Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus G55VW

Endelig har vi Ivy Bridge i fanget

Neste generasjons Intel prosessor og neste generasjons Nvidia skjermkort i én prisgunstig pakke.

Introduksjon

Det begynner å bli en stund siden sist vi testet en skikkelig potent spillbærbar, og nå er det på tide å kaste fra seg silkehanskene igjen. Med en ny generasjon prosessorer fra Intel, og en ny generasjon skjermkort fra Nvidia, bør vi kunne forvente en solid økning i ytelse.

Asus har lenge satset hardt på spillbærbare med sin G-serie. To nye modeller med 15,6 og 17,3 tommers skjermer ser for tiden dagens lys, med navnene G55VW og G75VW. Designen på disse maskinene levner ingen tvil om hvem de er produsert av, og Asus skiller seg sterkt ut her.

Modellen på 15,6 tommer er den vi har på testbenken i dag. Og foruten å ha det siste av det siste når det kommer til maskinvare, skal G55VW være en skikkelig folkemodell når det kommer til pris.

Det er foreløpig ikke mange bærbare datamaskiner på markedet i dag med både Ivy Bridge prosessor og GeForce GTX 6-serien mobilt skjermkort. Derfor er det ikke så godt å si hva slags konkurranse Asus vil møte med G55VW. Men én ting er i alle fall sikkert; det kan lønne seg å være tidlig ute. Og når prisen på maskinen i tillegg er overkommelig, kan Asus ha lagt gullegget med G55VW.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3720QM (2,6 - 3,6 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i7-3610QM (2,3 - 3,3 GHz, fire kjerner, 6 MB cache)
Harddisk Opp til 1 TB, 5400 eller 7200 rpm Leveres også med 128 GB SSD eller hybrid harddisk
Brikkesett Mobile Intel HM77 Express
Skjerm 15,6 tommer, LED-baklyst 1920 x 1080 piksler oppløsning Antirefleks (matt) overflate Leveres også med 3D-skjerm
Optisk enhet Blu-ray brenner Blu-ray leser og DVD/CD brenner DVD/CD brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Har 8 celler og yter 74 Wh
Annet -
Størrelse 3,8 kg tung 5,1 cm på det tykkeste
Pris Fra 10 800 kr

Maskinen vi ble tilsendt var konfigurert med en Intel Core i7-3610QM prosessor, 8 GB 1600 MHz RAM og en tradisjonell harddisk på 750 GB (7200 rpm). Dette er den rimeligste utgaven av G55VW. Maskinvaren bør by på mye moro, men for den virkelig solide ytelsen skulle vi gjerne sett at en SSD var på plass.

Takk til Asus som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken er det helt klart at Asus G55VW er en ganske annerledes designet bærbar datamaskin enn vi er vant til. De rette kantene, den gummierte overflaten og den ganske tykke "rumpa" på maskinen skiller seg helt klart ut.

Vi er heldigvis spart for alle de ørtenhundre lysene som både blinker og skifter farge, dette følger alt for ofte med spillmaskiner. Rent designmessig er det ingen glorete detaljer, og det ser ut som om Asus sikter G55VW mot de som foretrekker en litt mer stilren design.

Konstruksjonskvaliteten virker også å være helt på topp. Vi finner ingen antydning til knirking når vi vrir og vender på kabinettet, og aksjonen i skjermleddene er jevn. Det er ingen overflater hverken på innsiden eller utsiden av maskinen som er blanke, noe som betyr at det blir lite fingermerker.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Asus G55VW er av typen "chiclet" eller "island-style" som er blitt nærmest standard på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Tastene virker solide, har passe vandring og motstand, og er generelt veldig behagelige i bruk. Vi setter også pris på den numeriske delen Asus har funnet plass til.

Det er kun én dedikert snarveistast på tastaturet til G55VW, og den sitter ved siden av av/på-knappen. Her styres hvilken strømprofil som brukes. Resten av hurtigtastene er kombinert med F-tastene fra F1 og helt til F12, samt noen andre utvalgte taster. Det er integrert bakbelysning i tastene, og styrken på lyset styres med egne hurtigtaster.

Det sitter en stor og god pekeplate på undersiden av tastaturet, som støtter multitouch og har en behagelig overflate. Museknappene er utrolig behagelige og lager nærmest ingen lyd når du trykker de ned. De har temmelig lang vandring, noe som er sjelden kost nå til dags.

Høyttalere

Asus har integrert en liten subwoofer i G55VW, noe vi nærmest forventer på en bærbar maskin av denne størrelsen. Lydbildet blir dermed også litt fyldigere enn på bærbare maskiner flest, og fungerer godt til musikk, film og gaming på et moderat lydnivå. Du drar nok ikke igang noen fester med G55VW, men her trenger du faktisk ikke eksterne høyttalere dersom du viser litt måtehold med volumknappen.

