Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend Y530

– Dette er den beste mobilen i sin klasse

Ascend Y530 er veldig enkel å bruke, og er bra på nesten alt.

Design, skjerm og menyer

De to kinesiske selskapene Huawei og ZTE har lenge konkurrert om å lage de beste lavprismobilene. På det norske markedet slo Huawei gjennom tidlig i 2011 med Titan U8800, og ZTE kom med sin originale Blade kort tid senere. Begge selskapene har fått fotfeste, og har lansert mange mobiltelefoner siden. Veldig ofte når vi tester mobiler fra Huawei og ZTE, er sluttlinjen «mye for pengene», «topp ytelse for en billig penge» eller noe i den duren.

Denne gangen er det en Huawei Ascend Y530 som ligger på testbenken. Ikke overraskende er spesifikasjonsarket hyggelig i forhold til prisen på bare omkring 1200 kroner – og faktisk helt ned til tusenlappen i noen nettbutikker i skrivende stund. Men i buskene sniker ZTE Blade Q, som koster det samme og kan vise til omtrent de samme spesifikasjonene.

Hvit og sølvgrå lakk ser ut til å være på tilbud i Kina om dagen, da dette går igjen i svært mange billige mobiler. I Ascend Y530 har vi en svart front, mens bakdekselet og sidene er i hvit farge. De hvite sidene er også synlig når du ser på telefonen forfra. Nederst og øverst på telefonen finnes sølvgrå detaljer.

På telefonens venstre side er det volumtaster og en av/på-tast. Dette er en litt utradisjonell plassering av av/på-tasten, men vi liker at det gjør det lettere å stikke telefonen ned i lomma uten å aktivere skjermen. Foran har du en tilbaketast, hjemtast og en alternativtast, slik vi er vant med fra andre Android-telefoner, og i toppen finner du en ensom utgang for øreplugger, høyttalere eller andre lydenheter. Skjermen er av en hard variant som ikke lar seg ripe opp av vanlig rustfritt stål uten videre.

ZTE Blade Q, Huawei Ascend Y530 og Sony Xperia Z1 Compact.Foto: Einar Eriksen

Grei skjerm

Skjermen er 4,5 tommer stor, slik at du får god oversikt samtidig som tommelen din rekker over hele skjermoverflaten når du opererer telefonen. Oppløsningen på 480 x 854 piksler gir 218 piksler per tomme pikseltetthet, noe som er lavere enn i de dyre telefoner men likevel tilstrekkelig til at pikslene ikke er lett å få øye på.

I ZTE Blade Q finner vi en skjerm med nøyaktig de samme spesifikasjonene som det Ascend Y530 stiller med. Når vi ser på de to skjermene samtidig, er det vanskelig å øyne noen som helst forskjell. Det er ikke usannsynlig at skjermene har kommet rullende ut fra den samme fabrikken. Som vi nevnte i testen av Blade Q, er bildekvaliteten på skjermen grei men likevel får du mye igjen i bildekvalitet hvis du legger på mer penger for en dyrere mobil. Vi sammenlignet med Sony Xperia Z1 Compact, som har en mindre skjerm med høyere oppløsning. Denne skjermen er veldig mye skarpere og klarere, og det hvite er hvitere og det sorte er sortere.

På startskjermen finner du noen mapper. Disse ikonene kan du dra ut på skrivebordet om du i stedet vil ha de der, men du kan ikke ha et ikon begge steder.

Ugjenkjennelige menyer

Android 4.3 er på plass, altså den nyeste versjonen i Jelly Bean-rekken. Android 4.4 KitKat er på trappene, men det er ikke noe vi forventer å finne i annet enn toppmodeller med det aller første. Til sammenligning er konkurrenten ZTE Blade Q bestykket med versjon 4.2. Forskjellene mellom versjonene 4.2 og 4.3 er imidlertid lite merkbare for brukeren.

Huawei har i Ascend Y530 lagt inn sine helt egne grensesnitt. Ja, i flertall. Her er det to forskjellige grensesnitt som skiller seg klart fra alt vi er vant med.

Standardvarianten ligner kanskje litt på vanlig Android, men i det vi skulle gå inn og se hvilke applikasjoner som fulgte med møtte vi veggen. Her er det ingen applikasjonsmeny, slik vi er vant med. Tanken er at du bare skal bruke hjemmeskjermene i stedet.

