TestZTE Blade Q

En overraskende billig smarttelefon

Mye teknologi og stor skjerm trenger ikke koste deg mer enn 1300 kr.

Design, skjerm og menyer

ZTE Blade Q. Det er noe ved ordet «Blade» som gir høye forventninger. ZTE har nemlig produsert flere Blade-telefoner opp gjennom tidene, og hver eneste gang har de fått anbefalt-stempel av oss i Amobil. Det være seg både ZTE Blade, Blade II og Blade III. Stempelet har de ikke fått fordi de er bedre enn andre mobiler, men fordi de har vært veldig gode i forhold til prislappen.

Nå sitter vi igjen med en Blade-telefon på bordet, og igjen er prislappen lav. Prisen ligger i skrivende stund på rett over 1200 kroner, og med det er konkurrentene som kan stille med en lignende spesifikasjonsliste svært få.

Hvit

ZTE Blade Q er hvit både foran og bak, og også tilbehøret er i hvit utførelse – inkludert USB-kabelen, transformatoren og ørepluggene. På fremsiden av telefonen er dette greit nok siden det er en gjennomsiktig overflate ytterst også over de hvite områdene, men hele bakdekselet av plast kan fort bli skittent når du er ute på tur eller arbeider med noe. Den samme hvitfargen kan nok for noen virke tiltalende.

Baksiden er så hvit at den overeksponeres lett når vi tar bilder av den. Foto: Einar Eriksen

Rundt telefonen er plasten farget i en litt kromaktig grå farge. Det er altså snakk om plast, og i løpet av testperioden fikk vi en dyp ripe i denne som avslører at det er snakk om hvit plast med et lag lakk over. Bakdekselet er for øvrig av den tynne typen av mykt plast med tynne plastkroker som feste, men selv om dette virker usolid har løsningen på mange andre telefoner vist seg å være holdbar.

Den gjennomsiktige flaten foran telefonen er av den solide varianten, og en kniv av rustfritt stål biter rett og slett ikke i denne skjermen. Det betyr at du trolig ikke trenger å være redd for riper i skjermen når du oppbevarer telefonen i lomma til vanlig. Samtidig virker skjermen myk nok til at den trolig tåler litt knall og fall uten å briste.

Volumkontrollen er i en samlet vippetast. Foto: Einar Eriksen

Ellers har ikke ZTE gjort noe akrobatikk når det gjelder designen. Et lite kamera med en liten fotolampe er plassert på baksiden sammen med en relativt beskjeden ZTE-logo, og på fremsiden finner du de tre vanlige tastene som du finner på andre Android-mobiler. På telefonens venstre side er det volumtaster, men noen kameratast glimrer med sitt fravær på motsatt side.

Skjerm

Blade Q har fått en 4,5 tommer stor skjerm, noe som både gir relativt god oversikt og som sørger for at de med litt store hender når over hele skjermen med tommelen. Oppløsningen er 480 x 854 piksler, noe som gir omtrent 218 piksler per tomme pikseltetthet. Det er noe lavere enn toppmodellene, men det er ikke lett å se pikslene.

Selv om ikke pikslene kan synes med det blotte øye, er skjermen langt ifra like skarp som toppmodeller med prislapper langt over Blade Q. Vi sammenlignet med Sony Ericsson Z1 Compact som har hakket mindre skjerm og en høyere oppløsning. Denne skjermen føles veldig mye skarpere når vi sammenligner telefonene side om side. Hvitfargen er hvitere, svartfargen er svartere og alt imellom er klarere.

Her er Blade Q sammenlignet med Sony Xperia Z1 Compact. Vi ser at skjermen i sistnevnte, som er en dyr toppmodell, er vesentlig klarere. Foto: Einar Eriksen
Klokke-widget er ZTEs egen, men ellers ingen store overraskelser her.

Skjermlyset kan velges å justeres automatisk, og du kan også enkelt komme til skjermjusteringen ved å dra ned nedtrekksmenyen øverst, trykke på ikonet helt øverst til høyre og deretter trykke på lysstyrke. På samme sted finner du også mange andre kjekke snarveier i dagens nyere Android-versjoner.

Android OS 4.2

Operativsystemet er Android OS fra Google i versjon 4.2. Dette er en av Jelly Bean-versjonene, men ikke den siste (versjon 4.3). Akkurat fra den ene Jelly Bean-versjonen til den andre er kanskje ikke så veldig viktig når det også er en helt ny Android-versjon på trappene. Akkurat nå rulles det ut Android OS 4.4 KitKat til en rekke toppmodeller, men det er usikkert om Blade Q vil få en oppdatering til denne versjonen. For deg som er over gjennomsnittet teknisk anlagt, kan det være greit å vite at det allerede går an å oppgradere Blade Q til KitKat uoffisielt.

ZTE har en tendens til å legge inn noen småendringer i brukergrensesnittet, men i langt mindre grad enn mange andre produsenter. Låseskjermen er annerledes enn hva vi er vant med fra standard Android og løsninger fra andre produsenter. Her holder du inne fingeren på et låsesymbol i et sekund for å låse opp telefonen. Vi synes dette virker litt mindre responsivt enn å skyve et symbol i en retning – kanskje fordi man faktisk må vente mens fingeren ligger på et symbol i stedet for å være opptatt med en fingerbevegelse.

Jeg skal hvafornoe? Her prøvde vi å skrive «jeg skal grille ribbe og drikke øl».

Det fins imidlertid en enda viktigere grunn til å ikke være helt fornøyd med låseskjermen. Stadig vekk hører vi tastelyder fra lomma når vi er i bevegelse med dongeribukse på, og spesielt ved sitting på huk. Da er det telefonen som er i full gang med å taste et nødnummer. For å unngå dette har vi blitt nødt til å vende telefonen i lomma slik at skjermen peker bort fra låret og dermed er mer utsatt for skader.

Ellers er det meste akkurat som vi er vant med fra denne Android-versjonen, og den eneste egentlige forskjellen er at ZTE har lagt inn en egen liten såkalt «widget» som er et lite program på skrivebordet som viser værmeldingen.

Dårlig ordbok

Ordboken ZTE har lagt inn i Blade Q er rett og slett helt forferdelig i bruk. Da vi testet Grand X Pro klaget vi over at telefonen skrev «tar dere med trollmat?» i stedet for «tar dere med grillmat?», og når vi skulle korrigere og skylde på ordboken, ble «ordbokens» til «ordninens». Førstnevnte ligger altså ikke inne i ordlisten, men «ordninens» ligger av en eller annen grunn inne. Til denne grillfesten skulle vi også fikse velkomstdrink, som etter ordboken ble bellonatdrink. Dette har ikke forandret seg, og også Blade Q er helt på bærtur når vi prøver å skrive noe som helst på tastaturet.

Du kan velge å plages med dette tastaturet i lang tid før det begynner å lære seg ordene du skriver, eller du kan bytte ut hele tastaturet med ordbok. Vi ville valgt det siste.

På Prisguide.no kan du sette opp varsling og
få beskjed når ZTE Blade Q faller i pris »