Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 930

Skikkelig toppmodell i fornuftig størrelse

Microsofts kraftplugg har fantastisk kamera og er knallgod å bruke.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 930 er så langt siste toppmodell ut fra den nå Microsoft-eide mobilprodusenten. Telefonen er spesifisert som en vaskeekte toppmodell, og i likhet med flere andre telefoner i Lumia-serien har den mye snacks for deg som bruker telefonen til å ta bilder med. Denne har nemlig også PureView-stempelet på baksiden, som signaliserer kamerafunksjonalitet litt utenom det vanlige.

Apropos å signalisere. Telefonen kommer i fire forskjellige farger, deriblant grønt og oransje. Disse to variantene er er så fargesterke at telefonene lett kan brukes til semaforer (Youtube), om du driver med slikt. De to andre variantene er hvite og sorte, og dermed noen etasjer mindre oppsiktsvekkende når du tar dem opp av lommen.

Litt annerledes design

Lumia-modellene har så langt vært bygget nesten utelukkende i plastmaterialet polykarbonat. Noen av dem med såkalt «unibody»-konstruksjon, der hele ytterflaten av telefonen er støpt i ett stykke. Lumia 930 markerer en litt brå endring fra dette. Her er det kun baksiden som er i plast, mens rammen rundt telefonen er i metall.

Telefonen er forholdsvis tykk og tung sammenliknet med mange andre toppmodeller. Den er nesten en centimeter tykk, og veier 167 gram. Noe av dette skyldes sannsynligvis at det skal være plass til et litt spesielt kamera, og Microsoft har dessuten valgt å bytte inn trådløs lading, som er kjent for å påvirke tykkelsen på telefoner. Mange Lumia-modeller har dessuten disse egenskapene, så om du kommer fra en tidligere Nokia-modell, er du sannsynligvis vant med akkurat dette. Hvis din siste telefon var en Android-modell bør du muligens holde Lumia 930 i hånden før du kjøper den.

Det er også gjort endringer på skjermen i Lumia 930 sammenliknet med eldre modeller. Den er nemlig ikke helt flat, slik de pleier å være. I stedet buler den bittelitt ut fra telefonen, og skråner inn mot rammen langs kanten. Det gir skjermen et langt mer eksklusivt preg enn vi har sett på mange telefoner. Med svake buer også på baksiden føles hele telefonen avrundet, med rammen som en kontrast til resten.

Kjøper du en grønn eller oransje Lumia 930 er du synlig på lang avstand.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Knallgod skjerm

Også selve skjermkvaliteten er meget god. Her har Microsoft puttet inn et fem tommer stort AMOLED-panel med full-HD-oppløsning. AMOLED-skjermer har en tendens til å være litt overmettet på fargegjengivelse. Det gjør ikke denne, men den er naturligvis fortsatt i stand til å vise meget god kontrast og kraftige farger når det trengs. Den er også godt leselig utendørs på fine sommerdager.

De to feltene øverst og nederst i rammen på telefonen er ikke varsellys, de er kun designelementer på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Phone har fått varslingssenter. Det er svært praktisk når du vil ha et overblikk over varslinger, eller kjapp tilgang på enkle innstillinger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan ha bakgrunner på hjemmeskjermen, og du har en rekke valg for hvor store de såkalte flisene skal være. Ellers ser Windows Phone ut akkurat slik det har gjort siden det var nytt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De fysiske knappene på telefonen sitter langs rammen. De stikker akkurat passelig langt ut fra mobilen til å ikke aktiveres i tide og utide når mobilen ligger i lommen, samtidig som de er gode å trykke på. Rammen huser også hodetelefonutgangen og tilkobling for USB.

Telefonen har to grå striper på midten av rammens korte sider. Disse rammer inn tilkoblingene, og likner til forveksling på varsellys for hendelser. Disse lyser imidlertid ikke, og er bare designelementer på telefonen. Lumia 930 har heller ikke mulighet til å vise varslinger og klokke i dvalemodus, slik mange av de andre Windows-telefonene har. Den har dermed ikke noen måte å varsle deg om tapte anrop eller meldinger på uten at du skrur på skjermen med låsetasten.

Foruten en skuff for de knøttsmå Nano-SIM-kortene får du ikke tilgang på innmaten i Lumia 930. Bakdekselet er ikke avtagbart, og det er ikke plass for minnekort i den.

På skjermen er det Windows Phone 8.1 som regjerer. I sin siste utgave har operativsystemet fått en rekke nyheter, blant annet en svært viktig en.

