Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Iconia W510

Liten og lydløs batterikonge

Her får du nettbrett og bærbar i ett.

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning

Vi har kommet til 2013 i kalenderen, og det aller meste av dette året er fremdeles foran oss. Men etter årets CES-messe i Las Vegas har vi jo fått et visst innblikk i årets trender, og en ting er klart: Det blir mye å ta på.

Om den ikke allerede har det, vil nemlig berøringsteknologien velsigne din lokale datapusher med en rekke nye bærbare modeller i løpet av året. Med Windows 8 har nemlig touchskjermene for fullt funnet veien til vanlige laptoper, og det betyr dessuten at vi egentlig ikke trenger nøye oss med vanlige bærbare heller.

Hvorfor ikke gå for en modell som også faktisk er et nettbrett?

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Liten og kjekk

Acer Iconia W510 er en liten, og kanskje litt merkelig datamaskin – i hvert fall ved første øyekast. En liten skyvebryter i det kraftige skjermfestet lar deg nemlig kjapt og enkelt separere lokket fra basen med tastatur og pekeplate. Vips, og du har i realiteten et rent nettbrett.

Dette er strengt tatt ikke noe nytt. Blant annet har Asus hatt sin Android-baserte Transformer Prime på markedet i ett år allerede, med samme fysiske funksjonalitet.

Men Acer Iconica W510 kjører fullversjonen av Windows 8, og da blir det jo straks litt mer interessant for den ønsker seg det samme miljøet på alle sine datamaskiner.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Atom Z2760 (1,8 GHz, 1 MB cache, 2 kjerner, 4 tråder)
Harddisk 32 GB Flashminne
Skjerm 10,1 tommer Berøringsfølsom 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth NFC (Near field communication)
Batteri Oppgitt til 8 timer for brettet og 10 for basen, altså 18 timer totalt
Annet -
Størrelse 2,2 cm tykk
Vekt Som rent nettbrett: 570 gram Inkludert tastaturdokk: 1,27 kg Strømforsyning: 115 gram
Pris Ca 4700 kroner

Du får også Iconia W510 med 64 GB lagringsplass, men den koster rundt en tusenlapp mer. I tillegg er en 3G-versjon på vei: Iconia W511.

Acer Iconia W510 er ikke noen spesielt kraftig datamaskin. Motoren er den relativt ferske Atom-prosessoren Z2760, som tikker av gårde med en klokkefrekvens på 1,8 GHz. Prosessoren er utstyrt med to kjerner som hver klarer to tråder, og dette hjelper selvfølgelig på multitaskingen.

Ellers har denne lille Aceren 2 GB med Low Power DDR2-minne, og den bruker et integrert minnekort (flashminne) i stedet for harddisk eller SSD.

I forhold til størrelse og spesifikasjoner er altså dette en datamaskin som ligger nærmere en minibærbar enn en ultraportabel. Acer klassifiserer på sin side Iconia W510 som et rent nettbrett med Windows 8 og tastaturdokk, så det blir i det hele tatt et definisjonsspørsmål.

Klikk deg videre for å se nærmere på hva denne tassen kan by på.

Takk til Acer for lån av datamaskinen.

I bruk

Acer har plukket ut hvitt og sølv som farger til Iconia W510. Det er altså ikke noen spesielt prangende modell, og en hodepine å fotografere.

Karosseriet er i plast. For oss fungerer egentlig både farger og materialerdeler, ettersom byggekvaliteten er helt grei i forhold til vekt og størrelse. Men den helt eksklusive følelsen uteblir jo.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den matte plasten virker ganske motstandsdyktig mot fingermerker, men skjermen blir jo seende litt grisete ut etter en stund med sveiping og prikking. Men dette er jo enkelt å tørke av – det følger også med en pusseklut i esken.

Hos konvensjonelle bærbare er alle de viktige komponentene plassert i basen, mens lokket typisk kun har skjermen, samt integrert webkamera og mikrofon. Hos Acer Iconia W510 er det ganske så omvendt – selve datamaskinen sitter i lokket. Derfor kan du når som helst, også midt i en jobb, koble den fra tastaturdokken og bruke maskinen som et rent nettbrett.

