TestHuawei Ascend Y530

– Dette er den beste mobilen i sin klasse

Ascend Y530 er veldig enkel å bruke, og er bra på nesten alt.

Design, skjerm og menyer

De to kinesiske selskapene Huawei og ZTE har lenge konkurrert om å lage de beste lavprismobilene. På det norske markedet slo Huawei gjennom tidlig i 2011 med Titan U8800, og ZTE kom med sin originale Blade kort tid senere. Begge selskapene har fått fotfeste, og har lansert mange mobiltelefoner siden. Veldig ofte når vi tester mobiler fra Huawei og ZTE, er sluttlinjen «mye for pengene», «topp ytelse for en billig penge» eller noe i den duren.

Denne gangen er det en Huawei Ascend Y530 som ligger på testbenken. Ikke overraskende er spesifikasjonsarket hyggelig i forhold til prisen på bare omkring 1200 kroner – og faktisk helt ned til tusenlappen i noen nettbutikker i skrivende stund. Men i buskene sniker ZTE Blade Q, som koster det samme og kan vise til omtrent de samme spesifikasjonene.

Hvit og sølvgrå lakk ser ut til å være på tilbud i Kina om dagen, da dette går igjen i svært mange billige mobiler. I Ascend Y530 har vi en svart front, mens bakdekselet og sidene er i hvit farge. De hvite sidene er også synlig når du ser på telefonen forfra. Nederst og øverst på telefonen finnes sølvgrå detaljer.

På telefonens venstre side er det volumtaster og en av/på-tast. Dette er en litt utradisjonell plassering av av/på-tasten, men vi liker at det gjør det lettere å stikke telefonen ned i lomma uten å aktivere skjermen. Foran har du en tilbaketast, hjemtast og en alternativtast, slik vi er vant med fra andre Android-telefoner, og i toppen finner du en ensom utgang for øreplugger, høyttalere eller andre lydenheter. Skjermen er av en hard variant som ikke lar seg ripe opp av vanlig rustfritt stål uten videre.

ZTE Blade Q, Huawei Ascend Y530 og Sony Xperia Z1 Compact.Foto: Einar Eriksen

Grei skjerm

Skjermen er 4,5 tommer stor, slik at du får god oversikt samtidig som tommelen din rekker over hele skjermoverflaten når du opererer telefonen. Oppløsningen på 480 x 854 piksler gir 218 piksler per tomme pikseltetthet, noe som er lavere enn i de dyre telefoner men likevel tilstrekkelig til at pikslene ikke er lett å få øye på.

I ZTE Blade Q finner vi en skjerm med nøyaktig de samme spesifikasjonene som det Ascend Y530 stiller med. Når vi ser på de to skjermene samtidig, er det vanskelig å øyne noen som helst forskjell. Det er ikke usannsynlig at skjermene har kommet rullende ut fra den samme fabrikken. Som vi nevnte i testen av Blade Q, er bildekvaliteten på skjermen grei men likevel får du mye igjen i bildekvalitet hvis du legger på mer penger for en dyrere mobil. Vi sammenlignet med Sony Xperia Z1 Compact, som har en mindre skjerm med høyere oppløsning. Denne skjermen er veldig mye skarpere og klarere, og det hvite er hvitere og det sorte er sortere.

På startskjermen finner du noen mapper. Disse ikonene kan du dra ut på skrivebordet om du i stedet vil ha de der, men du kan ikke ha et ikon begge steder.

Ugjenkjennelige menyer

Android 4.3 er på plass, altså den nyeste versjonen i Jelly Bean-rekken. Android 4.4 KitKat er på trappene, men det er ikke noe vi forventer å finne i annet enn toppmodeller med det aller første. Til sammenligning er konkurrenten ZTE Blade Q bestykket med versjon 4.2. Forskjellene mellom versjonene 4.2 og 4.3 er imidlertid lite merkbare for brukeren.

Huawei har i Ascend Y530 lagt inn sine helt egne grensesnitt. Ja, i flertall. Her er det to forskjellige grensesnitt som skiller seg klart fra alt vi er vant med.

Standardvarianten ligner kanskje litt på vanlig Android, men i det vi skulle gå inn og se hvilke applikasjoner som fulgte med møtte vi veggen. Her er det ingen applikasjonsmeny, slik vi er vant med. Tanken er at du bare skal bruke hjemmeskjermene i stedet.

Vi må innrømme at Huawei her har et godt poeng. Applikasjonsskuffen i Android pleier å være en uoversiktlig haug av applikasjoner på fire-fem sider. Derfor bruker man hjemmeskjermene ved å legge til ikoner for de programmene man bruker mest, mens applikasjonsskuffen nærmest bare brukes i nødstilfeller. Å fjerne hele applikasjonsmenyen er kanskje ikke så dumt. Vi savner den riktignok, men det er kanskje mest av gammel vane.