Har fått etterlengtet funksjon

Android-brukere vil kanskje være tilbøyelige til å si velkommen etter, noe de i og for seg sa den gang det dukket opp i Apples iOS 5, og da det ble oppdatert med flere funksjoner i iOS 7. Løsningen har blitt temmelig skamløst kopiert fra Android, men det burde den også bli. Både iOS og Windows Phone manglet i sin tid fornuftige og oversiktlige måter å presentere nye varsler, og de hadde heller ikke spesielt enkel tilgang på de viktigste innstillingene på telefonen. For Windows Phone oppleves dette som en enorm forbedring, og på Lumia 930 trenger vi kun unntaksvis å ta turen innom selve innstillingsmenyen, som fortsatt er et av de mer rotete stedene du kan befinne deg i menysystemet.

Den nye løsningen har blitt svært bra, men det er litt ergelig at den insisterer på å vise samtlige varsler som enkeltlinjer. Dermed fylles varslingsområdet opp ganske fort, ofte av Facebook-meldinger og liknende, slik at det kan være vanskelig å se de viktigste varslene i jungelen av mindre viktige beskjeder.

Dette er den største enkeltnyheten i Windows Phone 8.1, og selv om utførelsen ikke er helt perfekt er i praksis ett av de viktigste ankepunktene mot plattformen forsvunnet.

Det er gjort en hel del endringer under panseret på Windows Phone også, blant annet for å lette utvikling av apper. De fleste av disse endringene er ikke direkte merkbare når du bruker telefonen, men de vil forhåpentligvis gi seg til kjenne i form av enda bedre utvalg apper på plattformen. Et utvalg som i dag er godt nok til at man klarer seg, men enkelte apper henger en versjon eller to etter på Windows Phone, og mange har til dels annerledes design og funksjoner på plattformen. Noe av dette skyldes selvsagt at plattformens menyer skiller seg tydelig ut på designfronten, og krever litt andre løsninger. Hvis du finner favorittappen din på Windows Phone er det like fullt slik at den ikke alltid oppfører seg helt slik du er vant til, på godt og vondt.

Fortsatt like lynraske menyer

Til tross for noen endringer er Windows Phone stadig seg selv likt. Det betyr at hjemmeskjermen er bygget opp av firkanter som representerer hver app, og kan varsle om aktivitet i appen. Et kjapt sveip til høyre og du er i applisten, som viser deg alt du har installert på telefonen. Denne er organisert i alfabetisk rekkefølge, men kan fortsatt bli litt rotete å ta seg frem i om du har fryktelig mange apper. Poenget med denne todelingen er uansett at du skal ha kjapp tilgang på appene du bruker på hovedskjermen.

Kjapt er dessuten et stikkord for telefonen i sin helhet. Windows Phone er sannsynligvis det raskeste mobile operativsystemet vi kjenner til. Selv de aller billigste mobiltelefonene med operativsystemet byr på en forholdsvis god brukeropplevelse uten for mange pauser. Koster du på deg en Lumia 930 får du betydelig kraftigere innmat enn i de billigste modellene, noe som først og fremst påvirker hastigheten ved starting og bruk av apper. Disse tingene går for det meste lynraskt på Lumia 930.Det eneste som av og til går litt tregt er oppstart av apper som er tett knyttet til nettet, eller som har funksjoner som skal kjøre i bakgrunnen mens appen settes i dvale. Her hender det innimellom det kommer en pause ved oppstart, men ellers oppfører Lumia 930 seg stort sett plettfritt.

På neste side tar vi en titt på de smarte funksjonene Lumia 930 kan by på »

Teknologi og funksjoner

Nokia Lumia 930 har svært kraftig innmat, men en del mer eller mindre nyttige ekstrafunksjoner vi kjenner fra andre telefoner må du klare deg uten.

Den aller viktigste tekniske mangelen ved Lumia 930 er fraværet av minnekortplass, men telefonen kompenserer ved å ha 32 gigabyte innebygget lagring, som skulle rekke en stund. Faktisk er hele 29 gigabyte tilgjengelig etter at operativsystemet har tatt sitt. Mange telefoner med 32 gigabyte oppgitt lagring gir deg bare 24-26 gigabyte tilgjengelig plass.

I tillegg får du gratis plass i Microsofts skytjeneste OneDrive. Men, skytjenester er ikke alltid optimale å bruke, ettersom de påvirkes av alt fra dekning til restriksjoner ombord på fly.