Ved å ofre tastaturet, legger du også fra deg pekeplaten og en del ekstra batteritimer. Fordelen er at du også dropper syv hektogram – det er over halve vekta – og slipper unna med omtrent halve tykkelsen.

Altså har du valget mellom å bruke eller ta med deg en liten og litt svak bærbar med meget god batterilevetid, eller et helt kurant nettbrett med Windows 8.

Fin balanse

Å lage en datamaskin med avtagbart tastatur på denne måten er ikke alltid så enkelt. Med det meste av komponenter i brettdelen blir det viktig å tenke på balansen når tastaturetdokken kobles til, slik at ikke datamaskinen tipper bakover av seg selv så snart du får vippet opp skjermen til passende vinkel.

Helt på vippepunktet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Her synes vi Acer har gjort en god avveining. Brettet har fått en vekt på 560 gram, mens basen veier inn på 700 gram. Det lar oss åpne lokket ganske så langt før hele maskinen vipper bakover.

Hengselet og festet mellom brett og tastatur er ikke spesielt elegant, men det er funksjonelt og virker relativt solid. Festemekanismen er enkel å bruke, og hengselet gir god motstand, noe som er et poeng dersom du vil bruke touchfunksjonaliteten når tastaturet er koblet til.

Skjerm

Iconia W510 har en fin og klar 10,1-tommers skjerm. Oppløsningen på 1366 x 768 piksler er ikke nok til å imponere gåsehud på noen, men i våre øyne er dette godt nok for en skjerm på denne størrelsen. Av lignende nettbrett har da også de fleste en oppløsning som er i nærheten.

Som sammenligningsgrunnlag har vi plukket 11,6-tommeren Asus Vivobook S200, som også har touchskjerm og ligger på omtrent samme pris som Iconia W510. I tillegg har vi tatt ut Toshiba Satellite Z930, som jo har en Intel Core i5-3317U, en prosessor vi finner i mange ultrabooker. Også lille Asus Eee 1215B får være med som representant for AMDs Brazos-plattform.

Panelet har IPS-teknologi og byr på gode farger, fin kontrast og stor innsynsvinkel. Touchteknologi betyr at den har en blank skjerm, men W510 byr også på en lysstyrke som gjør at den uten problemer kan brukes på de fleste steder.

En sensor i skjermrammen sørger for at lysstyrken justeres automatisk etter omgivelsene. Denne funksjonen kan også skrus av. I skjermrammen under selve panelet sitter en berøringsfølsom Windows-tast.

Selve berøringsskjermen fungerer godt, med upåklagelig nøyaktighet og følsomhet. Som en blanding av bærbar og nettbrett er Iconia W510 faktisk ganske så anvendelig. Det hjelper naturligvis at vi har begynt å venne oss til Windows 8 og touchfunksjonaliteten, noe som gjør det enklere å veksle mellom forskjellige inputmetoder. I testperioden har vi stadig oftere svitsjet mellom berøring av skjerm, tastatur og pekeplate, alt etter hva som virker enklest og mer naturlig der og da.

Faktisk har vi også grepet oss i å trykke på skjermen på vår vanlige bærbare i ettertid – en klar indikasjon på at berøringsskjerm på bærbare faktisk har noe for seg.

Tastatur og pekeplate

Island style-tastaturet er ikke det beste vi har vært borti. Problemet er typisk for mindre bærbare: størrelsen. Siden tastaturet er noe krympet både i bredde og høyde, risikerer en som er godt vant med tastaturer i full størrelse å bomme litt under inspirert skriving.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Mangelen på plass har også gitt seg utslag i tastaturets layout, med spesielt trange kår nederst i hjørnene.

Foruten størrelsen, og hva det eventuelt vil by på av tilvenningsproblemer, er tastaturet egentlig ikke dårlig. Det har lite fleks og ganske lavt støynivå så lenge du ikke er spesielt tung på labbene. Etter litt tilvenning kan selve skriveopplevelsen faktisk være ganske ålreit, men da må altså ikke størrelsen være noe fysisk problem for deg.

