Guide

10 triks for stillere bærbar

Lei av knatring og viftestøy? Få en fredeligere hverdag med disse knepene.

Triks 1 - 5

Dersom du er av typen som lar deg irritere over støyende datamaskiner, kan du trøste deg med to ting. Det ene er at du slett ikke er alene, men det er sant å si en smal trøst. En langt bedre nyhet er at dette er noe du i mange tilfeller kan gjøre noe med selv.

Tradisjonelt har det vært flest muligheter for å dempe støyen på stasjonære datamaskiner, men heldigvis er det også en rekke teknikker som virker på bærbare. Og det er bra, ettersom brorparten av befolkningen i dag velger seg en bærbar modell når sparegrisen skal ofres til datagudene.

Strømforbruk = varme = viftebråk

Når PC-en jobber hardt bruker den strøm, og mye av denne strømmen omdannes til varme. Ettersom høye temperaturer kan bety kortere levetid, eller i verste fall døden for flere av datamaskinens komponenter, blir varmen som oftest ledet bort ved at en eller flere vifter sender en luftstrøm over kjøleribber og varme områder. Jo varmere datamaskin, jo mer luft behøves, og jo hardere må viftene jobbe. Og støyende vifter er en av de største synderne mot trommehinnene våre.

Ønsker du deg mindre støy må du altså holde temperaturen nede, og da kan vi begynne med å si som eiendomsmeglerne: plassering, plassering og plassering.

Triks 1: Smartere plassering

Hvis den omliggende temperaturen er lav, vil den luften som strømmer gjennom datamaskinen kjøle mer effektivt, som igjen gjør at viftene ikke trenger å jobbe like hardt. Her snakker vi ikke om å sette seg i kjelleren, men å unngå spesielt varme områder. Det være seg å plassere datamaskinen i sola eller ha den på bordet over varmeovnen.

Triks 2: La PC-en puste

I tillegg til generell plassering er det også viktig at datamaskinen får "puste". De fleste bærbare suger inn luft fra undersiden, så dersom du for eksempel bruker den i senga eller på andre myke underlag vil dette kunne hindre fri luftgjennomstrømming og god kjøling. Dette får vanligvis viftene til å legge inn høygiret, som igjen betyr mer støy.

Triks 3: Hold den ren

Beslektet med forrige punkt er støv og skitt i luftinntak og/eller luftekanalene, som i likhet med en dyne vil kunne gi din kjære bærbare pusteproblemer. I tillegg til et plant underlag for maskinen er altså rengjøring et stikkord – ikke bare for støyens skyld, men også for å unngå totalt maskinhavari.

Noen bærbare, som Asus X52JV, lar seg enklere rengjøre dersom du åpner dem.

Mange kvier seg nok for å åpne sin bærbare for rengjøring, og ikke så mange laptoper er bygd for dette heller. Derfor er det ikke noe heller ikke noe mål i seg selv å skru den fra hverandre, men har den luker under kan du godt gjøre et forsøk med en liten stjernetrekker. Luftinntak og/eller utblåsningsgrill er uansett gjerne synlig uten å måtte åpne noe som helst. Støv her hindrer god luftgjennomstrømming og gir dårligere kjøleevne.

Av verktøy trenger du som regel ikke noe mer enn godt lys eller lommelykt, en pinsett og bomullspinner (Q-tips). Støvansamlinger du ikke får tak i med fingrene kan fjernes med pinsett, mens bomullspinnen kan hjelpe deg med å fjerne fastgrodd skitt.

Forsiktig bruk av luft på boks kan også gjøre underverker. Vi sier her forsiktig fordi uvøren bruk av komprimert luft i nærheten av datamaskinens vifter kan føre til at disse spinner opp i en fart de på ingen måte er konstruert for. Det kan føre til en skadet eller ødelagt vifte, noe som lett kan bli dyrt på en bærbar PC.

For komprimert luft skal du også bruke korte støt, og passe på at du ikke holder boksen opp ned når du bruker den. Ellers kan luften komme ut i flytende og altså meget kald form, noe som kan gjøre skade på hva enn det lander på.

Triks 4: Ekstern kjøling

Er du spesielt glad i å sitte med den bærbare på fanget har du kanskje allerede fått opp øynene for stativ eller "plater" lagd nettopp for dette. I tillegg til å gi den bærbare litt pusterom er noen av disse også utstyrt med spesielt stillegående vifter som gir ekstra kjøling, og dette kan være å foretrekke fremfor en hissig laptopvifte på full spinn.

NotePal ErgoStand fra Cooler Master er et eksempel på stativ med egen vifte.

På varme sommerdager kan selv en vanlig bordvifte hjelpe litt – eller sett deg i trekken fra et vindu. La luftstrømmen kjøle ned både deg og PC-en.

Triks 5: Bytt ut harddisken

Det er mer enn vifter som bråker – også harddisker kan være en lei kilde til støy. Spesielt eldre disker kan gjøre en del ut av seg med tanke på sus, hvining og knatring.

Har du fra før en gammel og sliten disk, men likevel en helt grei bærbar, kan du vinne på flere måter ved å ganske enkelt bytte ut disken. Nyere harddisker støyer nemlig ikke bare mindre enn sine forgjengere, de kan også sørge for at du får adskillig bedre diskytelse.

Hvis du har nok av penger vil en SSD være å foretrekke fremfor en konvensjonell harddisk. Disse er både helt stillegående og vesentlig raskere, men koster også mer. Er du opptatt av pris og ønsker mye diskplass, bør du heller gå for en vanlig harddisk.

>>> Bla om for fem triks til