Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell XPS 15

Ny generasjon, nye muligheter

Vi har fått leke med Dells helt nye 15-tommer.

Introduksjon

Pen og funksjonell design selger seg selv, ganske enkelt. Det er produktlinjene til Apple et strålende eksempel på. Dette begynner også de store PC-produsentene som Asus, HP og Dell å forstå. Og vi har sett mange maskiner forlate deres fabrikker med mye mer stilren design enn tidligere.

På testbenken i dag har vi en maskin som er rykende fersk fra fabrikkene til Dell. Vi snakker om den oppgraderte Dell XPS 15, hvor det er tydelig at utseendet står i fokus. Vi har også nylig testet Asus sin nye og elegante 15-tommer.

Ved første øyekast er det ganske tydelig hvor Dell har hentet sin inspirasjon fra. Og bare for å ha sagt det én gang for alle; ja, den ligner på en MacBook fra Apple. Ok, da kan vi muligens legge den sammenligningen bak oss, og heller fokusere på hva slags maskin den nye Dell XPS 15 er.

Dell mener deres nyeste kreasjon passer aller best til folk som er opptatt av kvalitet, og vil ha en generelt god ytelse. Her er det brukt mye metall i konstruksjonen, og plasten skal være av høy kvalitet. Av høydepunkter bør det trekkes frem et minimalistisk utseende, bra skjerm, lys i tastaturet og god batteritid.

I kjent Dell-stil er det flere ulike versjoner av maskinen. Dette gjør at kraften til maskinen til en viss grad kan tilpasses lommeboka di. Dette er maskinvaren du kan vente å finne under panseret på nye Dell XPS 15:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3612QM (2,1 - 3,1 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i5-3210M (2,5 - 3,1 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk Opp til 1 TB, 5400/7200 RPM og 32 GB m-SATA SSD eller 512 GB SATA SSD
Skjerm 15,6 tommer, WLED-baklyst 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet DVD/CD-brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Har 9 celler og yter 65 Wh Dell oppgir ikke batteritiden
Annet -
Størrelse 2,6 kg tung 2,3 cm på det tykkeste
Pris Fra 11 990 kr

Som vi ser har du litt å velge i, men det koster. Du oppgraderer ikke maskinen, men kan velge mellom ulike utgaver. Du betaler ganske mye for litt bedre ytelse, og den dyreste utgaven av XPS 15 koster hele 16 990 kroner. Fra grunnmodellen har du da fått en Intel i7-3612QM prosessor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, og et Nvidia GT 640M skjermkort. Om det er verdt 5000 kroner ekstra får du selv vurdere, vi har et åpent sinn inntil videre.

Utgaven vi ble tilsendt er den nest kraftigste utgaven. Den inneholder en Intel i7-3612QM prosessor, 8 GB RAM, 1 TB 5400 RPM harddisk i kombinasjon med en 32 GB m-SATA SSD, og et Nvidia GeForce GT 640M skjermkort. Prisen for denne modellen ligger i skrivende stund på 14 490 kroner. Vi synes det er merkelig at Dell ikke leverer denne maskinen med en Blu-ray-leser i noen av utgavene.

Bli med på neste side for å se litt nærmere på denne nye maskinen fra Dell, og hva den kan tilby av funksjon og ytelse.

Takk til Dell som sendte produktet til test.

I bruk

Det første vi reagerte på da vi fikk nye Dell XPS 15 i fanget var den solide tyngden. Utseendet er temmelig stilrent, med mye metall og solid plast. Av den grunn oppfattes tyngden mest som et kvalitetstegn og blir ikke et irritasjonsmoment. Vi vil imidlertid påpeke at dette ikke er en slank og lett maskin, for de av dere som ser etter slikt i en 15-tommer.

På lokket av maskinen er fargen sølvgrå, mens på innsiden og undersiden er det hovedsaklig sort. Dette står ganske godt i stil med designen ellers, og det er tydelig at Dell har fokusert på et lekkert utseende med XPS 15.

Konstruksjonskvaliteten virker å være helt på topp. Det er ingen knirking når vi vrir og vender på maskinen, og bevegelsen i skjermleddene er jevn. Det er kanskje en anelse for mye motstand når vi åpner lokket, for dette kan du ikke gjøre med kun én hånd.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Dell XPS 15 er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Det oppleves ingen svikt i tastaturet, selv ved hard trykking på tastene.