Det kan bli trangt om plassen

For noen kan også 32 gigabyte bli for lite, og en av telefonens store fordeler kan være skyld i det. Som andre PureView-merkede enheter kan den nemlig lagre rådata rett fra kamerasensoren. Vi kommer tilbake til hvorfor dette er en fordel på neste side.

Råfiler blir det ekstra mye data av, nærmere bestemt 21 megabyte per fil. Filmer du i god kvalitet må du belage deg på å fylle opp med 140 megabyte i minuttet. Selv om 32 gigabyte holder en stund, må nok de aller ivrigste fotografene basere seg på å tømme telefonen for video og råfiler innimellom, for å ikke fylle telefonen helt opp.

Samtidig vil 32 gigabyte for noen være mer enn tilstrekkelig plass for hele telefonens levetid, uten behov for å rydde, eller tømme enheten. Det er i hvert fall en begrensning som du bør være obs på når du vurderer om Lumia 930 er telefonen for deg.

For noen vil det kanskje også oppleves som en begrensning at telefonen mangler IR-øye, og dermed ikke kan brukes som fjernkontroll for alt mellom himmel og jord, slik de fleste Android-toppmodellene kan for tiden.

Støtter trådløs lading

Ellers er det egentlig ikke stort mer å trekke for på det tekniske, så vi beveger oss i stedet over på plussiden av regnestykket.

Lumia 930 har innebygget støtte for trådløs lading som følger Qi-standarden. Heldigvis er det ikke så veldig nøye hva standarden heter – kjøper du en trådløs lader i dag, vil det stort sett være snakk om en Qi-lader, enten det står Nokia, Samsung eller LG på den. Går du til butikken for å spørre etter en trådløs mobillader vil du altså komme hjem med noe som virker.

Nokia Lumia 930 støtter stort sett de trådløse ladeløsningene du finner i butikk i dag. Her flotter den seg i LGs nye trådløse lader.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ikke alle setter like stor pris på trådløs lading. Det er ikke mulig å bruke telefonen på vanlig måte mens den lader, siden rekkevidden er svært kort, og telefonen må ligge på ladeplaten sin underveis. Men, har du et fast plass i hjemmet du legger fra deg telefonen kan det være svært nyttig at den lader mens den ligger der. Det samme vil ofte være tilfelle for deg som jobber på kontor. Slike ladere koster fra rundt 200-300 kroner ekstra, og følger ikke med i esken.

Fungerer bra under vanskelige forhold

En litt spesiell egenskap vi kjenner igjen fra andre Nokia-telefoner, er at Lumia 930 klarer seg forbausende bra på svake datatilkoblinger.

Selv i med god gammeldags EDGE/2G i T-banetunnelene virker det som om telefonen bøller seg frem og klarer å laste inn nettsteder på et blunk, selv om folk står som sild i tønne rundt deg, med hver sin mobiltelefon. Dette opplever vi egentlig knapt med noe annet merke. Vi vet ikke helt hvorfor dette skjer, og det skal noteres at Lumia 930 noen ganger kan bruke et minutt på å bytte over til raskere standarder når de blir tilgjengelige. Andre telefoner har en tendens til å bytte standard oftere.

Telefonen har også en funksjon som automatisk skal aktivere trådløse nett som krever at du aksepterer vilkår for å få tilgang. Setter du deg for eksempel på et Norwegian-fly med gratis internett, skal Lumia 930 kunne gå forbi Norwegians startside, og ta deg direkte til internett. Vi har ikke testet hvordan dette fungerer i praksis.

Ellers kan det nevnes at telefonen har klar og høy lyd under samtale, og at SMS-funksjonaliteten er god. Batteritiden opplever vi som på det jevne, altså at de tyngste brukerne må lade hver kveld, mens mer forsiktige brukere kan klare seg med annenhver dag.

De raskeste telefonene på markedet klatrer opp til 36 000 poeng på AnTuTus skala. Lumia 930 kommer ikke fullt så godt ut, men den kan stadig vise til relativt respektable tall. Her er det og en mulig feilkilde at appen ikke gjenkjenner telefonen skikkelig. Den oppgir for eksempel en skjermoppløsning på 800 x 480 piksler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokia Beamer

Nokia Beamer er en svært enkel og god tjeneste som kanskje ikke alle er klar over. Den kan speile innholdet på skjermen til andre enheter, enten det er feriebildene dine du skal vise frem, eller regnearket som viser rikets, jobbens eller hjemmets tilstand.

