På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Stilikonet er oppgradert
HP har fornyet Envy 17, og håper å skape mer misunnelse blant konkurrentene.
Innhold
Introduksjon
HP er verdens største PC-produsent, noe som betyr at de konstant må kunne tilby noe for enhver smak. For privatpersoner som ønsker en skikkelig lekker bærbar datamaskin og som gjerne åpner lommeboken på vidt gap, har HP laget Envy-serien.
Disse maskinene kommer i to størrelser: 17 og 14 tommer. Vi har tidligere testet 14-tommeren Envy 14-1087 som hadde forrige generasjon i5/i7-prosessorer, men nå er det siste generasjon av 17-tommeren med Sandy Bridge under panseret vi har på testbenken.
Designen er tilnærmet lik den vi så på 14-tommeren i fjor, men det er ikke nødvendigvis en ulempe siden kabinettet ser pent ut i sine laserfreste aluminiumsdeler. Forhåpentligvis er tingene vi ikke likte med den eldre Envy-serien fikset på, slik som høye temperaturer, irriterende pekeplate og litt overivrige vifter.
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare | - |
Prosessor | Intel Core i7-2630QM (2,0 - 2,9 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) |
Harddisk | 750 GB, 7200 rpm |
Brikkesett | Intel HM67 Express |
Skjerm | 17,3 tommer 1920 x 1080 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg |
Optisk enhet | Blu-ray leser og DVD/CD brenner |
Trådløs tilkobling | 802.11 a/g/n WiFi Bluetooth |
Batteri | Har 6 celler og yter 62 Wh |
Annet | - |
Størrelse | 3,4 kg tung 3,9 cm tykk |
Pris | Fra 10 400 kr |
Spesifikasjonsmessig er det ikke mye nytt under sola her, men det faktum at vi har fått på plass en skjerm med Full-HD, Blu-ray-spiller og relativt kraftig maskinvare gir en indikasjon på gode multimediaegenskaper. I følge HP selv er det også i denne retningen de har sparket ballen med Envy-serien.
Takk til HP som sendte produktet til test.
I bruk
Rett ut av esken føler vi umiddelbart at vi har et eksklusivt produkt mellom hendene. Selv pappesken HP Envy 17 leveres i er pent designet, og maskinen ligger i en myk tøypose som beskytter utsiden. Det diskrete mønsteret i metallet i skjermlokket og på innsiden er lekkert utført.
Det virker som om Envy 17 er skrudd godt sammen, uten nevneverdig svikt i hverken kabinettet eller skjermlokket. Vi liker derimot ikke at du ikke kan åpne skjermen med bare én hånd, altså er skjermfestet litt for stramt i vår mening. Dette er selvsagt bare en liten bagatell, men betyr litt for følelsen av eksklusivitet.
Taster og pekeplate
Tastaturet på Envy 17 er av typen "chiclet" eller "island-style" som blir stadig mer vanlig på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Denne konstruksjonen fører til at vi merker lite svikt, og kombinert med bakbelyste taster er tastaturet en fryd å bruke og skrive med.
Du finner taster som styrer de vanligste systemfunksjonene rett over tastaturet, i stedet for de vanlige F-tastene. Fn-tasten til høyre for Ctrl nederst i venstre hjørne brukes altså for å benytte F1 til F12. Denne løsningen syntes vi passer godt, siden F-tastene blir lite brukt av folk flest. For dere som liker "gamlemåten" best, kan dette lett endres i BIOS.
Slik som i forrige generasjon av Envy-maskinene til HP, har også Envy 17-2100 en pekeplate uten dedikerte musetaster. Dette finner vi for eksempel også på nyere bærbare maskiner fra Apple, hvor det fungerer veldig godt. I testen av Envy 14-1087, syntes vi det ble vanskelig å hvile tommelen på musetastene mens vi styrte datapekeren med pekefingeren, og dette problemet finner vi også her. Driverne har blitt litt bedre, og dette er ikke like problematisk som før, men en ekstern mus er helt klart å foretrekke fremfor pekerplaten ved aktiv bruk.
Høyttalere
Som en multimedie-PC har HP integrert sin Beats Audio-teknologi, som visstnok skal gjøre lyden mye mer levende og realistisk. HP er veldig kryptiske når det gjelder nøyaktig hva Beats Audio er, eller gjør, men vi antar det er en form for forsterkerteknologi. Vi synes i alle fall at HP godt kunne spandert på oss noen litt større høyttalere, særlig siden det ser ut til å være mye ledig plass over tastaturet.
