På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Rått og brutalt fra norske Multicom
Med Kunshan leverer den norske produsenten en skikkelig kraftpakke.
Innhold
Introduksjon
Det er mye som skjer på fronten for bærbare datamaskiner. I det siste har vi sett at Ivy Bridge-prosessorene begynner å bli tilgjengelig, og neste generasjon grafikk fra både AMD og Nvidia viser seg frem. Multicom er som vanlig tidlig ute med å tilby det siste av maskinvare, og i dag tester vi en av de kraftigste maskinene de har i stallen.
Multicom Kunshan P170E er en særdeles potent bærbar datamaskin som skal fungere godt til det aller meste. Modellen tilbyr et rikt utvalg av maskinvare og ulike konfigurasjonsmuligheter. Dette betyr at de fleste som ønsker en kjapp PC vil kunne tilpasse denne til sine behov.
Vi har testet en del maskiner Multicom har levert tidligere. Noen av disse er Multicom Kunshan P150, Multicom Xishan W150 og Multicom Compal NBLB2. Felles for Multicom-maskinene vi har testet så langt har vært mye ytelse for pengene, men litt manglende kvalitetsfølelse og særpreg.
Forhåpentligvis har Kunshan P170E litt mer å by på når det kommer til design og materialvalg. For med den lovende innmaten til P170E tester vi kanskje i dag en vanvittig bra bærbar datamaskin, med alt du trenger og enda litt til. Her er spesifikasjonene du kan velge mellom:
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare | - |
Prosessor | Intel Core i7-3920XM (2,9 - 3,8 GHz, fire kjerner, 8 MB cache) Intel Core i7-3820QM (2,7 - 3,7 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i7-3720QM (2,6 - 3,6 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) |
Harddisk | Plass til to 2,5", eller tre på bekostning av optisk stasjon Opp til 750 GB, 7200 rpm, 5400 rpm eller hybrid Opp til 480 GB Intel 520 SSD Det er også plass til én mSATA SSD, du velger mellom: Intel mSATA SSD 80GB (les/skriv: 200/70 MB/s) OCZ mSATA SSD 120GB (les/skriv: 280/260 MB/s) |
Brikkesett | Mobile Intel HM77 Express |
Skjerm | 17,3 tommer, LED-baklyst 1920 x 1080 piksler oppløsning Matt overflate |
Optisk enhet | Blu-ray brenner DVD/CD brenner |
Trådløs tilkobling | 802.11 a/b/g/n WiFi Bluetooth |
Batteri | Har 8 celler og yter 77 Wh Skal vare i opptil 3 timer |
Annet | - |
Størrelse | 3,9 kg tung 4,5 cm på det tykkeste |
Pris | Billigste utgave: 13 618 kr Dyreste utgave koster over 40 000 kr |
Skulle du ha behov for det, kan du presse inn hele fire harddisker i denne bærbare maskinen. Du kan ha én mSATA SSD som systemdisk og tre store lagringsdisker, for eksempel. Slik fleksibilitet er det sjeldent vi ser maken til, og får den lille nerden i oss til å danse.
Utgaven vi har blitt tilsendt er temmelig fornuftig. Den er utstyrt med en Intel Core i7-3720QM-prosessor, 8 GB 1333 MHz DDR3-minne, en 120 GB Intel 520-SSD og et Nvidia GeForce GTX 675M-skjermkort. Denne konfigurasjonen koster i skrivende stund 15 311 kroner.
Oppdatert: Etter denne testen ble publisert for ca. to måneder siden, har vi i Hardware fått et tilbud fra Mulicom om å teste det råeste som finnes av maskinvare tilgjengelig for denne maskinen. Vi var ikke vonde å be, og tok dermed gladelig imot en Intel Core i7-3920XM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 680M-skjermkort. Les mer om hvordan vi installerte denne galskapen her.
På neste side går vi Mulitcom Kunshan P170E litt nærmere i sømmene.
Takk til Multicom som sendte produktet til test.
I bruk
Rett ut av esken virker Multicom Kunshan P170E ganske anonym. Ja, selv når vi åpner lokket får vi lite indikasjon på hva som skjuler seg på innsiden. Det er brukt en kombinasjon av aluminium, matt plast og blank plast i konstruksjonen. Meningen er nok at maskinen skal virke litt eksklusiv, men vi kjøper ikke helt den.