Vi må innrømme at Huawei her har et godt poeng. Applikasjonsskuffen i Android pleier å være en uoversiktlig haug av applikasjoner på fire-fem sider. Derfor bruker man hjemmeskjermene ved å legge til ikoner for de programmene man bruker mest, mens applikasjonsskuffen nærmest bare brukes i nødstilfeller. Å fjerne hele applikasjonsmenyen er kanskje ikke så dumt. Vi savner den riktignok, men det er kanskje mest av gammel vane.

I stedet for applikasjonsskuffen har Huawei lagt inn mulighet til å veldig enkelt legge til flere skrivebord, opp til syv stykker. I tillegg finner vi mappene «adm.», «verktøy», «Google-apper» og «mest populære», hvor du kan legge inn de applikasjonene du vil ha der.

Ellers ligger det mange ikoner på skrivebordet. Disse kan du flytte inn i de fire mappene om du vil, men du kan ikke slette noen ikoner uten videre. Å slette et ikon er nemlig det samme som å avinstallere programmet, og dermed får du bare opp avinstallasjonsveilederen hvis du prøver. Dette gjøres ved å dra ikonet inn i søppeldunken som dukker opp øverst på skjermen, slik vi er vant med i andre Android-systemer. Du kan for øvrig heller ikke opprette flere mapper.

En enklere startskjerm er også tilgjengelig.

Hvis du vil legge til et ikon på skrivebordet, må du hente ikonet fra hvor det enn befinner seg fra før – enten det er i en mappe eller på et annet skrivebord. Du kan ikke bare legge til et ikon på skrivebordet ved å holde fingeren på skjermen i et par sekunder, slik vi er vant med. Det du imidlertid kan gjøre, er å legge til et ikon i en av mappene ved å trykke på et plusstegn øvers til høyre i mappen – men da forsvinner ikonet fra der hvor det befant seg tidligere.

Dette er veldig uvant i starten, men likevel virker det absolutt ikke så dumt spesielt for førstegangsbrukere av smarttelefoner. Det er nærliggende å tro at dette grensesnittet er lettere å forstå enn vanlig Android når man ikke er vant til det. Hvert ikon representerer rett og slett hele applikasjonen, og fungerer ikke bare som én av flere snarveier.

For de som vil, er det fullt mulig å laste ned andre launchere som gir telefonen en applikasjonsskuff slik du er vant med.

Du kan velge blant tre temaer som ligger inne i telefonen, og du kan også velge skjermlåsbilde, bakgrunnsbilde, programikonstil og mye mer fra et annet tema enn det du bruker.

Startskjerm som skriker Doro

Med det enkle brukergrensesnittet får du automatisk stor skrift.

For de som ikke er spesielt «tech savvy» som det heter på moderne norsk, er det som nevnt enda et grensesnitt lagt inn i Ascend Y530. Trykker du på alternativ-tasten fra skrivebordsvisning, får du blant annet opp ikonet «enkel start» som gir deg det Huawei kaller «Simple UI». Du får da opp en startskjerm som er så enkel som det kan gjøres.

Her er det store ikoner for telefon, meldinger, personer, kamera og så videre. Du kan bla til høyre og venstre for å se flere ikoner og på slutten kan du også legge inn flere hvis du savner noe. Helt til høyre finner du to mapper som heter «andre» og «nedlastinger», der sistnevnte viser alle applikasjonene du selv har lastet ned. Når du har valgt dette grensesnittet får du automatisk stor skrift i alle applikasjonene som støtter det.

Vi tror Huawei her dekker et reelt behov, med tanke på stor skrift og enkle menyer – samtidig som telefonen støtter alle de applikasjonene som Android-brukere nyter godt av.

Innovative menyer

Vi kan ikke påstå at menyene i Ascend Y530 er bedre enn rene Android-menyer, men vi gir tomlene opp for at selskapet har tenkt nytt. I tillegg til at det er greit med litt nytenkning innimellom, tror vi faktisk Huaweis nye menyer kan være enklere å lære seg for nybegynnere – spesielt for de som ikke er så teknisk anlagt. At det i tillegg ligger inne et grensesnitt som er superenkelt i bruk for de som virkelig ikke er teknisk anlagt eller bare har få behov for avanserte greier, gir også pluss i margen.

De som trives best med noe som ligner mer på vanlig Android, bør vurdere å installere en ny launcher som erstatter de menyene som er der. Les vår guide til Android-launchere (krever ekstra-abonnement). Du kan for eksempel prøve ut Nova Launcher eller Themer. Sistnevnte ble anbefalt av mange av våre forumbrukere.

