NyhetKazam Trooper og Thunder

En helt ny utfordrer, og sju helt nye telefoner

Kan de lykkes?

Amobil.no / Stockholm: Lanseringer av nye mobilmerker er ikke hverdagskost. Spesielt ikke i dag, når bransjen i sin helhet er presset, og gigantene vakler. Enkeltlanseringer av til sammen sju nye mobiler er det også forholdsvis langt mellom. Så, hva var det egentlig Kazam viste frem i går?

Det tok oss en stund å bli sikre også. Det hjalp kanskje ikke så mye at fremmøtte representanter fra tid til annen fomlet litt etter svar, da kritiske spørsmål dukket opp. Svarene kom, til slutt, men lanseringen bar litt preg av at Kazam er et selskap som vil noe, og som ser ut til å ville det fort. Selskapet har tross alt bare vært i drift siden i sommer, og skal allerede ha både salgspakker og distribusjonsnett klart.

Les også: En ny mobilprodusent har sett dagens lys

En mystisk modell

Helt grunnleggende, viste Kazam frem to produktserier. Den enkleste går under navnet Trooper, mens en litt mer påkostet serie har fått navnet Thunder.

Under lanseringen hadde Kazam med seg seks av de sju nye mobilene. Den, på papiret, gjeveste av dem alle, rakk imidlertid ikke å bli med til Stockholm. Den ser heller ikke ut til å ha funnet veien inn på Kazams egne nettsider. Thunder Q5.0 forblir altså et lite mysterium, men resten av telefonene fikk vi titte på.

Kazam Trooper X3.5 ved siden av Trooper X4.0.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Kazam Trooper X3.5 er minstemann ut av de nye telefonene. Med en oppløsning på bare 480 x 320 piksler, blasse farger, og dårlig innsynsvinkel, er den milevis fra noen toppmodell. Men, den kan bli svært prisgunstig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De største telefonene i Trooper-serien går ikke av veien for å kjøre relativt heftige 3D-spill.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Baksiden av Trooper X5.5.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Like spesifikasjoner mellom produktene

Trooper-serien har ganske like spesifikasjoner, fra topp til bunn. Det største skillet mellom dem er skjermstørrelse, og til en viss grad oppløsning. Noen små endringer er det, så som at klokkefrekvensen på systembrikken justeres litt opp når du beveger deg fra minste til største modell.

Navnet speiler skjermstørrelsen, og Trooper X3.5 er altså en kompakt telefon, med sin 3,5 tommer store skjerm. Telefonen har en av de svakeste skjermene vi har sett på lenge. Den har skikkelig dårlig innsynsvinkel, den er blass, og den har et ruteformet mønster mellom bildepunktene – noe vi fra tid til annen ser i mobilskjermer med veldig lav oppløsning.

Svært billig

Men, det er ikke hele inntrykket. Kazam antyder en pris på mellom 80 og 100 euro, ferdig avgiftsbelagt, ut til kunde. For skarve 650 kroner, er det nok mange kjøpere som er villig til å senke kravene noe. Spesielt når skjermen egentlig er det eneste som ser ut til å stikke seg ut som negativt med telefonen.

Folk som er på jakt etter en smartmobil i de aller laveste prisklassene har ikke så mye å velge mellom i dag. Skal man si det kjapt og enkelt, består feltet for en stor del av gamle, utgåtte, Android-modeller fra de store produsentene, og en og annen modell fra kinesiske merker som ZTE eller Huawei. Skal du ha en skikkelig god brukeropplevelse for under 1500 kroner, er det ikke mange andre enn Nokia, og Windows Phone, som innfrir.

Middels kan være helt greit

Nå tilbyr heller ikke Kazam noen brukeropplevelse som setter toppmodellene i skyggen. Men, telefonene er nye, og kommer med en relativt oppdatert Android-utgave. Mange av de gamle produktene som fortsatt er i salg, har ikke blitt oppdatert siden Android 2.3.6.

De fleste slike billigtelefoner, kommer også med produsentspesifikke menyer, som de av og til ikke egentlig er sterke nok til å drive.

