Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAlienware M17x

Denne råtassen av en spillmaskin sparker godt fra seg

Vi tester fjerde utgave av gamingmaskinen til Alienware.

Introduksjon

Ser du etter en kraftig datamaskin for spilling, er det som regel ikke en bærbar datamaskin du leter etter. Bærbare maskiner er nemlig i sin natur ikke spesielt godt egnet for spilling. Du har begrenset plass til maskinvare, integrert mus og tastatur er sjeldent tilstrekkelig, og prisen på en velutrustet gaming-bærbar er gjerne det dobbelte av en tilsvarende kraftig stasjonær maskin.

Som om ikke alt dette var nok har du etter et par år meget begrensede muligheter for å oppgradere maskinvaren. Dette betyr gjerne at du må kjøpe en helt ny maskin for å henge med i svingene i de nyeste spillene.

Skulle du allikevel ha lyst på en kraftig bærbar datamaskin som du kan spille de mest krevende spillene på, er det flere produsenter som tilbyr slikt. Alienware, som er laget av Dell, er en av disse. Alienware er godt kjent blant de fleste data-entusiaster, for det meste på grunn av rå spesifikasjoner, og tilhørende høye priser.

Det er ikke nødvendigvis slik at Alienware-maskiner tilbyr maskinvare som ingen andre kan matche, men utførelsen er som regel helt i særklasse. Vi har tidligere testet Alienware M18x med to AMD-skjermkort i Crossfire, som var tredje generasjon av Mx-systemene. Og i dag har vi fjerde generasjon på besøk, i form av Alienware M17x.

Alienware M17x rettes mot de som vil ha en kraftig bærbar spill-maskin. Designen skal appellere like mye til den yngre skare, som til den eldre garde. Maskinvaren kan i stor grad tilpasses lommeboken din, men kan neppe kalles et røverkjøp, du betaler store penger for oppgraderingene. Nedenfor ser dere listen over maskinvare du kan konfigurere en Alienware M17x med.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3610QM (2,3 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i7-3720QM (2,6 - 3,6 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i7-3820QM (2,7 - 3,7 GHz, fire kjerner, 8 MB cache)
Harddisk Opp til 2 TB, 5400 RPM Opp til 1 TB 7200 RPM Opp til 1224 GB SSD Kan også leveres med 32 GB mSATA SSD
Skjerm 17,3 tommer, LED-baklyst 1600 x 900 eller 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg Leveres også som 3D-skjerm
Optisk enhet Blu-ray-leser og DVD/CD-brenner DVD/CD-brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Har 9 celler og yter 90 Wh Dell oppgir ikke batteritiden
Annet -
Størrelse 4,3 kg tung 4,5 cm på det tykkeste
Pris Fra 13 490 kr Kan koste mer enn 40 000 kr

Maskinen vi er blitt tilsendt er konfigurert med en Intel Core i7-3610QM-prosessor, et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort, 8 GB RAM, 64 GB SSD, 500 GB 7200 RPM-harddisk, Full HD-skjerm, og kombinert Blu-ray-leser og DVD-brenner. Denne konfigurasjonen koster i skrivende stund 17 420 kr.

Bli med på neste side for å se hvordan Alienware M17x føles i bruk. Kan maskinen forsvare den temmelig stive prisen?

Takk til Dell som sendte produktet til test.

I bruk

Alienware M17x er en stor maskin. Med sine veslevoksne 4,3 kg er den også temmelig tung. Men dette er ikke nødvendigvis noe negativt, for den virker veldig gjennomført. Overflaten på hele utsiden er matt og litt gummiert. Fargen på vår maskin kalles "nebula red", men den leveres også i "stealth black" for de som ønsker et litt mer diskré utseende.

Også på innsiden av maskinen brukes det en matt og gummiert overflate, men her i sort utførelse. Hele skjermen er dekket av et stort stykke glass. Dette virker veldig solid, og skjermleddene er robuste og jevne i bevegelsen.

