Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus PadFone 2

Råtass-mobilen som også er nettbrett

Med PadFone 2 slipper du å drasse på mer enn nødvendig.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: Telefon: 13,8 x 6,9 x 0,9 cm. Nettbrett: 26,3 x 18,1 x 1,04 cm
Vekt: Telefon: 135 gram. Nettbrett: 514 gram
Skjerm: Mobil: 4,7 tommer 720 x 1280 Super IPS+ LCD. Nettbrett: 10,1 tommer, 1280 x 800 piksler
Snarveistaster: Telefon: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås. Nettbrett: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: 13-pinners USB-kontakt (proprietær, men vanlig 5-pinners passer). USB Host. 3,5 mm minijack på telefonen
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android 4.0.4
Pris: Veil. 5995 kroner for 32 GB mobil + nettbrett. 6995 kroner for 64 GB mobil + nettbrett. 5190 kroner for kun telefonen med 64 GB lagring.

Kort sagt:

God skjerm med utendørsmodus

Rask veksling mellom mobil- og nettbrettmodus

God byggekvalitet

Pen design

Forholdsvis lav vekt

Ikke lenger tastaturmulighet

Asus PadFone 2 er et lekkert 10,1-tommers nettbrett som ikke veier mer enn en iPad – selv om den også inneholder en telefon.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Den kileformede designen og bruk av glass og aluminium gir et eksklusivt inntrykk. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus har lagt ved et lite "kurs" i hvordan du bruker PadFone 2.
Med widgeten PadFone 2 Assistant har du rask tilgang til strømspareinnstillinger og andre nyttige funksjoner.
Apper som ikke støtter dynamisk veksling mellom stor og liten skjerm vil bli lukket når du plugger inn eller ut telefonen.

Da Asus lanserte den første versjonen av PadFone var den ett av de kanskje merkeligste mobilkonseptene vi hadde sett. Den første versjonen kunne gjøres om fra telefon til nettbrett til bærbar PC med full tastatur. Dessverre skortet det på gjennomføringen den gang, selv om idéen i seg selv var ganske god.

PadFone 2 fremstår som et langt mer vellykket produkt enn første generasjon, og mange av de svakhetene vi påpekte i testen av Asus PadFone er rettet opp i PadFone 2.

Ikke bare har mobiltelefonen som er "hjernen" i Padfone 2 svært gode spesifikasjoner, Asus har også gjort en del designmessige endringer som gjør at nettbrett/mobil-hybridløsningen fungerer bedre enn på forgjengeren.

I stedet for at telefonen må festes bak en spesiell luke på baksiden av nettbrettet, skyves den ned i et spor på baksiden. Det gjør at det er veldig raskt å veksle mellom å bruke PadFone 2 som mobil eller nettbrett. Den nye designen gjør også at nettbrettet er blitt slankere og lettere. Den samlede vekten på telefonen og nettbrettet er på 649 gram – mer enn 200 gram lettere enn forgjengeren. Det er nesten identisk med iPad, som veier 652 gram i wi-fi-utgave.

Nettbrettet kan ikke brukes uavhengig av telefonen – det er i praksis bare en større skjerm til mobilen, samt et ekstrabatteri.

Pen design

Selve telefonen har en 4,7-tommers skjerm og er dermed ingen liten mobil. Både størrelse og vekt er omtrent som en Samsung Galaxy S III.

Nesten hele fronten av telefonen er dekket av glass, bortsett fra en liten skråkant helt nederst. Det er en ramme rundt telefonen som er laget i aluminium, og hele telefonen – inkludert aluminiumsrammen – er kileformet. Dette gjør at telefonen får et særegent, og etter vår mening, svært stilig og elegant utseende. Baksiden er laget i plast, med riller. Disse rillene bidrar til at telefonen ligger enda bedre i hånden, samtidig som telefonen er mindre utsatt for riper.

Designen med aluminiumsrammen kan minne litt om iPhone 4, men kileformen bidrar likevel til å gi telefonen en unik design.

