Til hovedinnhold

HTC HD2

Design og brukervennlighet

Liker du Windows Mobile og er over gjennomsnittet opptatt av mobiltelefoner? Da bør HTC HD2 kunne vekke følelser du ikke visste at du kunne ha for en mobiltelefon. HD2 er slank og pen, selv om den har en 4,3 tommers trykkskjerm. 1GHz prosessor som kjører Windows Mobile 6.5 med nyeste versjon av HTC Sense-grensesnittet på toppen kan også få det til å bevege seg nedentil. 

God plassutnyttelse

HD2 har en skjerm som går helt ut i bredden, og det er rekortliten ramme på utsiden. Plassen er utnyttet til det fulle. Skjermen er 4,3 tommer stor, mens hele fremsiden er 4,74 tommer diagonalt. 

Skjermen kan rett og slett bare beskrives som vanvittig stor. Det betyr nødvendigvis også at telefonen er veldig stor? Nja...

Bredden er det mest merkbare, og telefonen måler faktisk 6,7 centimeter i den retningen. 

HD2 er imidlertid veldig tynn. På det tykkeste måler den 1,1 centimeter, og baksiden er litt avrundet slik at den føles tynnere. Den gjør bare litt mer av seg i lomma enn en Iphone, og den er tynnere enn forgjengeren Touch HD. 

Med det føles ikke HD2 som en murstein i lomma, slik som fulltastaturmobiler ofte gjør. Og hvis vi ser på størrelsen på mobilen i forhold til skjermstørrelsen, er telefonen heller imponerende liten. 

Himmelsk skjerm

Skjermen i HD2 er som nevnt 4,3 tommer, noe som er mye større enn gigantskjermen i forgjengeren Touch HD på 3,8 tommer. Dette er det mange fordeler ved. Her får du vanvittig god oversikt når du for eksempel leser e-post eller surfer på nett. Når du ser på video er innlevelsen langt bedre enn vi er vant med. 

HD2 har heller ikke noe fysisk tastatur, slik at du må ta til takke med skjermtastaturet. Dette er alltid litt mer pirkete enn med gode gamle taster, men i HD2 kunne vi skrive imponerende rask. Legger du telefonen i liggende modus mens du for eksempel skriver tekstmeldinger, snur skjermbildet seg og du får så store taster at det blir lekende lett å skrive. Vi klarer på ingen måte å holde samme hastighet som på fulltastaturmobiler, men den store skjermen gjør at det likevel går imponerende kjapt å trykke ut tekstmeldinger. 

Kapasitiv

Det er ikke bare at skjermen er stor som er fascinerende. Den bruker også den kapasitive trykkskjermteknologien. Det er ikke imponerende i seg selv, siden en haug med mobilprodusenter unntatt HTC og Nokia har tatt denne skjermteknologien til sitt hjerte. Men HD2 er den første telefonen med Windows Mobile som har denne trykkskjermteknologien. 

At den har kapasitiv skjerm betyr at den reagerer på kapasitansen i fingeren din. Eller kapasitansen til ting som har samme kapasitans som fingeren din da. Det ekskluderer vanlige pekepenner eller andre ting man vil bruke for å trykke på skjermen med bedre presisjon enn fingrene. 

Til gjengjeld er kapasitive skjermer erfaringmessig de beste når du skal bruke fingrene. Du trenger ikke fysisk trykke ned skjermflaten, noe som gjør at fingeren glir bedre i tillegg til at skjermflaten er hard og ikke blir så fort ripete som andre trykkskjermer ofte blir. 

Skjermen i HD2 er en vel så bra kapasitiv trykkskjerm som andre kapasitive trykkskjermer vi har brukt. Den reagerer på en god måte, som både fungerer bra når du drar og når du trykker. Det er heller ikke noe problem å trykke flere ganger på ett punkt, (for eksempel på piltastene for å bla). Så lenge du løfter fingeren ørlite grann, er det nok. 

