På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Med super skjerm til en rimelig penge
Men det er likevel noe som feller denne telefonen fra ZTE.
Innhold
Design, skjerm og menyer
Da ZTE lanserte sin Grand S-toppmodell for over ett år siden, ventet vi forgjeves på at den skulle komme hit til Norge. Vi fikk nemlig en sniktitt på telefonen på CES i januar 2013, og mente ZTE med denne modellen hadde gjort nesten alt riktig.
Grand S kom som sagt aldri til Norge, men nå kommer etter alt å dømme en variant av telefonen hit. Den har fått navnet ZTE Grand S Flex – og er en rimeligere variant av Grand S. Blant annet har den lavere skjermoppløsning og en svakere prosessor – noe vi skal komme tilbake til.
ZTE har riktignok faktisk ikke bestemt seg helt for om de vil ta inn denne telefonen til Norge, men sier de vurderer det. Telefonen er tilgjengelig via distributøren Tech Data, som betyr at det er gode sjanser for at butikker tar den inn. I skrivende stund er det kun nettbutikken Proshop som har telefonen i Norge, ifølge vår Prisguide-tjeneste. De tar rundt 3200 kroner for den, men ZTE sier den antagelig vil havne på rundt 2 490 kroner når andre eventuelt tar den inn.
Spesiell design
ZTE Grand S Flex er med sin fem tommer store skjerm en ganske stor telefon. Den er større enn Samsung Galaxy S4, som har samme skjermstørrelse. Årsaken er at det er litt mer på utsiden av skjermen, og spesielt tar området med betjeningsknappene nedenfor skjermen litt mye plass. Det gjør Grand S Flex litt høyere/lengre enn enkelte andre telefoner med 5-tommers skjerm.
Størrelsen er likevel ikke plagsom, og nå har vel mange etter hvert uansett blitt vant til store mobiltelefoner. Telefonen er ikke like tynn som den opprinnelige Grand S-modellen, men vi snakker likevel om en forholdsvis slank og pen telefon.
Byggematerialet er plast, men av en type som virker solid. I det store og hele virker byggekvaliteten veldig god, og telefonen ligger veldig godt i hånden. Plast får gjerne fort riper, men ZTE har vært smarte og laget en bitteliten tapp som stikker ut nederst på baksiden av dekselet, som sørger for at baksiden av telefonen ikke skraper ned i bortflaten når telefonen ligger på bordet. Da blir riktignok kameralinsen liggende mot bordet, men området rundt linsen ser ut til å være laget i ripesikkert glass – i hvert fall klarte ikke vi å ripe opp dette området med en metallgjenstand.
Området rundt kameraet på baksiden er noe av det som bidrar til å gi telefonen et særpreg. I stedet for bare et rundt kamerahull på baksiden, har telefonen et stort rektangulært område med avrundede hjørner. Hele området er som nevnt dekket av glass, som også utgjør glasset foran kameralinsen. Det er kun et hull til LED-lyset.
God skjerm
Den 5 tommer store skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter – altså ingen Full HD-skjerm, slik mange av konkurrentene har i denne skjermstørrelsen, og som også Grand S hadde. Skjermen virker likevel skarp og fin – og med en punkttetthet på 294 punkter per tomme er det ikke lett å se pikslene.
Vi holdt skjermen ved siden av skjermen på en Samsung Galaxy S4, som har en oppløsning på 1080 x 1920 punkter, og det er ikke lett å se særlig forskjell i detaljnivået. For å illustrere det zoomet vi inn med et kamera og tok et bilde av både Grand S Flex-skjermen og S4-skjermen, og skar ut et lite utsnitt på ca. 1x1 cm med så liten skrift som det var mulig å få til. Ved å forstørre opp på PC-skjermen kan vi se at det er mer detaljer på 1080-skjermen – men her snakker vi om så små detaljer at veldig mange vil ha problemer med å se særlig forskjell med det blotte øye.
Skjermen har god bildekvalitet og helt ok lysstyrke. Den har også ganske god innsynsvinkel, men skjermen blir litt mørkere når vi ser den nedenfra eller veldig skrått fra sidene. Men i det store og hele er dette en god skjerm.