Det er ikke mulig å åpne bakdekselet, og SIM-kortet legges inn i en liten skuff på toppen av telefonen. Du trenger en liten binders eller det medfølgende verktøyet for å åpne skuffen. I praksis en identisk løsning som på iPhone. Det er ingen mulighet til å bytte batteri, og heller ikke noen MicroSD-kortplass for utvidelse av lagringsplassen.

Flott skjerm

Den 4,7 tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 720 punkter, og er av typen Super IPS+. Bildekvaliteten er veldig god og skjermen virker sylskarp. En praktisk funksjon er at Asus har lagt inn hurtigvalg i nedtrekksmenyen for justering av lysstyrke. Lysstyrken kan justeres automatisk, og det er også en knapp for å aktivere "utendørsmodus". Det gir en ekstra boost i lysstyrken – og gjør at skjermen blir ganske godt lesbar utendørs. Men du betaler selvfølgelig for det i form av dårligere batteritid.

Når du setter mobiltelefonen ned i nettbrettet vil skjermbildet automatisk tilpasses til den store 10,1-tommers skjermen. Apper som er tilpasset store skjermer vil da automatisk kunne vise mer informasjon. Er du for eksempel i e-post-appen, vil du se kun en liste over e-poster når du bruker telefonen, mens det vil dukke opp ekstra menyer på sidene når du plugger telefonen i nettbrettet. Apper som ikke støtter veksling av skjermstørrelse vil bli avsluttet, med en melding om at veksling av skjermstørrelse ikke er støttet.

Skjermoppløsningen på nettbrettet er imidlertid bare 1280 x 800 punkter, som jo ikke er stort høyere enn oppløsningen på selve telefonen. Skjermen er derfor ikke like skarp som på telefonen, og den er heller ikke like skarp som på en iPad med Retina-skjerm eller for eksempel Asus Transformer Pad Infinity. Men oppløsningen tilsvarer det du finner på blant annet Samsung Galaxy Note 10.1, og er altså på høyde med det som er mest vanlig.

Android 4.0.4

PadFone 2 kommer med Android 4.0.4 installert. En oppdatering til Android 4.1 Jelly Bean skal komme januar, får vi opplyst fra Asus.

Men PadFone 2 fungerte utmerket både som nettbrett og telefon med Android 4.0.4 også – selv om 4.1 skal gi enda litt raskere og mer responsive menyer. Likevel: vi var svært positivt overrasket over hvor rask PadFone 2 var, både som nettbrett og telefon.

Menyene og brukergrensesnittet er standard Android 4, uten særlig med tilpasninger. Det eneste er at det er noen smarte menyvalg for strømsparing, og noen småprogrammer (widgets). Det er blant annet en widget som heter PadFone Station Assistant som dukker opp i nettbrettmodus. Den lar deg raskt velge strømspareinnstilinger, hvor ofte nettbrettet skal sjekke for e-post, og hva som skal skje når det kommer en inngående samtale.

Siden dette er en ny type produkt har Asus laget et lite kurs som på en enkel og grei måte forklarer deg hvordan du bruker PadFone 2 i nettbrettmodus, og hvordan du bruker de ulike funksjonene. Dette kurset starter opp automatisk første gang du bruker nettbrettet, noe vi synes er veldig praktisk. Og alt er på norsk.

I telefonesken

  • Asus PadFone 2
  • Lader (USB-kontakt)
  • USB-kabel med spesialplugg i telefonenden
  • Ørepropper
  • Verktøy for SIM-luke
  • Dokumentasjon

I Padfone 2 Station-esken er det kun nettbrett og dokumentasjon.

