SniktittLenovo Yoga Book C930, Yoga C930 og ThinkPad X1 Extreme

Lenovos siste kreasjon skal være verdens letteste og tynneste PC med to skjermer

Og de nye toppmodellene får Alexa-støtte.

Tek.no/Berlin: Lenovo er blant de produsentene som av og til prøver seg på å lansere helt nye ting. OK, kanskje ikke helt revolusjonerenede saker, men likevel innovativt nok til at vi kan lure på hvorfor dette ikke har vært gjort før.

På deres arrangement TechLife i forbindelse med IFA kunne de dra duken av en rekke nye modeller, og vi fikk mulighet og tid til å se nærmere på tre av dem: X1 Extreme, Yoga C390 og Yoga Book C930.

Det var uten tvil sistnevnte som var stjernen i showet.

Lenovo Yoga Book C930 har to skjermer og ikke noe fysisk tastatur.

For selv om vi har sett bærbare med flere skjermer før, har det ikke vært noen nevneverdig suksess. Om Lenovo har funnet vinnerformelen denne gangen er vi også høyst usikker på, men det er ingen tvil om at Yoga Book C930 har noen skikkelige artige egenskaper.

For dette er altså en liten 10,8-tommers bærbar med QHD-oppløsning. Det spesielle er at tastaturet er byttet ut med en sekundær 10,8" skjerm med Full HD-oppløsning og e-ink-teknologi – altså elektronisk blekk. Det er denne typen skjermer vi som regel finner i lesebrett.

Ekstraskjerm til litt av hvert

At det mangler fysiske taster betyr dog ikke at du trenger å koble på et eksternt tastatur, ettersom skjermen er trykkfølsom og kan fungere som et berøringstastatur.

Ekstraskjermen gir mange muligheter til å tilpasse tastaturoppsettet.

Det gjør det forresten også veldig enkelt å bytte mellom forskjellige tastaturoppsett – 30 språk skal visstnok støttes ved lanseringen.

Men det å skrive på en hard flate er ikke optimalt. For å bøte litt på dette har Lenovo lagt til tre måter å gi tilbakemelding på, som da er via lyd, visuelt og haptisk. Det siste betyr at du skal kjenne det på fingertuppene.

Vi prøvde dette, og og kan bekrefte at det fungerer til en viss grad, men det er svært subtilt – selv med haptisk tilbakemelding satt på full styrke.

Jo, den kan brukes som e-bokleser også.

Ellers kan denne e-blekkskjermen brukes til å tegne og skrive på, og ettersom det er en Yoga kan du også brette skjermen helt rundt og bruke den til å lese e-bøker eller annet. Da slukker for øvrig primærskjermen for å spare strøm.

En annen artig detalj er at det du skriver eller tegner på e-blekkskjermen – en «Lenovo Presicion Pen» følger forresten med – vil kunne kopieres eller klippes ut og limes inn i et dokument eller program som kjører på hovedskjermen.

Håndskrift kan tolkes også, men da vi forsøkte oss med et enkelt «HALLO!» gikk det ikke så bra, ettersom vi fikk både hjerte og smilefjes av våre skriblerier. Men ei jente vi så som kjørte på med løkkeskrift kunne uten problemer lime det rett inn i Word.

Objekter og skrift kan flyttes fra e-blekkskjermen til hovedskjermen.

Det siste vi må nevne med denne PC-en er hvordan Lenovo har lagt inn en helt spesiell måte å åpne den på. «Knock to open» fungerer som det høres ut som – laptopen får et par bank på lokket og opp går det.

Om den funksjonen virkelig behøves er jo et spørsmål, men vi ser jo at det kan være kjekt med mindre det får PC-en til å åpne seg i veska på virkårlige tider. For dette er ifølge Lenovo verdens tynneste og letteste bærbare PC med to skjermer, med en vekt på 775 gram og tykkelse på 9,9 millimeter.

Innvendig sitter en Core i5-prosessor og batteritiden er oppgitt til 9 timer. Ifølge Lenovo skal Yoga Book C930 komme på markedet i løpet av september måned og ha en veiledende pris på 1000 euro.

Alexa-støtte

Det har vel ikke kommet som noen stor overraskelse at det er en god del produkter som nå får bakt inn støtte for stemmestyring og digitale assistenttjenester. Dette kommer også i de to neste nye Lenovo-modellene som skal nevnes, nemlig ThinkPad X1 Extreme og Yoga C930.

Jepp, for å lage litt forvirring lanseres også Lenovo Yoga C930 – altså uten «Book» i benevnelsen. Dette er et helt annet produkt med større skjerm og skikkelig tastatur med gode taster.

Lenovos «rotating sound bar».

I tillegg har den noe Lenovo kaller en «rotating sound bar», som går ut på at datamaskinens høyttalere er plassert i selve skjermhengselen. Denne er konstruert slik at lyden tilpasses etter hvordan datamaskinen brukes og hengselen vris – så den dytter audio på forskjellige måter om den benyttes som om vanlig bærbar, i teltmodus eller brettet rundt.

Lenovo Yoga C930.

Yoga C930 har i tillegg fått en egen intern parkeringsplass for styluspennen, som også sørger for at pennen alltid er oppladet – kjekke greier. En annen detalj er at webkameraet kan blokkeres fysisk med en liten skyvebryter.

Videre kan denne 13,9-tommeren utstyres med en flott 4K-skjerm med Dolby Vision-støtte, og med de rette hodetelefonene skal det også være mulig å nyte godt av Dolby Atmos-lyd.

Men best batteritid får du med en Full HD-skjerm, da skal den etter sigende holde i opptil 14.5 timer.

Yoga C930 skal bli tilgjengelig fra september måned og får en startpris på 1500 euro.

Den ekstreme

ThinkPad-maskinene har en stolt stamtavle helt fra IBMs glansdager, og for de som liker sine saker i sort og rødt får vi også den nye ThinkPad X1 Extreme.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme.

Med denne utgaven får du mulighet til å velge panel med 4K-oppløsning, inkludert Dolby Vision og Dolby Atmos. På en eller annen måte har Lenovo klemt inn et Nvidia GTX 1050 Ti også.

Men med høy oppløsning går også batteritiden ned, så dersom det er viktig for deg, er det også en mulighet å gå for Full HD i stedet. Vi får vite at datamaskinen skal holde i opptil 15 timer på batteridrift med Full HD, mot knappe 10 timer med 4K-panelet.

Men hvis du uansett ramler over en strømkontakt nå og da, bør det uansett ikke være noe problem. Den har nemlig hurtigladingsteknologi innebygd som kan lade opp batteriet til 80 prosent på én time.

Som nevnt kommer Alexa-støtten hit også, og som alltid er den nye ThinkPaden utstyrt med et av de beste tastaturene som er å oppdrive.

X1 Extreme skal være i butikkene fra september og begynner på omtrent 1700 euro.

Les også
Lenovo Yoga C930: Sliter med å utmerke seg
Les også
MacBook Pro 15 (2018): Vi har testet Apples desidert dyreste MacBook Pro
Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner: Stor test: De beste studentbærbare under 10 000 kroner
Les også
Lenovos «helt rammeløse mobil» har både ramme og «skjermleppe»
annonse