Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus X52JV

Introduksjon

Det er ikke mange dagene siden vi testet Asus N73SV, vår første bærbare med den nye Sandy Bridge-prosessoren fra Intel. Men selv om disse vil finne veien til en rekke bærbare utover vårparten, er det lite å skue i butikkene enn så lenge.

Vi skal derfor ikke glemme modellene som er aktuelle akkurat nå, og blant disse finner vi allroundmodellen X52JV, også fra Asus. Denne har den samme grafikkløsningen som den nevnte N73SV, et GeForce GT 540M fra Nvidia. Til gjengjeld har den en svakere prosessor.

En direkte sammenligning mellom disse vil naturligvis ikke være rettferdig – X52JV koster tross alt under halvparten av den N73SV-utgaven vi har hatt til test. Likevel har vi gjort det for å illustrere nettopp hvor mye ytelse du kan få for pengene i lavere kontra høyere prisklasser. I tillegg har vi slengt med IdeaPad B560 fra Lenovo, som matcher prisen på X52JV.

Asus X52JV har skjerm med blankt kontrastbelegg, noe som ikke akkurat gjør den enkel å ta bilde av.
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-480M (2,67 - 2,93 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 640 GB 5400rpm
Skjerm 15,4 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 6 celler, yter 47 Wh
Annet -
Størrelse 2,6 kg tung 3,8 cm tykk
Pris Ca. 6500 kr

Det er ingen store overraskelser med denne Asus-modellen. Det er enkelt og greit en bærbar med dugelig Intel Core i5-prosessor og dedikert grafikk. Utseendet, størrelsen, vekten og den blanke skjermen med oppløsningen på 1366 x 768 piksler er nokså typisk for 15-tommere i denne prisklassen.

En takk rettes til Asus som sendte maskinen til test.

I bruk

Som nevnt er X52JV en nokså konvensjonell bærbar myntet på privatmarkedet. Lokket er blankt og mørkt, med et svakt mønster i sort, grått og bronsebrunt. Den samme mørke brunfargen finner vi igjen i platen rundt tastaturet, men da i en matt og mønstret utførelse. Det er altså lokkets overflate og kanten rundt skjermen som er mest sårbare for fettete fingre.

Nærbilde av lokket.

Kvalitetsmessig virker maskinen godt sammensatt uten store glipper i skjøtene. Den er relativt fast i fisken og uten knirk eller knark. I hovedsak er det området rundt det optiske drevet, midten på lokket og senter over tastaturet som i noe grad gir etter for trykk.

Tastatur og pekeplate

Asus X52JV har et fullstørrelse island style-tastatur i full størrelse med kvadratiske taster. På høyre side sitter et litt smalere talltastatur i samme stil. Vi er tålelig fornøyd med layouten, og med unntak av en litt skranglete mellomromstast støyer det ikke spesielt med mindre du hamrer løs på det.

Hva vi ikke er like glade for er svikten på venstresiden av tastaturet. Bevares, vi snakker ikke om hengemyr a la Asus N73SV, men det at halve tastaturet gynger litt mer enn det andre må vi likevel peke på. Når det er sagt opplevde vi ikke dette som noe stort problem under bruken, men det kan kanskje være litt irriterende dersom du er av typen som er kresen på dette.

Den nedfelte pekeplaten har samme farge og tekstur som håndleddsstøttene, noe som vil si at den er svakt ruglete. Den er likevel følsom og behagelig å bruke. Vi har heller ikke noe å utsette på musetastene under.

Skjerm

Bredskjermen i 16:9-format er av den blanke, reflekterende typen og har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Her er det ingen overraskelser, og kvaliteten er på linje med andre modeller i denne prisklassen. Den er dog noen hakk mer lyssterk enn modellene vi har valgt å sammenligne med her.

Høyttalere

Etter merkingen å dømme har Asus fått litt hjelp fra Altec Lansing med X52JV. Etter hva vi kan høre har det ikke hjulpet så veldig mye. Her er det bokslyd uten muligheter til å spille noe særlig høyt, noe som vil si at de innebygde høyttalerne i hovedsak egner seg til systemlyder eller nødstilfeller på gutterommet.

Tilkoblinger

Som vi allerede har vært innpå har ikke X52JV siste skrik i prosessor, og denne tilnærmingen preger også resten av maskinen. Den er for eksempel verken utstyrt med USB 3.0 eller eSATA. Men det viktigste er på plass.

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA, HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser (MMC, SD, MS) Kensingtonlås
Optisk drev, en USB-port, minnekortleser, LAN og strøminntak på høyre side.
På venstre side finner du VGA, HDMI, 2 x USB pluss lyd inn og ut. I tillegg utblåsing av varmluft og plass for kensingtonlås helt bakerst.

Temperatur og støy

Asus X52JV har en vifte som går mye av tiden, men vi snakker da om et jevnt, svakt og nøytralt sus som lett forsvinner i annen bakgrunnsstøy. Når maskinen må jobbe hardt gjør den naturligvis mer ut av seg, men selv da med en relativt behersket tone.