Skjerm

Det sitter en 15,6 tommers stor skjerm i G55VW, og denne har en Full-HD oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Det som er litt spesielt med denne skjermen er dens matte overflate, som vi setter umåtelig stor pris på. Full-HD på 15,6 tommer er også temmelig digg, flere spillbærbare vi har testet har faktisk kun 1366 x 768 piksler på denne skjermstørrelsen.

På grunn av den matte skjermen blir ikke bildet like fargesprakende som bærbare med glinsende høykontrastbelegg, men til gjengjeld oppleves bildet langt mer naturtro. Innsynsvinkelen horisontalt er veldig god, noe som gjør moroa på skjermen lett å dele med andre. Den vertikale innsynsvinkelen er ikke fullt så bred, men når skjermen står vinkelrett mot ansiktet ditt er fargene både øverst og nederst på skjermen like.

På grunn av den matte skjermen er ikke lysstyrken like avgjørende som for de blanke skjermene vi sammenlikner med. Dette er fordi gjenskinn fra vinduer og andre lyskilder ikke er på langt nær like synlige når overflaten på skjermen er matt. Tallet vi får for lysstyrken er utrolig bra. Du kan fint bruke denne maskinen i lyse rom, og selv ute i parken på en solrik dag dersom du skulle ønske det *host*, nerd, *host*.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI DisplayPort
Enhetstilkobling 4 x USB3.0
Annet Minnekortleser (3 i 1) Webkamera Kensington-lås Anti-tyveribeskyttelse (LoJack)

Det aller meste de fleste skulle trenge er på plass i Asus G55VW. Vi har hele fire USB 3.0 å leke oss med, og siden denne standarden er bakoverkompatibel med USB 2.0 trengs ingen slike. Ellers er det kanskje noen som vil savne eSATA, men denne kontakten er ikke mye brukt av folk flest.

Portene er godt fordelt mellom høyre og venstre side, og vi har ingenting å utsette på plasseringen av disse. I front av maskinen er minnekortleseren plassert, og her kunne godt hodetelefonutgangen vært også for å være litt lettere tilgjengelig.

Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lettvinne å bruke. Vi kunne likevel godt hatt strøm, nettverk og videoutganger her.

Temperatur og støy

Kjølesystemet til Asus G55VW må være ganske effektivt, for selv når vi jobber med flere tunge programmer er det ikke mye støy å spore fra denne maskinen. Drar vi igang de tyngste spillene suser det litt, men ikke nok til å bli plagsomt.

Også temperaturene reflekterer at kjølesystemet er bra, for det blir ikke særlig varmt. Det er altså en god kombinasjon av nok tilgang på luft, stillegående vifter og godt tilpassede kjølere som gjør G55VW så behagelig for ørene.

Batteri og underside

Asus gir ingen løfter for batteritid med G55VW, sikkert fordi det avhenger så veldig av bruken. Men vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

I denne batteritesten blir ikke skjermkortet belastet noe særlig, og derfor må du nok regne med mye mindre faktisk spilletid uten en stikkontakt i nærheten. Men vi synes uansett at tre timer og et kvarter med maks lysstyrke og over fire timer med laveste lysstyrke er gode tall for en såpass kraftig maskin som dette.

Siden det ikke følger med en SSD i Asus G55VW, er det veldig greit å vite at det å bytte harddisk kun er et par små skruer unna. Det er ikke plass til to 2,5-tommers enheter, så her må du altså velge om du vil ha mye lagringsplass, eller et ekstremt responsivt system.

Du kan også temmelig enkelt oppgradere minnet på G55VW. Her er det to ledige plasser, og fra før av sitter det to minnemoduler på 4 GB litt lengre inn i maskinvaren. Opptil 16 GB er altså lett innenfor rekkevidde for de aller fleste.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Vårt testeksemplar av Asus G55VW kom med Windows 7 Home Premium. Dette operativsystemet fungerer helt ypperlig med denne maskinvaren, og alt går som en drøm. Selv heftig multitasking med tunge programmer gikk helt strålende takket være en kraftig firekjernes prosessor og en solid dose minne.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig. Men når det er sagt skal du nok jobbe hardt for å trenge mer enn de 8 GB som følger med her.

Se også: SSD-anbefalinger

Det følger med noen prøve-programmer når du starter opp Windows for første gang. Blant annet tidsbegrensede utgaver av Microsoft Office og Norton Internet Security. I tillegg hadde Asus lagt ved noen widgeter til skrivebordet som blant annet viste hvor lenge maskinen kunne holde seg i stand-by. Da vi slettet all denne (unødvendige) programvaren opplevde vi at maskinen startet opp litt raskere.

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med Asus G55VW har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte ikke alt helt tilfredsstillende. Skjermkortet ble ikke gjenkjent og multitouch fungerte ikke. Noen kloke hoder kan sikkert fikse dette, men for de som kjøper en spillbærbar er nok ikke dette operativsystemet så interessant uansett.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Asus G55VW, og vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner. G55VW er også den eneste maskinen vi har testet så langt med siste generasjons Intel prosessor, nemlig Ivy Bridge.