Alt i alt er skjermen i seg selv god. Men vi blir ærlig talt litt skeptiske når det ikke skal følge med en pekepenn til en mobiltelefon med Windows Mobile. Dette operativsystemet inneholder vanligvis en drøss med knøttsmå ikoner som er vanskelig å treffe uten pekepenn. Vi skal se nærmere på menyene. 

HTC Sense

HTC Sense er brukergrensesnittet som ligger som et skall utenpå Windows Mobile. I den første HTC-telefonen med denne løsningen var det bare et helt overfladisk skall for de mest brukte funksjonene. Etter hvert har HTC Sense gått dypere og dypere inn i telefonen, og telefonene har blitt stadig mer "fingervennlige". Nå er altså pekepennen helt borte. 

Siden HTC Sense nå går så dypt, kan du ringe, sende tekstmeldinger og e-post, lage kalenderoppføringer, administrere kontaktlisten din og alt annet "hverdagslig" i HTC Sense. Her har HTC hatt som mål å gjøre pekepenn overflødig, og det er den. Vi hadde ingen problemer med å bruke HD2 bare med fingeren. 

Om du graver litt dypere, finner du likevel mye fra de vanlige Windows-menyene som er mindre fingervennlig. For eksempel om du skal se en oversikt over e-postmeldingene dine eller endre avanserte e-postinnstillinger. Her redder HD2 seg inn ved å ha en så stor skjerm at du også treffer de ikonene som har vært uendret siden den tiden man brukte pekepenn på skjermen. I tillegg er de aller fleste ikonene større enn de er orginalt i Windows Mobile. 

Vi var redd dette skulle by på stor irritasjon, men i HD2 kan du faktisk endre de avanserte innstillingene uten at du trenger å banne over at du ikke treffer ikonene.

Fornyet

HTC Sense forøvrig er et velfungerende grensesnitt, og i den seneste versjonen finner vi enda noen forbedringer. Ikonene på menylinjen har blitt fornyet med farger. 

Hjem-skjermen har fått plass til snarveier til kontakter, og klokken har fått eget værikon samtidig som at bakgrunnen kan gjenspeile været ute (snøværbakgrunn om det er snø) eller kan være animert på andre måter. Dette ser ikke lite pent ut på den gigantiske høyoppløste skjermen. 

En annen nyhet er at værmeldingen er på plass i kalenderen. Når du går inn på en bestemt dato, kan du se værmelding for den gitte dagen før du oppretter en avtale - gitt at datoen ikke er lengre frem i tid enn dit langtidsvarselet rekker.

Om vi blar til høyre på menylinjen finner vi at det er plass til 15 nye kontakter på en egen side, og i de neste stegene finner du tekstmeldinger, e-post, nettleser (med bokmerker og søk), kalender (med værmelding), aksjekurser, bilder og videoer, musikkspiller, værmelding, Twitter, Footprints og innstillinger. Dette er alle de kategoriene som er tilgjengelig som standard, og du kan fjerne kategorier etter eget ønske. 

Vi merker oss at Touch Flo-menyen ikke kan brukes i bredskjerm i HD2. Vi regner med at dette er på plass i kommende fulltastaturmobiler med Windows Mobile 6.5.

Brukervennlig

Touch Flo har vært ute på markedet siden HTC Touch kom i juni 2007. Og det er ingen tvil om at fingervennligheten har blitt stadig bedre siden den tiden. Windows Mobile regnes ofte som et avansert og vanskelig operativsystem, men Touch Flo 3D gjør at HD2 kan regnes som en brukervennlig telefon til daglig bruk.

Trykker du på "start" kommer du til selve hovedmenyen. Her er det kinetisk scrolling, ikonene er store, og det er i det hele tatt en fryd å bla i menyen. Det har også dukket opp en Facebook-applikasjon, en Twitter-applikasjon og en rekke andre nye programmer.

Alt i alt er telefonen brukervennlig. Likevel er det enkelte småting som er litt knotete som krever litt tilvenning. I filutforskeren fungerer for eksempel ikke tilbaketasten som en tilbaketast, men går ut av programmet.

