Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus VivoBook S200

Billig og kjælen bærbar

11,6-tommer som liker å bli tatt på.

Innledning

Det er kun en måned siden Microsoft slapp sitt nye operativsystem Windows 8, noe som betyr at vi endelig har fått skikkelig støtte for fingre i det populære OS-et. Og maskinvaren lar ikke vente på seg – de første bærbare med berøringsskjermer er allerede på vei ut i butikkene.

Vårt aller første testobjekt med Windows 8 og fingerfølsom skjerm heter Asus VivoBook S200, og er den minste av to brødre på 11,6 og 13,3 tommer. Fra før har vi allerede sneket oss til en titt på disse.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Vi kan straks røpe at VivoBook ikke er den mest spenstige datamaskinen vi har testet i år. Dette er en bærbar ment for massene, en slags inngangsmodell for deg som vil ha en liten bærbar med berøringsskjerm og Windows 8, men ikke vil bruke så mye penger.

Asus VivoBook S200 starter på relativt hyggelige 4000 kroner, da med prosessoren Intel Pentium 987. Vårt testeksemplar koster en femhundrelapp ekstra, og da får du den noe kraftigere Core i3-prosessoren i stedet.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i3-3217U (1,8 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 320 GB HDD
Skjerm 11,6 tommer Berøringsfølsom 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 2 celler, 38 Wh
Annet -
Størrelse 2,2 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,41 kg Strømforsyning: 140 gram
Pris Ca 4500 kroner

VivoBook S200 har også en 14-tommers storebror i S400. Den har litt høyere prislapp og en raskere Core i5-prosessor.

Versjonen vi har testet, altså med en Intel Core i3-prosessor, er den hvasseste utgaven av VivoBook S200. Men husk at du ikke får noe mer enn du betaler for heller – vekt, tykkelse og spesifikasjoner er helt greie, men vil for eksempel ikke kunne stå seg direkte mot en dobbelt så dyr ultrabook.

Bla om for å se nærmere på hva Asus VivoBook S200 har å friste med.

Takk til Asus for lån av datamaskinen.

I bruk

Asus VivoBook S200 består som de fleste bærbare av komponenter, plast og metall i mer eller mindre skjønn forening. Vi synes Asus har gjort det meste riktig her, med lokk- og baseoverflate i metall. Undersiden i matt plast er svakt ru, noe som betyr at den ikke glir så lett ut av hendene dine. Baseoverflaten,er i sølv, mens lokk og underside har en farge som er vanskelig å sette navn på. Spenstige forslag i redaksjonen gikk fra koksgrå metallic til grålilla.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Basedelen har vist seg ganske motstandsdyktig mot fingermerker, mens lokket raskere viser subtile tegn på at noen har tafset på den. Er du av den pertentlige typen, kan du alltids dra over den med jevne mellomrom. En liten pusseklut følger for øvrig med i esken.

Datamaskinen virker fast og godt skrudd sammen, med en betryggende tyngde. Med sine 1,4 kilogram er altså ikke denne 11,6-tommeren noen direkte lettvekter, men det er jo også en fordel å ha en PC som står stødig når du begynner å dytte på skjermen – dette er jo en touch-modell må du huske.

At skjermen vil bli behørig fingret på, er noe vi også oppdager når lokket skal åpnes. Det er nemlig hengslet strammere enn vi er vant til på "vanlige" bærbare, og grunnen er naturligvis at du ikke skal skyve skjermen enda mer åpen hver gang du bruker denne berøringsteknologien.

Webkamera og mikrofon er integrert i skjermrammen.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Undersiden av VivoBook S200 består av en stor plastplate, og holdes på plass av ni skruer. Drister du deg til å åpne den, kan du i hvert fall bytte ut harddisken. I så fall må du passe på at den nye disken eller SSD-en har en tykkelse på syv millimeter – det vanlige er 9,5 millimeter.

Tastatur og pekeplate

VivoBook har naturligvis et såkalt "island style"-tastatur. I bredden har det tilnærmet full størrelse, mens høyden er litt krympet. Nå er det slik at noen av oss bytter datamaskin flere ganger om dagen, og derfor foretrekker tastaturer i full størrelse. Her var dog forskjellen såpass liten at vi ikke syntes det var vanskelig å kjapt tilpasse oss, men noen vil nok likevel rynke litt på nesen her.

