Til hovedinnhold

Dell XPS 15

Introduksjon

Det er ikke så lett å finne en bærbar datamaskin som kan få til alt. Man må som regel velge mellom god ytelse, pent utseende, behagelig tastatur, bra skjerm, lang batteritid og... ja, dere skjønner tegninga. Så å finne den perfekte balansen mellom alt dette er en kunst få PC-produsenter enda har klart å mestre.

Dell har derimot alltid gitt en muligheten til å bestemme innmaten i sine maskiner til en viss grad. Det gir en muligheten til å finne balansen mellom ytelse og pris, samt noen forlokkende ekstrafunksjoner.

Dell XPS 15 skiller seg helt klart ut med sin spesielle design.

Dell mener å ha skapt en fornuftig blanding av alle de gode egenskapene vi nevnte tidligere med et av sine siste produkter, nemlig XPS 15. Ved bruk av solide materialer, original design, og valget mellom relativt kraftige komponenter burde de fleste behov være tilfredsstilt, mener de. Vi har derimot hørt dette et utall ganger før, og skummer først gjennom spesifikasjonene.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i3 dual core 2,1 GHz (3 MB buffer) Intel Core i5 dual core 2,3 eller 2,5 eller 2,6 GHz (3 MB buffer) Intel Core i7 dual core 2,7 GHz (3 MB buffer) Intel Core i7 quad core 2,0 eller 2,2 GHz (6 MB buffer) Intel Core i7 quad core 2,3 GHz (8 MB buffer)
Harddisk Opp til 750 GB 7200 rpm
Brikkesett Intel ID0104
Skjerm 15,6 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning 1920 x 1080 piksler oppløsning med RGB-LED bakbelysning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser eller Blu-ray brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth Mulighet for mobilt bredbånd (WWAN) Støtte for WiDi og GPS via WWAN
Batteri 6 eller 9 celler celler 6 celler yter 58 Wh
Annet -
Størrelse 2,7 kg tung 3,8 cm tykk
Pris Fra 5990 kr

En kjapp kikk på bildet av XPS 15 og spesifikasjonene man kan velge mellom sier oss at dette kan bli en spennende maskin. Utgaven vi ble tilsendt hadde en Intel Core i5-2410M prosessor på 2,3 GHz (opp til 2,9 GHz med turbo), 8 GB RAM, 500 GB harddisk, Nvidia Geforce GT 525M skjermkort, 1366 x 768 piksler skjerm og 6 cellers batteri. Denne konfigurasjonen koster i skrivende stund 8990 kroner.

Vi har valgt å sammenlikne Dell XPS 15 med følgende andre bærbare maskiner vi har testet: Lenovo Ideapad B560, Asus X52JV og Multicom Xishan W150. Disse maskinene er også ment for alt-mulig-bruk, og har ikke så alt for ulike spesifikasjoner.

Takk til Dell som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken slår Dell XPS 15 oss som en skikkelig lekker og annerledes maskin. På utsiden av skjermen er det et lokk av børstet aluminium med Dell-logoen plassert i midten. Når vi åpner den er det en kombinasjon av matt plast og mer børstet metall som møter oss, skikkelig lekkert.

Metall og matt plast preger innsiden av XPS 15

Det er ingen tegn til knirking eller fleksibilitet når du vrir og vender på maskinen. Maskinen føles altså veldig solid. Aksjonen i skjermlokket er jevn, og man kan lett åpne skjermen uten at man vipper maskinen bakover. Vi liker at Dell ikke har fylt håndleddstøttene med klistremerker slik mange andre produsenter har en tendens til.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Mini DisplayPort HDMI 1.4
Enhetstilkobling 1 x eSATA/USB 2.0 2 x USB 3.0
Annet Minnekortleser (9 i 1) Webkamera Kensington-lås Integrert mobilt bredbånd (ekstrautstyr) TV-mottakerantenne (ekstrautstyr)

Når det gjelder tilkoblinger er det meste man forventer av en ny PC i dag på plass. Noen få vil muligens savne firewire, men dette er en stadig mindre brukt tilkobling. Vi liker at det er to USB 3.0 tilkoblinger, de fleste bærbare som lages nå til dags har i beste fall bare én.

Bakerst og til høyre på maskinen er det lydtilkoblinger, eSATA/USB, Mini DisplayPort, HDMI, LAN, USB 3.0 og ladeplugg
Bakerst på venstresiden er det kun en USB 3.0. I front finner vi en minnekortleser

Mange vil være glade for å se tilkoblinger på baksiden av maskinen. Dette er en praksis som var veldig vanlig for en håndfull år siden, men som nesten er blitt helt utdødd siden produsentene begynte med en ny type skjermfeste.