Tjenesten fungerer ved at du taster inn adressen beam.nokia.com i en nettleser. Der får du opp en såkalt QR-kode, et kvadratisk mønster som fungerer mye på samme måten som en vanlig strekkode. Denne leser du av med kameraet på telefonen, og deretter er telefonen og nettsiden synkronisert. Har du ikke skjermen innholdet skal vises på i nærheten, kan du sende ut en lenke via e-post eller sosiale medier i stedet.

Et lite rist på telefonen sørger for å oppdatere innholdet på siden, og nettleseren viser automatisk neste skjermbilde.

Microsoft Office

Lumia 930 kommer med Microsofts egen Office-pakke i en svært forenklet form. Den er lett å bruke, og koster deg ikke noe ekstra. Den er imidlertid noe begrenset i funksjonalitet både sammenliknet med en fullverdig Office-pakke på PC, og Office-varianten som er skreddersydd for Apples iPad-nettbrett.

Til enkelt arbeid, og flikking på ferdige dokumenter, er Office-appen svært god. Hvis du håper å sy sammen en veldig spennende Powerpoint-presentasjon eller et imponerende Word-dokument utelukkende på telefonen blir du antakeligvis skuffet.

Det er uansett veldig greit at Office-pakken er der, kanskje først og fremst for å få åpne dokumenter. Et eget tillegg som du må laste ned fra Windows-butikken lar deg også åpne PDF-filer. Tidligere var vi nødt til å bruke Microsofts egen PDF-leser, men nå finnes også Adobes egen leser i utvalget.

Ønsker du deg alternative kontorpakker er utvalget i Windows-butikken labert.

Here-tjenestene

Here+-tjenestene er blant de beste navigasjonstjenestene du får på mobil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I motsetning til store deler av resten av merkevaren, eier de finske restene av Nokia fortsatt navigasjonstjenestene under Here-navnet, men Microsoft fortsetter å lisensiere disse tjenestene i overskuelig fremtid. Dermed får du her, som på de andre Lumia-toppmodellene, tilgang på markedets beste gratis navigasjonstjeneste. Here+-tjenesten er dessuten en av de beste tjenestene i sitt slag uavhengig av kostnad.

Here er mer enn enkel bil- eller fotgjengernavigasjon. Du får for eksempel full oversikt over kollektivtrafikken i løsningen, og den guider deg også enkelt til og fra knutepunktene du må benytte deg av.

Du kan laste ned kart for hele kontinenter av gangen, om du måtte ønske, og ingenting av det koster penger. Det samme gjelder stemmer for taleguidingen.

Velger du å bruke Lumia 930 som bilnavigasjon får du også opp presis hastighet på skjermen, en egenskap som merkelig nok er fraværende fra mange av alternativene. Appen kan dessuten varsle deg om høyrefoten skulle bli i tyngste laget.

Det eneste av betydning du ikke får i Here-løsningen, er fotoboksvarsling. Dette er det uansett ingen gratisløsninger vi kjenner til som stiller med heller, men kjøper du mer påkostet navigasjon fra TomTom, Garmin eller Copilot er dette blant mulighetene. I noen tilfeller må du imidlertid betale for dette som tjeneste, i tillegg til appen og kartene du allerede har kjøpt.

Mat, helse og trening

Livsstil er et felt samtlige mobilprodusenter har kastet seg over det siste året. Det dreier seg om apper for å måle alt mellom himmel og jord. Hvor mange kalorier spiste du i går? Har vekten endret seg? Hvor aktiv var du? Hva skyldes den kulen på armen? Det er slike spørsmål som skal besvares, akkumuleres og illustreres i fine diagrammer.

Microsofts helseapp er en av de mer gjennomarbeidede vi har sett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Microsoft har foreløpig ikke sluppet sitt eget treningsarmbånd, men Bing Health-appene fremstår som noen av de mer gjennomtenkte helseappene på markedet, med en svært lettfattelig design og mange muligheter.

Fra første gang du kjører appen får du beskjed om å aktivere telefonens stedstjenester, og derfra og ut kjører den en skritteller hele tiden, og holder oversikt over hvor langt du har gått, kaloriforbruk og aktiv tid. Dette vises som stolpediagram fordelt på perioder, med prosentvis måloppnåelse for hver periode.

I tillegg til det telefonen automatisk registrerer kan du legge til egne treningsøkter. Appen har en mengde fastsatte treningsopplegg for styrketrening, mens du kan beskrive og legge til dine egne treningsøkter dersom du for eksempel driver mye med intervalltrening. Resultatene legges til i statistikken som appen kan vise.

Underlig gange = Multippel sklerose?

