Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Transformer Pad Infinity TF700 64 GB

HD-brett til jobb og moro

Asus Transformer Pad Infinity er noe av det råeste du får tak i på nettbrettfronten.

Design, skjerm og menyer

Asus Transformer Pad Infinity (TF700) er ifølge Asus det første Android-nettbrettet som kommer utstyrt med en skjerm som takler full 1080p HD. Når nettbrettet samtidig kommer med en svært kraftig Tegra 3-systembrikke med fire prosessorkjerner på 1,6 GHz, og det i likhet med Transformer Prime med et håndgrep kan gjøres om fra nettbrett til bærbar PC, da er det kanskje ikke så rart at dette er et nettbrett veldig mange har svært høye forventninger til.

Men klarer Asus å leve opp til forventningene? Vår test viser at Asus leverer så det holder på veldig mange områder, men nettbrettet har likevel et par irriterende mangler. Mer om dette litt senere.

Slank og stilig design

Nettbrettet ligner på Asus Transformer Pad TF300, som vi har testet tidligere – men har bedre spesifikasjoner.

Vi har i denne testen kun sett på selve nettbrettet, ikke tastaturdokkingen som er ekstrautstyr. Vi har imidlertid testet dette på Asus Transformer Prime og Asus Transformer Pad, og legger ikke skjul på at dette er et konsept vi virkelig liker. Selve nettbrettet festes til tastaturdokkingen med en solid festemekanisme, og du har da en Android-basert bærbar PC. Og siden også tastaturet inneholder batteri, øker batterilevetiden fra 9,5 til 14 timer når du har tastaturet på.

Selve nettbrettet er bare 8,5 millimeter tykt, omtrent som Transformer Prime. Designmessig synes vi Asus Transformer Pad Infinity er et elegant nettbrett som du absolutt ikke behøver å skamme deg over å ta frem når du sitter på toget eller i et møte.

Vekten er 598 gram, som er 54 gram lettere enn den nyeste iPad-en. Samsungs nye Galaxy Tab 2 med 10,1-tommers skjerm veier 588 gram, og er altså 10 gram lettere enn Pad Infinity igjen.

Baksiden av nettbrettet er laget i farget metall, og har sirkulære riller som går ut fra midten av nettbrettet, hvor Asus-logoen befinner seg. Metalloverflaten gjør at nettbrettet virker solid, men vi opplevde at metalloverflaten bare i løpet av et par ukers bruk fikk et litt slitt utseende i kantene der hvor brettet blir liggende ned på bordoverflaten– som om fargen holdt på å slites vekk. Overflaten tålte tydeligvis ikke så godt å bli tatt opp og ned av en ryggsekk og bli skjøvet rundt på bordet – noe som må karakteriseres som ganske normal bruk av et nettbrett.

På den ene langsiden av nettbrettet finner du en proprietær ladekontakt som ligner iPad-ladekontakten. På hver side av ladekontakten er det to hull som brukes når nettbrettet festes til tastaturdokkingen. På den andre langsiden er av/på-knappen og knappene for å justere lydvolum.

På toppen finner du en 3,5 mm lydutgang, en micro-HDMI-kontakt og en kortleser for Micro SD-kort.

Svært bra skjerm

Noe av det som får Pad Infinity til å skille seg ut fra konkurrentene, er skjermen. Med en oppløsning på 1.920 x 1.200 punkter skal dette være den mest høyoppløste skjermen på noe Android-nettbrett. Oppløsningen er likevel ikke på høyde med Retina-skjermen i den nyeste iPad-en, som er på 2.048 x 1.536 punkter. Men med en punkttetthet på 224 punkter per tomme, mot 264 på iPad, er ikke Asus så veldig langt unna.

Det at Pad Infinity også benytter en 16:10-oppløsning, mot 4:3 på ipad, gjør at Asus-nettbrettet egner seg enda bedre til å vise de formatene som vanligvis brukes i film. Du slipper brede svarte striper oppe og nede. Samtidig er kanskje 4:3-oppløsningen bedre når du bruker nettbrettet til andre formål enn film eller enkelte typer spill, og holder nettbrettet i portrettmodus. Med 16:10-format blir skjermen ganske smal når du holder den i portrettmodus, og det er lite plass i bredden.