Skulle vi savne en ting, er det mulighet for å justere lysstyrken på skjermen via et hurtigvalg i nedtrekksmenyen. Du har riktignok en knapp for å velge mellom svak, middels, høy eller automatisk lysstyrke – men ingen skyvebryter for å justere lysstyrken trinnløst. Da må du inn i innstillingsmenyene.
Gammel Android
Telefonen kommer med Android 4.1.2 Jelly Bean. Her skulle vi gjerne ha ønsket oss en nyere Android-versjon, spesielt siden det er gjort enkelte ytelsesmessige forbedringer også i nyere versjoner – og nettopp ytelse i menyene var noe vi av og til reagerte litt på. Men stort sett fungerer Android 4.1.2 også helt fint.
ZTE har ikke gjort de helt store endringene i standardgrensesnittet til Android, men noen småforbedringer her og der er det. Den mest åpenbare endringen er låseskjermen. Du låser opp skjermen ved å holde inne et hengelåssymbol et par sekunder. Du kan trekke hengelåsen ut til siden, og da vil det åpenbare seg seks ulike symboler med snarveier til blant annet kamera, kalender, stillemodus og e-post. Disse snarveiene kan du selv endre til hva du vil.
Når du trekker ned varslingssenteret fra toppen av skjermen, har du snarveier til de mest brukte funksjonene – som automatisk rotasjon, wi-fi, Bluetooth, GPS og Flymodus. Det er også en snarvei til en «lommelykt»-funksjon som aktiverer LED-lyset ved kameraet.
Holder du en finger på et ledig område på en av fem startskjermene, kommer du til en innstillingsmeny hvor du kan tilpasse blant annet animasjoner, bakgrunner, miniprogrammer (widgets) og annet. Det er her du også legger til flere startskjermer, hvis du ønsker det.
Teknologi og funksjoner
ZTE Grand S Flex er prismessig en mellomklassemobil, og dermed forventer vi ikke den råeste innmaten heller. Men vi mener likevel at du til denne prisen bør få en telefon som er noenlunde rask og som er utstyrt med all den viktigste teknologien. Det meste er da også på plass, selv om Grand S Flex er dårligere utstyrt enn Grand S-modellen som aldri kom til landet.
Telefonen støtter alle 4G-frekvensbåndene som brukes i Norge, i tillegg til 900 MHz-båndet som brukes i blant annet Sverige. Den har også støtte for Wi-Fi 802.11a, b, g og n – men kun på 2,4 GHz. Grand S støtter også 5 GHz.
Mens Grand S har en firekjerners Snapdragon S4 Pro-brikke på 1,7 GHz, har Grand S Flex bare en 1,2 GHz tokjerneprosessor. Ytelsen i daglig bruk virker grei nok, men vi merker at menyene av og til hakker og henger litt – og at ting stopper opp litt av og til når vi veksler mellom ulike apper. Noen av de mest krevende appene sliter også litt. I spillet Ingress, som baserer seg på bruk av GPS-posisjon, bruker telefonen mye lenger tid på å finne korrekt posisjon enn på de fleste andre telefoner. Om det er på grunn av svak prosesseringskraft, eller er relatert til telefonens evne til å finne GPS-posisjon raskt, vet vi ikke.
Vi målte ytelsen med testprogrammene AnTuTu, 3DMark Ice Storm Unlimited og Geekbench 3. Disse testene bekrefter at ZTE Grand S Flex sliter litt med ytelsen – telefonen kommer ut blant de dårligste av de vi har testet på en god stund. Men Snapdragon-brikken som sitter i telefonen er av eldre dato, så det er egentlig ikke spesielt overraskende.
Det er 16 GB lagringsplass i telefonen, som er helt greit. Men vi skulle gjerne sett at det var mulighet for å bygge ut lagringsplassen med minnekort – det er det ikke.
Med unntak av litt svak ytelse, er det ikke så mye å utsette på Grand S Flex i daglig bruk. Det meste fungerer bra, og lydkvaliteten under samtaler virker også ganske god.