Denne maskinen føles ganske enkelt veldig slitesterk, og det har nok mye med tyngden å gjøre. Mange vil kanskje føle en viss trygghet i at dersom du mot all formodning skulle tape mot en kompis i et spill, kan du lett knuse skallen hans med et velplassert slag med denne maskinen.

Det er plassert lys rundt omkring på hele maskinen, og vi nevner i fleng; i romvesenhodet på skjermlokket, under skjermpanelet, i romvesenhodet over tastaturet, i snarveistastene, i tastaturet, rundt pekeflaten og i høyttalerne i front av maskinen. Du kan skru disse lysene helt av dersom du ikke ønsker den ekstra oppmerksomheten. En artig detalj er at romvesenhodet, som også er av/på-knapp, har øyne som lyser opp for å indikere harddiskaktivitet.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Alienware M17x er av den helt ordinære typen, men med bakbelyste taster. Det er lite svikt og passe motstand i tastene. Dette gjør tastaturet meget behagelig i bruk, selv om utseendet på tastene kan være litt spesielt. Skulle du ønske å leke med fargene i bakbelysningen er det gode muligheter for dette. Lysene er delt opp i fire soner som kan ha helt forskjellige farger.

Det er en hel rekke dedikerte snarveistaster på Alienware M17x. Disse sitter over tastaturet, på høyre side, og styrer blant annet medieavspilling og lydvolum. Det er også en egen tast til "Alien Command Center" hvor du styrer mange systemfunksjoner, batteriprofiler og lysende på maskinen. I tillegg utgjør alle F-tastene i kombinasjon med Fn-tasten snarveier til ymse funksjoner.

Pekeplaten har en smal lysramme rundt seg. Dette er faktisk litt nyttig siden det blir litt lettere å vite hvor du befinner deg med fingeren, og hvor kantene på pekeplaten er. Den er behagelig i bruk, presis, og støtter selvsagt bruk av flere fingre. Knappene lager lite lyd, har passe motstand og vandring, og er gode i bruk.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er som høyttalerne i bærbare maskiner flest, og duger for det meste til lett underholdning. Vi hadde håpet på et lite dedikert basselement på undersiden av maskinen eller lignende, men det fikk vi ikke. Derfor blir det et totalt fravær av bass i lydbildet, og til den audiofile ville vi anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner. Selv det billigste av eksterne høyttalere vil være bedre enn de innebygde høyttalerne i denne maskinen.

Skjerm

På den billigste utgaven av Alienware M17x er det en skjerm med kun 1600 x 900 piksler. Dette er litt i minste laget for en 17-tommer, synes vi. Vår utgave av maskinen har en skjerm på 1920 x 1080 piksler, noe som passer denne skjermstørrelsen bedre.

Det er veldig god bildekvalitet i skjermen på M17x. Fargene er livlige, men ikke overdrevet, og innsynsvinklene er gode. Det er lite lys som lekker inn på kantene av skjermen, og vi kunne ikke spore noe etterslep i spillene vi testet.

På grunn av den reflekterende overflaten på skjermen kan du se mye av omgivelsene i rommet. Da gjelder det å ikke ha ryggen til et vindu eller lignende lyskilder. Også utendørs kan det bli vanskelig å få med seg all moroa på skjermen. Lysstyrken er nemlig ikke så veldig høy.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI 1.4 ut HDMI 1.3 inn (med lyd) Mini DisplayPort VGA-port
Enhetstilkobling 4 x USB 3.0 1 x eSATA m/USB 2.0
Annet Minnekortleser (9 i 1) Webkamera (2,1 MP) Kensington-lås

Du finner det meste du trenger av tilkoblinger på denne maskinen. Noen vil kanskje savne FireWire, men dette er en tilkoblingstype som nesten har dødd helt ut. Vi er glade for å se såpass mange USB 3.0-kontakter, som er blitt temmelig standard nå.