Om du har lyst å sende et bilde over Bluetooth, kan du ikke gjøre det via albumet. Da må du inn i filbehandleren. Du kan heller ikke markere flere bilder om gangen for å sende over Bluetooth. Du kan markere alle elementer i en mappe, men mister du valget for å sende over Bluetooth.

Filutforskeren lar deg dessuten ikke markere et flertall filer uten å markere alt som er i mappen. Det vil si at du må kopiere, klippe ut eller slette én og én fil.

Alt i alt fungerer Windows Mobile 6.5 og Touch Flo svært godt, men småting som dette jekker ned inntrykket noe og gjør telefonen vanskeligere å betjene.

Dette følger med, i tillegg til en USB-kabel.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader (230V~ med USB-uttak)
  • USB-kabel
  • Hodesett (3,5 mm minijack)

Teknologi og funksjoner

Under bakdekselet finner du en minnekortport.

Når det kommer til teknologi, er HD2 en gjennomført imponerende telefon. For eksempel har den en 1 GHz Snapdragon-prosessor (QSD8250), som gjør den lynrask. Her er det null ventetid. Det sies ofte at Windows-telefoner er trege. HD2 er definitivt et unntak. Telefonen byr på 448 MB RAM.

Mobilen er en Wi-fi-ruter!

Det er heller ikke mye å si på tilkoblingssiden. Wi-fi-støtte er selvsagt på plass, men ikke nok med det. HD2 kan også fungere som en Wi-fi-ruter. Det vil si at den bruker mobilnettet for å koble seg til internett, og deler internett gjennom Wi-fi. 

Dermed kan du enkelt og greit søke etter trådløse nettverk med PC-en, og i listen finner du HD2. Av sikkerhet er det mulig å sette en WEP-nøkkel på 10 sifre. Det er kanskje ikke den beste sikkerheten, men det duger til å holde ute uvedkommende som ikke har kunnskaper og et veldig sterkt ønske om å snylte på tilkoblingen din. 

I mobilnettet støtter HD2 super-3G med de raskeste hastighetene dagens mobiltelefoner pleier å by på (HSDPA 7,2 Mbps og HSUPA 2 Mbps). Edge er også på plass, slik at du får en levelig hastigher også når du er utenfor 3G-dekning. 

Fantastisk surfemobil

Nettleseren Opera Mobile 9.7, som fungerer helt strålende. En knallbra nettleser kombinert med en 4,3 tommers kapasitiv berøringsskjerm gjør HD2 til -den- beste mobiltelefonen vi har surfet på. 

Adresselinjen er lett tilgjengelig, og det tar bare et øyeblikk å taste inn en adresse. Med raske internetteknologier blandet med en rask nettleser tar det også kort tid å laste inn nettsider. Du får se nettsidene i full bredde, og kan enkelt zoome inn der du vil lese nærmere ved å dobbelklikke på skjermen eller å dra fingeren over zoome-området under skjermen. Teksten du fokuserer på tilpasses i skjermens bredde, og det hele fungerer suverent bra.

Nettleseren støtter også flere faner, slik at du kan surfe på flere nettsider uten å lukke alt underveis. Det eneste vi savner er innebygget flash-støtte som gaper over videoer. De fleste videoene du finner på nettsidene kan du ikke se i Opera Mobile 9.7, og det er en mager trøst at telefonen har et eget program for Youtube. 

GPS er også på plass, så vel som et digitalt kompass og en gyro som du for eksempel kan bruke som water. Disse teknologiene gjør også at telefonen støtter augmented reality-programmer. Les for eksempel om Google Goggles eller Gule Sider Live.

Av programvare til GPS-bruk finner du Google Maps og Copilot med 15 dagers prøvelisens. Google Maps fungerer strålende til fots, mens Copilot gjør jobben bak rattet. En lisens på sistnevnte koster rundt 155 kroner for skandinavisk kartpakke.

