SniktittMicrosoft Lumia 950

Vi har prøvd Microsofts nye Lumia-toppmodell

Her er vårt førsteinntrykk.

Den 6. oktober lanserte Microsoft sine nye Lumia 550-, 950- og 950 XL-modeller. Nå er det like før telefonene kommer i norske butikker, og Microsoft inviterte derfor til en pressekonferanse i Oslo sentrum for å vise frem både de nye Lumia-ene og nye Surface 4, samt for å skryte litt mer av Windows 10.

Vi får ikke testeksemplarer av Lumia 950 og 950 XL før til uka, men på pressekonferansen fikk vi anledning til å klå litt på de nye telefonene – og på den måten i hvert fall danne oss et førsteinntrykk av de to nye flaggskipene fra Microsoft.

Kraftig maskinvare

Både Lumia 950 og 950 XL kommer med forholdsvis heftige spesifikasjoner. Prosessoren i Lumia 950 er en Snapdragon 808 fra Qualcomm, mens 950 XL benytter en Snapdragon 810-brikke. Begge telefonene har 32 GB lagringsplass, som kan utvides om du putter inn et MicroSD-kort.

Les mer om Snapdragon 808 og 810 »

Om du skulle være bekymret for at Snapdragon-brikkene skulle bli for varme, så kunne Microsoft forsikre oss om at de hadde teknologi på plass for å takle uønsket varmeutvikling. På innsiden er det nemlig en såkalt «heatpipe» – et væskefylt kobberrør som sørger for å lede varmen vekk fra prosessoren.

Og så har selvfølgelig begge telefonene Windows 10.

Lumia 950. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi hadde kort tid til å studere telefonene i detalj under pressekonferansen, så vi konsentrerte oss om Lumia 950 – som vi vil fokusere videre på i denne sniktitten.

Super skjerm

Selve telefonen har bakside i polykarbonat, samme type plast som Nokia og senere Microsoft alltid har brukt i sine Lumia-toppmodeller. Det ser kanskje ikke like luksuriøst ut som aluminiumschassisene som noen av konkurrentene har valgt – men vi synes likevel at dette er en pen telefon, og byggekvaliteten virker like god som vi er blitt vant til fra Microsoft.

Slik ser Windows 10 ut på Lumia 950. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Skjermen i Lumia 950 er 5,2 tommer stor (950 XL er på 5,7 tommer) og har en oppløsning på 1440 x 2560 punkter. Bildekvaliteten var virkelig god, med knall farger – og takket være den høye oppløsningen er bildet sylskarpt.

Vi prøvde litt forskjellige apper som lå på telefonen, og vårt inntrykk er at telefonen reagerer svært kjapt – som vi etter hvert har blitt vant til med Windows-mobiler. Windows 10-brukergrensesnittet har vi etter hvert fått litt erfaring med også på mobil, og brukeropplevelsen kan egentlig oppsummeres i ett ord: bra! Menyene er ikke særlig annerledes enn på tidligere Windows-versjoner for mobil, men det hele er litt mer strømlinjeformet og gjennomtenkt – og Microsoft har selvfølgelig også lagt inn en del nye funksjoner. Du har blant annet bedre innstillingsmenyer, du har fått forbedrede Office-apper, en forbedret Outlook-klient til e-post, og varslingssenteret har blitt bedre.

Iris-skanning

En litt artig funksjon, er Windows Hello. Dette er Microsoft funksjon for øyegjenkjenning. Den skal være basert på iris-skanning, og vi fikk prøve ut hvordan den fungerte i praksis.

Vi var ikke spesielt optimistiske, med tanke på at Microsoft hadde valgt å legge pressekonferansen til et lokale med usedvanlig dårlig belysning – men telefonen klarte fint å skanne undertegnedes iriser til tross for lite lys. Så snart øynene var skannet, kunne vi låse opp telefonen med et kjapt trykk på låseknappen først – og så holde telefonen foran øynene.

Microsoft Hello logger deg automatisk inn når du ser på telefonen – hvis den kjenner deg igjen, vel å merke. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi sjekket at telefonen ikke lot seg låse opp av andre, noe den ikke gjorde. Så snart jeg holdt den foran mine egne øyne, låste telefonen seg opp veldig kjapt.

Øyeskanningen ligner på den vi tidligere har prøvd på ZTE Blade S6 – men på Lumia 950 trengte vi ett trykk mindre for å kunne starte skanningen.

Bruk telefonen som PC med Continuum

Her brukes Windows 10 på den store skjermen til venstre, levert fra en Lumia 950-mobil. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

En virkelig spennende funksjon, er Microsoft Continuum. Vi fikk ikke anledning til å prøve denne funksjonen selv, men fikk en liten demo.

Ved å plugge telefonen inn i en liten dokkingenhet tilkoblet en PC-skjerm, dukker Windows 10 opp på PC-skjermen – i «datamaskinstørrelse». Dermed kan du bruke telefonen som en mer eller mindre fullverdig Windows 10-PC. Riktignok med ARM-prosessor, så du kan ikke kjøre alt av programmer du er vant til å kunne kjøre på PC-en din.

For anledningen valgte Microsoft å koble telefonen til sin gigantiske Surface Hub-skjerm – en 84-tommers touchskjerm med innebygget datamaskin. Men da de koblet til Lumia-mobilen ble Surface Hub brukt kun som skjerm, og det var telefonen som var PC-en.

Skjermoppløsningen som ble levert fra telefonen ble endret slik at det fungerte bra på den store skjermen‚ og vi fikk demonstrert at du kunne kjøre både Office-appene og telefon-apper som for eksempel SMS-meldingsappen, samt hente filer fra en USB-minnepinne som ble plugget inn i dokkingen.

Vanligvis koster Continuum-dokkingen ekstra, men Microsoft fortalte at de kom til å kjøre en kampanje ut januar hvor man fikk med dokkingen på kjøpet når man kjøpte telefonen.

20 megapiksel kamera

Kameraet på baksiden er på 20 megapiksler. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Hovedkameraet er på 20 megapiksler, i likhet med det som sitter i blant annet Lumia 930. Men ifølge Microsoft skal kameraet ha blitt forbedret en del.

I tillegg til forbedret optisk bildestabilisering, har kameraet også fått en LED-blits med tre lysdioder. Disse sørger for å justere fargen på blitslyset slik at hvitbalansen skal bli så riktig som mulig.

En annen nyhet med kameraet er at det kan spille inn video i 4K. Kameraet skal også ha blitt bedre på å ta bilder av objekter i bevegelse.

Vi fikk ikke testet kameraet så mye, men kunne i hvert fall konstatere at kameraet har de samme manuelle justeringsmulighetene vi kjenner fra tidligere Lumia-modeller. Ved å trekke kameraknappen på skjermen mot venstre dukker det opp manuelle justeringer for blant annet lukker, blender, ISO og over-/undereksponering.

Endelig USB Type-C i en mobiltelefon

Begge de to nye Lumia 950-modellene kommer med USB Type-C-kontakt som ladleinngang, i likhet med blant annet de nylig lanserte Nexus-telefonene. Det betyr at du ikke får brukt alle de gamle ladekablene dine, men fordelen er at du kan sette inn pluggen en hvilken som helst vei.

Ellers har Lumia 950 et ganske heftig batteri på hele 3000 mAh (XL er på 3300 mAh). Ifølge Microsoft skal du kunne lade opp batteriet til 50 prosent på bare en halvtime.

Vårt søsternettsted Digi.no var også tilstede på pressekonferansen:
– Windows 10 skal være en sømløs opplevelse på alt fra små til gigantiske skjermer »

Vi kommer tilbake med en grundig test av Lumia 950 og 950 XL så snart vi får produktene i hus.

Har du fått med deg testen av Lumia 930?
Skikkelig toppmodell til fornuftig pris »

Les også
Dette er Microsofts nye budsjettmobil
annonse