Nå skal det foreløpig være usagt akkurat hvor mye futt som bor i den tokjernede systembrikken fra MediaTek, men, alt i alt virker Kazam Trooper X3.5 som en helt grei telefon å bruke. Menyene lugger bittelitt her og der, men ikke mye, sammenliknet med en del av det vi har sett før i prisklassen

Fordelen med nesten ny Android

Produsenten hevder også at en av fordelene med å bruke ren Android på produktene sine, er raskere oppdateringer. Det var flere under lanseringen som stusset over påstanden, med tanke på at Kazam lanserte sju mobiler med Android 4.2.2, når Android 4.3 er rullet ut for toppmodellene både fra Samsung og HTC. Android 4.4 er allerede lansert, sammen med Googles nyeste referansemobil, Nexus 5.

Men, hvis vi igjen ser på alternativene, står valget mellom modeller som er så gamle at de ikke lenger får oppdateringer, eller kinesiske modeller, fra produsenter som ikke alltid har vært gode på å levere disse oppdateringene.

Prisen kan gjøre skavankene ubetydelige

Det skal altså ikke så uhorvelig mye til for å gjøre brukeropplevelsen i de aller billigste smarttelefonene bedre. Siden de fleste av oss tilbringer ganske store mengder tid i telefonmenyene, har vi en tendens til å sette den opplevde ytelsen svært høyt. Muligens også så høyt at vi kan leve med en skikkelig dårlig skjerm, hvis resten er noenlunde på stell.

Vi tittet på alle modellene i Trooper-serien, hele veien opp til Trooper X5.5, som er en gedigen brettmobil. Igjen har telefonen en skjerm som bare den mest optimistiske vil plassere over middels på rangstigen. Men, igjen er også prisen svært lav. Ned mot 180 euro, eller i overkant av 1400 kroner mener Kazam at telefonen kan gå for.

Vi kjenner ikke til noen andre så store mobiler, på dette prispunktet. De fleste av dem starter på godt over midten av prisstigen, og fortsetter helt opp til de aller dyreste mobilene på markedet. Dermed kan de store skjermene nå ut til målgrupper som kanskje ikke tar seg råd til det heftigste av det heftigste, men likevel kunne hatt bruk for en større skjerm. Svaksynte er en åpenbar gruppe som kunne satt pris på dette.

Slik ser Kazam Thunder Q4.5 ut bakfra.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Thunder

Den heftigste av de to seriene heter Thunder, og igjen har produsenten bakt inn skjermstørrelsen i navnet. Thunder Q4.5 var, som nevnt, den eneste av de to Thunder-modellene Kazam hadde med seg. Her legges lista merkbart høyere.

Selv om Kazam skryter av både materialvalg, byggekvalitet, og en rekke kjerneverdier som skal ligge bak produktene, er det først og fremst Thunder som føles litt mer påkostet i hånden. De andre telefonene virker solide nok, men klarer ikke å matche kvalitetsfølelsen Thunder Q4.5 gir. Det til tross for at Kazam, i likhet med mange andre produsenter, ser ut til å like plast best, uansett serie.

... og slik ser den ut mellom Apple iPhone 5S, og LG G2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Trooper-telefonene har relativt skuffende skjermer, alle som en. Thunder-serien har langt bedre skjermer, selv om heller ikke disse er i absolutt toppklasse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Bedre skjerm og raskere respons

Her har produsenten også hentet frem en langt, langt bedre skjerm enn i de andre produktene. Noen episk full-HD-historie med nanoteknologi og en drøss spennende forkokortelser i navnet er det ikke. Men, valget av et IPS-panel, med litt høyere oppløsning enn selv den største telefonen i Trooper-serien, gjør underverker.

Det merkes også godt at systembrikken er kraftig oppgradert. Her er det en firekjernet systembrikke fra MediaTek som styrer showet.

Kort sagt – brukeropplevelsen er på stell, og selv om det fins bedre skjermer på markedet, opplevde vi ikke kvaliteten på skjermen i Thunder Q4.5 som plagsomt dårlig. Igjen er pris et viktig moment, og her mener Kazam de skal klare en prislapp ned mot 250 euro, eller drøyt 2000 kroner.