Som da vi testet Alienware M18x, har også M17x mulighet for å ta inn bilde fra en annen kilde. HDMI inn-port er veldig uvanlig på en bærbar datamaskin, men kan være uhyre praktisk. For eksempel dersom du vil spille av medier fra andre enheter, eller vil bruke den bærbare maskinen som skjerm nummer to for en annen datamaskin.

Samtlige av portene er plassert på høyre og venstre side, med unntak av strøminntaket som du finner på baksiden. Noen foretrekker å ha alle tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.

Temperatur og støy

Under normal drift, med det integrerte skjermkortet i bruk, er det lite støy å spore fra maskinen. Men dersom vi drar igang tunge spill med det dedikerte skjermkortet fra AMD blir saken raskt en helt annen. Med musikk på øret vil du ikke bli særlig plaget, men det vil folk rundt deg. Og bruker du kun de integrerte høyttalerne vil du nok merke støyen ganske godt.

Høye temperaturer og mye støy er noe du rett og slett bare må finne deg i dersom du ønsker skikkelig kraftig maskinvare. Men gladnyheten her er at Alienware M17x holder seg relativt kjølig og stillegående når du ikke spiller med den.

Batteri og underside

Det følger med et høykapasitetsbatteri med 9 celler på 90 Wh. Dette ville i en ordinær bærbar maskin holdt i både en, og kanskje to arbeidsdager, men Alienware M17x er ingen ordinær bærbar datamaskin. Derfor vil vi si oss fornøyde med alt over tre timer uten støpselet i veggkontakten. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk, med kun det integrerte skjermkortet i drift.

Batteriet holder koken i nesten tre timer på høyeste lysstyrke, og litt mer enn tre timer på den svakeste lysstyrken. Folk flest vil nok ha lysstyrken et sted midt i mellom, og maskinen vil da kunne tjene deg i omtrent tre timer. Helt greit for et beist av en maskin som dette.

Dersom du vet sånn omtrentlig hva du driver med er det gode muligheter for oppgradering av maskinvaren her. Du kan lett sette inn mer RAM, en ekstra harddisk, og til og med bytte både prosessor og skjermkort. Det er nok i mange tilfeller billigere enn å oppgradere maskinen i nettbutikken til Dell, men kan også være litt mer risikabelt.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Når du bestiller en Alienware M17x kan du velge mellom tre utgaver av Windows 7, det er Home Premium, Professional eller Ultimate. Samme hvilken av disse du velger vil operativsystemet kjøres lett som bare det. Den kraftige prosessoren, solide mengden minne og en SSD sørger for det.

mSATA-SSD-en som fulgte med vår utgave av maskinen er av typen Samsung PM830. Denne er veldig kjapp, særlig når du tar størrelsen med i betraktning. Med en mSATA SSD har du fremdeles plass til enda to harddisker av 2,5-tommers størrelse i maskinen. Både 32 GB og 64 GB kan derimot fort bli litt i minste laget, men holder til operativsystemet og et lite knippe spill.

Se også: SSD-anbefalinger

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Alienware M17x. Vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner.

Alienware M18x er en litt større maskin myntet på de som vil ha det absolutt ypperste innen teknologi presset inn i ett stykk bærbar datamaskin. Utgaven vi ble tilsendt hadde en overklokket Intel Core i7-2920XM-prosessor og to AMD Radeon HD 6970M-skjermkort i Crossfire. Multicom Kunshan P170E har en Intel Core i7-3720QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 675M-skjermkort, og Asus G55VW har en Intel Core i7-3610QM-prosessor, og et Nvidia GeForce GTX 660M-skjermkort.

For de som skulle ha glemt det, har dagens testutgave av Alienware M17x en Intel Core i7-3610QM-prosessor og et AMD Radeon HD 7970M-skjermkort. Det blir veldig spennende å se hvordan den yter i forhold til fjorårets M18x med sine to kraftige, forrige generasjons, AMD-skjermkort i Crossfire.

