Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PadFone 2

Råtass-mobilen som også er nettbrett

Med PadFone 2 slipper du å drasse på mer enn nødvendig.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: Telefon: 13,8 x 6,9 x 0,9 cm. Nettbrett: 26,3 x 18,1 x 1,04 cm
Vekt: Telefon: 135 gram. Nettbrett: 514 gram
Skjerm: Mobil: 4,7 tommer 720 x 1280 Super IPS+ LCD. Nettbrett: 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler
Snarveistaster: Telefon: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås. Nettbrett: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: 13-pinners USB-kontakt (proprietær, men vanlig 5-pinners passer). USB Host. 3,5 mm minijack på telefonen
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android 4.0.4
Pris: Veil. 5995 kroner for 32 GB mobil + nettbrett. 6995 kroner for 64 GB mobil + nettbrett. 5190 kroner for kun telefonen med 64 GB lagring.

Kort sagt:

God skjerm med utendørsmodus

Rask veksling mellom mobil- og nettbrettmodus

God byggekvalitet

Pen design

Forholdsvis lav vekt

Ikke lenger tastaturmulighet

Asus PadFone 2 er et lekkert 10,1-tommers nettbrett som ikke veier mer enn en iPad – selv om den også inneholder en telefon.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den kileformede designen og bruk av glass og aluminium gir et eksklusivt inntrykk. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus har lagt ved et lite "kurs" i hvordan du bruker PadFone 2.
Med widgeten PadFone 2 Assistant har du rask tilgang til strømspareinnstillinger og andre nyttige funksjoner.
Apper som ikke støtter dynamisk veksling mellom stor og liten skjerm vil bli lukket når du plugger inn eller ut telefonen.

Da Asus lanserte den første versjonen av PadFone var den ett av de kanskje merkeligste mobilkonseptene vi hadde sett. Den første versjonen kunne gjøres om fra telefon til nettbrett til bærbar PC med full tastatur. Dessverre skortet det på gjennomføringen den gang, selv om idéen i seg selv var ganske god.

PadFone 2 fremstår som et langt mer vellykket produkt enn første generasjon, og mange av de svakhetene vi påpekte i testen av Asus PadFone er rettet opp i PadFone 2.

Ikke bare har mobiltelefonen som er "hjernen" i Padfone 2 svært gode spesifikasjoner, Asus har også gjort en del designmessige endringer som gjør at nettbrett/mobil-hybridløsningen fungerer bedre enn på forgjengeren.

I stedet for at telefonen må festes bak en spesiell luke på baksiden av nettbrettet, skyves den ned i et spor på baksiden. Det gjør at det er veldig raskt å veksle mellom å bruke PadFone 2 som mobil eller nettbrett. Den nye designen gjør også at nettbrettet er blitt slankere og lettere. Den samlede vekten på telefonen og nettbrettet er på 649 gram – mer enn 200 gram lettere enn forgjengeren. Det er nesten identisk med iPad, som veier 652 gram i wi-fi-utgave.

Nettbrettet kan ikke brukes uavhengig av telefonen – det er i praksis bare en større skjerm til mobilen, samt et ekstrabatteri.

Pen design

Selve telefonen har en 4,7-tommers skjerm og er dermed ingen liten mobil. Både størrelse og vekt er omtrent som en Samsung Galaxy S III.

Nesten hele fronten av telefonen er dekket av glass, bortsett fra en liten skråkant helt nederst. Det er en ramme rundt telefonen som er laget i aluminium, og hele telefonen – inkludert aluminiumsrammen – er kileformet. Dette gjør at telefonen får et særegent, og etter vår mening, svært stilig og elegant utseende. Baksiden er laget i plast, med riller. Disse rillene bidrar til at telefonen ligger enda bedre i hånden, samtidig som telefonen er mindre utsatt for riper.

Designen med aluminiumsrammen kan minne litt om iPhone 4, men kileformen bidrar likevel til å gi telefonen en unik design.

Det er ikke mulig å åpne bakdekselet, og SIM-kortet legges inn i en liten skuff på toppen av telefonen. Du trenger en liten binders eller det medfølgende verktøyet for å åpne skuffen. I praksis en identisk løsning som på iPhone. Det er ingen mulighet til å bytte batteri, og heller ikke noen MicroSD-kortplass for utvidelse av lagringsplassen.

Flott skjerm

Den 4,7 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, og er av typen Super IPS+. Bildekvaliteten er veldig god og skjermen virker sylskarp. En praktisk funksjon er at Asus har lagt inn hurtigvalg i nedtrekksmenyen for justering av lysstyrke. Lysstyrken kan justeres automatisk, og det er også en knapp for å aktivere "utendørsmodus". Det gir en ekstra boost i lysstyrken – og gjør at skjermen blir ganske godt lesbar utendørs. Men du betaler selvfølgelig for det i form av dårligere batteritid.

Når du setter mobiltelefonen ned i nettbrettet vil skjermbildet automatisk tilpasses til den store 10,1-tommers skjermen. Apper som er tilpasset store skjermer vil da automatisk kunne vise mer informasjon. Er du for eksempel i e-post-appen, vil du se kun en liste over e-poster når du bruker telefonen, mens det vil dukke opp ekstra menyer på sidene når du plugger telefonen i nettbrettet. Apper som ikke støtter veksling av skjermstørrelse vil bli avsluttet, med en melding om at veksling av skjermstørrelse ikke er støttet.

Skjermoppløsningen på nettbrettet er imidlertid bare 1280 x 800 punkter, som jo ikke er stort høyere enn oppløsningen på selve telefonen. Skjermen er derfor ikke like skarp som på telefonen, og den er heller ikke like skarp som på en iPad med Retina-skjerm eller for eksempel Asus Transformer Pad Infinity. Men oppløsningen tilsvarer det du finner på blant annet Samsung Galaxy Note 10.1, og er altså på høyde med det som er mest vanlig.

Android 4.0.4

PadFone 2 kommer med Android 4.0.4 installert. En oppdatering til Android 4.1 Jelly Bean skal komme januar, får vi opplyst fra Asus.

Men PadFone 2 fungerte utmerket både som nettbrett og telefon med Android 4.0.4 også – selv om 4.1 skal gi enda litt raskere og mer responsive menyer. Likevel: vi var svært positivt overrasket over hvor rask PadFone 2 var, både som nettbrett og telefon.

Menyene og brukergrensesnittet er standard Android 4, uten særlig med tilpasninger. Det eneste er at det er noen smarte menyvalg for strømsparing, og noen småprogrammer (widgets). Det er blant annet en widget som heter PadFone Station Assistant som dukker opp i nettbrettmodus. Den lar deg raskt velge strømspareinnstilinger, hvor ofte nettbrettet skal sjekke for e-post, og hva som skal skje når det kommer en inngående samtale.

Siden dette er en ny type produkt har Asus laget et lite kurs som på en enkel og grei måte forklarer deg hvordan du bruker PadFone 2 i nettbrettmodus, og hvordan du bruker de ulike funksjonene. Dette kurset starter opp automatisk første gang du bruker nettbrettet, noe vi synes er veldig praktisk. Og alt er på norsk.

I telefonesken

  • Asus PadFone 2
  • Lader (USB-kontakt)
  • USB-kabel med spesialplugg i telefonenden
  • Ørepropper
  • Verktøy for SIM-luke
  • Dokumentasjon

I Padfone 2 Station-esken er det kun nettbrett og dokumentasjon.