Tastaturet har ok layout. Skulle vi sette fingeren på noe, må det bli de krympede piltastene, som det ikke er så lett å kjenne forskjell på. Selve tasteopplevelsen er helt grei, og tastaturet støyer ikke for mye.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Pekeplaten i bredformat har trykkfunksjonalitet i selve platen, da i tillegg til de to integrerte museknappene under. Den har fin følsomhet og overflaten er behagelig. Platen er mer enn godkjent, og har naturligvis støtte for bruk av flere fingre samtidig.

Skjerm

VivoBook S200 har en blank skjerm på 11,6 tommer. Den har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, noe som er helt greit på et panel av denne størrelsen.

Hva som er ganske nytt er berøringsskjermen – dette er den alle første "vanlige" datamaskinen vi tester med denne typen skjerm. Selve berøringsdelen fungerer upåklagelig – fingrene glir greit, mens nøyaktigheten og følsomheten er god.

Det irriterer oss litt at skjermen så lett "gynger" i forhold til basen, eksempelvis når vi tar på den. Det er ikke slik at skjermen åpner seg mer når dette skjer, men at den altså vipper litt frem og tilbake på samme sted. Ved flere enn en anledning tok vi oss i å støtte/roe skjermen med den andre hånden når vi var dypt inne i touchtankegangen. Dette er kanskje ikke ideelt, men fungerer greit.

Over de siste månedene har vi i hovedsak sett på ultrabooker, og VivoBook S200 ligger strengt tatt i samme størrelse- og vektklasse. Men med omtrent halve prisen av de de beste ultrabookene, har Asus selvsagt også kuttet noen hjørner.

Ettersom vi ikke har testet denne maskinvarekombinasjonen før, har vi i stedet gravd frem resultatene fra forskjellige bærbare. Fra de nevnte ultrabookene har vi tatt med 13,3-tommeren Toshiba Satellite Z930, som ligger på 8000 kroner. Videre har vi plukket ut Dell Vostro V131, utstyrt med fullblodsutgaven av forrige generasjon Intel Core i3-prosessor. Til slutt plukket vi også ut lille Asus Eee 1215B, som har AMDs Brazos-plattform under panseret.

Som vi kan se av grafen over, er ikke lysstyrken noe å skryte av på VivoBook – og dette merker vi i omgivelser med sterkt lys. Den blanke overflaten gjør også at lys lett reflekteres fra andre kilder. Innsysnvinkelen er også laber, men vi hadde ikke forventet annet på en såpass rimelig bærbar.

Andre aspekter ved skjermen, som farger og kontrast, kommer heller ikke til å imponere noen. Men det fungerer altså helt greit. Dersom du vet hva du skal se etter, kan du også skimte touch-maskinvaren i visse tilfeller, men det er ikke noe du vanligvis vil legge merke til. Totalt sett gjør skjermen jobben sin, men er litt avhengig av de riktige omgivelsene for å gjøre den.

Høyttalere

Som alle bærbare datamaskiner er Asus VivoBook S200 utstyrt med interne høyttalere. Lyden er det ikke så mye å si på, den er helt typisk for små bærbare – altså innestengt og ganske flat. Stemmer og lignende kommer klart frem, men av lavere toner er det svært lite å spore.

For systemlyder og litt sporadisk nettvideotitting er dette helt greit, men for det meste annet må vi få anbefale eksterne høyttalere eller et hodesett.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0 2 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side finner du en hengslet LAN-kontakt (såkalt dropjaw), HDMI, USB 3.0, USB 2.0 og plass for kensingtonlås.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Høyre side har minnekortleser, 3.5mm minijack for lyd inn/ut, USB 2.0 og VGA.

Temperatur og støy

Asus VivoBook S200 er ikke av de aller kjøligste bærbare vi har vært borti. Spesielt under tung jobbing får den noen varme punkter, men heldigvis holder håndleddsstøttene seg relativt kjølige. Uansett er ikke dette typen datamaskin du vanligvis belaster så veldig hardt.

Vifta lager ikke spesielt mye støy eller høy støy, men har en litt "surrende" lydsignatur. Dessuten går den konstant. Under lav belastning forsvinner lyden på vanlig sitteavstand i kontorlandskapet, men i stille rom vil nok folk med normal hørsel legge merke til den. Lydvolumet blir naturligvis høyere når datamaskinen må jobbe hardt.

