Slik kommer du i gang med Android
I første delen av Android-skolen kan du lære det mest grunnleggende i Android.
Innhold
Android OS er det ikke bare Google som står bak, men alliansen Open Handset Alliance som også består av Intel, Nvidia, Motorola, HTC, Samsung, LG og nesten 30 andre selskaper.
Elektronikken i mobiltelefonen din forstår bare totallssystemet, altså er alle signalene basert på tallrekker bestående av 1 og 0. Det er derfor mye som må gjøres for at mennesker på en enkel måte skal kunne gi signaler til for eksempel GSM-modulen, Wi-Fi-modulen og GPS-modulen slik at mobilen gjør det vi vil at den skal gjøre.
I Android er det en Linux-kjerne som fungerer som koblingen mot elektronikken i mobilen. Det du ser på skjermen kalles et grensesnitt, eller på engelsk GUI som står for Graphical User Interface.
Gjennom artikkelserien Android-skolen vil vi prøve å lage en veiledning som tar deg fra et nybegynnernivå til å bli en proff Android-bruker. Siden dette er første artikkel i serien, vil vi først fokusere på det å sette opp en ny telefon, samt å se på hvilke muligheter du har med operativsystemet.
Første del av Android-skolen er åpen for alle – men de neste delene vil kreve Tek Ekstra-medlemsskap.
Sett opp telefonen
Noe av det første du får opp i en flunkende ny Android-telefon er en installasjonsveileder. Disse veilederne er forskjellig fra mobilmerke til mobilmerke, men fellesnevneren er at de sørger for at du får internettilgang, du får velge tidssone og justere klokken og du får som regel opp en liten veiledning til slutt for å komme i gang.
"Vi anbefaler å opprette en Google-konto hvis du ikke har det"
I denne veilederen får du som regel også mulighet til å logge deg på eller opprette en Google-konto. De fleste som bruker Android har dette, kanskje først og fremst fordi du må det for å kunne laste ned applikasjoner fra den innebygde applikasjonsportalen, men det gir deg også mange andre fordeler som synkronisering, musikktjeneste, flere funksjoner i kartet og mye mer. Vi anbefaler å opprette en Google-konto hvis du ikke har det. Siden det er Google som står bak operativsystemet, har det dessverre blitt slik at du vanskelig kan utnytte potensialet i mobilen din uten.
Når Google-kontoen er opprettet eller du har logget inn, har du også fått en e-postadresse. Denne kontoen har du automatisk tilgang til via Gmail-applikasjonen.
«Hovedmeny»
Før i tiden hadde en mobiltelefon en hovedmeny. Denne gikk du til nesten uansett hva du skulle ta deg til – om du skulle sende en tekstmelding, gikk du inn i hovedmenyen og trykte på meldinger-ikonet. Skulle du endre innstillinger gikk du inn i hovedmenyen og trykte på innstillinger-ikonet.
Det nærmeste Android kommer en slik hovedmeny, er det du finner ved å trykke på symbolet med 3x3 prikker. Da får du opp alle de applikasjonene du har tilgang til, inkludert meldinger og innstillinger. Dette er imidlertid en tungvint måte å gjøre det på, siden det ofte er mange applikasjoner her inne og det ikke alltid går an å sortere dem slik man vil. Den enkle måten er å unngå hele «hovedmenyen». På samme måte som i en datamaskin har du et skrivebord i Android – eller mer presist vanligvis fem forskjellige som du kan bytte mellom ved å sveipe fingeren horisontalt over mobilskjermen. På disse skrivebordene kan du legge inn snarveier til applikasjonene dine.
I de fleste mobiltelefoner kan du enkelt gjøre dette ved å klikke og holde på et ikon i hovedmenyen. Da vil du automatisk få med deg ikonet til skrivebordet, og du kan plassere det der du vil. De fem prikkenqe på skjermen illustrerer hvilket skrivebord du er på nå, og du kan bytte ved å dra ikonet mot høyre og venstre. Du kan også holde fingeren på et ledig punkt på skrivebordet ditt i noen sekunder og velge hva du vil legge til.