Med tilkoblingene bak er det lett å bruke eksternt utstyr som skjerm, tastatur og mus, samt koble til nettverk og strøm uten at kabler stikker ut av siden på maskinen. På en annen side blir tilkoblingene litt vanskeligere å nå mens man bruker maskinen.

Taster og touchpad

Tastaturet er av typen chiclet, som betyr at hver tast stikker ut av kabinettet. Dette gir illusjonen av mindre svikt i tastaturet, og gjør det samtidig lettere å unngå uheldige ekstra tastetrykk. Vi synes godt XPS 15 kunne hatt en numerisk del av tastaturet, men denne plassen er i stedet brukt på høyttalere. Kvaliteten virker å være høy på tastaturet, og det er meget behagelig å bruke.

Over tastaturet ligger tre berøringstaster som lyser opp når maskinen er skrudd på. Den til venstre aktiverer Dell sitt eget kontrollpanel som gir kjapp tilgang til mange kjekke maskininnstillinger. Den i midten kan man selv velge hva skal gjøre, og den helt til høyre startet programvaren for å styre lyd-egenskapene.

Touchpaden er mye større enn det vi vanligvis ser på bærbare maskiner, noe som kommer godt med. Overflaten er matt og reagerer godt og presist. Multi-touch er også på plass, noe enhver touchpad med respekt for seg selv har nå til dags. Musetastene lager en myk lyd ved trykk og vil nok ikke plage andre i nærheten.

Høyttalere

Høyttalerne til Dell XPS 15 er ikke som høyttalerne i bærbare maskiner flest. Her er det nemlig en egen subwoofer på plass på undersiden som gir en merkbar ekstra dybde i lydbildet. JBL-høyttalerne på oversiden gir også fra seg mye godlyd, og det å se film og høre på musikk på en bærbar PC er plutselig blitt en mye mer behagelig affære.

Skjerm

I maskinen vi ble tilsendt satt det et skjermpanel med 1366 x 768 piksler, noe som etter vår mening er litt for lite for en 15,6-tommers skjerm. På Dell sine nettsider kan man også velge et RGB-LED panel med 1920 x 1080 piksler som vil gi både mer arbeidsplass på skjermen, men også bedre farger. Man må imidlertid ut med 1800 kroner ekstra for denne moroa.

NB! Som et direkte resultat av denne testen endret Dell prisen på Full-HD-skjermen til 1400 kr.

Skjermpanelet i vår testutgave har imidlertid friske farger og godt kontrastnivå takket være høykontrastbelegget. Innsynsvinklene, både horisontalt og vertikalt, er også gode. Ulempen med høykontrastbelegget er at det reflekterer mye lys, og du ser til envher tid mye av omgivelsene dine i skjermen. Dette er spesielt plagsomt i lyse rom eller ute i fint vær.

Lysstyrken i skjermen er også lav, så det er best å ikke ta med denne maskinen ut i sola. Men passer man på å sitte i skyggen går det likevel til nød. Det kan også hende at den dyrere RGB-LED-skjermen har et noe sterkere baklys så dette ikke er et problem.

Temperatur og støy

Når maskinen ikke jobber hardt er det lite vi hører til viftestøy. Dette kan derimot gå litt på kompromiss med temperaturene, og vi kjente at maskinen ikke var direkte kjølig på noe som helst tidspunkt.

Som vi ser av grafene er temperaturen, særlig der man hviler håndleddene, relativt høy. Det varmeste punktet her var faktisk på touchpaden, men vi merket aldri at dette ble plagsomt. Under load ble ikke maskinen så mye varmere enn i idle, så kjølesystemet og vifta er nok ganske så effektivt i Dell XPS 15.

Batteri og underside

Dell skryter ikke av batteritiden til XPS 15 på hjemmesidene deres, noe som får oss til å anta at den ikke er noe å skrive hjem om. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal bruk av maskinen.

Vi ble litt overrasket da vi så at XPS 15 holdt ut i over fem timer på sterkeste lysstyrke på skjermen, og over seks og en halv time på svakeste lysstyrke. Dette holder til mye moro, og hadde vi hatt 9-cellers batteriet, ville moroa også vart enda lengre.

Det er ikke så mye man kan fikle med på innsiden av XPS 15. Man kan oppgradere minnet, bytte ut det trådløse nettverkskortet og sette inn et WWAN/TV-kort hvis man ikke allerede har kjøpt det fra Dell.

Å bytte ut harddisken, for eksempel for å sette inn en SSD, ser ut som en unødvendig vanskelig jobb. Mange maskinprodusenter gir en mulighet til å bytte harddisk ved bare å løsne én skrue.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare!