Tastaturet slår seg for øvrig "av" når det er plassert opp ned.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi har over det siste året vendt oss til gode og store pekeplater med støtte for bruk av bevegelser og flere fingre. På det punktet er pekeplaten på Iconia W510 et par år bakover i tid. Men det har egentlig ikke plaget oss – og løsningen staves berøringsskjerm. Å bruke fingeren på skjermen i stedet for pekeplaten kan være langt mer effektivt enn å sikte med ei lita plate.

Vårt testeksemplar har i tillegg vært plaget av at pekeplaten til tider har sendt skjermpekeren en helt annen vei enn det vi ønsker. Ifølge Acer skal dette være et problem som er begrenset til noen tidlige eksemplarer av Iconia W510, og feilen skal nå være rettet opp.

Kamera

Som på bærbare eller nettbrett flest har Acer Iconia W510 webkamera og mikrofon integrert i skjermrammen. Men datamaskinen skiller seg fra konvensjonelle bærbare ved å ha et "forovervendt" kamera i tillegg til webkameraet. Dette kameraet har sågar en LED som kan hjelpe til under dårlige lysforhold.

Acer skryter av en oppløsning på åtte megapiksler og videopptak i Full HD.

Fotografering er nok langt unna hovedbruken for en slik datamaskin, men dersom du lurer på kvaliteten kan du ta en kikk på eksempelbildene til høyre.

Høyttalere

Acer Iconia W510 er utstyrt med to små høyttalere – en på hver side av brettet. Det betyr at du får et visst stereobilde, men selve lyden er flat og uten dybde. Her er poenget i hovedsak systemlyder og litt nettvideotitting, og akkurat til det duger da dette. For det meste av andre ting vil vi anbefale eksterne høyttalere eller et hodesett.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Mini-HDMI
Enhetstilkobling 1 x USB 2.0 (på tastaturdokken) 1 x Micro USB 2.0 Adapter for Micro USB til USB følger med
Annet Integrert webkamera og mikrofon Fremoverrettet 8 MP kamera Minnekortleser for microSD

De fleste kontaktene er naturlig nok plassert på nettbrettet. Merk at det ikke er noen muligheter for kablet nett her – ikke engang på tastaturdokken. Men du kan selvfølgelig kjøpe en USB til LAN-dongel dersom du skulle behøve det.

Strømkontakten kan kobles til både basen og nettbrettet. Merk at du ikke kan lade brettet via USB-kontakten.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Toppen har minijack-kontakt, av/på-knappen og en bryter som slår av og på autorotasjonen.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På høyre side finner du en fysisk tast for volum opp og ned, mini-HDMI, Micro-USB og minnekortleser for microSD. Åpningen nederst mot tastaturdokken er for høyttaleren på denne siden. På dokken ser du også USB-porten.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Venstre side har bare en åpning for høyttaleren. For basen er kun strøminntaket på denne siden.

Temperatur og støy

Med "over" i grafene mener vi nettbrettets kjedelige plastside, mens "under" er siden med selve skjermen. For tastaturet vil naturlig nok temperaturen som regel ligge på det samme som omgivelsene, muligens et par grader over ved lading.

Vi har ikke de offisielle spesifikasjonene på prosessoren, men ifølge opplysninger fra det store Internettet snakker vi om en TDP på kun 1,7 watt. Da holder det med passiv kjøling, ergo er den fullstendig lydløs.

Under tung belastning kan Iconia W510 bli litt varm på den ene siden – høyresiden når du bruker den som nettbrett – men på langt nær varm nok til å brenne deg på eller bli bekymret over.

Batteri

Acer har lagt opp til en ganske smart og naturlig batteristrategi med Iconica W510. Målet er å i størst mulig grad holde brettet ladet opp så lenge som mulig, noe som betyr at batteriet tappes på tastaturdokken først. Ved lading av dokk og brettdelen sammen, vil først brettet få mesteparten av strømmen.