Ellers er Windows Mobile kjent for proffe funksjoner. Kalenderen er svært avansert og kan skille mellom jobb og privat, og samtidig oversiktlig og enkel å bruke. E-postleseren støtter HTML rett i e-postleseren, og egne lesere for PDF-, Excel-, Word- og Powerpoint-filer sørger for at du kan lese de fleste vedlegg på mobilen.Microsoft Office-filer kan også redigeres eller du kan lage nye, takket være Office Mobile i fullversjon.  E-postleseren lar deg også søke blant e-postmeldingene, og har en rekke avanserte funksjoner som forskjellige sorteringer, tidsplaner for sending og mottak og mye mer.

Exchange-støtten er innebygget i telefonen, slik at kalenderoppføringer havner i hovedkalenderen, kontakter fra PC-en havner i kontaktlisten og e-postmeldinger havner i e-postleseren. Her er det altså ikke et separat system for Exchange, og alt fungerer helt sømløst.

Notatfunksjon, oppgaver, taleopptaker, visittkortskanner (som fungerer ganske dårlig), digitalt kompass og MSN Messenger.

I tillegg er programmet Bing installert, og dette skal gjøre det enkelt å finne kjøreruter, bensinpriser, værmeldinger og annet. Men hvorfor? Programmet forutsetter at du bor i USA, og selv når vi velger et sted i USA finner vi verken kjøreruter, bensinpriser eller resturranter. 

Trenger du flere programmer, kan du laste det ned via Windows Marketplace. Foreløpig finner du imidlertid bare 11 programmer i listen, og det er tydelig at Microsoft må gjøre det mer attraktivt å utvikle programmer for å ha et håp om å nå opp til utvalget i Android Market eller Apple App Store. 

Alt i alt er Windows-telefoner perfekt for avanserte brukere, og du skal være særdeles kresen for å savne noen avanserte funksjoner. Det er imidlertid langt enklere å installere nye programmer med plattformer som Android eller OS X (Iphone) dersom du faktisk trenger nye funksjoner.

Batterilevetid

HD2 har et 1230 mAh batteri, noe som er noe mindre enn det selskapets fulltastaturmobiler har fått. Dette skal likevel holde til så meget som 5,3 timer taletid i 3G eller 6,3 timer i GSM. Hviletiden er oppgitt til 16,25 døgn i 3G-nettet eller 20,4 døgn i GSM-nettet. Vi kunne bruke HD2 normalt mye i to døgn før vi trengte å finne frem laderen.

Multimedia

Det medfølgende hodesettet er OK, men om du plugger til et bedre får du virkelig utnyttet den gode lydmaskinvaren.

Windows-telefoner har ofte en tendens til å være god på proffunksjoner, mens de ikke når helt opp på multimediafronten. HD2 er et unntak. 

Fantastisk musikkspiller

HD2 har 3,5 millimeters minijack-utgang, og de fleste telefoner med dette fungerer helt greit som MP3-spillere. Det viste seg fort at forventningene var for lave - HD2 leverer engasjerende lyd, og driver alt av øreplugger vi testet den med på en imponerende god måte.

Her kommer hele lydbildet frem, og HD2 fremfører alle instrumenter på en detaljert og naturtro måte. Særpreg i stemmer og instrumenter oversees ikke, og lydbildet er bredt og klangfullt. 

Vanligvis bruker vi PC-en for å sammenligne lydkilde. PC-en pleier i nesten alle tilfeller å være ganske mye bedre, slik at det er enkelt å peke ut hva som er dårlig i mobilen. Men HD2 gir med detaljert lyd i et bredere lydbilde.

MP3-spilleren er også lett å bruke. Touch Flo-versjonen er lett tilgjengelig, og det er selvfølgelig ingen problemer å bruke musikkspilleren samtidig som du gjør hva som helst annet på telefonen. Trykker du på "bibliotek" kan du sortere etter artister, sjanger og lignende, og du kan lage dine egne spillelister.

Et eget program kan også klippe MP3-filene dine slik at du kan bruke bestemte deler av musikken din som ringetone. FM-radio er også på plass, så vel som nettradio og et streamingprogram der du taster inn en internettadresse til streamingtjenesten.