I tillegg til snarveier kan du også plassere såkalte «widgets» eller «moduler» på skrivebordet. Dette er småprogrammer som kan gjøre mer enn å bare fungere som en snarvei. Klokken er for eksempel en modul, med den funksjonen å vise tiden. Å vise værmelding kan være funksjonen i annen modul. Slike kan du laste ned fra Androids egen applikasjonsbutikk Google Play. Her heter de som regel «widgets». Å legge disse til gjør du vanligvis ved å holde fingeren på et ledig sted på skrivebordet noen sekunder, eller gå inn i hovedmenyen og velge fanen «skrivebordselementer», «moduler» eller lignende.
Både ikoner og moduler kan flyttes senere for å gjøre plass til nye ting. Da holder du fingeren på ikonet du vil behandle, og du får mulighet til å dra det dit du vil eller til et ikon som illustrerer en søppeldunk for å fjerne det.
Så når du nå har fått Android-telefonen opp å gå, bør du altså legge til rette skrivebordene dine slik at de funksjonene du bruker mye er lett tilgjengelig, og du bør legge inn moduler som klokke, værmelding, musikkstyring, kalender eller andre ting du tror du får bruk for ofte og som derfor kan være greit å ha lett tilgjengelig.
Statuslinjen
Den øverste linjen, som viser klokkeslettet, dekning, batterinivå og lignende, kalles statuslinjen. Den har vært med Android fra starten, men har forandret seg over tid. Hvis du «tar tak» i denne linjen øverst på skjermen og drar den nedover, får du flere valg. Her inne ligger varslinger, blant annet med meldinger og e-post som du har fått. Du kan trykke på varslingene, eller du kan trykke på «fjern» eller «slett» for å få dem vekk fra statuslinjen og listen over varslinger.
I nyere Android-versjoner finner du som regel også «hurtiginnstillinger». Her kan du trykke for å eksempelvis aktivere eller deaktivere Wi-Fi, Bluetooth og GPS eller justere lysstyrken i skjermen.
Last ned programmer
I Android gjennomgår applikasjonene i svært liten grad noen kontroll før de legges ut i Google Play og kan lastes ned av brukerne. Mange programmer er dårlige, mange programmer krever tilgang til mye informasjon fra mobilen din og noen programmer kan til og med utgi seg for å være noe annet enn det de er. Google har riktignok lagt til en del kontroller i etterkant, slik at det er sjelden problemer med «virus» eller annen skadelig programvare på Google Play.
Heldigvis kan alle brukerne gi applikasjonene poengsummer, slik at du kan se hva andre synes om hver applikasjon. En grei tommelfingerregel er å ta en titt på antall stjerner, og ikke laste ned de applikasjonene som har fått dårlige tilbakemeldinger. Du kan også gå inn og lese kommentarene til de brukerne som har gitt tilbakemeldingene. I tillegg kan det være greit å sjekke om mange har lastet ned applikasjonen før deg.
Når du skal laste ned programmet, får du opp en oversikt over hva det krever tilgang til. Noen applikasjoner krever for eksempel internettilgang, tilgang til identiteten din, tilgang til kontaktlisten og kalender eller tilgang til bildene dine. Hvis du mener at den applikasjonen du laster ned ikke burde behøve disse tilgangene, bør du kanskje avbryte nedlastingen.
Få kontroll på datatrafikken
I disse dager er mange mobilabonnementer tilpasset smarttelefoner på den måten at du kan ha internett aktivert på mobilen uten at det koster skjorta. Det er først når du aktivt bruker internett at du bruker vesentlige mengder data. For eksempel gir mange abonnementer fri databruk inntil én gigabyte.
Les mer: Slik finner du det beste mobilabonnementet » (Mobilen.no)
Tidligere måtte du laste ned en egen applikasjon for å få kontroll på datatrafikken din. I nyere Android-mobiler kan du gå inn i innstillingsmenyen og trykke på «databruk» for å se hvor mye data du har overført over mobilnettet og hvilke applikasjoner som har brukt gjort dette. Her kan du også legge inn en maksgrense for en periode, noe som er veldig hendig hvis du har en maksgrense på abonnementet ditt.
Følg med videre …
I denne guiden har vi gått gjennom det aller mest grunnleggende, fra å navigere i menyene, skreddersy startskjermene og laste ned nye applikasjoner.
I de neste delene i serien vil vi se nærmere på en rekke ting, slik at du kan få fullt utbytte av Android-mobilen din.
Gå videre til del 2 av Android-skolen »
Lurer du på hvilken Android-mobil du skal kjøpe?
Sjekk vår toppliste: Dette er de beste mobilene akkurat nå »