En ting skal ZTE Grand S Flex ha kudos for: Batteritiden er ganske god, og det holdt ofte å lade telefonen annenhver dag. ZTE har faktisk økt batterikapasiteten fra 1780 mAh i Grand S til 2300 mAh i Grand S Flex – og kombinert med en svakere prosessor og lavere skjermoppløsning bidrar nok dette til at batteriet holder koken såpass lenge som det gjør. Batteriet er imidlertid ikke utskiftbart, siden bakdekselet ikke kan tas av.
To nettlesere
Så litt om programvaren som følger med telefonen.
Du får med to ulike nettlesere, og det er en variant av Androids Webkit-leser som er lagt som standard blant hurtigvalgene nederst på startskjermen. Denne fungerer fint, og det er et pluss at det er en verktøylinje nederst på skjermen med snarveier for å opprette faner, vise oversikt over alle fanene, samt vise meny med mer avanserte valg. I tillegg til denne nettleseren får du også med Google Chrome, som er vår favoritt. Med Chrome kan du logge deg inn med Google-kontoen din og få oversikt over faner og mest brukte sider fra andre enheter. Du kan for eksempel åpne en nettside på PC-en din eller nettbrettet ditt, og senere raskt åpne den samme siden på mobiltelefonen.
Grand S Flex kommer med ganske standard apper for e-post og kalender. E-post-appen er den vanlige Android-appen, med støtte for flere samtidige e-postkontoer, og mulighet til å samle e-post fra flere kontoer i én og samme visning. Kalenderen støtter flere samtidige kalendere fra for eksempel Exchange og Google, og har oversiktlige visninger for måned, uke, dag og agenda.
Kontaktregisteret ditt finner du på ringeskjermen, eller som egen app. På ringeskjermen er favorittkontakter og hele kontaktlisten samlet på ett og samme skjermbilde. Når du går til kontakter vises først store bilder med snarveier til de kontaktene du har merket som favoritter, så kommer det en liste over de kontaktene du har ringt mest til, før hele den alfabetiske listen kommer. Ulempen er at du må rulle et stykke ned før du kommer til den alfabetiske listen – men vi likte likevel denne måten å gjøre på. Og så er det raskt å trykke lupe-ikonet for å søke.
God kontorpakke
Telefonen leveres med gratis-Office-pakken Kingsoft Office. Dette er en veldig bra – etter vår mening en av de beste – kontorpakke for Android, som støtter visning, oppretting og redigering av dokumenter i Microsofts Office-formater. Programmet støtter også oppretting av Powerpoint-presentasjoner, noe som ofte mangler i mange Office-pakker for mobil.
Et stort pluss med Kingsoft Office, er at den støtter tilkobling til skytjenester som Google Drive, Dropbox og Box. Dermed kan du lagre dokumenter til for eksempel Dropbox fra PC-en din, og fortsette å redigere dem på mobiltelefonen. Office-pakken kan også åpne PDF-filer, men i likhet med de fleste andre Office-varianter kan den ikke opprette nye PDF-er.
Andre funksjoner
Det er støtte for Wi-Fi Direct, som betyr at du kan sende filer direkte mellom to telefoner via Wi-Fi – uten at de to enhetene behøver å være koblet til det samme aksesspunktet. Valg for Wi-Fi Direct er tilgjengelig blant annet fra bildegalleriet, og lar deg for eksempel sende et bilde fra din telefon til telefonen til en venn på en enklere måte.
En filbehandler følger også med. Det er mulig det er bare de mest nerdete av oss som trenger direkte tilgang til filsystemet på telefonen – men vi synes det er praktisk å ha muligheten til for eksempel å enkelt flytte en fil fra ett sted til et annet på telefonen.
Det er ellers en oppgavebehandler som gir oversikt over alle apper og bakgrunnsprosesser, prosessor- og minnebruk, samt mulighet for å raskt avslutte apper og bakgrunnsprosesser. Vil du sikkerhetskopiere SMS-er, apper, bokmerker, anropslogg og andre innstillinger på telefonen, er det en app for det også.