De to siste valgene i appen bør du ligge unna dersom du er hypokonder. For alle oss andre kan den by på mye moro, og muligens være til hjelp. Disse heter nemlig Medisinsk oppslag og Symptomsjekker. Symptomsjekkeren er den morsomste, der du kan trykke på en digital tegning av en menneskekropp, og få opp relevante symtomer for stedet du trykker på.

Etter litt eksperimentering prøvde vi oss frem ved å beskrive John Cleese sitt snodige ganglag i den berømmelige sketsjen, og fant ut at han mest sannsynlig var rammet av multippel sklerose.

Har du ujevn gange og dårlig koordinasjon, kan det hende du har MS, ifølge appen. Det virker mer sannsynlig at du er på fest og/eller forsøker å herme etter John Cleese.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Appen kan sikkert være nyttig til plutselige småplager, men den ser ut til å ha en tendens til å foreslå ganske drøye tilstander også for relativt unnseelige symptomer. Hvis du ikke vet hvorfor du klør, eller er rammet av pruritus som det latinske navnet skal være, ber den deg oppsøke lege. Jeg aner aldri hvorfor jeg klør, men et par skrap senere pleier «tilstanden» å ha gått over.

Uten at noen av oss i Amobil-redaksjonen har medisinsk utdannelse, aner det oss at innholdet i denne appen bør tas med en ganske solid klype salt. Dersom noe plutselig dukker opp, kan den kanskje likevel være til hjelp om du skal ta valget mellom en legetime om en uke, eller en tur til legevakten med det samme.

Gir deg middagshjelp

Det finnes bøttevis av apper som skal hjelpe deg med middagsplanleggingen der ute. Microsoft har naturligvis sin egen, og den ser slett ikke ut til å være noe dårlig valg. Den henter oppskrifter fra norske kilder, og gir deg et stort arkiv av ulike matretter du kan koke i hop i ditt eget hjem.

Akkurat som med Helse-appen har Microsoft gjort en solid jobb med designen av appen, slik at oppskriften er inndelt på en svært naturlig måte. En fane gir deg navnet på retten, et bilde av den, et sammendrag av fremgangsmåten og hvor mange porsjoner oppskriften vil gi. Det opplyses også om oppskriftens opphav.

Blar du ett hakk til høyre får du ingredienslisten, som for mange av oss vil være det samme som en huskelapp i butikken. Enda ett hakk til høyre gir deg den detaljerte fremgangsmåten, før du til slutt har en fane med en rekke bilder av retten du nå skal ha foran deg. Likner det ikke i det hele tatt, kan du ha gjort noe gærnt.

Bing Mat og drikke kan gi deg oppskrifter på mat og drinker. Den fungerer også som handleliste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Du kan gjøre dine egne endringer i oppskriften, dersom du fant ut at fire liter tabasco hevet smaken til nye høyder. Du kan imidlertid ikke legge til helt egne oppskrifter til samlingen.

Appen tar også for seg drikke, og gir deg fremgangsmåtene for et stort utvalg drinker på akkurat samme upåklagelig pedagogiske måte. Dermed kan Lumia 930 være gull verdt for festen der nye smaker skal utforskes.

Endelig støtte for mapper

En liten stor nyhet er at Windows Phone endelig har støtte for å gruppere apper i mapper. Løsningen er litt merkelig utformet, ved at du først må laste ned en app fra Windows-butikken. Denne appen lar deg opprette mapper, og putte innhold inn i dem, før de låses på hjemmeskjermen.

Mappene åpnes heller ikke helt slik vi er vant til på andre plattformer. Både på Android og iOS spretter det som regel opp et vindu over hovedskjermen, som viser innholdet uten å dekke for alt det andre innholdet ditt. Disse mappene åpnes som egne sider, med en liste over de inkluderte appene. Designmessig minner det hele veldig om den vanlige applisten, bare med et innhold du selv har valgt.

Løsningen fungerer greit, men vi synes det er litt omstendelig å måtte vite om den, og laste ned en app i løsvekt, for noe som er en så viktig del av selve operativsystemet på de andre plattformene. Vi blir ikke overrasket om mange Windows Phone-brukere ikke er klar over denne muligheten i det hele tatt.

Bli med til neste side for å se testvideo og bilder tatt med Lumia 930 »

Underholdning

Underholdning er et avgjørende punkt for en moderne smarttelefon. Kan Lumia 930 virkelig hamle opp med etablerte toppmodeller fra Android og Apple?

Svaret er et høyt og rungende ja. Microsofts telefoner blir stadig sterkere på denne fronten, og på enkelte ting har de for lengst etterlatt konkurrentene i støvet.