Spillytelse

Vi ser at Alienware M17x og M18x kniver hardt mot hverandre om å ligge på toppen av resultatlistene i spilltestene. Men fra våre resultater kan vi faktisk si at ett stykk AMD Radeon HD 7970M som sitter i en helt ny maskin generelt sett har litt bedre spillytelse enn to stykk AMD Radeon HD 6970M som sitter i en litt eldre maskin. Skjermkortene Nvidia GeForce GTX 675M og GTX 660M som sitter i henholdsvis Multicom Kunshan P170E og Asus G55VW må bare se langt etter samme ytelse i krevende spill.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Alienware M17x gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Selv om Alienware M18x har en overklokket prosessor, slår den ikke de mer effektive Ivy Bridge-prosessorene som sitter i de andre maskinene vi har sammenlignet med i dag. Multicom Kunshan P170E går seirende ut av kampens hete på grunn av den kjappeste prosessoren, og en meget rask SSD. Alienware M17x er derimot ingen treging, og vi kan ikke tenke oss noen form for normal PC-bruk denne maskinen ikke ville taklet.

Konklusjon

Alienware M17x er siktet mot de som vil ha en veldig kraftig bærbar datamaskin, og særlig de som spiller mye. Når du bestiller denne maskinen kan du velge mellom et knippe kraftige skjermkort og prosessorer. Du kan også få omtrent så mye lagringsplass som du bare ønsker, og har råd til selvsagt.

Vår konfigurasjon av denne maskinen har den rimeligste prosessoren, men et av de beste skjermkortene. I tillegg har den en relativt liten mSATA SSD i kombinasjon med en tradisjonell harddisk. Dette er nok en fornuftig prioritering for de fleste som vil få mest mulig ytelse for pengene.

Skjermkortet sørger for at de fleste krevende spill kjøres lett, og SSD-en gir en generelt lynkjapp respons i systemet. En raskere prosessor vil i få tilfeller bidra til økt opplevd ytelse, så her kan du spare mye på å velge det rimeligste alternativet.

Det vi liker best med Alienware M17x er utvilsomt den solide konstruksjonen kombinert med et utseende som slett ikke er vondt for øynene. Mange bærbare maskiner beregnet for spillere har litt i overkant spenstig design, på grensen til "harry", men vi synes denne maskinen unngår et slikt stempel.

I tillegg er det flott at du kan velge maskinvare som passer behov og lommebok, og at skjermen, tastaturet og pekeplaten gjør maskinen god å jobbe med. Småting som HDMI-inngang og detaljstyring av lys trekker også opp.

Skal vi trekke frem noe negativt må det bli at vi har litt vanskelig for å forsvare prisen på en relativt godt utrustet Alienware M17x. Men dersom du først har bestemt deg for at en kraftig bærbar maskin er det du vil ha, bør absolutt en Alienware M17x vurderes. Denne maskinen er ikke av typen som gir maksimalt med ytelse for pengene, snarere tvert i mot. Men du verden så morsom den er å bruke!

+  Solid konstruksjon
+  Kul design
+  God skjerm
+  Behagelig tastatur og pekeplate


-  Dyre "oppgraderinger"

Andre alternativer

Multicom Kunshan P170E er en annen bærbar datamaskin du burde vurdere dersom du er ute etter maksimal kraft på 17 tommer. Denne kan bli flere tusenlapper billigere enn Alienware M17x fordi det ikke koster like mye å velge ekstra kraftige komponenter.

Men i vår test av Kunshan P170E fant vi ut at den i både utseende og konstruksjonskvalitet ikke helt kan måle seg med Alienware-maskinene vi har testet hittil. For de som bryr seg mye om hvordan maskinen er å jobbe med kan dette altså være et avgjørende punkt.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse