SniktittLenovo Yoga S940

Lenovo har lansert en Yoga som ikke kan yoga

Lenovo-sjef: – Jeg er bekymret.

Tek.no/ Las Vegas: Få føler eierskap til hybridmarkedet som Lenovo. Det var med deres Yogaer verden virkelig fikk smaken på hvor kjekt det var å simpelthen vri skjermen rund på laptopen sin og plutselig ha et nettbrett i fanget.

Yoga-serien har siden starten avlet flere gode modeller som har vært tro til navnet og gitt deg full fleksibilitet i hvordan du vil jobbe eller konsumere innholdet på skjermen.

Nye Yoga S940, som Lenovo viste frem under årets CES-messe, er slik sett et massivt løftebrudd. Nykommeren er nemlig like fleksibel som SP er i ulvespørsmål.

For Lenovo har klart kunststykket å lansere en Yoga som ikke kan yoga. S940 er altså ikke lenger en hybrid, men en vanlig bærbar PC.

Når vi lurer på hva markedsavdelingen i selskapet har drevet med er det en betenkt Stephen Miller i Lenovo som svarer at Yoga-navnet er valgt fordi det har en god «standing» i markedet og forteller kunden «at det er et kvalitetsprodukt».

Det er nok ikke til å unngå at mange av kundene, som kjøper på nett uten å se og prøve først, vil få seg en overraskelse når skjermen på yogaen deres plutselig stopper ved 120 grader. Konfrontert med dette er Miller forfriskende ærlig:

– Jeg er bekymret.

Dette er så langt skjermen åpner seg. På tidligere Yoga-maskiner har den gått helt rundt.

Får smarte personvernfunksjoner

Men, vi får nå se hvordan det går. Og når det kommer til selve maskinen så opplever vi i alle fall den som et skikkelig premium-produkt, akkurat som Lenovo mener Yoga-navnet skal innfri på.

Nye Yoga S940 bygger videre på det pene og enkle designet fra forgjengerne. Men, foruten at skjermen ikke kan vris 360 grader, er det flere nyheter som er verdt å få med seg.

Det mest unike nye er de såkalte A.I-mulighetene Lenovo har lagt inn i maskinen som de kaller for «Smart Assist». Disse funksjonene var ikke aktive på akkurat den Yoga-modellen vi så på ennå, men vi fikk demonstrert dem på en maskin som var beregnet for proffmarkedet.

Den første av Smart Assist-funksjonene kalles «Auto-lås». Som navnet hinter om låser maskinen seg automatisk dersom du kikker bort fra skjermen eller forsvinner fra området som det smarte kameraets øyesporing overvåker.

Kameraet har fått plass i en liten utvekst på toppen av skjermen.

For det andre kan øyesporingen som er bygget inn i kameraet gi deg beskjed dersom noen andre enn deg kikker på skjermen din, som en person bak deg på toget eller flyet. Om dette skjer får du et lite sprett-opp-vindu som informerer deg og du skal visstnok også få muligheten til å velge at skjermen automatisk skal skru seg av.

For det tredje skal du kunne flytte vinduer fra én skjerm til en annen bare ved å se på vinduet. Dette fikk vi ikke demonstrert, og mens dette høres nesten litt for mye magi ut til å være sant eller fungere skikkelig får vi rett og slett bare komme tilbake til det ved en test.

Føles som en premium bærbar

Designmessig er det straks merkbart at skjermrammen har blitt langt tynnere, slik at panelet nå dekker så godt som hele skjermen. I likhet med Asus' nye ZenBook 13 har det dessuten kommet på plass en «omvendt» skjermleppe, eller en utvekst i toppen av skjermen som kameraet bor i. Denne er så liten at du ikke legger merke til den, og den gjør det enklere å åpne maskinen. Nå kan du forresten også vippe opp skjermen med bare én finger, noe som både øker brukervennligheten og gir maskinen et pluss i boka designmessig.

Når det kommer til tykkelse og vekt er dette dessuten en av de aller letteste og mest kompakte Yogaene til nå der den er målt til henholdsvis 1,2 kilo og 12,2 millimeter.

Skjermen har et spesielt glass over seg som bøyer seg over rammen og får det til å virke som de to er én og samme sak. Det gir dessuten følelsen av at rammen er enda mindre enn den er. Vi fikk se på modellen med 4K-skjerm, som selvsagt opplevdes som knivskarp, og dessuten ganske så lyssterk med mettede farger som virkelig stråler ut av skjermen.

Tastaturet er som vi kjenner det fra andre yoga-modeller, altså superraskt å skrive på og godt dempet med lang mellomlang vandring. Det skal mye til før dette faller helt i unåde hos deg, og det samme gjelder nok også pekeplaten som ikke fant på noe sprell mens vi prøvde maskinen.

Yoga S940 har faktisk to Thunderbolt 3-porter og en USB-C-port, noe som lover godt for fremtidig tilbehør du vil koble til, men det er ingen tradisjonell USB-A-port. Du må dermed belage deg på å bruke en del overganger til eldre utstyr som mus og minnepinner.

Langt unna lansering ennå

Når vi får maskinen inn til test må vi finne ut om Yogaen har mistet særpreget sitt, og om den i så fall kan matche konkurransen fra Asus og Acer som også viste frem flotte og oppdaterte maskiner på CES.

Lenovo forteller oss at Yoga S940 fortsatt er et stykke unna, men at den kommer i butikk i mai. Den norske prisen er ikke klar, men om vi skal gjette havner den nok på oppunder 15 000 kroner tatt i betraktning den amerikanske prisen på 1 500 dollar.

Les også
Lenovo disset smartfunksjoner, og så dro de dette opp av hatten
Les også
Huaweis nyeste tar det beste fra begge søsknene
Les også
– Er den tom inni?
Les også
Den nye ZenBooken slår to verdensrekorder
Les også
Lenovo Yoga C930: Sliter med å utmerke seg
annonse