Det er ikke noe konkret vi kan sette fingeren på, men det at ingen av metalloverflatene er bøyd røper litt i vår mening. Metall brukes gjerne fordi det er sterkere enn plast. Men slik P170E er konstruert, er metallet innkapslet i plast. Derfor tror vi metallet er ment for pynt istedenfor å bidra til konstruksjonen.
Når dét er sagt, er det ikke noe i veien med plasten. Maskinen virker godt skrudd sammen, og lager ikke noe knirk når vi vrir og vender på den. Foruten at vi føler oss litt lurt med metalloverflatene er også skjermlokket er litt for stramt. Dette gjør at vi ikke kan åpne maskinen med én hånd, og senker kvalitetsinntrykket litt.
Taster og pekeplate
Tastaturet på Multicom Kunshan P170E er ikke av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. Her har vi det tradisjonelle bærbar-tastaturet hvor svikt i overflaten kan være svært tydelig. Heldigvis har vi ikke noe slikt å spore på tastaturet til Kunshan P170E, som virker stivt og solid.
Vi liker ikke så godt fonten i tastene til tastaturet, den virker litt for kompakt og tykk. Det er også litt for liten motstand i tastene når vi trykker de ned, og de bråker nok til å sjenere folk i umiddelbar nærhet. Vi setter imidlertid pris på baklyset i tastene, som også kan konfigureres i ulike farger.
Det er ingen dedikerte snarveistaster på tastaturet til P170E. Men alle F-tastene, og noen få andre utvalgte taster, utgjør i kombinasjon med Fn-tasten snarveier til vanlige systemfunksjoner. Her kan du styre musikkavspilling, lys i tastaturet, styrken på skjermlyset og mye annet.
Pekeplaten er god å bruke, og støtter multitouch. Den har to tilhørende og dedikerte høyre- og venstre museknapper, og mellom disse er det en fingeravtrykkleser. Museknappene har en ganske høy klikkelyd, men er ellers gode å bruke.
Høyttalere
Høyttalerne i Multicom Kunshan P170E er levert av Onkyo, som mange audiofile sikkert har hørt om. Det er i tillegg en liten subwoofer på undersiden av maskinen som skal gi litt ekstra dybde i lydbildet. Vi trodde derfor at P170E skulle tilby oss skikkelig god lyd, men den gang ei. Lyden er temmelig flat, og særlig ved høyt volum blir lyden veldig skrikete. De innebygde høyttalerne duger helt fint til lettere underholdning, men kan ikke erstatte små eksterne høyttalere eller et par gode hodetelefoner.
Skjerm
Kunshan P170E har som standard en matt skjerm på 17,3 tommer, med 1920 x 1080 pikslers oppløsning. Denne har generelt god kvalitet og leverer naturtro farger. Innsynsvinklene i både høyden og bredden er absolutt godkjente, noe som gjør deling av skjermen veldig greit.
Vi får gode tall fra skjermkalibratoren vår når vi måler lysstyrken på P170E. Denne maskinen kan du enkelt nyte under sterke lysforhold, noe den matte skjermoverflaten også bidrar til.
Tilkoblinger
Inn- og utganger | - |
Type og grensesnitt | |
---|---|
Bilde | DVI-I HDMI DisplayPort |
Enhetstilkobling | 2 x USB 3.0 1 x USB 2.0 1 x eSATA m/USB 3.0 1 x Firewire |
Annet | Minnekortleser (9 i 1) Webkamera (2,0 MP) Kensington-lås Fingeravtrykkleser |
Våge seg den som skulle savne noen tilkoblinger her. Det eneste måtte være mangelen på VGA-utgang, men her kan du bruke overgang fra både DVI og DisplayPort.
Slik vi ser det er portene til Multicom Kunshan P170E plassert helt ideelt. Kontaktene du bruker mest når maskinen er på et skrivebord er plassert på baksiden, og de du trenger lett tilgjengelig er plassert på sidene.