Teknologi og funksjoner

Telefonen skyves ned i et spor på baksiden av PadFone 2 Station.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EDGE/GPRS/GSM : 850/900/1800/1900. 3G: WCDMA 900/2100. LTE 800/1800/2600 MHz
Internetthastighet: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, LTE (4G) 100/50 Mbps,HSPA+ 5,76 Mbps opp, 21 Mbps ned.
Annen teknologi: Bluetooth 4.0, NFC, GPS, Glonass
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Batteritid: 2140 mAh-batteri i telefonen, 5000 mAh-batteri i nettbrettet. 336 timer standby (3G) og 16 timer taletid. (36 timer taletid med telefon dokket i nettbrett)
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4 Pro systembrikke med 4 x 1,5 GHz Krait-prosessorkjerner (tilsvarende Cortex A15). Adreno 320 grafikk. 2 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB (testet utgave. 64 GB finnes også). 50 GB gratis Asus Webstorage i 2 år.
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit og Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: SuperNote notatblokk-app, Programbackup, AppLocker beskytter apper med passord, Filbehandling, Asus Web Storage, MyBitCast memo-app, kurs, Google+, Google Talk, Polaris Office, sperring av anrop, kalkulator, ordliste.
Synkronisering: Exchange Activesync, Google

Kort sagt:

Støtter LTE (4G) på norske frekvenser

NFC-støtte

Bra kalender og e-postløsning

God kontorpakke

God notat-app

Ikke støtte for minnekort

Ikke standard Micro-USB

PadFone 2 bruker en 13-pinners USB-kontakt for å kunne støtte overføring av bilde til nettbrett-skjermen. Men det går an å bruke en vanlig Micro-USB-kontakt også, selv om pluggen blir sittende litt løst.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Asus PadFone 2.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
På høyre side finner du volumknapper og av/på-knappen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Polaris Office.
Notatblokk-appen Asus SuperNote er svært brukervennlig, og støtter også håndskriftgjenkjenning.
Kalenderappen er den som følger med standard i Android 4. Den støtter flere ulike kalendere, som her vises i ulike farger.
Det følger med en god filbehandler.

Denne telefonen/nettbrettet har det aller meste du kan ønske deg av teknologi. Spesifikasjonene er helt i toppsjiktet av hva du finner i noen toppmodeller i dag, med blant annet fire 1,5 GHz Krait-prosessorkjerner og en kraftig Adreno 320-grafikkbrikke. Det er også 2 GB RAM (arbeidsminne). Innmaten er med andre ord omtrent det samme som du finner i Google Nexus 4 fra LG – og den regnes som det kanskje råeste du får tak i om dagen.

PadFone 2 er også en av få tilgjengelige mobiltelefoner som støtter 4G (LTE) på de frekvensene som brukes her i Norge. Både 2600 og 1800 MHz støttes, dette er de frekvensene som brukes/vil bli brukt i dag av Telenor og NetCom. I tillegg støttes LTE over 800 MHz, som er et frekvensområde som vil bli bygget ut i nær fremtid. Det at PadFone 2 støtter 4G betyr imidlertid ikke at det vil fungere uten videre ennå, siden det må på plass en løsning i mobilnettet for svitsjing mellom 4G og 3G ved innkommende samtaler, samt at programvaren på telefonen også må være forberedt for dette. Vi spurte markedssjef Anders Haby i Asus Nordic om dette.

– Det skal fungere, spesielt om de velger 1800 MHz, men det kan likevel finnes bugs i deres nettverk som vi må tilpasse telefonen etter. Vi kommer til å ha møte med operatørene neste uke, og de kommer til å teste vår PadFone 2 for å sørge for at det fungerer med LTE. Skulle det ikke gjøre det, så vil vi slippe en firmware som fikser det, sier Haby.

Det gjenstår med andre ord å vente og se.

Vi nevner for øvrig at USB-kontakten til telefonen ikke er standard Micro-USB, men en litt bredere 13-pinners USB-kontakt. En vanlig Micro-USB-kontakt passer likevel inn i kontakten, og kan brukes til lading, men pluggen blir sittende veldig løst. Grunnen til at det ikke brukes vanlig Micro-USB er at det trengs noen ekstra pinner for at telefonen skal kunne kommunisere med nettbrettet, blant annet for overføring av skjermbildet.

Fin konferansetelefon

Lyden under samtaler var høy og klar, og lydkvaliteten var ganske god. Vi forsøkte også å bruke telefonen plassert i nettbrettet som høyttalende konferansetelefon, og det fungerte også veldig bra.

PadFone 2 har for øvrig en nyttig funksjon som lar deg sperre for innkommende samtaler fra uønskede nummere.