Med funksjonen Mi-POP får du snarveistastene for tilbake, hjem, alternativer og appoversikt som en meny som flyter oppå skjermbildet – og som du kan flytte rundt. Denne funksjonen gjør egentlig ikke så mye mer enn det berøringstastene under skjermen gjør.
Underholdning
ZTE Grand S Flex har mange gode underholdningsfunksjoner, som blant annet appen Full Share, som lar deg spille av filmer eller bilder på TV-en din, eller dele mediefiler som ligger på telefonen med andre enheter som støtter DLNA. Har du en medieserver hjemme, kan du bruke denne appen for å vise innholdet på telefonen din.
Telefonen kommer med en ganske god videospiller som lar deg justere lysstyrken på skjermen direkte fra videoavspillingsvinduet. Denne appen har også mulighet for enkel videoredigering direkte fra videoavspilleren, noe som kan være nyttig hvis du for eksempel vil kutte starten eller slutten fra en video du har spilt inn med mobilkameraet.
Videoavspilleren klarte ganske mange av videoformatene vi prøvde, men langt fra alle. For eksempel klarte den ikke å spille av H.264 i MKV-innpakning, et format som er ganske populært. Heldigvis finnes det massevis av gode videoavspillere å laste ned fra Google Play.
Musikk
Det er to musikkspillere. I tillegg til Google Play Musikk, som følger med de fleste Android-mobiler, har ZTE sin egen musikkspiller. Denne musikkspilleren har et enkelt og greit brukergrensensitt, med avspillingsknapper nederst på skjermen, og valg for Album, Artister og Sanger øverst på skjermen.
Sanger og album har et lite menyikon ved siden av seg, trykker du på det kan du velge om du vil starte avspilling, legge til som favoritt, eller legge til i en spilleliste. Du kan også velge at en sang skal brukes som telefonringetone. Når du spiller av en sang kan du sveipe med fingeren for å velge mellom albumcover, liste over sanger som spiller nå, eller å vise sangtekst. Trykker du menyknappen kan du søke etter og laste ned sangtekster fra internett.
Alt i alt synes vi musikkspilleren fungerer bra.
I appmenyen finner vi en app som heter Dolby Digital Plus, som lar deg tilpasse lydbildet til musikk, film, spill eller tale. Her er det også en grafisk equalizer.
Vi nevner ellers at telefonen har innebygget FM-radio.
Spill
ZTE Grand S Flex kommer uten forhåndsinstallerte spill, men som på andre Android-telefoner får du med Google Play Spill-appen. Denne har blitt oppgradert i den senere tid, slik at du nå kan se hva vennene dine spiller og også finne andre å spille mot. Spillene laster du ned fra Google Play, og du får oversikt over populære spill inne i Google Play Spill-appen. Her er det også en oversikt over flerspiller-spill.
Denne telefonen er som tidligere nevnt ikke spesielt rask, derfor er nok ikke dette telefonen du bør kjøpe hvis du er ute etter å spille de aller råeste mobilspillene. Men den er mer enn rask nok for deg som spiller enkle spill av typen Angry Birds eller Candy Crush.
Kamera
Kameraet i ZTE Grand S Flex har en oppløsning på 8 megapiksler, og det er også et 1 megapiksel frontkamera. Hovedkameraet har autofokus og LED-lys, og kameraappen har blant annet mulighet for HDR-bilder, panorama, samt å kunne ta mange bilder raskt etter hverandre. Det er automatisk valg av type motiv, eller du kan velge forhåndsdefinerte moduser for blant annet natt, solnedgang, portrett, snø, strand og makro. Automatisk reduksjon av røde øyne, geotagging, samt bildeeffekter finnes også.
Når du har tatt bildet, kan du velge å åpne det i enten den gamle Android Galleri-appen eller via den nye Bilder-appen fra Google. Sistnevnte har ganske gode redigeringsfunksjoner, for eksempel beskjæring, endring av lysstyrke og kontrast, og så videre. Med Bilder-appen kan du legge på ulike effekter, og du kan endre lysstyrke, fargemetning og andre ting på utvalgte områder av bildet. Bildene kan automatisk lastes opp til Google-kontoen din, slik at du har sikkerhetskopi av dem – eller kan dele dem via Google+.
