Til hovedinnhold
SniktittZTE Blade Vec 4G

Smart og billig fra ZTE

Bare «feil» merkenavn kan hindre ZTE Blade Vec 4G fra å bli en bestselger.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hans Jørgen Siljan i ZTE har tatt turen innom oss for å vise frem en nyhet. Med seg har han et tidlig eksemplar av mobiltelefonen ZTE Blade Vec 4G, og nå er han spent på hva vi synes.

Vi veier telefonen i hånden, snur og vender på den, og gransker den med en viss skepsis. Det første som slår oss er at det umulig kan la seg gjøre å lage en mobiltelefon med en mer kjedelig design. Den er riktig nok verken tykk eller klumpete, men når telefonen er avskrudd er det nesten ikke mulig å fortelle hva som er foran og bak på den.

Den blanke plasten på baksiden gir et litt ujevnt speilbilde, og avslører at det ikke er glass på baksiden, slik det er på fronten.

– Du må ikke bry deg om baksiden. Denne telefonen er laget for en fransk operatør. Modellen som kommer til Norge får karbonfiberstruktur i stedet for den blanke plasten bakpå, sier Siljan.

Hans Jørgen Siljan i ZTE er sørgelig klar over at selskapet får lite drahjelp fra mobiloperatørene. Derfor må ZTE selge sine mobiltelfoner billig for å skape etterspørsel.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Stor og god skjerm

Blade Vec 4G er kanskje ikke så lekker som enkelte av toppmodellene fra konkurrentene, men den virker likevel solid. Tykkelsen er på 7,8 millimeter, og rammen rundt den fem tommer store skjermen er relativt smal. Høyden er 142,3 millimeter, mens bredden er 70,4 millimeter. Vekten er 133 gram, og med det plasserer Blade Vec 4G seg blant de letteste av 5-tommerne.

Skjermen er en såkalt HD-skjerm, hvilket betyr en oppløsning på 720 x 1280 punkter. Fordelt på 5 tommer gir dette et skarpt og godt bilde. Det finnes noen mobiler med høyere skjermoppløsning, men for de fleste praktisk formål er 720 x 1280 aldeles utmerket. Høyere oppløsning gir også høyere strømforbruk. Det er ikke noe ved skjermen som umiddelbart avslører at dette er en av markedets billigste smartmobiler.

Les også: Lær deg å si «Huawei»

Nesten rent Android-grensesnitt

Vi gir oss til å bla i menyene, og kan raskt konstatere at ZTE har droppet sitt eget iPhone-liknende brukergrensesnitt, slik du finner det på Nubia-modellene. Blade Vec 4G kjører et tilnærmet rent Android-grensesnitt, med applikasjonsmenyer i tillegg til startskjermene.

Ser telefonen fremdeles slik ut når den kommer i salg, betyr det at du får en smartmobil uten en drøss «kjekt å ha»-apper. Så får det være opp til deg om du vil laste ned programvare til mobilen fra Google Play.

Snapdragon 400-serie

Designen er helt grei, men vekker ikke vår entusiasme.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brikkesettet i telefonen er Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926, med fire prosessorkjerner klokket til 1,2 GHz. Brikken støtter også trådløs overføring av bilde til TV via den såkalte Miracast-teknologien, men vi fikk ikke sjekket hvordan ZTE har utnyttet dette. Brikken støtter også LTE, eller 4G som vi ynder å kalle det.

Menyene flyter helt greit, om enn ikke like raskt og silkemykt som på de dyreste toppmodellene. I det daglige vil dette neppe være noe du tenker særlig mye over. Telefonen har krefter nok til å gi en god brukeropplevelse. En VW Passat har heller ikke like mange hestekrefter som en Porsche. Den klarer seg likevel for de fleste.

Lovende kamera

Slik presenterer ZTE telefonen Blade Vec 4G. Høyden er 142,3 mm.

Kameraet i telefonen tar bilder med 13 megapiksler oppløsning. Blendertallet er 2,2, og kameraet har fotolys. Dess lavere blendetall kameraet har, dess mer lys slippes inn. Nærgrensen er 5 cm. Telefonen har de vanlige fotofunksjonene som HDR (setter sammen bilder med høy og lav lysfølsomhet for å gi bedre resultat i blandingslys), panorama, smilsensor, sportsmodus, ansiktsforbedring og ulike filtre. På papiret ser Blade Vec 4G ut til å ha et helt greit mobilkamera, men vi har ikke fått testet dette.

Telefonen har også et 2 megapiksler frontkamera for selvportrett.

Begrenset minne

Men ikke alt er bare velstand. Blant annet er lagringsminnet begrenset til 16 GB. Her kan du ikke plusse på med minnekort. Du får plass til noen tusen bilder eller MP3-filer, i tillegg til en helaftens spillefilm eller to. Helt galt er det altså ikke.

Batteriet har en kapasitet på 2300 mAh, men hvor lenge det varer i praksis har vi ikke fått undersøkt. Vi har heller ikke fått testet musikkspilleren, som skal ha støtte for Dolby.

Godt førsteinntrykk

Men alt dette skal vi komme tilbake til når telefonen er klar for test. Førsteinntrykket er uansett godt, ikke minst med tanke på at prislappen er satt så lavt som til 2 000 kroner. Kommer den helskinnet gjennom vår mobiltelst, ser vi ingen grunn til at ikke dette skulle bli en bestselger. Bortsett fra navnet, da. Vi vet jo at mange er skeptiske til å kjøpe en mobiltelefon fra ZTE, en produsent de færreste kjenner. Men kanskje er det på tide å bli kjent med ZTE nå?

Les også vår store samletest av smartmobiler:
Dette er den beste toppmodellen »

Vil du ha beskjed når ZTE Blade Vec 4G kommer i butikk?
Sett opp prisvarsel i vår Prisguide.no-tjeneste »

annonse