Batteritiden opplevde vi som god, og med et batteri på 2140 mAh i telefonen og 5000 mAh i nettbrettet har du strøm ganske lenge. I watt-timer, som nok er en bedre måleenhet siden det er sammenlignbart selv om det skulle benyttes batterier med ulik spenning, har nettbrettet og telefonen tilsammen 27 watt-timer. I forhold til iPads 42,5 watt-timer er det ikke så imponerende, men det er hakket over for eksempel Asus Infinity TF700, som har 25 watt-timer.

En spesiell strømstyringsfunksjon, Smart Saving, kan enkelt aktiveres via nedtrekksmenyen i telefonmodus eller innstillingsmenyen som dukker opp i nedre høyre hjørne i nettbrettmodus. Med Smart Saving skrudd på vil du kunne forlenge batteritiden ganske mye, og det er også en modus som automatisk endrer kan justere lysstyrke eller skru av og på strømsparing avhengig av hva du gjør – for eksempel om du vil ha lavere lysstyrke på skjermen når du leser bøker enn når du ser på video.

Batteriet i nettbrett-delen kan for øvrig lade opp telefonen, hvis du setter PadFone i såkalt "Power Pack Mode". Da er nettbrettet skrudd av, og fungerer kun som ekstrabatteri til lading. Du kan skru på nettbrettet ved å holde inne av/på-knappen i et par sekunder.

Ikke minnekort

Nettbrettet/telefonen vi testet hadde 32 GB lagring, med rundt 26 GB tilgjengelig for brukeren. Det finnes også en 64 GB-utgave, samt en 16 GB-utgave som ikke selges i Norge. Det er ikke mulig å utvide lagringsplassen med minnekort, men det følger med online lagringsplass i form av tjenesten Asus WebStorage. Det skal følge med 50 GB i to år, men da vi registrerte oss fikk vi beskjed om at vi hadde fått "Basic package", med 8 GB. Vi fikk beskjed fra Asus om at det antagelig skyldes at man får 50 GB når man oppretter en ny konto. Har du en konto fra før må du med andre ord opprette en ny konto og så flytte over filene fra den gamle, hvis du vil ha 50 GB.

Asus Web Storage kan automatisk laste opp bilder fra nettbrettet og lagre dem i "nettskyen". Denne funksjonen er for øvrig litt overflødig, siden du allerede har direkteopplasting av bilder via Google Plus. Men valgmuligheter er aldri dumt. Med Asus Web Storage kan du også dele mapper med andre, omtrent som du kan i Dropbox.

Godt utvalg med nytte-apper

PadFone 2 leveres med et bra utvalg med gode nytteapper, i tillegg til den utmerkede e-postklienten og kalenderen som kommer som standard i Android 4. Både e-postklienten og kalenderen støtter mange samtidige kontoer, med fargekoding.

To ulike notat-apper følger med. Appen SuperNote er en utmerket notatapp som støtter både trykt tekst og håndskrift, og som også har mulighet for håndskriftgjenkjenning. Notatappen har en rekke avanserte funksjoner, som blant annet mulighet til å sette inn lydopptak, PDF-er, grafikk og bilder, video, osv. SuperNote støtter Asus Web Storage, slik at du kan lagre notatblokker i nettskyen. Alle notatblokker som ligger lagret online vil være merket med blå himmel og skyer øverst – så det ikke skulle være noen tvil.

Den andre notatappen, MyBitCast, ble vi ikke like imponert over. Den kan brukes til å notere tekst, ta bilder og spille inn lyd. Alt lagres online så du har tilgang til dem via Asus Web Storage. Men appen virket treg, og krasjet av og til.

Kontorpakken Polaris Office følger med. Den lar deg opprette, vise og redigere dokumenter i Microsoft Office-formatene (Word, Excel, PowerPoint). Polaris Office er svært enkel å bruke, og det er praktisk å ha den tilgjengelig for å kunne åpne dokumenter som kommer som vedlegg i e-posten.

Skjermtastaturet er veldig bra, og selv på mobilskjermen er tastene organisert slik at du lett treffer de tastene du har tenkt å treffe. I nettbrettmodus fungerer det naturlig nok enda bedre.

