TestLenovo Yoga C930

Sliter med å utmerke seg

Lenovo fortsetter å perfeksjonere den originale hybriden men feiler på det mest elementære.

Lenovo var tidlig ute med å omfavne såkalte hybrider som kan brukes både som bærbare og nettbrett.

Hybridene deres bidro til at mange oppdaget at Windows-maskiner kunne brukes på flere måter og i flere settinger. Vi nevner skisseblokk på farten, nettbrett i sofakroken, kokebok på kjøkkenbenken eller filmviser med tastaturet ute av veien i senga.

En hybrid kan brukes i flere modus, blant annet som et nettbrett.

De siste årene har hybridmaskiner hvor du dreier skjermen 360 grader blitt ganske dagligdags, og vi i Tek heller gjerne mot å anbefale en enda nyere type hybrider som lar deg ta av hele skjermen, som Microsofts Surface Pro og Surface Book. Disse er nemlig langt mer hendige og lettere å holde.

Lenovo holder imidlertid fortsatt fast ved 360-designet når de nå lanserer Yoga C930. (C-en står for Convertible.)

Om det fortsatt er plass til 360-gradershybrider i 2018, og hvordan nye Yoga C930 måler seg mot andre hybrider, er noe av det vi skal finne ut av her.

Tre nyheter

Vi blir stadig imponerte over hvor god byggekvaliteten har blitt hos en rekke Windows-bærbare, og Yoga C930 er ikke noe unntak. Selve kroppen er bygget i stødig aluminium, og den har flotte detaljer som diamantkuttede lister med blankt, børstet metall, og tynne skjermrammer. Vi synes også det gir et veldig helhetlig inntrykk at basen, skjermen og undersiden har samme utførelse.

I året som har gått siden den forrige Yogaen kom har ikke Lenovo oppgradert innmaten, men heller gjort en del endringer på designet som faktisk er verdt å få med seg.

Disse endringene skal holde den med i kampen mot de stadig sterkere hybrid-rivalene på markedet, mange hvis kommer med unike funksjoner. HPs Spectre x360-serie har eksempelvis SureView som beskytter skjermen mot innsyn fra nysgjerrige, den nye Folio-maskinen deres er designet i skinn, og både Microsofts Surface-hybrider og Acers Switch-modeller lar deg for eksempel ta av hele skjermen. Forbedringer er dermed helt nødvendig.

Eller den kan brukes i telt-modus – kanskje som oppskriftshefte på kjøkkenbenken?
 • Fysisk av-bryter for webkamera

Den første forbedringen er ganske etterspurt: nemlig mulighet for å fysisk blokkere webkameraet mange føler seg ukomfortable med å ha rettet mot seg til enhver til. Ser du ekstra nøye etter helt på toppen av skjermen får du nemlig øye på en bryter du kan skyve på, og når kameraet er blokkert ser du en liten rød prikk i stedet for inn i linsen hvor FBI- eller kinesere tidligere smugtittet på deg fra. Eller spøk til side: potensielle hackere og utpressere.

En ny fysisk sperre blokkerer webkameraet når du ikke bruker det.
 • Dolby-lydplanke
Skjermhengselen er også en Dolby-lydplanke som strekker seg langs størsteparten av maskinen.

Det neste grepet Lenovo har tatt er en liten genialitet. Integrert i skjermhengselen er nemlig en liten lydplanke med Dolby Atmos-sertifisert lyd og «selvsagt» et 360-gradersdesign. Flere høyttalere sender lyden mot deg uansett om du jobber som normalt, bruker maskinen i presentasjonsmodus eller i brettmodus.

Dolby-ingeniører har visstnok tilpasset lyden til maskinen, og en egen modus kan automatisk kalibrere høyttalerne for best resultat basert på omgivelse og type lyd du spiller av, men via en egen Dolby-app kan du fininnstille denne selv også.

Vi pleier ikke å nevne lyd spesielt ettersom de færreste bærbare gjør mye for å utmerke seg på området. Her har imidlertid Lenovo fått til noe som hever seg over det meste vi har hørt fra lignende enheter. Lyden kan best sammenlignes med den fra mellomstore eksterne blåtannhøyttalere, for her er det mer trøkk, høyere volum og flere detaljer og nyanser i lydbildet enn andre bærbare kan matche.

 • Egen plass til den digitale pennen

Endelig er også en integrert penneholder på plass. Denne skjuler seg bak maskinen og gjør det litt lettere å ikke rote den pennen som følger med. Dessuten lader den pennen automatisk.

Den digitale pennen bor bakerst i maskinen hvor den også lader, men den er veldig liten å holde i ...

Skjerm med forbedringspotensial

Nyhetene i årets modell har imidlertid lite å si dersom ikke resten av maskinen holder en høy standard, og vi begynner med skjermen.