Det eneste vi stusser litt over er strømkontakten. Denne kan være litt vanskelig å sette inn i blinde siden du må treffe riktig med pinnene. Vi fortrekker helt klart når strømkontakten kan settes inn uten å tenke på slikt.
Temperatur og støy
Til å være en relativt kraftig maskin er ikke P170E nevneverdig støyende. Det er klart at viftene spinner raskere når du drar igang tunge spill. Men under normal drift vil nok ikke viftestøyen være plagsom for hverken deg eller ditt nærmiljø.
At Multicom Kunshan P170E er stillegående går ikke nevneverdig ut over temperaturene. Vi ser at det litt varmt på undersiden, noe som betyr at du alltid burde sørge for at maskinen får nok ventilasjon. Men særlig ved håndleddene er det kjølig, noe som er behagelig når du bruker maskinen i lengre tid.
Batteri og underside
I følge Multicom selv burde du kunne motstå strømkontakten i veggen i hele tre timer før maskinen takker for seg. Vi mistenker dette tallet ikke så godt representerer batteribruk mens du spiller. Men vi tok allikevel noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.
Våres tester viser at Multicom holder batteriløftet deres. Vi synes det er ganske bra at vi kan bruke Multicom Kunshan P170E i tre timer med maks lysstyrke, og enda 40 minutter med minste lysstyrke. Dette er tross alt en ganske kraftig bærbar maskin, og du få mye tungt arbeid gjort på denne tiden.
Siden du kan tilpasse denne maskinen så mye selv rett fra nettsidene til Multicom, finnes det gode muligheter for å tilpasse litt på egenhånd i etterkant også. Det krever bare at du kjenner veien rundt de viktigste datakomponentene.
Fra innsiden kan vi se at det er en smal sak å oppgradere minnet, installere flere harddisker og bytte optisk drev. Har du nerver av stål kan du til og med bytte både prosessor og skjermkort ganske enkelt.
Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne
Programvare og ytelse
Du kan selv velge hvilken utgave av Windows 7 som skal følge med Multicom Kunshan P170E. Du kan også velge å få maskinen levert uten operativsystem dersom du eier en Windows 7-lisens fra før av, eller foretrekker Linux. Vi kan i alle fall melde om at Windows 7 fungerer helt forrykende med denne maskinen. Her kan du fint jobbe med flere tunge programmer samtidig.
Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig. Denne maskinen har begge deler, kombinert med en veldig kraftig mobil prosessor.
Se også: SSD-anbefalinger
For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av multitouch på pekerflaten, men det er sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.
Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)
Litt om sammenligningene
Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Multicom Kunshan P170E, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner.
Alienware M18x har en overklokket Intel Core i7-2920XM-prosessor og to AMD Radeon HD 6970M-skjermkort i Crossfire, Multicom Kunshan P150 har en Intel Core i7-2720QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 580M-skjermkort, og Asus G55VW som vi testet i forrige uke har en Intel Core i7-3610QM-prosessor, og et Nvidia Geforce GTX 660M-skjermkort.
I grafene under får vi altså se ytelsen til en ekstrem spillmaskin i form av Alienware M18x, og deretter de stadig svakere løsningene til Multicom Kunshan P170E, Multicom Kunshan P150 og Asus G55VW, mest sannsynlig i den rekkefølgen. Vi antar at Kunshan P170E sitt GeForce GTX 675M er litt kraftigere enn Kunshan P150 sitt GeForce GTX 580M, men det gjenstår å se.
Oppdatert: Vi har også tatt med to nye konfigurasjoner av Multicom Kunshan P170E i sammenligningene. De er utstyrt med skjermkortene Nvidia GeForce GTX 680M og AMD Radeon HD 7970M, og prosessoren er en Intel Core i7-3920XM. Les mer om oppgraderingen her. Vi regner med at begge disse konfigurasjonene vil ligge på toppen av alle grafene våre, med litt konkurranse fra Alienware M18x her og der.