Har ryddet i musikkfunksjonene

Microsoft har endelig kuttet ut den såkalte musikkhubben, som fungerte som en slags uryddig portvokter for andre musikktjenester. Trykker du på musikkappen nå, kommer du direkte til en ren musikkspiller med dyp integrering mot Xbox Music-tjenesten.

Dette er en mye enklere løsning for de av oss som ikke har ekstremt mange musikkapper på telefonen.

Microsofts musikkspiller er fortsatt en relativt enkel affære, uten store mengder staffasje. Men, i rettferdighetens navn er vi ikke så sikre på at det er så mange som faktisk bruker Samsungs Musikkfirkant, eller LGs muligheter til å lete frem Youtube-videoer for musikken du hører på.

I stedet får du akkurat det som står på esken, eller appikonet. En musikkspiller som er enkel å bruke, og som organiserer musikken din omtrent slik du forventer.

Den viktigste endringen i selve musikkspilleren siden Windows Phone ble lansert, er muligens at det nå har dukket opp et søkefelt, som gjør det enkelt å spole i lange lydfiler.

Svært god lydkvalitet

Vi må også berømme Lumia 930 for særdeles god lydkvalitet. Paret med Sennheisers hodetelefoner i Momentum-serien blir lyden så god at jeg får lyst til å høre låter jeg egentlig er lei av på nytt. Selv om de fleste toppmodeller kan skilte med god lyd i dag, er det ikke så ofte den er så bra som her. Forrige gang vi ble overrasket på denne måten var da vi testet LG G2 i fjor.

Lumia 930 kan skilte med blytung bassgjengivelse, der det trengs – ikke overalt. Den har også krefter nok til å unngå forvrengning ved høyt volum. Diskanten er klar og tydelig, muligens noe fremhevet i landskapet, og mellomtonen låter silkemyk og pen, uten å drukne i øvre og nedre del av frekvensspekteret.

Lydkvaliteten fra Lumia 930 er svært god i kombinasjon med et godt sett hodetelefoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som om ikke det var nok kommer Lumia 930 forhåndslastet med musikk. Så godt som alle telefoner du kan kjøpe i dag har tilgang på en eller annen betalt musikktjeneste, enten det er Google Play Music, Sony Music Unlimited eller Xbox Music som her. Til forskjell fra resten har Lumia 930 og de Nokia-merkede Windows-telefonene musikken klar også for deg som ikke umiddelbart er klar til å abonnere på en tjeneste.

Forhåndslastet med musikk

Appen Mixradio blir stadig oppdatert, og stadig bedre. Den kommer med et vell av musikk, men fungerer på en litt annen måte enn betaltjenestene. Her oppretter du en spilleliste basert på et knippe artister, og tjenesten lar deg bytte spor inntil seks ganger i timen. En enkel omvei, dersom du møter taket, er å opprette en ny spilleliste, som igjen lar deg bytte spor.

Hele løsningen likner mye på tjenesten Pandora, som enkelte kanskje husker fra før de trakk seg ut av Europa. Mixradio er relativt treffsikker i låtene den plukker, så hvis du liker artistene du baserer miksen på godt nok, er behovet for å bytte spor beskjedent.

Nytt siden løsningen dukket opp er et nyhetssenter som likner litt på det vi kjenner fra Spotify. Her får du varsler om konserter av artistene du har valgt, og om nye spor i tjenesten.

Det er også mulig å bruke tjenester som Spotify og Wimp på Windows Phone-plattformen, men plattformen virker litt nedprioritert når det kommer til nye versjoner. Spotify-versjonen jeg bruker på Lumia 930 har aller mest til felles med appen jeg brukte på Android for ett år siden.

Kort sagt; for musikknerden er Lumia 930 en nytelse.

God formatstøtte for film

MixRadio-tjenesten gir deg gratis musikkstrømming og til og med spillelister som kan lagres på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Også filmentusiasten vil få en god opplevelse med Lumia 930. Formatstøtten er god, og for de fleste filtyper holder det å kopiere over filen til telefonen for å få den avspilt. Konvertering trengs stort sett ikke. Vi noterer oss at enkelte filtyper ikke får forhåndsvisning i avspilleren, men de spilles stort sett av om du trykker på dem likevel.

Bruker du nettjenester til å hente filmopplevelsene dine har du muligheten til å velge blant filmer på Xbox Movies. Tjenesten imponerer egentlig ikke. De fleste stortitlene er tilgjengelige i gammeldags, lavoppløst kvalitet, noe som virker malplassert på en telefon som er i stand til å vise innholdet på en full-HD-skjerm. Enkelte titler er tilgjengelige i HD, men da stort sett kun for kjøp til 170 kroner stykket. Det som virker mest aktuelt for innholdsbruk på en mobiltelefon er leieløsningen der hver film koster 39 kroner, men da må du altså leve med elendig kvalitet.

Et bedre alternativ kan være et Netflix-abonnement, ettersom strømmeløsningen har en app tilgjengelig for Windows Phone. HBO Nordic har foreløpig ikke app på plattformen.

Hvor god er den på spill?

Som den godt spesifiserte telefonen den er har ikke Lumia 930 noen problemer med å drive tunge spill. I stedet støter den innimellom på akilleshælen til Windows Phone. Tross enorm økning i tilgjengelige apper i Windows-butikken er det fortsatt ikke slik at du finner alt du ønsker deg. Det kan sammenliknes litt med forholdet mellom Spotify og Netflix. Hører du en ny låt kan du være rimelig sikker på å finne den på Spotify, men ser du traileren til en film er det slett ikke sikkert den er å finne på Netflix. Dersom du bare er på jakt etter et hvilket som helst spill har imidlertid plattformen store mengder underholdning til deg.

De raskeste telefonene på markedet klatrer opp til 36 000 poeng i ytelsestesten AnTuTus skala. Lumia 930 kommer ikke fullt så godt ut med i overkant av 26 000, men den kan stadig vise til relativt respektable tall. Her er det og en mulig feilkilde at appen ikke gjenkjenner telefonen skikkelig. Den oppgir for eksempel en skjermoppløsning på 800 x 480 piksler.

Fabelaktig kamera

Kameraet på Lumia 930 er svært godt, og spesielt liker vi muligheten til å styre fokus helt selv. Fotograferer du under svært vanskelige forhold kan du låse kameraet til fast fokus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Microsoft fortsetter Nokias målrettede satsing for å lage det beste mobilkameraet på markedet. Lumia 930 er, som flere av sine forgjengere, merket med PureView-merket. Det betyr blant annet svært høy oppløsning og optisk stabilisering av bildet.

Denne telefonen overgår ikke Lumia 1020 på ren oppløsning. Det gir et par ulemper sammenliknet med markedets aller beste kameratelefon. Det betyr at du ikke kan zoome like langt inn når du filmer, og det det begrenser også valgfriheten noe hvis du skal beskjære bildene. Men den stiller likevel med noen fordeler sammenliknet med den regjerende kamerakongen.

Det ser nemlig ut til å være langt enklere å ta gode makrobilder med Lumia 930 enn med Lumia 1020. Der sistnevnte er best når det er lang avstand til motivet, er Lumia 930 et hestehode foran helt på nært hold. I tillegg blir videokvaliteten noe bedre fra Lumia 930, noe vi regner med i stor grad skyldes at den har betydelig kraftigere innmat. Her henger bildet bedre sammen under kraftig bevegelse enn det gjør på 1020.

Uslåelig i bråkete omgivelser

En egenskap mange kanskje ikke er klar over, er Nokias spesielle mikrofonløsning. Forsøker du å filme noe bråkete med nesten hvilken som helst annen telefon, vil du få et vakkert opptak, akkompagnert av høylydt spraking. Det skjer ikke med Lumia 930. Den leverer perfekte lydopptak hver gang, også når det er så bråkete rundt deg at du må ty til ørepropper.

Dette korte videoklippet viser kvaliteten du kan forvente under svært vanskelige forhold.

Skulle du oppleve at bildene rett fra telefonen ikke blir helt som planlagt, kan Lumia 930 også gi deg rådataene rett fra bildesensoren. Det gir betydelig større muligheter i et redigeringsverktøy enn det du får med de vanlige JPG-filene fra andre telefoner. Du kan regulere egenskaper som støyfjerning, eksponering og fargemetning i etterkant, og i mange tilfeller er det mulig å berge bilder som ved første øyekast så helt håpløse ut. At ikke andre produsenter har tatt denne ballen fra Nokia for lengst er overraskende.

Kjøper du Lumia 930 for å fotografere kommer du ikke til å bli skuffet. Skal du filme ferien din, eller ta med deg et minne fra konsert, vil du bli kraftig imponert.

Konklusjon

Nokia Lumia 930 er siste toppmodell ut fra Microsoft. Telefonen kjører Windows Phone 8.1, har innmat fra øverste hylle, og er et positivt bekjentskap på nesten alle områder. Det til tross for at den er en del billigere enn mange av konkurrentene.