Grei ordbok

Tastaturet som følger med fungerer greit. Vi opplevde at vi måtte inn i ordboksinnstillingene for å laste ned norske ord.

Oppdatert: Vi skrev først at vi hadde problemer med ordboken også etter nedlasting og aktivering av automatiske oppdateringer for en norsk ordbok. Dette løste seg imidlertid plutselig etter en restart av mobilen, og ordboken fungerer upåklagelig.

Andre alternative tastaturer er for eksempel Google Keyboard, Scandinavian Keyboard og SwiftKey.

I Prisguiden kan du sette opp varsling og få beskjed når Ascend Y530 faller i pris »

Teknologi og funksjoner

Forventningene til telefonens ytelse og muligheter begrenses av den lave prisen. Telefonen bør likevel være rask nok til jevn og rask menynavigering, og den bør kunne kjøre de fleste mobilspill. Rask internett i form av HSPA så vel som GPS for navigasjon er selvfølger også i denne prisklassen, så vel som alle de viktigste funksjonene.

Batteriet i Ascend Y530 er noe mindre enn det vi finner hos konkurrenten ZTE Blade Q, med sine 1750 mAh i stedet for 1800 mAh. Vi merker ingen vesentlig forskjell her, og batterilevetiden er på det jevne.

Lite ekstra

Huawei har i motsetning til mange andre produsenter ikke lagt med noen ekstra applikasjoner, utover den vanlige Google-pakken – så vidt vi kan se. Det er veldig individuelt hva forskjellige mobilbrukere har behov for. Svært mange Android-telefoner kommer stappfulle med ting du ikke trenger.

Noen vil kanskje savne en Office-pakke. Det fins flere gode gratisløsninger i Googles Play Butikk. En av disse er Googles egen Quickoffice, som gir deg full redigeringsmulighet uten å koste noe. Dersom noen sender deg et vedlegg i Office-format som du vil åpne, holder det med en gratisvariant uten redigeringsmuligheter.

En lommelyktapplikasjon for LED-lampen på baksiden er forhåndsinstallert.Foto: Einar Eriksen

Under verktøy finner du en kalkulator, lommelykt, FM-radio, notatfunksjon, lydopptak og værmeldingsapplikasjon. En kalender og klokke ligger på skrivebordet, så vel som nettleserene og e-postleserene.

Vi sier nettleserne i flertall fordi det, som vi er vant med fra alle andre Android-mobiler nå for tiden, følger med to nettlesere; Chrome og en WebKit-basert nettleser som har fulgt Android så lenge operativsystemet har eksistert. Vi synes Chrome er litt bedre i bruk fordi den zoomer inn når vi trykker på en veldig liten lenke som ligger tett inntil andre lenker, slik at vi ikke bommer og må navigere tilbake for å prøve igjen. Når den har zoomet inn er det lett å trykke på rett lenke.

E-postleserne er også i flertall, siden Googles eget e-posttjeneste har fått sin egen applikasjon – Gmail. Den vanlige e-postleseren kan samle en haug forskjellige kontoer i samme innboks, mens Gmail-leseren settes opp automatisk så snart du oppretter eller logger inn på en Google-konto. Det trenger du for eksempel for å laste ned nye applikasjoner i Google Play Butikk.

HSPA men ikke 4G

I Ascend Y530 finner vi HSPA med 21 Mbps nedlastingshastighet og 5,76 Mbps opplastingshastighet, og den er med det på høyde med hva man kan forvente til denne prisen. 4G-mobiler koster fortsatt endel hundrelapper ekstra.

Foto: Einar Eriksen

Wi-Fi-støtte er selvsagt på plass for tilkobling til trådløse nettverk, og telefonen støtter også deling av mobilnettilkoblingen over Wi-Fi. Bluetooth er i versjon 4, slik at du får den aller høyeste hastigheten på filoverføringene ved hjelp av Wi-Fi-teknologien.

Av minnekapasitet har Huawei lagt inn litt større internt lagringsminne enn hos hovedkonkurrenten fra ZTE. Her finner vi 1,91 GB lagringsplass i praksis i tillegg til støtte for minnekort.

Når det kommer til arbeidsminne, er det bare 512 MB i Ascend Y530, noe som bare er halvparten av det du finner i ZTE Blade Q. Dette kan fort bli en begrensende faktor når det kommer til litt krevende programvare. Arbeidsminnet sier noe om hvor mye telefonen kan huske av midlertidige småting, for eksempel må telefonen huske bildet du knipser mens det prosesseres og frem til det lagres, hva du holdt på med i alle applikasjonene du har åpne og så videre.

