Til hovedinnhold

Test: Avantalk CS2 – Billig blåtannstereo.

Stereohodesettet Avantalk CS2 koster bare 369 kroner. Men å gå for et så rimelig hodesett har også sin pris. Kvalitetsmessig ligger det et godt stykke bak sine dyrere konkurrenter.

Øreplugger

Avantalk er et stereohodesett som består av en mottaker, ledning med mikrofon og to øreplugger til å henge bak tragus/antitragus (spalten nederst i ørebrusken). Den skal altså ikke stikkes inn i øregangene for å stenge ute omgivelseslyden.
Fordelen med denne løsningen er at du lettere kan høre hva som skjer rundt deg, noe som er viktig, ikke minst om du oppholder deg i trafikken eller på andre steder der det er påkrevd å være oppmerksom. Når du spiller musikk på denne type hodesett vil musikken uansett overdøve det meste av omgivelseslyd, så det er egentlig bare når vi pauser musikken at det er noen reell forskjell på hva vi kan høre rundt oss. I svært larmende omgivelser er tette øreplugger best.
Ulempen med plugger som henges i ørebrusken er at ikke alle har ører som skapt for å holde slike plugger på plass.

Godt feste
Hovedenheten på Avantalk CS2 er i sort plast som er delt på midten av en tynn rød stripe. I denne stripen sitter også kontrollen som lar oss spole i musikken, eller bla frem og tilbake mellom låtene på telefonen. Hovedenheten har en liten lampe som med jevne mellomrom lyser blått når settet er koblet til en mobiltelefon (eller annen enhet med Bluetooth musikk- eller taleprofil).
En ganske solid klype sørger for at settet sitter godt når vi klipser den til skjorten eller til halsåpningen på genseren. Et lite øye i bakkant lar oss feste en halssnor på settet dersom vi ikke har noe sted å feste klypen.

Mikrofon

Fra hovedenheten går en dobbelt ledning til mikrofonen og kontrollen som sitter ca 20 cm fra hovedenheten. På denne finner vi volum-kontroll, og tasten vi bruker for å starte eller avslutte en samtale. Når vi ikke mottar anrop fungerer tasten som start/stopp-tast for musikken. Det er også denne knappen vi bruker for å slå settet på eller av. Det er ikke mulig å bytte til alternative plugger.

Ledningen er trukket med plast, og ikke med gummi. Dermed blir den stiv og lite smidig. Når vi tar på ledningen eller kontrollen, så forplanter lyden seg til øret.

Settet er ikke skapt for norske vintrer, for i kulde blir plasten enda stivere.

Volumtastene er plassert overfor hverandre på hver sin side av kontrollen. Det hadde vært bedre om de satt på samme side så vi kunne bruke motsatt side som mothold. Nå må vi passe oss så vi ikke trykker på begge tastene samtidig.

Samtalelyd

Vi opplever at settet fungerer brukbart til samtaler. Mikrofonen fanger opp det vi sier, men tar også med seg en del bakgrunnsstøy. Stemmen vår blir litt skarp for mottakeren, men ikke verre enn at det er akseptabelt.

For oss blir personen i andre enden gjengitt helt greit, men vi merker oss at enkelte lyse stemmer kan skurre litt.

Musikk

Dessverre er lyden ved musikkavspilling ikke like god. Her kreves da også en mer naturtro gjengivelse enn det vi forventer i en samtale, der det viktigste er å høre hva som blir sagt.

De små elementene i ørepluggene har lite spillerom og klarer ikke å flytte nok luft til å gjengi basstoner. Mellomtoner går noe bedre, men også her mangler det en del. Det hodesettet mangler i bass og mellomtoner tar den igjen i diskanten. De svake bass- og mellomtonene får oss til å skru opp lyden for å høre vokalen bedre. Resultatet er at diskanten stikker som kniver i ørene.

I tillegg til å plage oss selv med denne lyden, så plager vi også våre omgivelser. Det er ikke ofte vi hører øreplugger som lekker så mye lyd som disse.

Spill

Alt i alt tror vi de fleste vil ha større utbytte av å beholde ørepluggene som følger med telefonen. Avantalk CS2 er godt egnet for samtaler, eller om du skal høre på lydbøker. Men noe hodesett for musikkelskere er det definitivt ikke. Spillentusiaster kan merke seg at det fungerer med Playsation3, og du kan selvsagt bruke det med en PC. Vi har ikke testet hvordan det fungerer med annet enn mobiltelefoner.

Vi tar med at settet kan brukes med de aller fleste mobiler, og at den lave prisen kombinert med bra batterikapasitet gjør at dette kan være et brukbart valg for den som først og fremst vil ha hendene frie under mobilsamtaler.

Mer om
annonse