Telefonen er litt tykkere og tyngre enn mange av sine konkurrenter, men vi opplever det ikke som noen merkbar ulempe. Den virker svært solid bygget, og for de av oss som gjerne ønsker flere farger enn hvitt og sort velkommen, leveres den også i signalfargene grønn og oransje.

På skjermen ruller Windows Phone 8.1, menysystemet som skiller seg tydeligst ut fra mengden i dag. Det er bygget opp av fargerike firkanter som leder inn i et vell av ulike apper. Viktigst av alt er at det er lynraskt. Alltid. Ventetid i menynavigasjon er ikke en gang et tema for Windows Phone, som i sin siste utgave også har et praktisk meldingssenter øverst, slik både Android og iOS har.

Fabelaktig underholder

Kameraet på Lumia 930 er svært godt, og spesielt liker vi muligheten til å styre fokus helt selv. Fotograferer du under svært vanskelige forhold kan du låse kameraet til fast fokus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Dette er en imponerende telefon på flere måter, men det aller viktigste vi vil trekke frem er kamera og underholdning.

Nokia-telefonene har i lang tid vært kjent for et voldsomt fokus på kamerateknologi, og Lumia 930 er ikke noe unntak. Kameraet tar bilder i svært høy oppløsning, det er optisk stabilisert slik at det hjelper deg å ta gode bilder i dårlig lys, eller å unngå ristevideo. At mikrofonene takler ekstremt høyt lydtrykk er prikken over i-en som omtrent garanterer deg et opptak du kommer til å ha lyst til å se mer enn én gang.

Telefonen er også en over gjennomsnittet god musikkformidler, og kobler du til et fornuftig sett hodetelefoner kommer den til å gi deg en meget god lydopplevelse. Som videospiller og spillmaskin har vi heller ikke stort å utsette på denne råtassen.

Blir bedre av medfølgende apper

Et knippe av Microsofts og Nokias egne apper kan være med på å gjøre opplevelsen enda bedre. Du har for eksempel helseappen som har i seg alt du trenger for å spore hverdagsaktivitet og fremgang, og det på en måte som vi synes er noen hakk bedre enn det flere av konkurrentene har presentert.

Mangler du idéer til kveldens middag, eller til helgens drinkfest kan appen mat og drikke geleide deg på utmerket vis, både på handlerunden og på kjøkkenet.

En av klodens beste navigasjonsløsninger følger også med, i form av Here+, som gir deg funksjoner du stort sett må betale ganske dyrt for på andre telefoner.

Hvorfor ikke minnekort?

Lumia 930 er likevel ikke helt lytefri. Noe av det viktigste på ønskelisten vi står igjen med er plass for minnekort. Den leveres likevel med relativt romslige 32 gigabyte intern lagring, som burde holde en stund for alle unntatt de ivrigste.

Selv om Windows Phone har opplevd en markant økning i tilgjengelige apper i Windows-butikken er det fortsatt slik at du ikke kan forvente å finne alle navnene du kjenner der. Mange av dem er der, men slett ikke alle. Er du villig til å godta alternative apper som gjør noe som likner bør du klare deg greit på plattformen.

Vi kunne også ønsket oss en lampe som sa fra om tapte anrop og slikt, uten at vi må skru på skjermen.

Til slutt

Lumia 930 er en helstøpt underholdningstelefon, med en rekke nyttige egenskaper inkludert. Nye Windows Phone gjør at den ikke står tilbake for heftige Android-mobiler, og kameraet alene er så godt at det kan være grunn nok til å velge denne modellen.

Hvis du først og fremst er på jakt etter en god kameratelefon, og ikke er så opptatt av øvrige spesifikasjoner, er det svært enkelt å anbefale Microsofts egen Nokia Lumia 1020. Telefonen er fortsatt markedets beste kameratelefon, og snart ett år etter lansering har prisene stupt. Du får kjøpt Lumia 1020 fra rundt 2000 kroner i dag, og det er den definitivt verdt.

Hvis det er viktigere for deg å finne alle appene du kjenner navnet på, er det mer fornuftig å se til Android-leiren. Her kan LGs G3 eller Sonys Xperia Z2 være gode alternativ. Begge er lynraske og har svært godt kamera. Hovedforskjellen mellom disse to er at G3 har det som kanskje er markedets beste skjerm, mens Xperia Z2 er vanntett.

Det er verdt å merke seg at både Lumia 1020 og Xperia Z2 begynner å bli modne for oppfølgere snart. Hvis du ønsker deg en Lumia 930, men synes den er for dyr, kan du sette opp prisvarsel her.

annonse