Tastaturet er bakgrunnsbelyst, og du kan styre intensiteten i dette lyset selv. Tastene har litt for lite vandring for vår smak, og ikke nok motstand. Dette gjør at tastetrykkene føles litt "grunne", og du får lite fysisk respons når du skriver.

Det er ingen dedikerte snarveistaster på tastaturet til XPS 15. Men alle F-tastene utgjør i kombinasjon med Fn-tasten snarveier til vanlige systemfunksjoner. Her kan du styre musikkavspilling, lydvolum, styrken på skjermlyset og mye annet.

Pekeplaten til denne maskinen er laget av matt glass. Denne synes vi blir litt i groveste laget, og drar du neglen over pekeplaten fungerer den nærmest som en neglefil der overflaten blir tydelig preget av behandlingen. Museknappene finner du nederst på pekeplaten, men du kan også trykke ned hvor som helst på denne som et vanlig klikk.

Høyttalere

Det virker ikke som om Dell har investert noen ekstra kroner på lyden i XPS 15. Her er lydbildet like flatt som vi er vant med på bærbare maskiner og duger for det meste til lett underholdning. Det er et totalt fravær av bass i lydbildet, og til den audiofile ville vi anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner. Selv det billigste av eksterne høyttalere vil være bedre enn de innebygde høyttalerne i denne maskinen.

Skjerm

Skjermen til Dell XPS 15 er på 15,6 tommer. Denne er som standard utrustet med et panel med Full-HD oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler. Med Full-HD får du mye arbeidsplass, og på en 15-tommer oppleves bildet som meget skarpt.

Med et reflekterende høykontrastbelegg blir fargene veldig livlige. Ulempen med et slikt belegg er at refleksjoner fra rommet du sitter i blir ekstra synlige i skjermen. Det er ellers helt godkjente innsynsvinkler, og det lekker lite lys inn fra sidene i bildet.

Lysstyrken er temmelig bra, men ikke bedre enn de andre maskinene vi sammenligner med. Når skjermen i tillegg reflekterer mye lys, kan detaljer i bildet ofte bli vanskelig å lese når du befinner deg på veldig godt opplyste steder. Med andre ord er ikke dette den perfekte maskinen å ta med seg ut i parken eller hagen på en solrik sommerdag.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI DisplayPort
Enhetstilkobling 3 x USB 3.0
Annet Minnekortleser (3 i 1) Webkamera (1,3 MP) Kensington-lås

Du finner kun det mest nødvendige av kontakter på Dell XPS 15. Men med sine tre USB 3.0-kontakter kan du allikevel koble til litt utstyr. Noen vil muligens savne eSATA og Firewire, men folk flest kan leve et både langt og lykkelig liv uten slike tilkoblinger.

Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.

Temperatur og støy

Under normal bruk er Dell XPS 15 en meget stillegående maskin. Vi hører ikke noe til den mens vi surfer på nettet, leker med kontorprogrammer eller hører på litt musikk, gjerne samtidig. Men drar du igang spill eller jobber med tunge programmer spinner viftene opp, og susen blir merkbar.

Maskinen blir ikke nevneverdig varm, hverken under rolige dataøkter eller mens du spiller, for eksempel. Den er imidlertid ikke den kjøligste maskinen i sammenligningen vår, men fullt mulig den mest stillegående.

Batteri og underside

Dell har ingen store løfter når det kommer til batteritid. Men de oppgir spesifikasjonene på batteriet til å være 9 celler, som skal yte 65 Wh. Med dette og maskinvaren tatt i betraktning, håper vi på å kunne bruke maskinen kontinuerlig i rundt fem timer før batteriet takker for seg. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Over fem og en halv time med maks lysstyrke og over syv timer med laveste lysstyrke er mer enn vi hadde håpet på. De fleste kan altså bruke Dell XPS 15 en hel arbeidsdag før strømmen må kobles til. Dette er resultater få andre bærbare datamaskiner i dette segmentet kan vise til.

Det er litt av en jobb å skulle oppgradere maskinvaren i XPS 15. Det er tydelig at Dell ikke vil du skal tukle under panseret. Her er det brukt mange skruer for å holde godsakene på plass. Fjerner du disse må du nok også vinke farvel til alt som heter garanti.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

På innsiden av vår utgave av Dell XPS 15 sitter det en firekjernet prosessor som tar de fleste små og store utfordringer på strak arm. Det er i alle fall ikke noe problem å kjøre Windows 7 Home Premium som følger med denne maskinen. Multitasking med tunge programmer er en smal sak, og vi venter aldri lenge på at noe skal skje.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig. Vår utgave av XPS 15 er allerede utstyrt med en liten SSD og 8 GB RAM som bør holde lenge for folk flest og gjør systemet veldig responsivt.