Alienware M18x har en overklokket Intel Core i7-2920XM prosessor og 2 stk. AMD Radeon HD 6970M i Crossfire, Multicom Kunshan P150 har en Intel Core i7-2720QM prosessor og et Nvidia GeForce GTX 580M skjermkort, og utgaven av HP Envy 17-2100 vi tidligere har testet har en Intel Core i7-2630QM prosessor, og et AMD Radeon HD 6850M skjermkort.

I grafene under får vi altså se ytelsen til en ekstrem spillmaskin i form av Alienware M18x, og deretter de stadig svakere løsningene til Multicom Kunshan P150, Asus G55VW, og HP Envy 17-2100, mest sannsynlig i den rekkefølgen.

Syntetisk spillytelse

I de syntetiske spilltestene går det for det meste som forventet. Grafikkløsningene i Alienware M18x og Multicom Kunshan P150 er kraftigere enn skjermkortet til Asus G55VW, mens HP Envy 17-2100 må se seg slått av de tre andre i 3DMark. OpenGL-testen faller derimot i HP sitt AMD skjermkorts favør, og G55VW haver helt i bånn.

Reell spillytelse

Når det kommer til spilling er syntetiske tester temmelig irrelevante, og vi ser at Asus G55VW slår HP Envy 17-2100 i alle testene. Men G55VW må bare bøye seg i støvet for Alienware M18x og Multicom Kunshan P150, som har kraftigere skjermkort.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Asus G55VW gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

PCMark 7 er testen som best simulerer den opplevde ytelsen til maskinen med operativsystemet Windows 7. Her ser vi at maskinene som har SSD, altså Alienware M18x og Multicom Kunshan P150 gjør hakkemat av Asus G55VW og HP Envy 17-2100.

Når det kommer til ren tallknusing derimot, som vi ser i Cinebench og Handbrake, er det Asus G55VW som går seirende ut av kampen. Det er Ivy Bridge prosessoren som skal ha æren for dette. Den er litt mer effektiv enn den forrige generasjon fra Intel.

Konklusjon

Asus G55VW er en bærbar datamaskin myntet på gamere. Prisen starter på nesten 11 000 kr, og er således ikke direkte billig, men tilgjengelig for de fleste. Designen er ikke fullt så prangende som vi ofte ser på spillbærbare, og dette liker vi veldig godt.

Rent ytelsesmessig savner vi det lille ekstra fra skjermkortet. Du kan for all del dra det nyeste av spill, men da må du tåle å ikke spille i full oppløsning, og med lite eye-candy. Vi skulle også gjerne sett et modellvalg med SSD her til lands, noe som drastisk øker den opplevde ytelsen til maskinen.

Det mest positive med Asus G55VW er den gode kvaliteten. Materialene føles solide, og det er ikke valgt glorete plast eller skinnende detaljer. Tastaturet er en drøm å bruke og pekeplaten likeså. Skjermen er matt, noe mange vil sette pris på, og som om ikke alt dette var nok er maskinen også stillegående, kjølig og har relativt god batteritid.

I vår mening er den eneste grunnen til ikke å kjøpe en Asus G55VW at du enten ikke liker designen, som er ganske så særegen, eller at du synes grafikkløsningen blir for svak. Vekten og størrelsen kan også skremme noen, men dette må du nesten regne med dersom skal du ha en kraftig bærbar.

Alt i alt synes vi Asus G55VW er et knallgodt produkt. Vi har ingen problemer med å anbefale den til alle som skulle ha lyst på en litt over middels kraftig spillbærbar med det nyeste fra både Intel og Nvidia.

+  God konstruksjonskvalitet
+  Pen og særegen design
+  Behagelig tastatur og pekeplate
+  Bra skjerm
+  Stillegående og kjølig


-  Ikke fantastisk spillytelse
-  Litt tykk og tung

Andre alternativer

Vi har ennå ikke testet noen andre bærbare datamaskiner med Ivy Bridge prosessorer. Men vi skal snart motta en Multicom Kunshan P170E som virker veldig lovende. Her er det muligheter for å skreddersy maskinvaren, og kraftigere skjermkort er tilgjengelig.

Den finnes også i en 15,6-tommers utgave kalt Kunshan P150E, som er en direkte konkurrent til Asus G55VW. Prisen starter på noe over G55VW, men her kan du gå helt bananas og svi av over 30 000 kroner dersom lommeboken din tillater det.

Vi kan også melde om at du for noen tusenlapper ekstra får Asus G55VW med 12 GB RAM, Blu-ray og en 750 GB hybrid harddisk/SSD. Men akilleshælen for en hardbarka gamer blir fremdeles at skjermkortet ikke er helt i toppklassen.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner, her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

annonse