Temperaturene er egentlig helt greie. Problemet er at oversidens varmeste punkt ligger sentrert mellom pekeplaten og tastaturet. Denne hotspoten får håndleddstøttens øverste kant mot pekeplaten til å bli merkbart varmere enn resten under vedvarende hard belasting. Hoveddelen av håndleddstøtten holder altså lavere temperatur under load enn det som er oppgitt her. Også selve pekeplaten får sitt av denne varmen, men da uten at det når ubehagelige temperaturer.

Batteri og bunn

I vår faste testrutine med MobileMark 2007, et program som simulerer jevn bruk av laptopen, klarer X52JV seg i nesten fire timer med skjermen dimmet ned. Ved maks lysstyrke klarer den tre timer og tyve minutter. Dette er innen normalen og verken til å glise av eller gråte over.

Asus X52JV har en eneste stor og solid plate under. Ved å løsne de fem skruene får du god tilgang til maskinens innmat, også for en kjapp vifterens en gang i blant om det skulle bli nødvendig. Sånt kan vi like.

Ytelse

Ikke overraskende kommer Asus X52JV med Windows 7 Home Premium som operativsystem, noe maskinvaren i X52JV naturligvis ikke har noe problem med å drive. Ellers står du fritt til å gjøre hva du vil med den. Vi testet den kort med Ubuntu Linux uten større problemer enn en manglende skjermkortdriver.

Systemytelse

Musklene i denne maskinen er det en Intel Core i5-480M som står for, sammen med grafikkløsningen GeForce GT 540M. Det er nøyaktig det samme skjermkortet Asus har i sin større og dyrere N73SV. Lenovo IdeaPad B560 har på sin side et GeForce 310M, som er svakere.

Asus X52JV gjør det for så vidt bra. Den ligger et hakk eller to bak i generell prosessorytelse, men gjør en jevn og god jobb for den gjengse bruker. IdeaPad B560 gjør det best i PCMark Vantage Communication ettersom dette er den eneste prosessoren i dette selskapet med AES instruksjonssett som hjelper på krypterings- og dekrypteringsoperasjoner.

Her må vi altså huske på at N73SV koster det dobbelte. Og mens IdeaPad B560 har en bedre prosessor enn X52JV, har den som nevnt et svakere skjermkort.

Spillytelse

Med X52JV har vi en bærbar som fint takler de fleste spill dersom du ikke har krav til de høyeste detaljnivåene og oppløsningene. Som vi ser kunne maskinen gjort nytte av en kraftigere CPU, men den flyter altså greit på kreftene til grafikkprosessoren.

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Asus X52JV er en bærbar uten de store overraskelsene, og har egentlig ingen spesielle trekk eller egenskaper som skiller den fra så mange andre bærbare i denne prisklassen. Utseendet, størrelsen, vekten og den blanke skjermen med den sedvanlige oppløsningen på 1366 x 768 piksler føyer den inn i rekken av typiske 15-tommere.

Maskinen er heller ingen höydare på utstyrssiden. USB 3.0 er naturligvis noe vi gjerne ville hatt på plass, sammen med eSATA. Med Sandy Bridge-modeller på trappene kan vi heller ikke kalle prosessoren i denne maskinen for siste skrik.

Men selv om X52JV kanskje ikke er av de mest spennende eller innovative modellene der ute, er det flere ting å like ved den. Den virker solid og godt skrudd sammen, har en relativt lyssterk skjerm og støyer lite. Pekeplaten er god, og mens noen sikkert vil irritere seg noe over litt vel mye svikt på tastaturets venstre side, hadde vi i det store og hele ikke noen spesielle problemer med dette.

Innen nettverk er også det meste på plass – 802.11n trådløst, gigabit kablet og Bluetooth.

Med tanke på generell hverdagsbruk for Hvermannsen er også ytelsen fin. Grafikkløsningen er i tillegg potent nok til å drive det siste innen dataspill.

Vi har sett bærbare som er mer utholdende på batteridrift, men mellom tre og fire timer er innen normalen i denne klassen. En 15-tommer på 2,6 kg er uansett ikke det du er ute etter dersom du skal mye på tur.

Konklusjon

Asus X52JV er en ujålete og rett frem modell som kjører en velprøvd og stabil plattform. Den har nok muskler for alt fra videoredigering til spilling.

Skal noe nevnes må det bli tastaturet med sin noe ujevne svikt, samt den lille varmelekkasjen til pekeplaten og de øvre hjørnene av håndleddstøtten under hard jobbing. Men ellers har vi lite å utsette på den generelle kvaliteten.

Alt i alt virker derfor X52JV fra Asus som en jevnt over god altmuligmaskin for deg som ikke trenger det aller nyeste og hotteste innen data.

Det vi kanskje ønsker oss mest på slike modeller er muligheten til å velge et annet skjermpanel. Blanke skjermer med standardoppløsningen 1366 x 768 er jo ikke optimalt for alle brukere, og da hjelper det ikke om resten av maskinen skulle friste.

+  Solid konstruksjon
+  Nokså stillegående
+  Jevnt over god ytelse


-  Litt ujevn svikt i tastaturet
-  En liten hotspot mellom pekeplate og tastatur

Les også
PCMark 7 er nærmere lansering
Les også
Her er Asus' neste spillversting
Les også
Asus kutter UL-serien
Les også
Asus N73SV
Les også
En skikkelig grombærbar
annonse