Batteri

I sommer endret vi rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity", som simulerer typisk bruk av kontorapplikasjoner.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. For VivoBook S200 betyr dette full lysstyrke.

Uheldigvis virker ikke "gamle" MobileMark 2012 på Windows 8. En ny utgave er på vei, men den er tydeligvis sendt med sneglepost via Nordpolen. Derfor måtte vi klare oss med videoavspillingen denne gangen.

Et annet problem med to av de bærbare vi har valgt å sammenligne med her, er at de kun har blitt testet på den gamle måten. Men sett mot Toshibaen, som om ikke annet er en fin representant for ultrabook-klassen av bærbare, er ikke S200 spesielt batteristerk. Drøye tre timers filmavspilling imponerer i hvert fall ikke mot ultrabook-klassen, der tiden typisk ligger på nærmere fem timer.

En liten trøst er at VivoBook S200s strømadapter ikke veier mer enn 140 gram, og heller ikke tar store plassen.

Som på andre nyere bærbare har VivoBook S200 en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den straks går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på et par sekunder.

Ytelse

Asus VivoBook S200 har naturligvis Windows 8 som installert operativsystem. Vi prøvde også å få den til å fungere med Ubuntu 12.04, men maskinen ville av en eller annen grunn ikke boote fra minnepinnen vi vanligvis bruker for dette.

Systemytelse

Som vi nevnte på forrige side, har vi ikke testet en bærbar av akkurat dette kaliberet tidligere. Derfor hentet vi noen modeller fra litt forskjellige klasser, slik at vi skulle få et sted å plassere VivoBook S200. De vi endte opp med var 13,3-tommeren Toshiba Satellite Z930, som nesten er dobbel pris av S200. Videre valgte vi ut Dell Vostro V131, utstyrt med fullblodsutgaven av forrige generasjon Intel Core i3-prosessor. Til slutt plukket vi også Asus Eee 1215B, med AMDs Brazos-plattform.

Fra Windows' opplevelsesindeks ser vi at det er et tydelig sprang opp til Toshibaen med Intel Core i5-prosessor. I tillegg til mer kraft i prosessor- og grafikkdel, er den utstyrt med en SSD. Da suser den fra andre datamaskinene, som alle har tradisjonelle snurredisker.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. VivoBook S200 parkerer AMD-prosessoren i Eee-modellen, men må se seg tuktet av Dellen og Toshibaen.

Det samme resultatet ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake.

Mens den målte ytelsen sier sitt om prosesseringskraft, sier den ikke så veldig mye om hvordan datamaskinen oppleves. For en som har vært borti kjappere datamaskiner, vil nok VivoBook S200 oppleves som litt treig. Her tror vi det ville hjulpet en god del å bytte ut harddisken med en SSD.

Spillytelse

Asus VivoBook S200 har grafikkløsningen Intel HD Graphics 4000, som er integrert i prosessoren. Det har også Toshibaen, mens den eldre prosessoren i Dell-maskinen stiller med HD Graphics 3000. AMD stiller med Radeon HD 6310M i Eee PC 1215B.

Her ser vi tydelig hvor avhengig grafikkytelsen er av å ha både en god prosessordel og grafikkdel. I tillegg mistenker vi jo at Windows 8-driverne fremdeles har forbedringspotensiale. Men det er jo klart at VivoBook S200 ikke er lagd for å spilles så mye med ‐ i hvert fall ikke med tanke på de mer krevende spillene.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Asus VivoBook S200 er myntet på deg som er ute etter en liten og relativt rimelig bærbar med Windows 8 og berøringsskjerm. Med sine 1,4 kilogram er ikke denne 11,6-tommeren blant de letteste småmaskinene, men vekten gir litt ekstra til kvalitetsfølelsen, ved siden av å hjelpe datamaskinen med å stå støtt – en fordel på en bærbar med touchskjerm.

Kvalitetsinntrykket stopper for så vidt ikke med et par ekstra hektogram. VivoBook S200 føles solid, med god stivhet i konstruksjonen. I både lokk og base er det utstrakt bruk av metall, noe som naturligvis også hjelper på stilen.

Skal vi sette fingeren på noe spesielt med konstruksjonen, må det være at skjermlokket lett "gynger" ved bevegelser, selv om motstanden i hengselet er stor – noe den også bør være på en bærbar der litt av poenget er å kunne ta på skjermen.