Programvare og ytelse

Når du kjøper en Dell XPS 15 følger det med en variant av Windows 7, enten du vil eller ikke. Dette er synd for dem som gjerne skulle brukt Linux i en eller annen form, men for dem som liker Windows 7 er det derimot helt greit. Denne maskinen drar dette operativsystemet som en lek. Vi hadde en god porsjon minne i vår konfigurasjon, og det gjorde multitasking veldig lett.

Vi prøvde oss på en omgang med siste utgave av Ubuntu på XPS 15, og her fungerte alt tilsynelatende helt feilfritt. Alle drivere som trengtes var på plass, og annet enn at hverken multitouch på touchpaden eller snarveistastene over tastaturet ikke fungerte, kunne vi ikke merke noe redusert funksjonalitet.

Det var heldigvis ikke en hel bråte med programmer installert på maskinen da vi startet den opp første gang. Flere maskinprodusenter har for vane å legge inn mange programmer og demoutgaver med "nyttige" funksjoner som kun ender med å gjøre maskinen tregere.

Spillytelse

Asus X52JV og Multicom Xishan W150 har begge en kraftigere grafikkprosessor enn XPS 15, nemlig et Geforce GT 540M, likevel har disse to maskinene ganske ulik spillytelse. XPS 15 havner stort sett bak disse, men at X52JV har en eldre Intel Core i5 lider den for i noen tilfeller.

Man kan velge et Nvidia Geforce GT 540M til XPS 15, for 670 kroner ekstra. Man får da litt sterkere grafikkytelse, men for den gjengse brukeren som ikke spiller mye, vil nok det medfølgende Nvidia Geforce GT 525M holde en god stund.

For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan man for eksempel bruke søkeordet "Nvidia" for å se hvordan Nvidias ulike skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

XPS 15 yter omtrent som man skulle forvente av maskinvaren i testene våre, hverken mer eller mindre. Denne delen legger vi ikke så mye vekt på, da man kan justere maskinvaren og dermed ytelsen etter hva lommeboken tillater når man bestiller maskinen.

Det bør nevnes at man ikke kan velge en SSD i konfiguratoren til Dell. Dette ville gjort den opplevde ytelsen og responstiden i Windows mye bedre. Har de muligens fjernet dette valget i streben etter at XPS 15 skal være en mer "folkelig" datamaskin?

Konklusjon

Dell XPS 15 er en stilig bærbar datamaskin for folk flest. Maskinen har store muligheter når det gjelder å finne hva slags maskinvare som passer best til ens egen smak og lommebok. 5990 kroner koster den billigste utgaven, men hvis man ønsker skikkelig god ytelse ryker tusenlappene fort.

Konfigurasjonen vi ble levert var ganske beskjeden, med den svakeste Intel Core i5-prosessoren Dell tilbyr, og et Nvidia Geforce GT 525M. Dette burde derimot holde i massevis for folk flest, for vi opplevde aldri maskinen som treg, og selv nyere spill får fin flyt hvis man ikke er for kresen på bildekvalitet.

Det mest positive med Dell XPS 15 er det pene utseendet og den robuste konstruksjonen. I tillegg skiller designet seg litt ut fra bærbare maskiner flest, og er et friskt pust i PC-jungelen. XPS 15 er god å jobbe på med et behagelig tastatur og en stor, responsiv touchpad. Den gode lydkvaliteten og lange batteritiden tok oss helt på senga, og kommer selvsagt godt med.

Når vi først skal peke på noe negativt må det bli at skjermvalgene er ganske begrensa. Hele 1800 kroner ekstra må man ut med for å få et skikkelig skarpt og høyoppløst bilde. 1366 x 768 piksler holder sikkert for mange, men ikke for de som liker mye plass å jobbe med. Den lave lysstyrken i skjermen kan også gjøre det unødvendig vanskelig å bruke maskinen i lyse omgivelser eller utendørs.

NB! Som et direkte resultat av denne testen senket Dell prisen på Full-HD-skjermen fra 1800 kr til 1400 kr.

For mannen i gata er Dell XPS 15 midt i blinken. Her får man lekker design, god kvalitet og mange valgmuligheter i ett stykke maskinvare. Gameren blir muligens litt skuffet over spillytelsen, og den som skal ha mest mulig for pengene bør også se bort. For alle andre er Dell XPS 15 absolutt verdt en kikk.

+  Pen design
+  Robust kvalitet
+  Behagelig tastatur og touchpad
+  Mange konfigurasjonsmuligheter
+  Bra batteritid
+  God lyd


-  Koster litt å oppgradere til en bedre skjerm
-  Lyssvak skjerm som ikke egner seg i lyse omgivelser
-  Ikke veldig mye "bang for the buck"

annonse