Bildene vi tok med kameraet ble ganske gode. Fargegjengivelsen var god, og kameraet taklet fint mange forskjellige typer utendørsmotiver. I veldig dårlig lys innendørs sliter riktignok kameraet litt, i likhet med de fleste andre mobilkameraer.
Her er noen bilder vi tok med telefonen:
Konklusjon
ZTE Grand S Flex er en billigere og enklere variant av ZTE Grand S – en telefon som ble lansert i fjor, men som aldri kom til Norge. Telefonen deler mange av designelementene fra ZTE Grand S, og har blant annet et litt opphøyd område rundt kameraet på baksiden – noe som bidrar til å gi telefonen et særpreg.
Les sniktitten på ZTE Grand S »
Den fem tommer store skjermen har god bildekvalitet, men den har ikke like mange bildepunkter som de aller beste skjermene. Likevel er dette noe du antagelig ikke vil merke noe særlig til, oppløsningen er såpass høy at bildepunktene er vanskelig å skjelne med det blotte øye.
Det største minuset med ZTE Grand S Flex er at den bruker en litt avlegs tokjerners Snapdragon S4-systembrikke. Dermed har telefonen litt lite krefter «under panseret» til å dra rundt de mest krevende appene og spillene. I daglig bruk merker vi at telefonen av og til sliter litt. Det at telefonen også har en gammel versjon av Android, trekker litt ned.
ZTE fortjener ros for batteritiden. Selv om telefonen har svakere maskinvare enn den opprinnelige Grand S-modellen, har ZTE dyttet inn et større batteri. Dermed holder telefonen ofte koken i bortimot to dager, noe som ikke er hverdagskost på nye smartmobiler.
Mye bra programvare
ZTE har gjort en god jobb på programvaresiden, selv om det ikke er så veldig mye spesielt utover standard Android. Men det er en del smarte valg her og der, som for eksempel et godt skjermtastatur, gode funksjoner for deling av bilder og video trådløst, samt at ZTE har valgt å legge ved den utmerkede Office-pakken Kingsoft Office.
Musikk- og videoappene er gode, men videoavspilleren klarte ikke alle videoformatene vi testet med. Likevel mener vi dette er en god underholdningsmobil, selv om den som sagt nok ikke egner seg for de aller mest krevende spillene.
ZTE Grand S Flex har et kamera som tar ganske gode bilder, og kameraappen er fullspekket med funksjoner – blant annet HDR, Panorama, automatisk røde øyne-reduksjon og mulighet for å justere eksponering og andre innstillinger manuelt.
Konklusjon og alternativer
Hadde ZTE Grand S Flex vært en del raskere, ville telefonen fått en høy poengsum hos oss. Men dessverre er ytelsen litt for dårlig til at vi kan trekke toppkarakterene opp av hatten. Vi mener likevel at dette er en god mobiltelefon, men det finnes enda bedre alternativer.
Det beste alternativet til omtrent samme pris, kommer fra ZTE selv. ZTE Nubia Z5 får du nå til rundt 2600 kroner, og til den prisen får du samme skjermstørrelse – men med Full HD. Du får også en raskere og nyere prosessor og totalt sett en del bedre ytelse.
Vil du gå opp i pris, får du en LG G2 for rundt 3 500 kroner. Dette er en ekstremt velutstyrt telefon til prisen. Den har 5,2-tommers Full HD-skjerm, en av de kraftigste prosessorene på markedet, massevis av lagringsplass, et veldig bra kamera, god lyd og en super musikk-app. Til omtrent samme pris får du også den gamle versjonen av Samsung Galaxy S4 – fortsatt en fantastisk telefon, og langt raskere enn Grand S Flex.
Ta også en kikk på LG/Google Nexus 5. Den koster nå rundt 3300 kroner, og har en svært god Full HD-skjerm, høy ytelse og veldig gode spesifikasjoner.