Mye moro

Det hadde vært synd om HD2 bare skulle være en mobiltelefon for proffene, så stor skjerm som den har. Heldigvis utnyttes skjermen på andre måter, i tillegg til at HD2 er en god musikkmobil.

Videofunksjonen er kanskje mest imponerende, rett og slett på grunn av den store skjermen. Lyden i videovisning er ikke spesielt god, med en enkel mono-høyttaler på baksiden, og støtten for forskjellige filformater er litt mangelfull. Men når du har konvertert en video til mobilen kan du nyte den i stor stil på en gigantisk skjerm og god lydkvalitet i hodesettet eller ørepluggene. Dette fungerer strålende.

Ellers har telefonen et vell av underholdningsfunksjoner, som innebygget Youtube- og Facebook- og Twitter-klienter. Det vi savner er spill. Teeter er det eneste som ligger inne, som kanskje er bedre kjent som labyrint. Her vipper du på mobilen for å føre en kule til mål forbi hindringer.

Det er selvsagt mulig å laste ned egne spill, men med tanke på at Windows Marketplace forelpig ser ut som en spøkelsesby er det vanskelig å installere programmer. Vi tror svært få kobler mobilen til PC-en og leter opp nye spill på egen hånd. Dermed er en Iphone eller en Android-mobil langt mer underholdende, der du kan laste ned nye spill og moroprogrammer ved hjelp av noen få skjermtrykk.

Svakt kamera

HTC har aldri levert oss en mobiltelefon med et bra kamera. Det forandrer seg ikke med HD2. Bildene blir tåkete og detaljene blir utvasket. Detaljgjengivelsen er lav selv om kameraet overoppskarper ganske mye. Vi måler detaljgjengivelsen til 1050 linjer per bildehøyde, noe som er veldig lavt.

Overoppskarpingen setter også sitt preg på bildene, med fargefeil ved høye kontraster. Trær mot en grå himmel får for eksempel en blå glødeeffekt rundt seg.

Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler, men du må minimum halvere størrelsen før resultatet blir brukbart. HD2 er en tynn mobil, og kameraet har åpenbart ikke fått stor plass til rådighet. Det går ut over kvaliteten.

HTC har ennå tilgode å levere en mobil med bra kamera.

Telefonen kan også ta opp video i VGA-oppløsning (640 x 480 piksler) med 30 bilder i sekundet. Videoene får god kvalitet, men fargegjengivelsen er vi ikke helt fornøyde med.

Konklusjon

HTC HD2 er den råeste mobiltelefonen vi har testet på lenge. Skjermstørrelsen er 4,3 tommer, noe som er gigantisk i forhold til Iphone og andre trykkskjermmobiler. Til og med skjermen i HTC Touch HD virker liten i forhold. Samtidig er telefonen tynn og elegant.

Det betyr at du får svært god oversikt og innlevelse når du blar i menyene, surfer på nett eller ser video. Den store skjermen gjør det også enkelt å skrive på skjermtastaturet, slik at både e-post- og tekstmeldinger går kjapt unna.

1 GHz prosessor

Videre er prosessoren av typen Snapdragon med 1 GHz klokkehastighet, noe som er den raskeste på testbenken vår til nå. HD2 er dermed lynkjapp. Windows-mobiler er kjent for å være litt treige, men HD2 er et definitivt unntak.

Under panseret finner du Windows Mobile 6.5, altså den nyeste versjonen, med en oppdatert versjon av grensesnittet Touch Flo på toppen. Selv om HD2 er en avansert telefon, er den enkel å bruke. Oppdateringen av Touch Flo gjør at telefonen er fingervennlig samtidig som skjermbildet er en fryd for øyet.

Telefonen er særdeles fingervennlig, og det følger faktisk ikke med noen pekepenn til HD2 til tross for at det er Windows-menyer i bunnen. Det overrasker oss litt at vi ikke heller savner pekepennen - telefonen er fingervennlig nok selv når du knoter med de mest avanserte innstillingene.