I stedet for applikasjonsskuffen har Huawei lagt inn mulighet til å veldig enkelt legge til flere skrivebord, opp til syv stykker. I tillegg finner vi mappene «adm.», «verktøy», «Google-apper» og «mest populære», hvor du kan legge inn de applikasjonene du vil ha der.

Ellers ligger det mange ikoner på skrivebordet. Disse kan du flytte inn i de fire mappene om du vil, men du kan ikke slette noen ikoner uten videre. Å slette et ikon er nemlig det samme som å avinstallere programmet, og dermed får du bare opp avinstallasjonsveilederen hvis du prøver. Dette gjøres ved å dra ikonet inn i søppeldunken som dukker opp øverst på skjermen, slik vi er vant med i andre Android-systemer. Du kan for øvrig heller ikke opprette flere mapper.

En enklere startskjerm er også tilgjengelig.

Hvis du vil legge til et ikon på skrivebordet, må du hente ikonet fra hvor det enn befinner seg fra før – enten det er i en mappe eller på et annet skrivebord. Du kan ikke bare legge til et ikon på skrivebordet ved å holde fingeren på skjermen i et par sekunder, slik vi er vant med. Det du imidlertid kan gjøre, er å legge til et ikon i en av mappene ved å trykke på et plusstegn øvers til høyre i mappen – men da forsvinner ikonet fra der hvor det befant seg tidligere.

Dette er veldig uvant i starten, men likevel virker det absolutt ikke så dumt spesielt for førstegangsbrukere av smarttelefoner. Det er nærliggende å tro at dette grensesnittet er lettere å forstå enn vanlig Android når man ikke er vant til det. Hvert ikon representerer rett og slett hele applikasjonen, og fungerer ikke bare som én av flere snarveier.

For de som vil, er det fullt mulig å laste ned andre launchere som gir telefonen en applikasjonsskuff slik du er vant med.

Du kan velge blant tre temaer som ligger inne i telefonen, og du kan også velge skjermlåsbilde, bakgrunnsbilde, programikonstil og mye mer fra et annet tema enn det du bruker.

Startskjerm som skriker Doro

Med det enkle brukergrensesnittet får du automatisk stor skrift.

For de som ikke er spesielt «tech savvy» som det heter på moderne norsk, er det som nevnt enda et grensesnitt lagt inn i Ascend Y530. Trykker du på alternativ-tasten fra skrivebordsvisning, får du blant annet opp ikonet «enkel start» som gir deg det Huawei kaller «Simple UI». Du får da opp en startskjerm som er så enkel som det kan gjøres.

Her er det store ikoner for telefon, meldinger, personer, kamera og så videre. Du kan bla til høyre og venstre for å se flere ikoner og på slutten kan du også legge inn flere hvis du savner noe. Helt til høyre finner du to mapper som heter «andre» og «nedlastinger», der sistnevnte viser alle applikasjonene du selv har lastet ned. Når du har valgt dette grensesnittet får du automatisk stor skrift i alle applikasjonene som støtter det.

Vi tror Huawei her dekker et reelt behov, med tanke på stor skrift og enkle menyer – samtidig som telefonen støtter alle de applikasjonene som Android-brukere nyter godt av.

Innovative menyer

Vi kan ikke påstå at menyene i Ascend Y530 er bedre enn rene Android-menyer, men vi gir tomlene opp for at selskapet har tenkt nytt. I tillegg til at det er greit med litt nytenkning innimellom, tror vi faktisk Huaweis nye menyer kan være enklere å lære seg for nybegynnere – spesielt for de som ikke er så teknisk anlagt. At det i tillegg ligger inne et grensesnitt som er superenkelt i bruk for de som virkelig ikke er teknisk anlagt eller bare har få behov for avanserte greier, gir også pluss i margen.

De som trives best med noe som ligner mer på vanlig Android, bør vurdere å installere en ny launcher som erstatter de menyene som er der. Les vår guide til Android-launchere (krever ekstra-abonnement). Du kan for eksempel prøve ut Nova Launcher eller Themer. Sistnevnte ble anbefalt av mange av våre forumbrukere.

Grei ordbok

Tastaturet som følger med fungerer greit. Vi opplevde at vi måtte inn i ordboksinnstillingene for å laste ned norske ord.

Oppdatert: Vi skrev først at vi hadde problemer med ordboken også etter nedlasting og aktivering av automatiske oppdateringer for en norsk ordbok. Dette løste seg imidlertid plutselig etter en restart av mobilen, og ordboken fungerer upåklagelig.

Andre alternative tastaturer er for eksempel Google Keyboard, Scandinavian Keyboard og SwiftKey.

I Prisguiden kan du sette opp varsling og få beskjed når Ascend Y530 faller i pris »

Huawei Ascend Y530
Anbefalt

Huawei Ascend Y530

sitat"Mye for pengene"

Fordeler

 • Krysse av
  God design
 • Krysse av
  Innovative menyer
 • Krysse av
  God lydkvalitet fra musikkspiller
 • Krysse av
  Godt kamera til prisen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite arbeidsminne