Tek.no

Sniktitt Lenovo Yoga C- og S-serien

Lenovo disset smartfunksjoner, og så dro de dette opp av hatten

Lenovos Yoga-lansering tok en overraskende vending.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/Berlin: Lenovos årlige storslipp på IFA-messen var en ganske merkelig affære. Etter å først ha blitt holdt fanget i over halvannen time på en minglefest for kringleknafsende og tørste «influencere», var selskapet omsider klare til å dra noen oppdaterte bærbare PC-er opp av sekken.

Som nye Yoga C940 og C740 i 14- og 15-tommers utgaver.

Selskapet brukte store ord, men de store nyhetene uteble. Etter presentasjonen er vi usikre på om Lenovo lenger vet hvor de vil med sine Yoga-maskiner.

Selskapet startet med å bruke mye tid på å gjøre narr av andre selskapers overforbruk av «smart»-merkelapper på produkter. Slik var ikke de. Når Lenovo utviklet smartfunksjoner skulle de utgjøre en forskjell av betydning.

Dermed var lista satt for resten av kvelden. Skulle deres nye innovasjoner virkelig by på så mye nytt og spennende?

Minutter etter Lenovos lovnader fikk vi demonstrert noen av de nyutviklede smartfunksjonene, som altså skulle «utgjøre en forskjell av betydning»:

1: Smartere strømstyring

Vi starter med en strømstyringsfunksjon kalt «Q-Control». Her skrøt Lenovo av kunstig intelligens som skal kunne øke batterilevetiden på din bærbare PC med inntil 20 prosent i enkelte programmer når Intelligent Modus var aktivert.

En god idé, men i praksis kan det være flere problemer her. For det første må funksjonen aktiveres manuelt fra en liste av modi for «ytelse», «Intelligent modus» og «batterisparing». Det er bare en hurtigtast unna (Control+Q), men heller ikke Windows' innebygde batteri-«slider» kan vel sies å være så veldig bortgjemt. Hvordan skiller egentlig Lenovos nye funksjon seg fra denne? Det var høyst uklart.

Om den var så intelligent som de ga inntrykk for burde AI-modusen kunne slås på én gang, for så å forsvinne ut av verden for brukeren. Uten helautomatikk blir dette trolig enda en duplikat-innstilling Windows allerede gjør – men som PC-produsenten tror de kan gjøre bedre – og som 99 prosent av brukere uansett glemmer eksisterer etter den første uka.

2: Flytt vinduer med hodet ditt

En annen og enda sprøere funksjon som ble demonstrert er den som bruker sensorer i Yoga-kameraet for å flytte vinduer og programmer mellom skjermer i et flerskjermoppsett.

Det hele fungerer ved at du holder museknappen nede på vinduet du vil flytte. Deretter holder du musen i ro mens du vender hodet i retning av skjermen du vil flytte vinduet til. Om kameraet har detektert bevegelsen (noe det ikke alltid gjør), følger vinduet etter.

Jeg hadde så mange spørsmål. Det viktigste var: Hvorfor?

Hvorfor bruke hodet til å flytte vinduer mellom skjermer, når man likevel må markere vinduet først med musen? Da er man allerede et lite flikk unna å flytte det på vanlig måte, og det med full kontroll over hvor på de andre skjermene det ender opp. Om du simpelthen nikker vinduer over til andre skjermer har du nemlig ingen kontroll over hvor på skjermen det ender opp, og må uansett justere posisjonen med musen i etterkant.

Nye Yoga C940.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

3: Fysisk blokkering av kameraet

Den entusiastiske Lenovo-mannen som viste frem selskapets nye supersmarte ingeniørkunst forstod ikke mine innvendinger om at dette virket ganske poengløst, og gikk videre til å prate om en av Lenovos store målsetninger fremover: Å utstyre alle maskiner med mulighet til å blokkere kameraet fysisk med et lite deksel som skyves over det. Dette er ifølge Lenovo allerede tilgjengelig på 90 prosent av modellene de produserer.

Et supert initiativ, uten tvil. Stadig flere mener store etteretningsorganisasjoner og hackere kan ha mulighet til å kikke på deg gjennom kameraet uten at du er klar over det. Da er det godt å ha mulighet til å gjemme seg.

Den røde prikken betyr at webkameraet er blokkert. Skyv på bryteren over for å aktivere det igjen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

HP satser også stort på sin «Kill Switch», men Lenovo snakker altså om nødvendigheten av å kunne sperre for dette samtidig som de de vil ha deg til å bruke kameraet til å gjøre noe så dagligdags og gimmick-aktig som å kaste vinduer rundt mellom skjermer.

Det er ikke særlig konsistent. Mener Lenovo kameraet kan utnyttes til å overvåke brukerne deres, eller ikke?

Altså, skyveløsningen lar deg selv velge når du kan bli filmet, men hold da i det minste kamerafunksjonene så nyttige som mulige. Ikke bruk masse ressurser på å bygge inn unødvendige og mer tungvinte alternativer til allerede innarbeidede og helt kameraløse oppgaver.

Uansett, så mye for talen om at de bare skulle utvikle smartteknologi som var betydningsfull.

I villrede

Teltmodus er kjekt, men å kunne ta av skjermen helt er enda kjekkere.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Jeg mistenker at Lenovo er litt i villrede for hva de skal gjøre med Yoga-serien sin. Serien revolusjonerte PC-markedet med sin hybriddesign for fem-seks år siden og har høstet mange lovord siden.