Årsaken til at det ikke følger med pekepenn, er at skjermen er av den kapasitive typen. Det betyr at skjermoverflaten er helt hardt og ikke "gir etter" når du trykker. Den reagerer bare på fingrene dine, og ikke gjenstander. Denne skjermtypen er mer responsiv enn tradisjonelle resistive trykkskjermer.

Mye teknologi

HD2 er HTCs flaggskip, og dermed er det nesten unødvendig å nevne at den har støtte de raskeste tilkoblingshastighetene i mobilnettet så vel som Wi-fi for trådløse nettverk. Wi-fi-funksjonen er imidlertid litt interessant, fordi HTC HD2 også kan fungere som en ruter. Det betyr at du kan søke etter trådløse nettverk med den bærbare PC-en din, velge telefonen din og surfe over mobilnettet. Enklere kan det ikke bli.

Videre har telefonen assistert GPS for navigasjon og støtte for Bluetooth med A2DP for trådløse stereohodesett. Windows Mobile i bunnen gir telefonen en solid e-postleser, kalender, avansert kontaktliste, full støtte for synkroniseringstjenesten Microsoft Exchange, muligheter til å vise PDF og både vise og redigere Microsoft Office-dokumenter.

Kanonbra MP3-spiller

HD2 slutter ikke å imponere der. Musikkspilleren er også imponerende god. 3,5 millimeters minijackutgang gjør at du kan koble til et vanlig hodesett rett i telefonen, og lydkvaliteten er langt bedre enn i de fleste mobiler. Lydbildet er bredere og detalgjengivelsen er bedre enn de fleste andre lydkilder vi sammenlignet med.

Vi synes HD2 har litt mangelfull støtte for forskjellige videoformater, men når du har konvertert videoene til et støttet format er gir HD2 en filmopplevelse vi aldri har vært borti i en mobiltelefon før, takket være den store skjermen.

Ikke perfekt morotelefon

I HD2 har HTC satset på multimedia så vel som proffunksjoner. HTC har ikke tidligere levert fullverdige multimediatelefoner, og det er litt synd å si at HD2 heller ikke når opp i denne kategorien. Den store skjermen gir grunnlag for mye moro, men HD2 har noen flaskehalser.

Kameraet i HD2 har en oppløsning på 5 megapiksler, noe som er stort nok for de fleste. Bildekvaliteten er på sin side langt under det du får i telefoner med multimedia i fokus. Detaljgjengivelsen er for dårlig, og detaljer i bildene vaskes ut. Her har HTC brukt for dårlig optikk og bildebrikke. Du må forminske bildene til rundt 2 megapiksler før kvaliteten blir grei.

Når det kommer til valg av operativsystem, er Windows Mobile et bra valg for proffbrukeren. Men Android-telefoner eller Iphone byr på mye mer moro ettersom du enkelt kan laste ned spill og programmer gjennom Android Market eller App Store. Microsoft har derfor lansert Windows Marketplace som skal gjøre samme nytten. Men foreløpig ser dette ut som en spøkelsesby for programmer. Utvalget er mildt sagt veldig begrenset.

Mellom to stoler?

HD2 er en råtass av en mobiltelefon. Skjermen og hastigheten er imponerende, og teknologiguruer vil nok elske denne telefonen. Det gjør vi.

Mange proffbrukere vil nok på sin side savne et fulltastatur. På for eksempel HTC Touch Pro 2 og Nokia N97 Mini går e-postene fortere unna på fulltastaturet, og det er lettere å skrive på taster enn på skjermen mens du er på farten.

For de som vil at mobilen også skal ta gode bilder, faller også HD2 litt utenfor. Kameraet er rett og slett ikke godt nok. De som erger seg på grunn av det dårlige kameraet, bør heller ta en titt på Samsung Omnia HD.

Om du klarer deg uten fulltastatur og ikke trenger et bra kamera i mobilen, samtidig som du vil ha et vidunder av en mobiltelefon, er HD2 verdt hver eneste krone. Prisen er også beskjeden i forhold til den kraftpakken av en mobiltelefon du får for pengene.

annonse