Se også: Disse SSD-ene bør du velge

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av det trådløse nettverkskortet og multitouch på pekeplaten. Men det er sikkert noen kloke hoder som kan fikse dette.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Dell XPS 15. Vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner.

Asus N56VZ er en konkurrerende maskin med en Intel Core i7-3610QM prosessor, et Nvidia GT 650M skjermkort og en tradisjonell 5400 RPM harddisk. Asus G55VW har også en Intel i7-3610QM prosessor men et Nvidia GTX 660M skjermkort og en tradisjonell 7200 RPM harddisk. Den kraftige Multicom Kunshan P170 som vi har testet, har en Intel Core i7-3720QM prosessor, et Nvidia Geforce GTX 675M skjermkort, og en kvass Intel 520 SSD.

Til sammenligning har altså dagens testprodukt, nye Dell XPS 15, en Intel i7-3612QM prosessor (200 MHz tregere enn i7-3610QM), et Nvidia GT 640M skjermkort og en kombinasjon av en tradisjonell harddisk og en liten m-SATA SSD. På grunn av den svakeste prosessoren og skjermkortet i sammenligningene forventer vi at XPS 15 havner i bunn av ytelsestabellene, men ikke langt under Asus N56VZ.

Spillytelse

Ikke uventet yter skjermkortet i Dell XPS 15 dårligst av skjermkortene til maskinene vi har sammenlignet med. Dette reflekteres både i de syntetiske og reelle spilltestene. Vi synes allikevel at det gikk greit å spille nye spill med denne maskinen, men da måtte vi kjøre med lav oppløsning og få detaljer i bildet.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt XPS 15 gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Dell XPS 15 har den tregeste prosessoren i sammenligningen, selv om den på ingen som helst kan kalles treg. Den gjør det marginalt dårligere enn konkurrentene her, men det er neppe merkbart i virkeligheten.

Den lille, kjappe SSD-en som følger med maskinen gjør at systemytelsen og responsen er helt på topp. Og dermed oppleves maskinen langt raskere enn begge Asus-maskinene ved normal, enkel bruk.

Konklusjon

Dell XPS 15 er en maskin siktet mot de som ønsker god kvalitet, fra topp til bunn, i sin bærbare datamaskin. De forventer også at du er villig til å betale for en slik kvalitet, for hele 12 000 kroner må du ut med for den svakeste utgaven. Dette er flere tusen mer enn ganske likt utrustede konkurrenter slik som Asus N56VZ.

Den generelle ytelsen har vi lite å utsette på. Den lille SSD-en som sitter i maskinen får Windows og programmer til å reagere lynkjapt, og prosessoren er kraftig nok til de aller fleste oppgaver. Du får i tillegg spilt litt i ny og ne, dersom spilletrangen kommer over deg. Men nyere spill med høy oppløsning og vakre grafikkdetaljer må du se langt etter.

Det vi liker best med Dell XPS 15 er helt klart den upåklagelige konstruksjonskvaliteten. Og selv om de fleste vi spurte synes designen ligner litt for mye på noe Apple ville produsert, var de også enige om at maskinen er pen å se på. Batteritiden er også veldig god, og skjermen en drøm å bruke såfremt det ikke er for lyst i rommet eller ute.

Eneste skår i gleden over dette nye tilskuddet i Dells lange XPS-tradisjon er tastatur og pekeplate. Tastaturet gir for lite respons når du skriver, og pekeplaten er litt for grov i overflaten for vår smak. I tillegg blir prisen litt i stiveste laget, synes vi. Alt skal føles helt riktig for at vi er villige til å betale såpass mye penger for en bærbar datamaskin som gir relativt lite ytelse per krone.

+  God konstruksjonskvalitet
+  Pen design
+  Bra batteritid
+  Stillegående


-  Lite ytelse for pengene
-  Tastatur og pekeplate er ikke bra nok

Andre alternativer

Vil du ha mer ytelse for pengene enn hva Dell XPS 15 kan tilby, men fremdeles ha pen design? Da foreslår vi at du tar en kikk på den nylig testede Asus N56VZ.

Med N56VZ får du mer ytelse, bedre tastatur og pekeplate, og fyldigere lyd for pengene. Den kan ikke vise til fullt så god batteritid, men ellers er forskjellene små. Kjøper du en SSD til denne maskinen har du alt XPS 15 kan by på, og enda litt til, for en mindre penge.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse