Test

Godlyd for Ipod-en?

Designen er i kjent Apple-stil (Foto: Kjersti Stuestøl)
Mikrofonen sitter på baksiden av fjernkontrollen (Foto: Johan Mangseth)
Det medfølger tre hettestørrelser (Foto: Kjersti Stuestøl)
Bæreveskene er i hardplast (Foto: Kjersti Stuestøl)

Apple er verdens største produsent av MP3-spillere, men den populære Ipod-rekken viser ikke sitt fulle potensiale med de medfølgende øreproppene.

Vi har testet Apples In-Ear ørepropper med fjernkontroll, som rettes mot deg som er litt mer kresen når det kommer til lydkvalitet til din Ipod.

Typisk Apple

Øreproppene kommer pent innpakket og med følger både bæreveske, og to tilleggsdeksler i tillegg til tre utskiftbare hettepar i forskjellige størrelser.

Designen er minimalistisk, og lykkes i videreføringen av Ipod-ens eleganse. Selve øreproppene er små og i hvit plast med detaljer av grått og metall, og med hvite utskiftbare hetter på tuppene.

Pluggene er komfortable i øret, og sitter dessuten godt nok til å holde under treningsøkter og andre aktiviteter. Dessuten isolerer gummihettene mye for lyder utenfra. Vi er imidlertid usikre på det at hettene er hvite, og da selv den minste ting kommer til syne, er det en fordel at du har en god rutine med Q-tips.

Ledningen har en passelig lengde, og er av et fleksibelt og bestandig materiale. Kabelen henger imidlertid under haken, noe som betyr at du må du putte In-Ear ned i lommen ved pauser, fremfor å kunne henge de over nakken slik du kan med forskjellige lengder på ledningene.

Fjernkontrollen er svært slank og nesten umerkbar på ledningen til den høyre ørepluggen.

De medfølgende bæreveskene til både hetter og ørepropper er praktisk, og sparer deg blant annet for krøll på ledningen, samtidig med at hardplasten de er bygd i beskytter godt.

Forsiktig bass

Apple In-Ear leverer et lydbilde fullt av detaljer, og elementene er godt skilt fra hverandre. Dette gjelder spesielt fra mellomregisteret og oppover hvor lyden er troverdig og luftig.

Øreproppene gjør seg dermed godt til akustisk musikk, men dersom de utfordres på bass leverer de ikke til forventningene. Det mangler en hel del varme og dybde, noe som merkes i de mer bassfylte sjangrene.

Den svake forsiktige bassen kan gjøre den totale lydopplevelsen noe ubalansert, da det ikke er tilstrekkelig presisjon og varme lengre nede i registeret.

Lyden representerer imidlertid et stort løft sammenliknet med det medfølgende Ipod-settet, men til denne prisen kan du få ørepropper som leverer langt mer avbalansert lydbilde.

Svært praktisk fjernkontroll

Esset i ermet er den innebygde fjernkontrollen. Med denne får du rask tilgang på den grunnleggende navigeringen av Ipod-en din.

De tre knappene på forsiden justerer lydnivå, og med den midterste knappen starter eller pauser avspillingen. Ved et dobbelt eller trippelt trykk på midttasten kan du dessuten også henholdsvis hoppe til neste eller forrige spor.

Fjernkontrollen er lettbetjent, og etter litt tilvenning går det også fint å hoppe i sporene. Funksjonen er kjærkommen spesielt under treningsøkter, men også når spilleren på et annet vis skulle ligge litt utilgjengelig.

Gir deg diktafon

Nok et pluss er mikrofonen som er bygd inn i fjernkontrollen. Med denne får du opp et ekstra menyvalg på Ipod-en, og her kan du enkelt foreta stemmeopptak.

Kvaliteten på opptakene er absolutt godkjent, og diktafonen leverer talememo av god kvalitet.

Støtter ikke Iphone

In-Ear sin fjernkontroll og mikrofon fungerer kun opp mot nyeste Ipod Nano, Touch og Classic – dersom du sitter med enten eldre generasjoner av Ipod eller dagens Shuffle kan du med andre ord ikke dra nytte av øreproppenes ekstrafunksjoner.

Det samme gjelder merkelig nok også Iphone, hvor verken fjernkontroll eller mikrofon fungerer. Vi skal imidlertid ikke utelukke at en senere programvareversjon vil komme til å endre dette.

Konklusjon

Apple In-Ear ørepropper har sine styrker, og den nette fjernkontrollen så vel som diktafonfunksjonalitet er begge praktiske tillegg til din Ipod-spiller.

Lyden leverer overbevisende og naturtro toner både i mellomregister og diskant. Øreproppene svarer imidlertid ikke til forventningene på bass, og lydbildet har ikke tilstrekkelig dybde og varme.

Markedet for øreproppene er nokså snevert, ettersom fjernkontrollen og mikrofonen kun fungerer opp til den nyeste generasjonen Ipod-spillere.

Med en pris på 600 kroner kan du få et vel så godt hodesett til en lavere pris. Om fjernkontroll er viktig for deg kan dette også kjøpes for seg til 400 kroner – navnet er Apple Radio Remote, og her får du også FM-radio på kjøpet.

Så om du klarer deg uten Apples minimalistiske og hvite design, ta en titt på Cresyn C750, som har et sort og stilfullt design samtidig med å gi en bedre lyd til en bedre pris.

Dersom du setter bass høyest, bør du sjekke ut Skullcandy Full Metal Jacket, som dessuten har en kul design i et utvalg farger.

Apple In-Ear havner dermed mellom to stoler, og det finnes bedre og rimeligere løsninger. Men om du verdsetter Apples helstøpte design med integrert fjernkontroll, og kan leve med en litt svak bassgjengivelse, bør Apples In-Ear ørepropper tas med i vurderingen.

Les også
Apple Ipod Shuffle 3G
Les også
Samarbeider om spillhodesett
Les også
Skullcandy Full Metal Jacket
Les også
Dette fjerner støyen for deg
Les også
Nå blir det stille
Les også
Samsung SBH-500
annonse