Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lenovo Ideapad B560

Lenovo Ideapad B560, sortkledd for anledningen.

Introduksjon

Nytt år, nye muligheter og nye, spennende bærbare datamaskiner som skal gjøre hverdagen vår enklere. Den første maskinen vi har på testbenken i 2011 er en godbit fra Lenovo med det ikke fullt så spennende navnet Ideapad B560.

Ideapad er navnet på bærbare maskiner fra Lenovo som er myntet på privatpersoner samt potensielt små bedrifter. B-serien er ikke enda offisielt lansert her til lands, og derfor vil man ikke finne disse i butikkene med det første! Dette er altså en liten forsmak på hva som kommer.

Rettet mot privatpersoner, men med et sterkt fokus på noe så kjedelig som sikkerhet, kommer nok ikke B560 til å selge særlig godt i aldersgruppen 15 - 25 år. Lenovo mener selvsagt selv at B560 er den perfekte kombinasjon av ytelse, brukervennlighet og pris, men det gjenstår jo bare å se!

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-580M m/Turbo Boost (2,66 - 3,33 GHz, 3 MB cache) Intel Core i5-520M m/Turbo Boost (2,4 - 2,93 GHz, 3 MB cache) Intel Core i5-430M m/Turbo Boost (2,26 - 2,53 GHz, 3 MB cache) Intel Core i3-330M (2,13 GHz, 3 MB cache) Intel Celeron P4500(1,86 GHz, 2 MB cache)
Harddisk 250/320/500 GB 5400rpm
Skjerm 15,6 tommer 1366 x 768 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri Har 6 celler og yter 48 Wh Oppgitt levetid på 4 timer
Annet -
Størrelse 2,2 kg tung 3,5 cm tykk
Pris Veiledende fra 4995 kr

Utgaven vi ble tilsendt har den kraftigste prosessoren, Intel Core i5-580M, 4 GB RAM, 500 GB harddisk og Windows 7 Home Premium. Med en prosessor som kan kjøre på en hastighet på opp til 3,33 Ghz forventer vi ganske god ytelse i de fleste programmer, men skjermkortet er antagelig ikke kraftig nok til å gi oss noen store spill-opplevelser.

Vi har valgt å sammenlikne Lenovo Ideapad B560 med to maskiner vi testet i andre halvdel 2010, nemlig Lenovo Ideapad Z560 og HP Envy 14. Envy 14 har en prosessor med fire kjerner, men med lavere klokkefrekvens, og et kraftigere skjermkort. Z560 har derimot ganske lik maskinvare, men også litt lavere klokkehastighet på prosessoren.

I bruk

Rett ut av boksen får vi et positivt inntrykk av Lenovo Ideapad B560. Det helsorte designet gir maskinen et tidløst og stilrent utseende som nok vil tåle tidens tann rimelig godt. Det er brukt minimalt med skinnende plast, og vi finner kun en tynn ramme med dette materialet rundt skjermen. Derfor er det nok liten fare for fettflekker både på innsiden og utsiden.

Byggkvaliteten er også helt upåklagelig, med stive plastmaterialer og ingen tegn til knirking. Skjermlokket gir litt etter for trykk, men ikke plagsomt mye. Det er jevn aksjon i leddene til skjermen og alt i alt virker B560 som et solid stykke maskinvare!

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA, HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0 e-SATA/USB 2.0
Annet Minnekortleser (4 i 1) Kensington-lås

Som man kan se er det meste man har bruk for på en bærbar maskin i dag på plass. Vi stusser litt over mangelen på USB 3.0, som kanskje ikke er særlig utbredt i dag, men som i løpet av et par år nok blir brukt på de aller fleste eksterne enheter.

Høyresiden: Hodetelefonutgang, mikrofoninngang, USB, optisk drev, Kensington-lås, strøminngang
Venstresiden: USB, LAN, VGA, HDMI, e-SATA/USB, USB

Plasseringen på tilkoblingene er helt grei. De siste årene har vi sett stadig færre maskiner med tilkoblinger på baksiden av maskinen, der de hører hjemme! Men her har altså funksjon måttet si seg tapt i kampen mot design atter en gang.

Taster og touchpad

Tastaturet på Lenovo Ideapad B560 er ganske behagelig å bruke. I stedet for å satse på den mer populære chiclet-typen der hver tast tilsynelatende stikker opp fra kabinettet, har Lenovo her valgt et mer tradisjonelt design som fungerer ganske godt. Vi snakker ikke om Thinkpad-kvalitet her hvor man kan nærmest hoppe på de enkelte tastene uten å ane noe svikt, men dette tastaturet vil fungere for folk flest.

