Nyhet

Den kraftigste mobil­prosessoren de har laget

Qualcomm har lansert 64-bitbrikkene Snapdragon 810 og 808.

Qualcomm er den største produsenten av såkalte systembrikker for mobiltelefoner og nettbrett. Disse brikkene er «motoren» i mobile enheter, og inneholder blant annet prosessor og grafikkprosessor.

Nå har Qualcomm lansert neste generasjon systembrikker, Snapdragon 810 og 808. Dette er brikkene som vil drive neste års toppmodeller.

Foto: Qualcomm

Begge brikkene har 64-bit prosessorer og bruker ARM Cortex A5x-prosessorkjerner i stedet for Qualcomms egne Krait-kjerner. Systembrikkene er basert på ARMs big.LITTLE-arkitektur, som innebærer at de kraftigste prosessorkjernene hviler helt til telefonen, eller nettbrettet, trenger mer kraft.

Qualcomm skriver i en pressemelding at 810 og 808 er selskapets kraftigste plattform så langt, og at de kompletterer Qualcomms serie med 64-bitbrikker for avanserte mobile enheter.

Åtte kjerner

Snapdragon 810 er etterfølgeren til Snapdragon 805, som har vært toppmodellen inntil nå – og som ventes å komme i nye telefoner litt senere i år. 810 har fire Cortex A57- og fire Cortex A53-prosessorer, altså totalt åtte prosessorkjerner. A57-kjernene har høyest ytelse, men bruker noe mer strøm enn A53-kjernene – derfor brukes de kun når det er behov for ekstra ytelse.

Snapdragon 810-plattformen.Foto: Qualcomm

Lillebror Snapdragon 808 har også fire Cortex A53-prosessorer, men kun to A57-prosessorer.

Grafikken i 810 håndteres av en Adreno 430-prosessor, som ifølge Qualcomm har 30 prosent høyere grafikkytelse sammenlignet med forgjengeren Adreno 420. Samtidig skal strømforbruket være redusert med 20 prosent. Grafikken i Snapdragon 808 håndteres av en Adreno 418, som skal ha 20 prosent bedre ytelse enn forgjengeren Adreno 330.

Ved å koble sammen flere LTE-kanaler oppnås nedlastingshastigheter opptil 300 Mbps.Foto: Qualcomm

Begge brikkene støtter kategori 6 LTE – som er den raskeste standarden for 4G. Det gir mulighet for nedlastingshastigheter på inntil 300 Mbps. De høye hastighetene oppnås ved å koble sammen flere datakanaler. Det raskeste som brukes i telefoner som er i salg nå er kategori 4, som støtter hastigheter inntil 150 Mbps. Hvilke hastigheter du får i praksis, avhenger imidlertid av både mobilnettet og abonnementet ditt – og det vil antagelig ta tid før norske mobilnett støtter kategori 6 LTE.

4K og støtte for 55 megapiksel-bildebrikker

Snapdragon 810 har støtte for 4K-video og 4K-skjermer, og kan behandle 4K-videodata fra kameraet med opptil 30 bilder i sekundet, eller 1080p-video med 120 bilder i sekundet. Sistnevnte brukes typisk til å lage slow motion-video, ved å avspille opptaket i normal hastighet etterpå. Signalprosessoren i 801 kan håndtere data med 1,5 gigabit per sekund, og støtter bildebrikker på opptil 55 megapiksler.

Qualcomm sier de første prøveeksemplarene av Snapdragon 810 og 808 vil sendes ut i løpet av andre halvår i år, og at de første mobiltelefonene og nettbrettene med brikkene vil komme på markedet første halvår 2015.

De to nye brikkene er for øvrig ikke Qualcomms første 64-bitbrikker. Før jul lanserte selskapet Snapdragon 410, og senere kom også Snapdragon 610 og 615. Brikkene konkurrerer direkte med Samsungs fire- og åttekjerners Exynos-brikker, og med en ny 64-bit-brikke fra MediaTek som også har åtte prosessorer. Tidligere i år lanserte også Nvidia en ny toppmodell, Nvidia Tegra K1.

Les også:
Ny åttekjerners systembrikke fra MediaTek
og Så rask er Nvidias nye K1-brikke »

(Kilde: pressemelding)

Les også
Nvidias nye mobilbrikke knuser alle konkurrentene
Les også
Ny mobilbrikke gir superjevn slow motion
Les også
Samsung lanserte ny systembrikke
Les også
Disse superbrikkene kommer i din neste mobil
Les også
Så rask er Nvidias nye superbrikke Tegra K1
Les også
Nvidias nye Tegra-brikke har 192 kjerner
Les også
Qualcomm har lansert sin første 64-bits brikke
Les også
Denne superbrikken kommer i neste års mobiler
annonse