Acer oppgir en batteritid på hele 18 timer for denne datamaskinen – naturligvis med tastaturdokken koblet til og under litt rolig surfing eller kontorarbeid. Så lett har ikke vi testet den – her fyrte vi opp vårt vante HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC.

Under batteritesten kjørte vi lysstyrken så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig, som for Iconia W510 betyr halv lysstyrke.

Batteritid_Hyereerbedre.

Egentlig skulle vi også teste med MobileMark 2012, men versjonen som skal virke på Windows 8 har ikke dukket opp.

Alene målte vi knappe syv timers kontinuerlig videoavspilling, og sammen med tastaturet holdt Iconia W510 ut i over tolv og en halv time. Dette er ikke noe annet enn imponerende, selv om vi tastaturetdokken ikke klarte å mer enn doble batteritiden i forhold til kun nettbrettet.

I resultatene over mangler Asus Eee 1215B, ettersom denne maskinen aldri ble testet med videoavspilling.

Men hvordan er ytelsen? >>>

Ytelse

Acer Iconia W510 kommer med vanlig Windows 8 som operativsystem. Dette tar naturligvis opp en god del av lagringsplassen på 32 GB. Heldigvis kan dette utvides ved hjelp av nettbrettets microSD-minnekortleser, eller du kan ha som strategi å bruke nettskylagring.

Atom-prosessoren i Iconia W510 gjør den ikke til noe fartsmonster, men som nettbrett er den heller ikke håpløs. Windows 8-grafikken flyter fint og programmer starter opp relativt kjapt.

Opplevelsesindeksen måler ytelsen til datamaskinens forskjellige komponenter.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Handbrake er et program som konverterer og komprimerer video.

Som vi ser har ikke Iconia W510 det som trengs av datamuskler for å kunne måle seg med vanlige bærbare. Men for trådløs nettsurfing og lettere kontorprogrammer vil den duge fint for de fleste, og med fire tråder i full sving kan den også måle seg med AMD-plattformen. Men til tunge jobber vil du helst ha en sterkere datamaskin.

Det svakeste punktet er nok grafikken. Bortsett fra 3DMark06, ville den ikke kjøre gjennom noen av våre vante testprogrammer. Videre trives ikke datamaskinen med programmer som ikke er optimalisert for prosessoren. Dette merker vi for eksempel under nettsurfing – for tiden glir nettsidene langt lettere og jevnere i Microsofts egen Internet Explorer enn for eksempel i Firefox eller Chrome.

Har du derfor planer om litt "alvorlig" spilling, bør du se deg om etter en annen PC. Men dersom du klarer deg spill i nettleseren, eller litt kabal og andre småspill – det er en rekke av dem tilgjengelig i applikasjonsbutikken – vil Iconia W510 duge fint.

Av video klarer Iconia W510 HD-avspilling opp til Full HD – i det minste med de riktige formatene og den rette komprimeringen.

Så er dette godt nok da? >>>.

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Acer Iconia W510 er en datamaskin med all den viktige maskinvaren i skjermen. Denne kan enkelt skilles fra tastaturdokken slik at du kan bruke den som et rent nettbrett med Windows 8, eller som en bærbar PC med berøringsskjerm.

Selve skjermen er på 10,1 tommer og har 1366 x 768 pikslers oppløsning. Her vil nok noen få rynke litt på nesen, men vi synes dette er helt kurant på en såpass liten skjerm. Lysstyrken er god nok, og panelet bruker IPS-teknologi – det betyr gode farger og høy innsynsvinkel. Ellers er Iconia W510 er utstyrt med Intel Atom-prosessor, 2 GB minne og har 32 GB med lagringsplass. Som du forstår er det altså ikke spesielt sterk datamaskin – dette er en PC ment for nettsurfing, film, musikk, kontorprogrammer og kun de enkleste spillene.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Lagringskapasiteten kan utvides med microSD-minnekort, og fysisk kan du koble deg til enheter via mini-HDMI og USB 2.0. Det følger for øvrig med en Micro USB til USB-adapter. For alt annet er det WiFi, Bluetooth og NFC. Det er dog ikke så mye å finne på med sistnevnte teknologi riktig ennå.