Det finnes kun en eneste dedikert snarveistast på B560 som sitter rett ved siden av av/på-tasten og denne starter Lenovo sin sikkerhetsprogramvare. I tillegg kan man trykke inn Fn-tasten i kombinasjon med andre utvalgte taster for å styre grunnleggende systeminnstillinger og mediespillere.

Noen vil mene, inkludert oss, at Fn-tasten sitter der hvor Ctrl-tasten skal være, men det som irriterer oss mest er at Lenovo er litt inkonsekvente på dette! Vi har tidligere testet Lenovo Ideapad Z560 som har Ctrl helt til venstre.

Touchpaden til Ideapad B560 er en god opplevelse, med en behagelig overflate som gir presis kontroll. Knappene gjør også jobben sin, uten å bråke noe særlig og har passe trykkemotstand.

Høyttalere

Denne datamaskinen er ikke ment å være stjernen i et underholdningssenter, eller å kunne tilby fenomenale medieopplevelser. Derfor har nok ikke de innebygde høyttalerne vært prioritert hos Lenovo. Dette er på ingen som helst måte et problem, siden alt fra systemlyder til film og musikk på et fornuftig lydnivå høres ganske bra ut, dog med litt manglende dybde i lydbildet.

Skjerm

Skjermen på en bærbar datamaskin kan være et stort salgsargument for mange, og på en 15,6 tommer synes vi man kan forvente mer enn det Lenovo tilbyr oss, som er skarve 1366 piksler i bredden og 768 piksler i høyden. Vi har allerede vist at det er fullt mulig å presse hele 1920 x 1200 piksler inn på omtrent lik skjermstørrelse.

Skjermpanelets kvalitet er derimot helt godkjent. Fargene er livlige, kontrastnivået og sortnivået er ok, og den vertikale og horisontale innsynsvinkelen duger.

Vi ser at lysstyrken ikke helt kan måle seg med Z560, men det fant vi egentlig ikke ingen problemer med. Det er lett å se hva som foregår på skjermen selv i lyssterke rom. Utendørs med sterkt sollys rett i det reflekterende skjermpanelet kan detaljer i bildet bli vanskelig å lese.

Temperatur og støy

Litt viftestøy når maskinen hadde vært skrudd på en stund, eller når vi kjørte grafikkintensive spill var alt vi kunne legge merke til av støy fra B560. Viftehastigheten er jevn, og holder samtidig maskinen ganske kjølig.

Som vi kan se av grafene gjør Lenovo Ideapad B560 en god jobb med å fjerne varm luft fra kabinettet, som fører til behagelige arbeidstemperaturer både på oversiden og undersiden av maskinen! Det er egentlig litt rart at det er så stor forskjell på B560 og Z560 temperaturmessig, siden de har ganske lik maskinvare, men noe har altså Lenovo gjort helt rett her.

Batteri og underside

I følge Lenovo skal det medfølgende 6-cellers batteriet holde ut i fire timer, men de sier ikke noe om hva de har brukt maskinen til i de fire timene.

Vi forventet derfor selvsagt litt mindre når vi kjørte maskinen igjennom et par runder med Mobilemark 2007. Dette programmet simulerer en vanlig arbeidsøkt med en rekke kjente og kjære underholdnings- og kontorprogrammer.

Litt over tre og en halv time med batteritid på sterkeste lysstyrke er nok til å slå ihjel litt tid i når man sitter på flyet til Gran Canaria, når man er i klesbutikken og venter på at fruen skal finne en kjole som passer til enhver anledning, eller når man føler en trang til å pine seg gjennom et par hundre omganger med minesveiper på påsketur til hytta uten Internett.

Skrur man ned lysstyrken til det svakeste får man hele 5 timer, og man kan dermed unne seg to lange, eller tre korte, gode filmer. Denne batteritiden burde være god nok for de fleste, selv om vi selvfølgelig gjerne skulle hatt noen timer til.

Det er ikke så mange skruer man skal gjøre kål på for å komme til den hellige innsiden av B560, og her finner vi flere komponenter som er enkle å oppgradere eller bytte ut. Slik som minne, trådløst nettverkskort og harddisk. Kudos til Lenovo for å gjøre det lettvint for oss som klarer å oppgradere selv!

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet er Windows 7, i noen ulike utgaver. Vårt testeksemplar hadde Windwos 7 Home Premium, og dette vil nok passe for de fleste. På grunn av den relativt kraftige maskinvaren hadde vi ingen problemer med ytelsen i operativsystem-miljøet. Vinduer åpnet og lukket seg raskt, og det var ingen tegn til lugging i skjermbildet. Multitasking med tunge programmer gikk også greit, samt å skifte raskt mellom de.