To nettlesere

Det følger med to nettlesere. I tillegg til standard-nettleseren som følger med i Android 4, er også Google Chrome lagt inn i en egen mappe på en av startskjermene, merket med "Google-tjenester". Her finner du også Google+, Google Talk og Google Søk.

Hvilken av nettleserne du bør bruke er kanskje litt smak og behag, men selv liker vi muligheten i Google Chrome. Bruker du Chrome kan du for eksempel automatisk få opp en oversikt over nettsider du har hatt åpent på PC-en din eller på andre enheter du bruker Chrome på.

Nettsurfing går kjapt og greit, enten du bruker den ene eller andre nettleseren.

Her er noen ytelsestester:

De oppgitte ytelsestestene er i telefonmodus. Da vi kjørte de samme testene i nettbrettmodus, fikk vi noe dårligere resultater. På Quadrant 2 sank ytelsen fra 7399 til 5505 poeng, mens den i Geekbench sank fra 1551 til 1342 poeng. Men i praksis oppleves ikke ytelsen som dårligere i nettbrettmodus.

Multimedia

Hodetelefonutgangen til mobiltelefonen er fortsatt tilgjengelig når telefonen er "dokket".Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, SmartGlass, Xbox Music
Medieformater:Video: MPEG4, H.263, H.264 @HD 1080p. Lyd: MP3/3GP/AAC/AAC+.
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: 3,5 mm hodetelefon. HDMI via USB/MHL-adapter (opsjon)
Spill og underholdning: YouTube, Audio Wizard, Asus Studio bildealbum, Filmstudio, MittNett DLNA-app
Kameraoppløsning: 13 megapiksler, blender f/2.4, 5-elementers objektiv. 1,2 megapiksel frontkamera
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps)

Kort sagt:

Ganske god formatstøtte

God bildegalleri-app

Bra kamera

Lite intuitivt hvordan du får maks kameraoppløsning ved bruk som nettbrett

Det er mobilens kamera som brukes når du fotograferer i nettbrettmodus.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Hodetelefonutgangen sitter på toppen av telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Med funksjonen Audio Wizard kan du optimalisere lyden for ulike formål, for eksempel film eller musikk. .
Appen MittNett lar deg sende bilder, video og musikk til DLNA-kompatible enheter i nettverket, for eksempel en TV.

Asus PadFone 2 gjør en god jobb som underholdningsmobil eller -nettbrett, takket være svært god ytelse. Du skal lete lenge etter spill som ikke fungerer prikkfritt på PadFone 2. Den 10,1 tommer store skjermen i nettbrettet fungerer også utmerket til å se film på, og nettbrettet taklet greit de fleste videoformatene vi testet. I Android-verdenen er også utvalget av videospillere veldig bra, så skulle du ha problemer med et format er det bare å laste ned en annen spiller.

Vi kunne som nevnt på første side ønsket oss en litt høyere oppløsning på nettbrettskjermen, men det er antagelig bare de aller mest kresne av oss som vil legge merke til at denne skjermen ikke kan kjøre full 1080p HD – "bare" 720p.

Musikkspilleren er standardspilleren i Android. Denne fungerer ganske bra, og har alle de funksjonene du forventer å finne i en musikkspiller – som spillelister, sortering av musikk etter artist, album, osv. Det er også en equalizer-funksjon som lar deg justere lydbildet etter ønske.

Du kan også justere hvordan du vil at lyden på telefonen skal høres ut via funksjonen Audio Wizard. Denne henter du frem via nedtrekksmenyen. Du kan velge mellom ulike lydinnstillinger for blant annet spill, musikk og film.

Brukbart kamera

Kameraet i denne telefonen er på hele 13 megapiksler, og selv om megapiksler ikke er alt er høy oppløsning fint hvis du senere skal beskjære bilder mye. Kameraet har god bildekvalitet utendørs, og det tar gode bilder i skumringen. Men i veldig svak innendørsbelysning er det en del bildestøy, i likhet med de fleste andre mobilkameraer. Du kan bruke LED-"blitsen", men tar du bilder på nært hold får du det vanlige problemet du har på mange mobiltelefoner med at motivet nær kameraet blir altfor godt opplyst, mens resten av motivet blir helt mørkt. Men alt i alt er vi godt fornøyd med bildekvaliteten på kameraet.

