TestSamsung Galaxy S4 Mini

Dette er ikke en Galaxy S4

Samsung kaller det en S4, men snyter deg for alt du forventer å finne i en toppmodell.

Design, skjerm og menyer

Det hagler minitelefoner om dagen. Ikke er de små heller – iallfall ikke sammenliknet med toppmodellene for et år eller to siden. Med en 4,3 tommer stor skjerm er ikke Samsung Galaxy S4 Mini en spesielt liten telefon – den er bare liten når vi sammenlikner med de store toppmodellene som regjerer salgsstatistikkene.

På størrelse med en iPhone

Galaxy S4 Mini er mer eller mindre akkurat på størrelse med en Apple iPhone. Samsungs variant er såvidt tykkere, litt bredere og akkurat like høy som Apples mobiltelefon.

Størrelsen er likevel en av få ting disse to telefonene har felles. På de fleste andre områder skiller Galaxy S4 Mini seg grundig fra både Apples toppmodell, og sin egen navnebror.

En stutt Galaxy S4?

Her er for eksempel byggematerialet i hovedsak plast. Bakdekselet er avtagbart, og under skjuler det seg batteri og plasser for minnekort og SIM-kort.

Designen er lik den vi kjenner fra den store utgaven av Galaxy S4, men med en millimeter ekstra tykkelse sammenliknet med Samsungs toppmodell ser Mini-versjonen kanskje en anelse stutt ut.

Stor skjerm – lav oppløsning

Galaxy S4 Mini ser liten ut. Spesielt ved siden av dagens store brettmobiler. Likevel har den noe større skjerm enn det som bor i Apples nyere iPhone-modeller. Størrelsen er 4,3 tommer, og oppløsningen er 960 x 540 piksler.

Det gir en ikke spesielt imponerende pikseltetthet på 256 piksler per tomme. Punktene i skjermen er forholdsvis godt synlige. Det gjør at skråstilte, men rette, linjer får den vante "etasje"-effekten som lav oppløsning kan gi. Dette er godt synlig når du veksler mellom hjemmeskjermer. Vekslingen har en 3D-effekt som gjør at innholdet på hjemmeskjermene skråstilles.

Akkurat som den store Galaxy S4-modellen har Mini et svakt mønstrete deksel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kraftige farger og god kontrast

Siden dette er en AMOLED-skjerm har den sin styrke i kraftige farger og god kontrast. De svarte pikslene har tross alt ikke noen bakgrunnsbelysning å holde tilbake i det hele tatt. Ulempen er at lysstyrken kunne vært bedre, og skjermen har et lite blåstikk.

I menyene kan du til en viss grad korrigere for AMOLED-skjermens egenskaper, og få et noenlunde nøytralt bilde. Blåstikket blir du imidlertid ikke helt kvitt.

Menyene i Galaxy S4 Mini likner på de vi støter på i Samsungs toppmodell - men her mangler det også mange funksjoner og valg som toppmodellen kan gi.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik markedsføres Galaxy S4 Mini av Samsung. Vi merker oss at vårt testprodukt ikke leveres med S-Health.Foto: Skjermdump, Samsung.com/no
Slik markedsføres Galaxy S4 Mini av Telenor.Foto: Skjermdump, Telenor.no
Slik markedsføres Galaxy S4 Mini av NetCom.Foto: Skjermdump, Netcom.no

Grei nok

Skjermen i Galaxy S4 Mini må ta til takke med merkelappen grei nok. Dagens toppmodeller har utelukkende HD-skjermer, og de heftigste telefonene har full-HD-oppløsning. Selv en av de nærmeste konkurrentene, HTC One Mini, har klart å presse inn HD-oppløsning på like stor skjerm.

På skjermen er det Samsungs egne menyer som ruller og går. Ved siden av selve designen på telefonen er det disse som har mest til felles med toppmodellen, Galaxy S4. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at også menysystemet fremstår som en lettversjon.

Nedstrippet Touch Wiz

Samsung er nemlig kjent for sine mange ekstrafunksjoner og valg i menyene. Noen av dem er svært nyttige, mens andre er gimmicker som bare er upraktiske og sære i bruk. Her er det mye fra den vanlige Galaxy S4-modellen som har blitt borte i miniatyriseringen.

Av de mest spennende funksjonene Samsung har rullet ut de siste par årene, er det bare skjermvakten som har blitt igjen i Galaxy S4 Mini. Telefonen kan altså holde skjermen påslått når du ser på den, forutsatt at frontkameraet på telefonen har nok lys til å se ansiktet ditt.

Egentlig en helt annen modell

I motsetning til den vanlige S4-modellen kan ikke Mini-versjonen følge med om du snur deg sammen med telefonen, slik at den ikke trenger å rotere skjermen. Støtte for bruk av hansker på skjermen har ikke blitt med. Den sterke følsomheten i skjermen som gjør at den vanlige S4-modellen kan forhåndsvise elementer du holder fingeren over er heller ikke med.

Listen over funksjoner og menyelementer som har blitt borte i krympingen er lang. Så lang at dette egentlig er en helt annen telefon enn Galaxy S4, og ikke egentlig noen Mini-utgave i det hele tatt.

Det grunnleggende menysystemet er slik vi kjenner det fra Samsung. Fargerikt og forholdsvis enkelt å bruke.

Tidvis treg

Galaxy S4 Mini har mye svakere maskinvare enn det som bor i toppmodellen. Likevel burde innmaten her være mer enn rask nok til å drive Android på en effektiv og rask måte. Som regel gjør den også det – men vi merker svært irriterende tregheter fra tid til annen.

Spesielt melder disse treghetene seg når vi forsøker å bruke nedtrekksmenyen, eller når telefonen skal skrive til den interne lagringsplassen. Hvis Google Play oppdaterer apper, står for eksempel telefonen så godt som i ro. Dette er fryktelig irriterende, og ikke "Galaxy S4"-navnet verdig.

Vi opplever de samme treghetene litt tilfeldig rundt i telefonens menyer, og spesielt i de menyene som henter informasjon fra internlagringen – så som Galleri-appen. Det kan ta vinter og vår å få opp en velfylt bildemappe.