Det er lagt et ganske stort fokus på sikkerhet med Lenovo Ideapad B560, og en medfølgende programpakke som heter Lenovo Security Suite inneholder det meste man trenger for å holde dataene ens sikre. Antivirus følger derimot ikke med, annet enn prøveutgaven av McAfee, og når noe så grunnleggende for sikkerhet ikke er på plass synes vi det er litt tullete å ha sikkerhet som et salgsargument for maskinen.

Vi fyrte opp en Ubuntu Live CD for å sjekke kompatibiliteten med denne populære Linux-distribusjonen, og fant ingen umiddelbare feil eller mangler.

Spillytelse

De dedikerte skjermkortene i B560 og Z560 er begge Nvidia Geforce 310M, og sammenliknet med Envy 14 sitt Mobility Radeon HD 5650, er det tydelig hvilken datamaskin som trekker det lengste strået! Kampen mellom B560 og Z560 er jevn, men muligens på grunn av en høyere klokkehastighet på prosessoren leder B560 i de fleste spillene. Det er fullt mulig å spille nye spill på B560, men da må man stille ned bildekvaliteten og oppløsningen ganske mye for å få en jevn bildeflyt.

For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan man for eksempel bruke søkeordet "Intel" for å se hvordan Intels integrerte skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

I de syntetiske testene Windows 7 Opplevelsesindeks og PCMark Vantage får vi noen litt rare tall, i henholdsvis grafikkscore og communication. Men ser vi på den reelle ytelsen i SYSMark og XMPEG ser vi at B560 til og med danker ut den firekjernede Envy 14. Det er mest sannsynlig fordi fire kjerner ikke blir så godt utnyttet i programmene disse testene bruker. Dermed er det nok den høyere klokkehastigheten til Intel i5-580M som gjør at B560 kommer seirende ut av disse testene.

Konklusjon

Lenovo Ideapad B560 er myntet på privatpersoner og små bedrifter, og vil nok på grunn av den relativt lave prisen få et ganske bredt publikum. Gode all-around maskiner kan det ikke bli for mange av i dataverdenen, og med en pris som begynner på 4995 kroner for den svakeste utgaven tror vi B560 kommer til å selge veldig godt.

Ytelsen Ideapad B560 leverer lever opp til maskinvaren som sitter i den. Den har en rask prosessor som taklet alle utfordringene vi matet den med, samt et helt greit skjermkort som gjør at man kan drømme seg litt bort i fjerne verdener en gang i blant. Spilling på høyt nivå kan man derimot bare glemme.

Det vi sitter igjen med som mest positivt med B560 er utvilsomt den gode kvalitetsfølelsen den gir oss. I tillegg er både tastaturet og touchpaden behagelig å bruke. Med B560 har Lenovo mestret kunststykket å balansere viftestøy og temperatur med et veldig effektivt kjølesystem som gjør det behagelig å bruke maskinen i lengre perioder.

Når det gjelder ulemper med Ideapad B560 er det egentlig bare den lave oppløsningen på skjermen som kunne vært bedre i vår mening. Et alternativ med 1600 x 900 piksler hadde vært midt i blinken!

Med Ideapad B560 har Lenovo, bevisst eller ikke, laget en maskin som passer utmerket for folk flest. Utgaven vi testet vil ha en veiledende pris på 6495 kroner, noe som gir mye maskin for pengene. Litt rimeligere utgaver vil også være tilgjengelig med litt svakere maskinvare. Vi kan varmt anbefale B560 til de som trenger en solid og nøktern bærbar PC!

+  God konstruksjonkvalitet
+  Kjølig og stillegående
+  Bra batteri og ytelse
+  Behagelig tastatur og touchpad


-  Litt lav oppløsning på skjermen

Les også
HP slipper nye folkemodeller
Les også
Bærbar for påskesola!
Les også
MSI med kraftpakker
Les også
Toshiba lanserer fargeklatt
Les også
MSI lanserer spillebærbar
Les også
MSI med multimediabærbar
Les også
Optimal bærbar
Les også
Flere Vaio-maskiner sluppet
Les også
Samsung utfordrer Apple
Les også
Masseslipp fra Lenovo
Les også
HP Envy 14
Les også
Asus NX90Jq
Les også
Bærbar for ekstrembruk
Les også
Lenovo Ideapad U160
Les også
Lenovo Ideapad Z560
Les også
Satser på god lyd og godt bilde
annonse