du faktisk endre de avanserte innstillingene uten at du trenger å banne over at du ikke treffer ikonene.

Fornyet

HTC Sense forøvrig er et velfungerende grensesnitt, og i den seneste versjonen finner vi enda noen forbedringer. Ikonene på menylinjen har blitt fornyet med farger. 

Hjem-skjermen har fått plass til snarveier til kontakter, og klokken har fått eget værikon samtidig som at bakgrunnen kan gjenspeile været ute (snøværbakgrunn om det er snø) eller kan være animert på andre måter. Dette ser ikke lite pent ut på den gigantiske høyoppløste skjermen. 

En annen nyhet er at værmeldingen er på plass i kalenderen. Når du går inn på en bestemt dato, kan du se værmelding for den gitte dagen før du oppretter en avtale - gitt at datoen ikke er lengre frem i tid enn dit langtidsvarselet rekker.

Om vi blar til høyre på menylinjen finner vi at det er plass til 15 nye kontakter på en egen side, og i de neste stegene finner du tekstmeldinger, e-post, nettleser (med bokmerker og søk), kalender (med værmelding), aksjekurser, bilder og videoer, musikkspiller, værmelding, Twitter, Footprints og innstillinger. Dette er alle de kategoriene som er tilgjengelig som standard, og du kan fjerne kategorier etter eget ønske. 

Vi merker oss at Touch Flo-menyen ikke kan brukes i bredskjerm i HD2. Vi regner med at dette er på plass i kommende fulltastaturmobiler med Windows Mobile 6.5.

Brukervennlig

Touch Flo har vært ute på markedet siden HTC Touch kom i juni 2007. Og det er ingen tvil om at fingervennligheten har blitt stadig bedre siden den tiden. Windows Mobile regnes ofte som et avansert og vanskelig operativsystem, men Touch Flo 3D gjør at HD2 kan regnes som en brukervennlig telefon til daglig bruk.

Trykker du på "start" kommer du til selve hovedmenyen. Her er det kinetisk scrolling, ikonene er store, og det er i det hele tatt en fryd å bla i menyen. Det har også dukket opp en Facebook-applikasjon, en Twitter-applikasjon og en rekke andre nye programmer.

Alt i alt er telefonen brukervennlig. Likevel er det enkelte småting som er litt knotete som krever litt tilvenning. I filutforskeren fungerer for eksempel ikke tilbaketasten som en tilbaketast, men går ut av programmet.

Om du har lyst å sende et bilde over Bluetooth, kan du ikke gjøre det via albumet. Da må du inn i filbehandleren. Du kan heller ikke markere flere bilder om gangen for å sende over Bluetooth. Du kan markere alle elementer i en mappe, men mister du valget for å sende over Bluetooth.

Filutforskeren lar deg dessuten ikke markere et flertall filer uten å markere alt som er i mappen. Det vil si at du må kopiere, klippe ut eller slette én og én fil.

Alt i alt fungerer Windows Mobile 6.5 og Touch Flo svært godt, men småting som dette jekker ned inntrykket noe og gjør telefonen vanskeligere å betjene.

Dette følger med, i tillegg til en USB-kabel.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader (230V~ med USB-uttak)
  • USB-kabel
  • Hodesett (3,5 mm minijack)