Den er faktisk den samme som ble brukt i forfølgeren, Yoga 920. Den gang lot vi den slippe unna med panelet som var ganske middels kalibrert og slet litt med reflekser på grunn av lav lysstyrke og blank skjerm. Denne gangen går det ikke like bra. Det er nemlig ikke bare Apple som viser at de bryr seg om kvaliteten på skjermene sine lenger. Med MateBook X Pro har også Huawei bidratt til å heve standarden for Windows-baserte bærbare kraftig siden Yoga 920-testen vår. Det må reflekteres når vi bedømmer maskiner.

Det er ikke det at panelet ikke vil gjøre en grei jobb for de fleste som ikke jobber med bilder og video til daglig, men når både lysstyrke, antirefleksjonsbelegg og kalibrering har forbedringspotensial er dette noe Lenovo bør legge inn en innsats i.

Når det er sagt synes vi Full HD-skjermen er høyoppløst nok både til vanlig arbeid og når vi bruker maskinen som et nettbrett nærmere øynene. Du skal sitte tett på, eller primært jobbe med illustrasjon og lignende, før du bør punge ut ekstra for modellen med 4K-skjerm, som dessuten har en del lavere batteritid.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

For en hybrid er det viktig at skjermen er lett å navigere på med fingrene. Heldigvis takler Yoga C930 både enkel sveiping eller forstørring med flerfingerbevegelser på en god måte. Generelt sett merker vi at Windows ikke er laget med hovedfokus på berøring, og et dedikert nettbrett føles et hakk mer intuitivt, men Lenovo har i alle fall gjort det de kan.

Krampe i fingrene

Yogaen får følge av en digital penn som gjør det enkelt å ta notater, skrive formler, tegne eller skissere på skjermen. Denne bor inne i selve maskinen, hvor den også lades. Det er utrolig hendig, men dessverre har Lenovo måtte forminske pennen veldig for å få plass til den.

Så, mens pennen oppleves som presis, er den vond og lite ergonomisk å jobbe med mer enn fem minutter av gangen. Snareveisknappene på den er også så lite markert og vanskelig plassert at vi ikke tok oss bryet med å bruke dem. Vi anbefaler at du kjøper en større penn til lengre økter, enten du bare skal ta notater eller tegne.

Sammenlignet med en vanlig penn blir Lenovos digitale penn veldig liten å holde i og skrivekrampa melder seg etter minutter.

Svak pekeplate

Tastaturet Lenovo utstyrer sin beste Yoga-modell med er som alltid supert. Det gir akkurat passe motstand og lang vandring. Dette er ikke det aller mest lydløse tastaturet, men selv om det klimprer litt her og der om du er ivrig på «knastingen» er dempingen behagelig. Det hvite baklyset kan for øvrig reguleres i tre intervaller, inkludert av.

Windows-bærbare har generelt sett fått mye bedre pekeplater de siste årene. Også Yoga C930 har en glasslaminert såkalt presisjonspekeplate som kommer med utvidet støtte for flerfingerbevegelser. Sistnevnte håndterer den godt, og drar raskt kjensel på om du sveiper med tre fingre for å bytte mellom apper, eller skyver dem opp for å vise skrivebordet og lignende. Også rulling og panorering går pyntelig for seg.

Det står dessverre dårligere til når det kommer til presisjonen. Forsøk på å flytte markøren bare et par piksler blir totalt avvist. I stedet hopper markøren flere millimeter av gangen, og med en liten forsinkelse hver gang. Det er fryktelig frustrerende enten du skal gjøre endringer i en setning eller et ord du har skrevet, eller pirke på detaljer i Photoshop.

Vi, som prøver å skrive alle testene på selve testmaskinen, endte opp med å bruke piltastene fremfor pekeplaten der vi kunne. Dette er rett og slett ikke holdbart i 2018, Lenovo.

To Thunderbolt-porter med USB-C-kontakt er på plass, sammen med en vanlig USB-kontakt og minijack.

Til å være en ganske potent arbeidshest fortjener Yogaen skryt for å holde koken i ti timer. Dette er imidlertid under en ganske snill videotest, så ved mer blandet bruk som nettsurfing og typisk kontorarbeid estimerer vi mellom syv og åtte timer. Omtrent en arbeidsdag, altså.

Som grafen over viser støyer årets Yoga noe mer enn fjorårets, og grunnen til det ser vi like nedenfor:

Årets Yoga er nemlig raskere enn fjorårets. Det til tross for at det sitter nøyaktig samme prosessor i maskinen. Hastighetsøkningen må dermed komme av at Lenovo lar maskinen jobbe lengre ved en høyere belastning før den klokker ned prosessoren, og for å få til det må viften gå litt raskere også. Vi synes det er et helt greit valg, for veldig mye støy blir det aldri snakk om uansett, og absolutt null støy under dagligdags bruk.

Når du betaler for en i7-8550U-prosessor er det også godt at den gir deg den ytelsen du har betalt for, for om du ikke trenger så høy ytelse kan du jo heller spare penger på å velge en rimeligere konfigurasjon med i5-8250U-prosessoren – og den er nok enda mer stillegående igjen også.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Takket være Thunderbolt 3-portene har du mulighet for å koble til en ekstern grafikkakselerator senere for å få langt bedre spillytelse. For som vi også ser er ikke Yoga C930 noen spillmaskin.