Syntetisk spillytelse
De to nye konfigurasjonene med Multicom Kunshan P170E gjør rent bord i stort sett alle spilltestene. Selv ikke Alienware M18x, med sine to AMD-skjermkort klarer å holde følge. Men det er nok mye å hente i litt bedre drivere for Multicom, siden utgaven med AMD Radeon HD 7970M-skjermkort får en slags FPS-sperre i spillene Far Cry 2 og Just Cause 2. Dette skjermkortet viser seg fra sin beste side i det krevende spillet Metro 2033, der det er liten tvil om hvem som er sjef.
For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.
Systemytelse
Vi har latt Multicom Kunshan P170E gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.
Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.
Med den kjappeste SSD-en og prosessoren i testen er det kanskje ikke så rart at Multicom Kunshan P170E slår de tre andre maskinene i generell systemytelse. De to konfigurasjonene våre med den suverene Intel Core i7-3920XM-prosessoren leverer den beste ytelsen vi har sett til dags dato.
Dette er altså en datamaskin som ikke bare egner seg til spill. Kunshan P170E kan sparke godt fra seg i hva enn det måtte være av programmer.
Konklusjon
Med en prislapp på over 13 000 kroner for den billigste konfigurasjonen sikter Multicom åpenbart ikke til hvermannsen med Kunshan P170E. Denne maskinen er for de som mener alvor med databruken og ønsker veldig god ytelse.
Og ytelse får du, i både pose og sekk. Samme hvordan du konfigurerer Kunshan P170E vil du kunne kjøre de siste spillene med høyt detaljnivå, og du kan dra tunge programmer uten problemer.
Har du mer penger til overs kan du også gjøre maskinen betraktelig kraftigere enn utgaven vi har testet. Raskere prosessor, mer minne, kraftigere skjermkort og flere harddisker er noen av stikkordene.
Det vi liker best med Multicom Kunshan P170E er helt klart den suverene fleksibiliteten. Her kan du selv påvirke arbeidskraften og funksjonene til maskinen, og til og med sette inn fire harddisker om du ønsker. Det følger også som standard med en temmelig god skjerm, noe som er mangelvare på bærbare maskiner i dag.
Medaljens bakside er at selve kabinettet, inkludert tastaturet, virker litt billig utført. Kvaliteten kan vi ikke si noe på, for alt virker godt skrudd sammen. Men vi får ikke den eksklusive følelsen vi gjerne skulle hatt når vi bruker en hel månedslønn på ett stykke teknologi.
Alt i alt føyer Multicom Kunshan P170E inn i den samme rekken som tidligere Multicom-maskiner vi har testet. Den gir mye ytelse for pengene og er fleksibel med tanke på maskinvare, men desverre går dette utover kvalitetsfølelsen og utseende. Maskinen passer godt for den som ikke bryr seg så mye om det ytre. Men dersom designen er mye av opplevelsen av en bærbar maskin for deg, trekker dette ned.
Oppdatert: De to kraftigere konfigurasjonene av Multicom Kunshan, som du kan lese mer om i denne guiden, koster i vår mening mye mer enn de leverer i ytelse. Men Multicom har satt ned prisen på AMD Radeon HD 7970M-skjermkortet. Som vi ser av ytelsen på forrige side, er nok dette derfor et bedre valg enn Nvidia GeForce GTX 675M-skjermkortet som vi i utgangspunktet testet denne maskinen med.
+ God ytelse
+ Fleksible konfigurasjonsmuligheter
+ Lett å oppgradere
- Dårlig tastatur
- Kan virke litt enkel
Andre alternativer
Vi har ennå ikke testet andre kraftige maskiner på 17 tommer eller mer, med siste generasjon prosessorer fra Intel. Og dersom du skal kjøpe en ny bærbar maskin kan det være lurt å få med seg den siste teknologien.
På testbenken vår har vi hatt lillebroren til Asus G75VW, som vi synes var veldig behagelig i bruk. G75VW har i likhet med Asus G55VW også matt skjerm, men ikke et fullt så kraftig skjermkort som Kunshan P170E kan tilby.
Alienware er en produsent av bærbare som også er kjent for å kunne skreddersy maskinvaren etter din lommebok. Men her betaler du en hel del mer enn hos Multicom for de enkelte oppgraderingene. Ikke bli overrasket om du må betale noen tusenlapper ekstra for en Alienware M17x med omtrent samme spesifikasjoner som Multicom Kunshan P170E.
Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.
Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!