Mye vanskeligere felt

Så fort prisene nærmer seg midten av feltet, tjukner selvsagt konkurransen til. For 2000 kroner har du langt mer å velge i når du står foran mobilhyllen i butikken. Vi har også mang en gang hørt mobilprodusenter nevne at det først og fremst er i topp og bunn av prisstigen salget er å finne her til lands.

Dermed kan det hende Thunder-serien blir et langt vanskeligere salg for Kazam. Men, selskapet har to spennende livbøyer. Den ene er at samtlige modeller i utvalget støtter to samtidige SIM-kort. Her er utvalget i utgangspunktet veldig tynt. Den andre er opplevelsen når ting går på tverke – Kazam mener nemlig at de skal hjelpe deg på en bedre måte enn konkurrentene.

Gratis skjermbytte

Ett av stikkordene er batterier som kan byttes, men det er de slett ikke alene om å ha. En langt mer spennende løsning, er at de har valgt å la deg bytte skjerm kostnadsfritt én gang i løpet av telefonens første levår. Idéen virker god, men det skal samtidig nevnes at løsningen også kan ses på som en slags obligatorisk forsikring. Det er slett ikke sikkert du kommer til å knuse en skjerm i løpet av telefonens første leveår, men du vil likevel ha betalt forsikringspremien i kraft av prisen på selve telefonen.

Om fordelen er like stor som Kazam sier er vi også litt i tvil om. Riktig nok utgjør arbeidskostnader en stor del av en hvilken som helst reparasjon i dag, men med så rimelige komponenter som Kazam-mobilene skilter med, spørs det om ikke også et skjermbytte ville vært vesentlig billigere her enn hos konkurrentene uansett. At Samsung tilbyr bytte av skjerm for cirka tusen kroner i mange av mobilenes første leveår, gjør også inntrykket av "gratis lunsj" noe mindre.

Servicetid

Mobilservice er uansett noe som pleier å ta litt tid. Det er ganske vanlig å dele ut utlånsmobiler samtidig med at mobiler leveres inn for service, nettopp fordi det er så vanlig at servicetiden varer ut over den uken Forbrukerrådet har satt som rimelig tid.

Kazam skal ha inngått avtaler med verksteder rundtom i Europa, der forutsetningen er at deres mobiler aldri skal oppholde seg mer enn tre døgn på verksted. Det inngår som regel litt logistikk i en slik verkstedrunde, men det virker sannsynlig at mange av telefonreparasjonene som i dag tar nærmere to uker, tilbringer noen flere dager på verkstedet enn det Kazam ønsker å tillate.

I tillegg har Thunder- og Trooper-mobilene støtte for fjernhjelp. Her skal det være mulig å kontakte Kazam, for å få hjelp med problemer man måtte ha, uten å nødvendigvis måtte sende fra seg telefonen.

Så hva viste Kazam frem?

Tilbake til spørsmålet innledningsvis i artikkelen; hva fikk vi egentlig se? Vi fikk først og fremst se svært aggressive priser, på forholdsvis oppdaterte produkter, med maskinvare som kunne vært en hel del verre, til prisen. Spennende nye tanker omkring det som skjer etter at du har kjøpt telefonen fikk vi også se.

For å lykkes må de imidlertid bli lagt merke til. Det er en vanskelig oppgave selv for mobilprodusenter som satser alt på heftige toppmodeller. Når du nærmest fokuserer utelukkende på forbrukere som kanskje ikke er så opptatt av produktet ditt, kan det bli enda vanskeligere.

Vi gjør oppmerksom på at Kazam betalte for flyreisen til Stockholm.

Også merket NGM slipper flere dual-SIM-mobiler i November. Se oversikten her

Les også
Her er HTC-avhoppernes nye flaggskip
Les også
Nå kommer Kazam-mobilene med åtte kjerner
Les også
NGM Forward prime: Denne er to mobiler i én
Les også
En ny mobilprodusent har sett dagens lys
Les også
Disse mobilene kommer i november
Les også
Ny mobilprodusent lanserer neste tirsdag
annonse