Kameraet er for øvrig lynraskt, og kan ta en serie med opptil 100 bilder med en hastighet på seks bilder i sekundet. Og det kan det gjøre samtidig som du filmer i 1080p HD-kvalitet i 30 bilder i sekundet, eller 720p med 60 bilder i sekundet. Funksjonen for å ta stillbilder samtidig som du filmer er ganske praktisk. Kameraet har for øvrig en masse innstillingsmuligheter, og du kan for eksempel legge på ulike morsomme effekter samtidig som du filmer. En HDR-modus lar deg ta gode bilder også i situasjoner der det er store forskjeller mellom lyse og mørke områder i bildet.

En ting som er litt "underlig", er at du tilsynelatende får kameraoppløsningen på 13 megapiksler kun når du bruker telefonen utenom nettbrettet. Setter du telefonen i nettbrettet skrus kameraoppløsningen ned til maks 5,5 megapiksler – som er det høyeste du kan velge fra innstillingsmenyen. Men det er en knapp nederst i midten på skjermen som du kan trykke på for å endre kameraforhåndsvisningen slik at bildet vises på høykant på midten av nettbrettskjermen. Da får du alle 13 megapikslene. Asus forteller til oss at de vurderer å endre brukergrensesnittet for å gjøre dette tydeligere og mer intuitivt.

Et 1,2 megapiksel frontkamera er også på plass. Det er ingen dedikert kameraknapp, men du kan ta bilder ved hjelp av volumknappen på siden av telefonen.

God forbedring av galleri-app

I tillegg til den vanlige bildegalleri-appen i Android, følger det med et bildegalleri som heter Asus Studio. Dette er en klar forbedring av den vanlige galleri-appen, og gir deg blant annet mulighet til å tagge bilder for å legge dem i ulike album, sortere dem etter mapper, etter tid, eller plassere bildene på et verdenskart etter hvor de er tatt. Asus Studio har også funksjoner for enkel bilderedigering, som beskjæring eller justering av lysstyrke.

Asus Studio kan også brukes til avspilling av video. I tillegg følger det med en app som heter Filmstudio, som lar deg redigere videofilene dine.

Nettbrettet har ingen HDMI-utgang, med den litt spesielle 13-pinners USB-kontakten støtter MHL, det vil si HDMI via USB. Men da må du kjøpe en spesiell overgangskabel.

USB-utgangen støtter for øvrig også USB 2.0 Host, som betyr at du kan koble til forskjellige typer utstyr, som tastaturer, mus, minnepinner, eller til og med spillkontrollere.

Noen bilder tatt med telefonen. Til slutt i bildekarusellen ligger det også et par sammenligningsbilder med iPhone 5. Klikk på bildet og trykk den grønne pilen øverst i høyre hjørne for å laste ned bildet i full størrelse:

Konklusjon

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Foto: Asus
Det er kjapt og enkelt å bytte fra mobiltelefon til nettbrettmodus.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Å kombinere nettbrett og mobiltelefon i én enhet virker umiddelbart som en veldig god idé – spesielt siden det stort sett er den samme innmaten som sitter i en mobiltelefon som i et nettbrett.

Asus har prøvd dette før – men den gangen uten at forsøket var særlig vellykket. Den første PadFone var stor og klumpete, og når du skulle gjøre om mobiltelefonen til nettbrett måtte du feste den bak en upraktisk luke på baksiden.

Men med PadFone 2 har endelig Asus skjønt hvordan det skal gjøres. Det er riktignok ikke lenger mulig å koble tastatur til PadFone 2 for å gjøre den om til en bærbar PC slik du kunne med første generasjon – men til gjengjeld fungerer overgangen fra mobil til nettbrett svært sømløst og elegant.

Poenget med PadFone 2 er at du velger om du bare vil ha med deg telefonen, eller om du også vil ha med deg nettbrettet. Vil du ha med deg nettbrettet, har du i praksis bare med deg én enhet – siden mobiltelefonen godt kan oppbevares i "lommen" på baksiden av nettbrettet. Ringer telefonen, kan du ta den ved å trekke telefonen ut av nettbrettet. Dette er så raskt og smidig at du ikke risikerer å miste en samtale.