Brikkesettet er en Qualcomm Snapdragon MSM8210 med to kjerner på 1,2 GHz. Denne kjenner vi ikke fra noen mobiler som er vanlige i Norge, men Snapdragon-serien fra Qualcomm er i det minste godt kjent og mye brukt i alt fra billigmobiler til toppmodeller.

Generelt trenger ikke en mobil en veldig kraftig prosessor for å få god ytelse når også sjermoppløsningen er lav, noe den her er i forhold til dyrere mobiler som samtidig gjerne har større skjermer. I ytelsestestene AnTuTu og Geekbench 3, ligger telefonen noe lavt i forhold til de fleste mobiler vi sammenligner med. Blade Q fra ZTE ligger imidlertid hakket under i ytelse.

Telefonen har for lite arbeidminne til å kjøre 3DMark Ice Storm Extreme, og krasjer under ytelsestesten.

AnTuTu.
Geekbench 3 Multicore.

Multimedia

Facebook og Twitter ligger plassert i mappen «mest populære», uavhengig av om vi har brukt disse applikasjonene på mobilen eller ei. Facebook kan blant annet synkronisere telefonlisten din slik at du får inn kontaktinformasjonen til alle Facebook-vennene som har lagt inn dette i profilene sine.

Ellers finner du både «Galleri» og «Bilder» som stort sett gjør samme nytten, Google+ som er Googles svar på Facebook, Hangouter som gir deg enkel tilgang til Googles chattetjeneste, Play Aviskiosk, Play Spill, Play Filmer og Play Musikk.

Play Filmer er en filmleietjeneste som lar deg kjøpe eller leie filmer fra mobilen. Dette er kanskje mest nyttig hvis du har en telefon med HDMI-utgang for TV-tilkobling, noe Ascend Y530 altså ikke har. Filmer koster som regel 39 kroner å leie og 169 kroner å kjøpe i HD-kvalitet – og noe mindre i lavere kvalitet.

Play Spill er en applikasjon du åpner når du skal spille, og her kan du se aktiviteten din og hvilke spill vennene dine spiller (gjennom Google+).

Når det gjelder spill, støttes de aller fleste av telefonen. Det krevende spillet Asphalt 8 klarte vi å installere, men spillet krasjet underveis. Dette kan være på grunn av det begrensede arbeidsminnet i telefonen.

Play Musikk har forholdsvis nylig blitt tilgjengelig for norske Google-kontoer. Her kan du legge inn den musikken du har lokalt, ved å enkelt og greit laste den opp til Google, og du kan deretter høre musikken på hvilken som helst enhet over internett. I tillegg får du tilgang til et musikkbibliotek med et stort utvalg av musikk. Tjenesten koster i skrivende stund 79 kroner i måneden.

Foto: Einar Eriksen

God lydkvalitet

Huawei har ikke valgt samme svake lydmaskinvare som det vi finner i ZTE Blade Q. Her er det dypere bass, bredt lydbilde og behagelige toner fra alle frekvensområder. Spesielt symbaler pleier å bli veldig fremtredende og skurrer mer enn det klinger i endel billige mobiler med dårlig lyd. Her låter symbalene naturlig.

I og med at mange i dag bruker mobiltelefonen som en musikkspiller, enten gjennom lokale filer eller Spotify, Wimp, Google Play, Bandcamp eller hva det måtte være, synes vi lydkvaliteten er en viktig faktor. Kanskje er du ikke så kresen, men vi vedder på at de fleste underbevisst liker bedre å høre på musikk når lyden er god. Det blir nemlig fort slitsomt å høre på musikk når lydbildet er flatt. Vi setter derfor stor pris på at også denne billige mobilen har god lydkvalitet i musikkspilleren.

Også som videospiller gjør telefonen en grei jobb. Som nevnt har den ikke HDMI-utgang, og samtidig er ikke skjermen blant de største og skarpeste. Men telefonen fungerer likevel fint til å se TV-serier og andre videosnutter. Den støtter også de fleste videoformater vi prøvde.

Foto: Einar Eriksen

Bra kamera

I forhold til prisen, og i forhold til den nærmeste konkurrenten Blade Q fra ZTE, er kameraet i Ascend Y530 skikkelig bra. Her får vi gode mobilbilder i alle slags lysforhold. Med ganske høy grad av overoppskarping og støyfjerning mister vi en god del detaljer i bildet samtidig som bildestøyen likevel er til stede, men i denne prisklassen tåler vi det. Fargegjengivelsen er naturtro, og bildene blir ikke overeksponert eller undereksponert spesielt lett. Dette er virkelig et godt mobilkamera i forhold til prisen.

