TestZTE Grand S Flex

Med super skjerm til en rimelig penge

Men det er likevel noe som feller denne telefonen fra ZTE.

Design, skjerm og menyer

Da ZTE lanserte sin Grand S-toppmodell for over ett år siden, ventet vi forgjeves på at den skulle komme hit til Norge. Vi fikk nemlig en sniktitt på telefonen på CES i januar 2013, og mente ZTE med denne modellen hadde gjort nesten alt riktig.

Grand S kom som sagt aldri til Norge, men nå kommer etter alt å dømme en variant av telefonen hit. Den har fått navnet ZTE Grand S Flex – og er en rimeligere variant av Grand S. Blant annet har den lavere skjermoppløsning og en svakere prosessor – noe vi skal komme tilbake til.

ZTE har riktignok faktisk ikke bestemt seg helt for om de vil ta inn denne telefonen til Norge, men sier de vurderer det. Telefonen er tilgjengelig via distributøren Tech Data, som betyr at det er gode sjanser for at butikker tar den inn. I skrivende stund er det kun nettbutikken Proshop som har telefonen i Norge, ifølge vår Prisguide-tjeneste. De tar rundt 3200 kroner for den, men ZTE sier den antagelig vil havne på rundt 2 490 kroner når andre eventuelt tar den inn.

Spesiell design

ZTE Grand S Flex er med sin fem tommer store skjerm en ganske stor telefon. Den er større enn Samsung Galaxy S4, som har samme skjermstørrelse. Årsaken er at det er litt mer på utsiden av skjermen, og spesielt tar området med betjeningsknappene nedenfor skjermen litt mye plass. Det gjør Grand S Flex litt høyere/lengre enn enkelte andre telefoner med 5-tommers skjerm.

Størrelsen er likevel ikke plagsom, og nå har vel mange etter hvert uansett blitt vant til store mobiltelefoner. Telefonen er ikke like tynn som den opprinnelige Grand S-modellen, men vi snakker likevel om en forholdsvis slank og pen telefon.

Byggematerialet er plast, men av en type som virker solid. I det store og hele virker byggekvaliteten veldig god, og telefonen ligger veldig godt i hånden. Plast får gjerne fort riper, men ZTE har vært smarte og laget en bitteliten tapp som stikker ut nederst på baksiden av dekselet, som sørger for at baksiden av telefonen ikke skraper ned i bortflaten når telefonen ligger på bordet. Da blir riktignok kameralinsen liggende mot bordet, men området rundt linsen ser ut til å være laget i ripesikkert glass – i hvert fall klarte ikke vi å ripe opp dette området med en metallgjenstand.

Kameraet på baksiden er med på å gi telefonen særpreg.

Området rundt kameraet på baksiden er noe av det som bidrar til å gi telefonen et særpreg. I stedet for bare et rundt kamerahull på baksiden, har telefonen et stort rektangulært område med avrundede hjørner. Hele området er som nevnt dekket av glass, som også utgjør glasset foran kameralinsen. Det er kun et hull til LED-lyset.

God skjerm

Den 5 tommer store skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter – altså ingen Full HD-skjerm, slik mange av konkurrentene har i denne skjermstørrelsen, og som også Grand S hadde. Skjermen virker likevel skarp og fin – og med en punkttetthet på 294 punkter per tomme er det ikke lett å se pikslene.

Forskjell i detaljnivå på en 5-tommers skjerm med 720x1080 punkter mot en med 1080 x 1920 punkter. Den faktiske størrelsen er knappe 1 x 1 cm, og skriften er langt mindre enn det man normalt vil lese på en mobilskjerm.

Vi holdt skjermen ved siden av skjermen på en Samsung Galaxy S4, som har en oppløsning på 1080 x 1920 punkter, og det er ikke lett å se særlig forskjell i detaljnivået. For å illustrere det zoomet vi inn med et kamera og tok et bilde av både Grand S Flex-skjermen og S4-skjermen, og skar ut et lite utsnitt på ca. 1x1 cm med så liten skrift som det var mulig å få til. Ved å forstørre opp på PC-skjermen kan vi se at det er mer detaljer på 1080-skjermen – men her snakker vi om så små detaljer at veldig mange vil ha problemer med å se særlig forskjell med det blotte øye.

Skjermen har god bildekvalitet og helt ok lysstyrke. Den har også ganske god innsynsvinkel, men skjermen blir litt mørkere når vi ser den nedenfra eller veldig skrått fra sidene. Men i det store og hele er dette en god skjerm.

Skulle vi savne en ting, er det mulighet for å justere lysstyrken på skjermen via et hurtigvalg i nedtrekksmenyen. Du har riktignok en knapp for å velge mellom svak, middels, høy eller automatisk lysstyrke – men ingen skyvebryter for å justere lysstyrken trinnløst. Da må du inn i innstillingsmenyene.

Gammel Android

Telefonen kommer med Android 4.1.2 Jelly Bean. Her skulle vi gjerne ha ønsket oss en nyere Android-versjon, spesielt siden det er gjort enkelte ytelsesmessige forbedringer også i nyere versjoner – og nettopp ytelse i menyene var noe vi av og til reagerte litt på. Men stort sett fungerer Android 4.1.2 også helt fint.

Tilpasning av låseskjerm og startskjermer.

ZTE har ikke gjort de helt store endringene i standardgrensesnittet til Android, men noen småforbedringer her og der er det. Den mest åpenbare endringen er låseskjermen. Du låser opp skjermen ved å holde inne et hengelåssymbol et par sekunder. Du kan trekke hengelåsen ut til siden, og da vil det åpenbare seg seks ulike symboler med snarveier til blant annet kamera, kalender, stillemodus og e-post. Disse snarveiene kan du selv endre til hva du vil.

Når du trekker ned varslingssenteret fra toppen av skjermen, har du snarveier til de mest brukte funksjonene – som automatisk rotasjon, wi-fi, Bluetooth, GPS og Flymodus. Det er også en snarvei til en «lommelykt»-funksjon som aktiverer LED-lyset ved kameraet.

Holder du en finger på et ledig område på en av fem startskjermene, kommer du til en innstillingsmeny hvor du kan tilpasse blant annet animasjoner, bakgrunner, miniprogrammer (widgets) og annet. Det er her du også legger til flere startskjermer, hvis du ønsker det.