Datamaskinen har også et foroverrettet kamera i tillegg til webkamera, slik at det er enklere å ta bilder med det.

Selv om de store datamusklene mangler, fungerer datamaskinen likevel godt – i det minste dersom du tenker på den som en minibærbar eller nettbrett med avtagbart tastatur. Windows 8 og berøringsfunksjonaliteten fungerer godt, og datamaskinen er i de fleste tilfeller akkurat rask nok til at du ikke tenker over at du sitter på en såpass svak PC.

For støyallergikere er den gledelige nyheten at datamaskinen klarer seg med passiv kjøling – Iconia W510 er altså helt lydløs.

Ved siden av å spare på kreftene, har Acer kuttet litt kostnader ved å bruke mye plast i W510. Kvaliteten virker god nok, og det er jo ikke galt med plast i seg selv, men det gjør det jo klart at dette ikke er en datamaskin fra øverste hylle.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Tastatur og batteripakke i ett

Dersom du skal surfe, se film eller legge kabal på Iconia W510, kan du fint bruke den som et vanlig nettbrett. Videre kan du koble til tastaturdokken, noe som gjør det langt enklere å jobbe aktivt med datamaskinen. I det minste vil vi tro at de fleste vil foretrekke et ekte tastatur fremfor skjermtastaturet i Windows 8.

Som typisk for ti-tommere er tastaturet litt mindre enn standard størrelse, men gir egentlig ikke så aller verst skriveopplevelse. Det er dog en fordel å ikke ha så alt for store hender, og noen vil nok få litt problemer dersom de ofte må veksle mellom forskjellige tastaturstørrelser.

Under tastaturet sitter pekeplaten, og dette er i våre øyne datamaskinens dårligste komponent. Den er følsom, men relativt liten og støtter ikke bruk av flere fingre. Men siden skjermen er berøringsfølsom, er det jo bare å tafse på den i stedet. For oss betydde altså den litt svake pekeplaten svært lite i praksis.

Et annet stort poeng med tastaturdokken er at den nærmest dobler batterikapasiteten: Ved kontinuerlig videoavspilling av HD-materiale i 720p holdt datamaskinen ut i litt under tretten timer med dokken koblet på. Som rent nettbrett klarer den knappe syv timer. Acer selv hevder at de to delene sammen klarer 18 timer ved lett bruk, og det er noe vi kan tro på etter å ha testet med HD-film, som jo krever en del prosessorkraft.

Konklusjon

I løpet av testperioden vår har vi virkelig fått sansen for Iconia W510 fra Acer. Den har en god skjerm, meget god batteritid og er kjapp nok for generelt medie- og nettkonsum. Den kan brukes som nettbrett eller en liten bærbar, kjører fullversjonen av Windows 8 og er helt lydløs.

Vi mener den vil passe fint som en datamaskin nummer to for studenter, pendlere og andre der portabilitet er viktigere enn ytelsen. Men trenger du en arbeidshest for aktiv spilling eller tunge datajobber, bør du se deg om etter en kraftigere PC. Har du tenkt å skrive mye på den, kan også det noe krympede tastaturet være et lite ankepunkt – ikke alle takler dette like godt.

Vi har innmari lyst til å anbefale Acer Iconia W510, så da gjør vi også det. Men nok en gang: Dette er i praksis en minibærbar med berøringsskjerm og avtagbart tastatur. Anbefalingen går først og fremst på portabiliteten, ikke mest ytelse for pengene.

For mer konvensjonelle bærbare med fokus på portabilitet, ta en kikk på på vår stortest av ultrabooker. Men mer ytelse vil også koste.

+  Nettbrett og minibærbar i ett
+  God og klar berøringsskjerm
+  Ingen vifter – helt lydløs
+  Meget god batteritid


-  Tastatur noe krympet
-  Litt primitiv pekeplate

annonse