Men de siste årene har maskinene fått hard konkurranse. Først av HP og Dells hybrider, og nå nylig av Microsofts (dyrere) Surface-produkter. På disse kan du ta av hele skjermen når du vil bruke den som et nettbrett, fremfor å måtte brette skjermen bak tastaturet som hos Yoga-maskinene. Dette er en overlegen løsning, først og fremst fordi det sparer masse vekt og øker bærekomforten kraftig.

Om Lenovo skal fortsette å holde seg på toppen av bærbarmarkedet må de følge etter Microsoft og la deg ta av skjermen på Yoga-maskinene. Ikke bare dreie den hele veien rundt.

For alt jeg vet er de allerede i gang med å eksperimentere, men det kan virke som de har begynt i feil ende. Under årets CES-messe viste de nemlig frem en Yoga som ikke kan yoga. Delvis forståelig om de ønsker å bruke den sterke Yoga-merkevaren for å selge helt vanlige bærbare PC-er, men rimelig absurd om man ser på det fra et forbrukerprespektiv. Leser jeg Yoga, forventer jeg å kunne sette maskinen i alle tenkelige posisjoner.

Og ikke et stygt ord om Yoga-maskinene i den lekre og mer tradisjonelle S-serien, men selskapet bør heller søke å gjøre de bærbare enda mer fleksible før de strekker seg for langt i andre enden og vanner ut Yoga-merkevaren.

Dette gjør Lenovo riktig

Når alt dette er sagt er det noen av satsningene Lenovo fortalte om under IFA som faktisk er verdt glede seg over også.

For i tillegg til å utstyre så mange av maskinene som mulig med kamera-deksel tok Lenovo et kraftig oppgjør med seg selv og bransjen. De erkjente at de ikke har lyttet nok til hva vi virkelig vil ha, vi som sverger til bærbare når vi arbeider, «surfer», strømmer video eller spiller. Listen er som følger:

  1. Mer lyssterke skjermer
  2. Bedre batteritid
  3. Økt ytelse
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Og dette skal de følge opp på. Flere av de nye Yogaene som kommer får nemlig oppgradert lysstyrken i panelene sine fra bransjestandarden på i overkant av 300 nits, til mellom 400- og 500 nits. Dette gjør en stor forskjell for hvor godt du ser innholdet du jobber med i vanlig opplyste hjem og kontorlokaler. Det kan også redusere gjenskinn og refleksjoner kraftig fra de superblanke skjermene deres.

Så gjenstår det å se om Lenovo vil gi panelene deres bedre fargebalanse, men merkelapper som HDR 400 på flere av modellene deres kan jo gi et lite håp om dette.

Det som også er verdig noen linjer er at Yoga C940 og Yoga C740 (begge 14-tommere) blir blant de første bærbare som følger Intels nye Project Athena-spesifikasjon. Du kan lese om alle kravene de dermed møter her.

Oppsummert er Project Athena en garanti for at maskiner har lang batteritid under reell bruk, fremtidssikre spesifikasjoner, støtte for biometri, nyeste kommunikasjon- og tilkoblingsstandarder, presisjonspekeplate og tynne skjermrammer for å nevne noe.

For å sørge for topp ytelse for dessuten flere av Lenovos maskiner prosessorer fra Intels 10. generasjon.

Dette kan kalles smarte funksjoner, Lenovo

I tillegg til disse satsningene kommer et par fikse funksjoner som vi mener kan forsvares å bruke smartmerkelappen på.

Den første er det som kalles «Auto-lås». Som navnet hinter om låser maskinen seg automatisk dersom du kikker bort fra skjermen eller forsvinner fra området som det smarte kameraets øyesporing overvåker. Og du logges på igjen når du kommer tilbake. Denne funksjonen virker utrolig nyttig for deg som flyr mye frem og tilbake fra arbeidsplassen din, eller bare ikke stoler på kollegaene eller vennene dine for fem flate øre.

Her gjør Lenovos programvare bakgrunnen uskarp.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den andre er muligheten til å gjøre bakgrunnen uskarp når du videochatter med andre. Dette kan være kjekt om du har det spesielt rotete hjemme når sjefen ringer, eller bare er på et offentlig sted og ikke vil at den du snakker med skal forstyrres av alt som skjer bak deg.

Vi fikk demonstrert begge de nevnte funksjonene, og de overbeviste. Bare synd at Lenovo leverer smartfunksjonene sine på en svært fragmentert måte, slik at funksjoner som er tilgjengelig på C940 ikke nødvendigvis er tilgjengelig på S940 og omvendt.

Dette kommer vi tilbake til når vi får maskinene til test, men det som er helt klart er at alle som vurderer kjøp må gjøre hjemmeleksene sine først.

Om du forresten lurte på hvordan nye Yoga C940 faktisk var i bruk, kan du faktisk bare lese sniktitten vår på Yoga S940 fra i vinter men legge på muligheten for å vri tastaturet rundt skjermen. Så like er de to.

Utrolig nok hadde ikke Lenovo noen av de nye 15-tommerne i C940- og C740-serien som de viste frem fra scenen tilgjengelig for å prøve, så vi får ikke ment noe om disse virkelige nyhetene. Synd, for i motsetning til de nye 14-tommerne er det bare 15-tommerne som får de mest lyssterke skjermene med HDR og 500 nits. Det er også kun 15-tommers C940 som leveres med Nvidia GTX 1650-grafikk.

Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner (høst 2019): Stortest av lette og nette bærbare PC-er
Les også
HP Spectre x360 (2019): Den forrige fikk 9/10. Det kan vi ikke gi etterfølgeren.
Les også
Lenovo har lansert en Yoga som ikke kan yoga
Les også
Lenovo Yoga C930: Sliter med å utmerke seg
annonse

Les også