Skjermhengselen, eller lydplanken, har høyttalere som peker alle veier.

Konklusjon

I forhold til alt det smarte konkurrentene koker sammen mener vi Lenovo ikke byr på nok nyttige endringer og funksjoner til å virkelig hevde seg denne gangen. Visst er lyden veldig bra, men få kjøper en bærbar fordi den har god lyd.

For deg som er kreativ og vil ha en allsidig maskin du kommer til å tegne og sveipe mye på mener vi dessuten pennen som følger med er så godt som ubrukelig. Dessuten vil du være bedre tjent med maskiner som lar deg ta av hele skjermen og dermed veier mye mindre. Dessverre koster denne typen hybrider betydelig mer enn 360-gradershybrider som C930.

Yoga C930 byr på god ytelse og mye maskinvare for pengene, men andre maskiner fungerer bedre som nettbrett og tegnebrett.

Om du kan leve med en tyngre maskin har imidlertid Yoga C930 noen fordeler over dem som lar deg løse ut skjermen. Her får du heftige 512 GB lagring og 16 GB minne for omtrent 15 500 kroner, og det kan du se langt etter hos Microsofts Surface-hybrider. Særlig mengden minne kan være det som gir maskinen din et ekstra leveår, fremfor om du går for et alternativ med «bare» 8 GB minne.

Det er verdt å peke på at HPs Spectre x360 kommer i ny versjon i desember. Dersom du vurderer en 360-gradershybrid med omtrent like gode spesifikasjoner og i denne prisklassen kan det altså være lurt å vente på testen av denne. Vi håper å få kloa i den mot slutten av måneden.

Er du villig til å ta til takke med noe svakere komponenter kan du imidlertid få en bedre nettbrett-opplevelse, eller tegneopplevelse, fra alternativene nedenfor.

Alternativer

Microsoft Surface Book 2

Microsoft Surface Book 2 i7 dGPU 8GB 256GB 13,5"

fra 22821:-

I likhet med Yoga C930 er også Surface Book 2 laget med tanke på svært allsidig bruk.For deg som liker å sveipe over nettsteder på skjermen fra sofakroken, eller skrible og ta notater på skjermen, tror vi du vil foretrekke løsningen til Surface Book 2 hvor du tar av hele skjermen fremfor å bare klappe den ned. Dette sparer svært mye vekt og gjør den lettere å håndtere og holde komfortabelt over lengre tid.Surface Book 2 er imidlertid langt dyrere enn C930 i tilsvarende konfigurasjon, så modellen med en svakere i5-prosessor, mindre minne og mindre lagring blir nok modellen mange har mulighet til å kjøpe.Les testen vår av Surface Book 2 her »

Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro (2017) (FKH-00005)

fra 21661:-

Med sin kvalitet, fleksibilitet, portabilitet, gode skjerm og støtte for penn + Surface Dial, er femte generasjon Surface Pro fremdeles et av de bedre valgene der ute for kreative sjeler. Surface Pro veier mye mindre enn Yoga C930 i utgangspunktet og du får dessuten muligheten til å skille tastatur og skjermdel slik at den blir enda lettere i hånda.Surface Pro starter på omtrent 9000 kroner, men vi ville styrt unna de aller rimeligste konfigurasjonene og valgt modellen med en i5-prosessor som starter på omtrent 10 500 kroner om du vil maskinen skal holde koken litt lenger uten å bli treg. Det er imidlertid verdt å merke seg at hverken tastatur eller penn følger med – dette er dyrt ekstrautstyr – så budsjetter deretter!Les testen vår av Surface Pro her »

Lenovo Yoga C930-13 81C4003CMX
7
Bra

Lenovo Yoga C930-13 81C4003CMX

Fordeler

 • Krysse av
  Behagelig tastatur
 • Krysse av
  Svært god lyd
 • Krysse av
  Fysisk sperre for webkamera
 • Krysse av
  Smart oppbevaring av pennen
 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Fingerskanner

Ting å tenke på

 • Bytt
  Stor og tung å holde i brettmodus
 • Bytt
  Ikke ansiktspålogging
 • Bytt
  Pekeplaten ikke egnet for pirkearbeid
 • Bytt
  Svakt kalibrert skjerm
 • Bytt
  Pennen er vond å holde
 • Bytt
  Reflekser og blåstikk fra skjermen
annonse
Lenovo Yoga C930-13 81C4003CMXI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Lenovo disset smartfunksjoner, og så dro de dette opp av hatten
Les også
HP Spectre x360 (2019): Den forrige fikk 9/10. Det kan vi ikke gi etterfølgeren.
Les også
Lenovo har lansert en Yoga som ikke kan yoga
Les også
HP Spectre Folio: Dette er vår dom over HPs gjenoppfunnede PC
Les også
Lenovos siste kreasjon skal være verdens letteste og tynneste PC med to skjermer
Les også
Dette må du tenke på før du kjøper deg en ny bærbar PC
Les også
Microsoft Surface Book 2 med GTX 1050-grafikk: Med Surface Book 2 er Microsoft endelig i mål
annonse