Skjermpanelet er av typen Super IPS+, som er en type LCD-skjerm. IPS-skjermer har god fargegjengivelse, samtidig som den typen IPS-skjerm Asus har valgt skal være spesielt lyssterk og dermed egne seg bedre til utendørsbruk.

Bildekvaliteten på skjermen er meget bra, og skjermen har en innsynsvinkel på hele 178 grader. Det gjør at du ser den godt fra siden, og fargene på skjermen endrer seg minimalt selv om du betrakter skjermen skrått fra siden.

Trykker du på statusfeltet i nederste høyre hjørne får du opp knapper for å justere lysstyrke på skjermen. Du slipper å måtte rote rundt i innstillingsmenyene for å finne dette, noe vi synes er praktisk. Du kan enten justere manuelt, eller sette skjermen til å justere lysstyrken automatisk. Trykker du Super IPS+-knappen vil skjermen skru på ekstra lysstyrke (600 nits), slik at du skal kunne bruke den utendørs. Vi testet dette ute på terrassen en solfylt dag, og det fungerte ganske godt. Men en bakbelyst skjerm som dette blir aldri skikkelig bra i sollys, og dessuten gjør den blanke skjermoverflaten at det blir mye reflekser. Dermed blir man fort sliten i øynene av å bruke en slik skjerm i solen. Men utendørs kan det være ganske mye lys selv i skyggen, og vi merket at skjermen fungerte veldig godt når vi satt under en parasoll.

Ulempen med å ha Super IPS+-funksjonen skrudd på, er at batteriet tappes ganske fort.

Glasset foran skjermen er for øvrig av typen Corning Gorilla Glass 2, som betyr at du skal jobbe hardt for å klare å lage riper i det.

Android 4

Transformer Pad Infinity kommer med den siste versjonen av Android, versjon 4 – også kalt Ice Cream Sandwich.

Brukergrensesnittet er standard Android 4, og dermed enkelt og greit å bruke. Du har fem startskjermer som du kan tilpasse etter behov. Når du installerer en app legges en snarvei til appen automatisk til på startskjermen, i tillegg til i den vanlige app-oversikten som du får opp ved å trykke et ikon i øverste høyre hjørne. Du kan organisere apper i mapper, noe som kan være praktisk hvis du har mange apper. Drar du en app over en annen, opprettes automatisk en mappe.

Android 4-nettbrett har ingen fysiske tilbake- og hjem-taster, men har i stedet en linje nederst på skjermen med knapper for tilbake og hjem, samt en knapp for å gå til oppgaveveksleren. Et trykk på denne bringer frem en liste over alle de siste appene du har hatt oppe, slik at du raskt kan veksle mellom disse. Du kan også avslutte en app ved å dra fingeren over den.

App-utvalget i Google Play er etter hvert blitt veldig bra, men dessverre er det fortsatt mangel på apper som er tilpasset de store skjermene til nettbrettene. Det er en egen kategori med apper tilpasset nettbrett, men når du søker opp en app er det umulig å vite om appen er tilpasset store skjermer før du har installert den og prøvd den. Her har Google mye å lære av Apple, som skiller på apper tilpasset mobiltelefon og apper tilpasset nettbrett, og viser et plusstegn foran apper som er optimalisert for både store og små skjermer. Veldig mange av Android-appene gir en mildt sagt elendig brukeropplevelse på store skjermer, selv om appen er aldri så god på en Android-mobil. Facebook-appen er for eksempel ubrukelig på en 10-tommers skjerm.

Utvalget nettbrett-optimaliserte apper blir imidlertid stadig bedre, og vi håper også at Google etter hvert tar til fornuft og finner en måte å merke nettbrett-optimaliserte apper på, slik at vi kan finne dem også når vi søker etter apper.

I esken:

  • Transformer Pad Infinity
  • Brukerveiledning
  • USB-lader
  • USB-ladekabel med proprietær ladeplugg
  • Pusseklut