Apper som støtter det vil automatisk tilpasse seg når du bytter fra den lille mobilskjermen til den store nettbrettskjermen. Og vekslingen går lynraskt.

Nettbrettet kan ikke brukes til noe når telefonen ikke sitter i den, siden det i praksis bare er en skjerm – samt et ekstrabatteri som gir deg bedre batteritid.

Blant markedets raskeste

Å lese spesifikasjonslisten til PadFone 2 ga oss nesten bakoversveis. Ikke bare har mobiltelefonen (og dermed nettbrettet) den kraftigste firekjerners prosessoren som er å oppdrive i dag, den har også en svært kraftig grafikkløsning og den kommer med alt du kan tenke deg av utstyr. NFC-brikke gir støtte for fremtidens betalingsløsninger, og den har selvfølgelig også GPS, den nyeste Bluetooth-standarden, og så videre. Og den støtter 4G-frekvensene som brukes i Norge, slik at mobiltelefonen antagelig om ikke lenge vil fungere også på de raskeste mobilnetthastighetene.

Den 4,7 tommer store skjermen i mobiltelefonen har en oppløsning på hele 720 x 1280 punkter, og er dermed sylskarp. En egen utendørsmodus gjør at den fungerer fint selv om solen en sjelden gang skulle finne på å titte frem mellom skyene.

Skjermen i nettbrettet har imidlertid ikke så veldig mange flere bildepunkter enn mobilskjermen, dermed finnes det skarpere nettbrettskjermer på markedet. Men skjermen er likevel god.

Enten du bruker PadFone 2 som nettbrett eller mobiltelefon, vil du oppleve ytelsen som veldig god. Her er det ingen antydning til at noe går i rykk og napp – og det er før den annonserte Android 4.1-oppdateringen som vil gjøre den enda raskere har kommet.

Kameraappen har veldig mange muligheter, men i dårlig lys sliter den i likhet med de fleste andre mobilkameraer.

God til underholdning

Det følger med ganske mange nyttige programmer, blant annet en utmerket notatblokk-app, en filbehandler, et bra program for visning av bilder, samt at du får med Polaris Office for å redigere Microsoft Office-dokumenter.

Men PadFone 2 fungerer også godt som underholdningsmobil eller underholdningsnettbrett. Den kraftige prosessoren gjør at selv de mest krevende spillene fungerer bra, og skjermen er også god nok til film og annen underholdning.

Kameraet har høy oppløsning og har en bakbelyst sensor som skal gi bedre bilder i dårlig lys. Det er riktignok en del bildestøy ved veldig dårlig lys innendørs, men utendørsbildene ble bra. Og kameraet er lynraskt. Her kan du faktisk ta seriebilder på opptil seks bilder i sekundet samtidig som du filmer i full HD-oppløsning.

Alternativer

Alt i alt er vi svært godt fornøyd med Asus PadFone 2, etter å ha blitt skuffet første gangen. Det at du nå kan få en mobil og nettbrett i én hybridenhet, og at den samlet ikke veier mer enn en vanlig iPad, det tror vi vil være attraktivt for mange.

Det finnes egentlig ikke noen alternativer til denne. Asus Transformer Pad Infinity TF700 kan være et godt alternativ til deg som vil ha en hybrid mellom nettbrett og PC – men da har du ikke telefon.

Ett alternativ kan være å velge en stor mobiltelefon som kan fungere som en slags mellomting mellom mobil og nettbrett. Det beste alternativet er Samsung Galaxy Note II. Dette er en fantastisk mobiltelefon, og med en skjerm på 5,5 tommer vil et nettbrett for mange være overflødig.

Når vi har gitt karakter til PadFone 2 har vi først og fremst vurdert den som en mobiltelefon. Som mobiltelefon fortjener PadFone 2 toppkarakter – det er få mobiler som kan måle seg med denne. Som nettbrett mener vi den fortjener en femmer på terningen.

annonse