Er kameraet viktig for deg, er det ingen tvil om at du bør velge Ascend Y530 foran Blade Q. Under ser du noen bilder vi har knipset med kameraet til Ascend Y540. Du finner bilder tatt med Blade Q her til sammenligning.

Konklusjon

Vi synes hovedkonkurrenten til Huawei Ascend Y530, ZTE Blade Q, leverte mye for pengene, men internminnet er litt for lite, lydkvaliteten i musikkspilleren for dårlig, kameraet er i beste fall OK og ytelsen litt laber. Huawei Ascend Y530 leverer bedre resultater på alle disse punktene.

På design- og skjermfronten gir Ascend Y530 oss akkurat det vi forventer i denne prisklassen. ingen eksklusiv design, og man kan se at skjermen er billig. Likevel er begge deler velfungerende, og skjermoverflaten er solid nok til at du ikke klarer å lage riper med vanlig rustfritt stål.

ZTE Blade Q, Huawei Ascend Y530 og Sony Xperia Z1 Compact.Foto: Einar Eriksen
Ingen applikasjonsskuff å se her.

Forenklede menyer

Menyene er helt annerledes enn det vi er vant med. Systemet minner om Android, men er noe forenklet på en måte vi tror er positivt for førstegangsbrukere av Android. I tillegg har menyene en enkelhetsmodus som kan aktiveres, og det gjør telefonen superenkel i bruk med store ikoner, stor skrift og ingen avanserte valgmuligheter som er lett synlig. Det er enkelt å installere andre typer menyer dersom du vil det – alt du trenger å gjøre er å laste ned en ny launcher.

Les vår guide til launchere (krever Ekstra-abonnement)

Internminnet er på nesten 2 GB i praksis, noe som er en forbedring fra ZTEs konkurrent der interminnet begrenset oss fra å blant annet installere enkelte applikasjoner til tross for ledig plass på minnekortet. Arbeidsminnet er imidlertid halvert, og det gjør blant annet at telefonen ikke klarer å kjøre spillet Asphalt 8 eller ytelsestesten 3DMark Ice Storm Extreme. Når det er sagt, så klarte heller ikke Blade Q fra ZTE å kjøre noen av disse.

I ytelsestestene kunne Ascend Y530 skilte med bedre resultater enn Blade Q, om enn bare marginalt.

Lydkvaliteten i musikkspilleren er god nok til at de aller fleste fint vil kunne bruke mobilen som musikkspiller – og vi vil si at til prisen er lydkvaliteten imponerende god. Kameraet leverer bilder av høy kvalitet i forhold til prislappen. Du må langt opp i pris for å finne et konkurransedyktig mobilkamera.

En bedre mobil enn alternativet

Ascend Y530 har riktignok mindre arbeidsminne enn Blade Q fra ZTE, men likevel ser vi omtrent like resultater i ytelsestestene. Når kameraet og musikkspilleren i tillegg er av betydelig bedre kvalitet, samtidig som internminnet er større er vi ikke i tvil. Ascend Y530 er rett og slett bedre på de aller fleste punkter, og koster omtrent det samme eller litt mindre.

I denne prisklassen er det stort sett bare disse to mobilene du har å velge blant om du skal ha en smarttelefon med Android. Hvis du klarer deg med Windows Phone, kan du se på Nokia Lumia 520 som er en rask og god mobil til under tusenlappen.

Går du opp i pris kan du få LG Optimus F5 P875 med 4G til under 2000 kroner. Huawei Ascend P6 er en mobil med bedre spesifikasjoner enn Ascend Y530 over hele linjen, og koster også rett under to tusenlapper i dag.

I Prisguiden kan du sette opp varsling og få beskjed når Ascend Y530 faller i pris »

Les også
Ti supre mobilvalg til skolestart
Les også
Utnytt potensialet i Android-mobilen din
Les også
Slik kommer du i gang med Android
Les også
Smart og billig fra ZTE
Les også
Huaweis nye toppmodell er blant verdens tynneste
Les også
Dette er årets mai-mobiler
Les også
Disse mobilene er mest populære
Les også
Samsung med «sosial» billigmobil
Les også
ZTE Blade Q: En overraskende billig smarttelefon
Les også
Lekrere, raskere og bedre
Les også
Sony Xperia E (C1505): Sony til under tusenlappen
annonse