Under skallet har S200 en Intel-plattform. Vårt testeksemplar var utstyrt med en Ivy Bridge Core i3-3217U prosessor, 4 GB minne og 320 GB harddisk. Noen dedikert grafikkort har den ikke, og belager seg derfor på HD Graphics 4000, som er grafikkløsningen integrert i prosessoren.

Alt i alt gir dette datamaskinen nok krefter til dagligdagse oppgaver som nettsurfing, kontorprogrammer, videoavspilling, lettere dataspill og så videre. Til tyngre arbeid, eksempelvis videoredigering og nyere 3D-spill, bør du se deg deg om etter en datamaskin med litt større digitale muskler.

Fin for fingrene

S200 har et tastatur som er litt krympet i forhold til full størrelse, men dette er i hovedsak bare merkbart i høyderetningen. Likevel har ikke dette plaget oss nevneverdig, faktisk synes vi at tastaturet er helt greit. Pekeplaten er følsom og har trykkfunksjonalitet i selve platen, samt integrerte musetaster.

Har du lyst på litt avveksling for fingrene, er altså VivoBook S200 også utstyrt med berøringsskjerm. Denne er følsom nok og presis nok for vår del, og touch-grensesnittet i Windows 8 gjør at det faktisk er et anvendelig alternativ til tastatur og pekeplate.

Dessverre er det slik at vi synes skjermen er bedre for fingrene enn øynene. Nå holder oppløsningen på 1366 x 768 piksler fint på en 11,6-tommer, men lysstyrken er i svakeste laget. Videre er dette en skjerm som gir mye gjenskinn – noe som sammen gjør at dette er en bærbar du ikke akkurat ønsker å bruke utendørs eller på steder du ikke har kontroll på lyskildene. Farger og kontrast er ok, men heller ikke noe mer enn det. Som typisk for billigskjermer er også innsynsvinkelen lav.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av kontakter har Asus VivoBook S200 HDMI, VGA, minnekortleser, kablet nettverk og tre USB-kontakter, hvorav én USB 3.0. Her trenger du altså ikke tenke på dongler eller overganger. For trådløs tilkobling er den utstyrt med 802.11n WiFi og Bluetooth.

Datamaskinen har en kjøleløsning som ikke er av de aller beste, men for håndleddsstøttene holdes i det minste temperaturene nede. Viftestøyen er relativt lav, men har en litt hvirrende karakter som kan høres i rolige omgivelser.

Dersom vi sammenligner VivoBook S200 med moderne ultrabooker, er ikke batteritiden noe å skryte av. Under avspilling av HD-video ga S200 seg etter drøye tre timer. De fleste andre datamaskiner vi har testet fra i sommer, har typisk klart seg mellom fire og fem timer.

Grei, men litt begrenset

Asus VivoBook S200 virker som en helt grei bærbar, men vær altså klar over at den har noen begrensninger. I hovedsak tenker vi da på den litt lyssvake skjermen og det faktum at den ikke er av de mest utholdne på batteridrift. Vi tipper derfor den vil trives langt bedre innendørs enn på lange utflukter.

Videre må du huske at den heller ikke er noen utpreget arbeidshest – dette er en bærbar du eller ungene bruker til mediekonsum og lett underholdning, ikke til tunge datajobber.

Men prisen er jo ikke så dum, og i skrivende stund er det få direkte konkurrenter i handelen. Relativt rimelige bærbare med berøringsskjerm er altså et uvanlig syn enn så lenge, men merk at dette er i ferd med å endres i disse dager. Det kan være lurt å se hva annet som dukker opp, men bevares – føler du at VivoBook kan være noe for deg eller dine, er den så avgjort verd å ta en ekstra titt på.

Hvis du ikke trenger touch og ønsker mer kraft, lenger batteritid og bedre skjermkvalitet, kan du ta en kikk på vår stortest av ultrabooker. Men da må du også opp i pris.

+  Grei kvalitet og stil kontra pris
+  Berøringsskjerm gir flere muligheter
+  Tilkoblinger uten bruk av adaptere


-  Tastatur krympet litt i høyderetning
-  "Gynger" lett i skjermhengselet
-  Litt laber batteritid
-  Litt lyssvak skjerm

annonse