Høyttalerstørrelse til side synes vi lydkvaliteten er helt godkjent. Et lite basselement på undersiden av maskinen sørger for litt ekstra bass i lydbildet, og hever dermed denne maskinen godt over snittet når det gjelder lyd på bærbare maskiner. Den medfølgende programvaren til å justere lyden gir mye etterlengtet fleksibilitet og fungerer glimrende. Å spille av sanger på full guffe med de integrerte høyttalerne er ingen behagelig opplevelse, men du kan fint dele musikk med andre i nærheten eller se en actionfilm i ny og ne.
Skjerm
Det leveres en knallgod skjerm med HP Envy 17-2100. Denne er på 17,3 tommer, har Full-HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) og oppleves som veldig lyssterk med brede innsynsvinkler. Da vi prøvde et par forskjellige Blu-ray-filmer la vi merke til at sortnivåene var gode, og at fargene virket presise. Bildekvaliteten kan selvsagt ikke sammenliknes med en påkostet TV eller PC-monitor, men dette er noe av det bedre vi har sett på bærbare maskiner.
Noe som irriterer oss med utformingen av skjermen er en relativt tykk gummiramme rundt hele glassoverflaten. Denne skal beskytte skjermen når maskinen er lukket, men er temmelig sjenerende når du først har lagt merke til den. Dette er i likhet med problemet med å åpne maskinen med én hånd, noe som trekker ned helhetsinntrykket litt.
Vi ser at skjermen har et kraftig baklys som gjør at refleksjoner fra omgivelsene holdes nede. Men det er allikevel ikke til å gjemme under en stol at det refleksive høykontrastbelegget kan irritere til tider, og kan sørge for at viktige detaljer forsvinner hvis du for eksempel har solen i nakken.
Tilkoblinger
Inn- og utganger | - |
Type og grensesnitt | |
---|---|
Bilde | VGA HDMI DisplayPort |
Enhetstilkobling | 2 x USB 2.0 1 x USB 3.0 1 x eSATA/USB 2.0 |
Annet | Minnekortleser (5 i 1) Webkamera Kensingtonlås |
Av tilkoblinger ser det ut som om HP har fått med seg det meste du skulle trenge. Det lekre slot-in optiske drevet står fint i stil med den ellers minimalistiske designen. Noen vil muligens savne Firewire, men det gjør ikke vi.
Portene er ganske typisk plassert, og fordelt jevnt mellom høyre- og venstresiden. At USB-portene er plassert helt i front kan være litt irriterende hvis du bruker ekstern mus, men ellers ser det hele fornuftig ut. Ledningen til laderen som følger med maskinen er helt rett, og vil derfor stikke ganske langt ut på siden av maskinen. Vi hadde helt klart foretrukket at pluggen til laderen enten var laget med en 90 graders vinkel, eller at laderinngangen var plassert på baksiden.
Temperatur og støy
HP Envy 17-2100 støyer ikke stort når det er lite som foregår, og dersom du bare surfer litt eller leker med lette programmer vil ikke viftene forstyrre deg nevneverdig. Men med en gang maskinen får oppleve litt av kampens hete gjennom spill eller andre hardt belastende programmer spinner viftene fort og er temmelig bråkete.
Som de fleste litt kraftige datamaskiner blir også denne ganske varm, og særlig på undersiden. Vi trenger nok ikke advare dere, for dette har dere hørt før, men ikke ha denne datamaskinen rett på fanget. Envy 17 gir oss faktisk noen av de høyeste temperaturene vi har målt på undersiden av en datamaskin under load.
Batteri og underside
HP gir oss ingen konkrete løfter når det gjelder batteritid på Envy 17, og vi hadde derfor ingen store forventninger. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.
Rundt tre og en halv time med full lysstyrke, og fem og en halv time med laveste lysstyrke er ikke spesielt imponerende. Men siden denne maskinen uansett ikke er designet for å holde ut i lang tid uten strøm er det helt greie resultater. Tallene blir selvsagt merkbart lavere når du driver med tunge oppgaver som spilling.
På undersiden av Envy 17 er det to deksler som er enkle å få av, og under disse finner vi litt av hvert. Minne, trådløst nettverkskort og den primære harddisken er lett tilgjengelig, og vi finner også et lite rom hvor det er plass til en sekundær harddisk eller SSD. For å benytte denne må du ha en egen ramme og kabel, men det kan lett kjøpes på Internett.
Vi synes det er litt synd at HP ikke kan tilby en Envy 17 med forhåndsinstallert SSD i kombinasjon med en tradisjonell harddisk med mye lagringsplass. Siden Envy 17 tross alt skal kunne tilby det lille ekstra for mannen i gata burde det være unødvendig å måtte installere slikt selv, særlig når det er såpass tungvint.
Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare
Programvare og ytelse
Maskinvaren vi finner i HP Envy 17 er mer enn kraftig nok til å takle det meste av vanlige programmer. Det er heldigvis ikke forhåndsinstallert mye programvare som senker hastigheten på maskinen, og oppstart av det medfølgende operativsystemet Windows 7 Home Premium går dermed raskt unna.
Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig, men de 6 GB som følger med Envy 17 vil nok holde lenge for de fleste.
Se også:SSD-anbefalinger
For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi prøvd å fyre opp Ubuntu 11.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fikk vi derimot bare feilmeldinger og fikk aldri startet operativsystemet. Kanskje kan noen kloke hoder fikse dette, men rett ut av boksen fungerer det i alle fall ikke.
Se også:Test av Ubuntu 11.04
Nye testprogrammer
Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i HP Envy 17-2100, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner. På grunn av nye testprogrammer har ikke alle maskinene tall for samtlige av spillene enda.
Dell Alienware M18x har en overklokket Intel Core i7-2920XM prosessor på 4 GHz og to AMD HD 6970M skjermkort, MSI GT683R har en Intel Core i7-2630QM prosessor og et Nvidia Geforce GTX 560M skjermkort, og Asus K53SV har også en Intel Core i7-2630QM prosessor, men et Nvidia Geforce GT 540M skjermkort.
I grafene under får vi altså se ytelsen til en helt ekstrem bærbar spillmaskin i form av Dell Alienware M18x, og deretter de stadig svakere løsningene til MSI GT683R, HP Envy 17-2100 og folkemaskinen Asus K53SV, i den rekkefølgen.
Spillytelse
HP Envy 17-2100 har et AMD Radeon HD 6850M skjermkort under panseret som vi av grafene kan se ikke helt klarer å nå opp til ytelsen til Nvidias GeForce GTX 560M som sitter i MSI GT683R, men hevder seg godt over det svakere Nvidia GeForce GT 540M som sitter i Asus K53SV. HP Envy 17 kan altså dra det meste av spill, men dersom du vil kjøre de nyeste spillene med høy oppløsning og høyt detaljnivå må du nok grave litt dypere i lommene.
For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.
Systemytelse
Vi har latt HP Envy 17 gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.
Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.
Bortsett fra Alienware M18x bruker alle maskinene vi har testet her den samme prosessoren, nemlig Intel Core i7-2630QM. Denne firekjernede prosessoren kan by på solid ytelse, og utfører de fleste tyngre oppgaver kjapt og effektivt. HP Envy 17 kan med andre ord programvaremessig brukes til det meste.
Konklusjon
Envy 17-2100 er en maskin som HP har siktet mot dem som har lyst på en bærbar PC med god ytelse og pen design. Den skal fungere like godt til skolearbeid som til jobb som til multimedia, og kunne benyttes i stua, på kontoret og med dens bakbelyste taster, selv i mørket om du vil.
Ytelsesmessig har vi lite å utsette på HP Envy 17, den gjør jobben like raskt som du har betalt for, og duger i tillegg i massevis til spill så lenge du ikke er veldig kravstor når det gjelder grafikkens oppløsning og detaljnivå. Vi synes det er litt trist at HP ikke tilbyr en utgave av Envy 17 med en SSD installert, og at det er litt jobb å montere dette selv.
Det mest positive med HP Envy 17 synes vi utvilsomt er den gode konstruksjonskvaliteten kombinert med et pent utseende. I tillegg er både tastaturet og skjermen en fryd å jobbe med, noe som er veldig viktig dersom du tilbringer noen timer foran PC-en hver dag.
Skal vi trekke frem noe negativt blir det småplukk slik som at pekeflaten fremdeles ikke er helt optimal, noe vi kommenterte også på forrige generasjon Envy-maskiner. Detaljer slik som den tykke gummikanten som går rundt hele skjermen og at du ikke kan åpne skjermen med én hånd trekker også ned totalinntrykket litt.
Alt i alt synes vi HP har levert et godt stykke teknologi med Envy 17-2100. Dersom du har en maskin i Envy-serien fra før av ser vi liten grunn til å oppgradere til siste generasjon. Men de som ser etter en pen, solid 17-tommer som er god å jobbe på, og som i tillegg kan by på mye moro, bør absolutt vurdere en Envy 17 fra HP.
+ Solid
+ Pen
+ Allsidig ytelse
+ Bra tastatur
+ God skjerm
- Tungvint å montere ekstra harddisk
- Blir litt i varmeste laget
Andre alternativer
I det siste har vi testet få maskiner i samme kategori som HP Envy 17, men vi kan i alle fall nevne at MSI GT683R er et godt alternativ for de som fortrekker litt bedre spillytelse.
I forhold til HP Envy 17 har GT683R litt mindre skjerm og ikke Blu-ray-spiller, men koster også 1500 kroner mindre. Designen på GT683R er ikke like stilren, men desto tøffere for de som liker slikt.
Del gjerne dine egne anbefalinger og erfaringer med leserne våre i kommentarfeltet nedenfor.